Vánoce jinak, bez tradic

diamanta
15. pro 2014

Tuhle diskuzi zakládám s jediným cílem, zjistit, kolik lidí a jak se stejně jako já odklání od tradičních věcí v době vánoc. Jak jdou roky, tak si víc a víc uvědomuju, že spoustu věcí dělám a dělala jsem jen proto, že to dělají ostatní, a už mne to tak nebaví - takže to měním. Protože ale neznám v okolí nikoho podobného, tak doufám, že najdu trochu volněji smýšlející lidi tady. Tak za prvé, chci se mít na vánoce dobře a v klidu, aby bylo jasno. Chci potěšit děti, chci aby měly i tu vánoční atmosféru. Co nedělám je extra vánoční úklid, věnec na dveřích jsem v dětství nikdy neměla a i když ho teď dávám, je to opět proto, že to dělají ostatní. Nic mi to ovšem neudělá, tak ho dám. Co ale už dál neskousnu je vánoční tradiční večeře, to bych si totiž dobrovolně nikdy nedala. Co vaříte vy, které nemáte tu tradiční večeři? A pak to cukroví, opět "musela jsem", když jsem to bojkotovala, tak mi bylo nakoupeno dokonce těsto 🙂 ale jelikož sladké manžel nejí, tak to nakonec jedl opět pes. Raději bych měla všechen čas jen na válení se s dětma 🙂))

pavlapl
15. pro 2014

Já neuklízím , nepeču, nezdobím byt, k večeři máme kuřecí polévku s nudlema a kuřecí řízek s bramborama. Nenutím děti aby byly do večeře hlady to jsem jako dítě nesnášela. Jediné co dodržujeme je vánoční stromeček a dárky.

lamarika
15. pro 2014

@diamanta u nás stejně jako u @pavlapl 😉 Jedinej rozdíl, že jsem letos napekla cukroví

nov777
15. pro 2014

Tak to je klasická nenávist k tomu, co je nám nuceno 🙂 Myslím, že spousta lidí už se odklání. Úklid dělám průběžně a když mě se chce. Že všichni šmudlaj okna na povel, neznamená, že hned poběžím taky 🙂 Cukroví nesnáším, peču jedno odpo, jeden druh, čistě proto, aby si děti pohrály s těstem. Tradiční večeři vzdám letos poprvé. Zatím to bylo tak, že se vařili tři jídla, aby byli všichni spokojení (kapr, řízek, filé, bramborový salát, bramborová kaše), letos jí většina lososa a ostatní se s tím srovnaj nebo budou o hladu 🙂 Podle mě je důležité to, co sedí tobě, partnerovi a dětem. Předpokládám, že to těsto Ti koupila tchýně nebo mamka. To bych s klidem hodila do koše 🙂 Koupili ho, ať si ho upečou. Co mě v souvislosti s Vánocema vytáčí každý rok, je přístup rodiny k dárkům. Ti nejlepší nám dají rovnou peníze, oznámí, co máme kde koupit, pak to obehnem a zabalíme. Ti trošku nsaživější něco koupí, strčí do igelitek a předají mi k zabalení. Včera jsem se kvůli tomu strašně vztekla. Já jak blb vymýšlím, kupuju a balím dárky pro ně, tak oni by to samé mohli udělat pro naše děti. Ve finále kupuju a balím dárky v celé rodině já!!! 🙄 😠 😠

nuali
15. pro 2014

Taky máme Vánoce neVánoce 🙂 Extra neuklízím, jen běžná údržba bytu, i když je Ježíšek narodil ve chlévě, tak by se mu mělo líbit i u nás 😀 Nepeču, ozdoby minimální a k večeři řízek se salátem, protože salátek já miluju a jindy než na Vánoce se mi s ním nechce dělat 😀 Takže u nás jen malý stromeček a pár dárků. A vůbec mi to nevadí, hlavní je, že jsme spolu a spokojení. Nemusím mít 30 druhů napečených a dům jako z reklamy na Coca colu 🙂

lamarika
15. pro 2014

@nov777 s těma dárkama je to u nás stejný. Akorát mě to vždycky děsně vytočí a peníze přebírám s náležitě otráveným ksychtem…

evcann
15. pro 2014

@diamanta já mám tedy na vánocích ráda tu výzdobu a cukroví, ale letos jsem dělala jen 4 druhy co jíme, jindy jsem delala daleko víc, protoze se to "má" a pak nevedela co s tím. Vánoční šůrování bytu neřeším, uklizim uplně běžně jako jindy a k večeři řízek a salát a pro kluka kasi. Za vánočníma dárkama se nehoním, moc to neřeším, jen pro syna to jo a nákupy? mačkat se s tema lidma delat, že je konec sveta takze vsechno jidlo se musí zkoupit??? Ne e, objednávka online a privezou mi to domu jako to dělám celoročně 🙂

nov777
15. pro 2014

@lamarika Včera mě to fakt sebralo, protože naše dárky pro děti a rodinu byly za půl hodiny zabalený a načančaný a další hodinu jsem se piplala s těma dalšíma. Samozřejmě místo práce na zakázce. Tu jsem dodělávala v deset večer. Ještě pořád jsem vzteklá 😠 A zdaleka nejlepší byla jedna z igelitek (od švagrové), kde naházela několik rabic s tím, že je to k Vánocům a kluům k narozeninách (mají je dva týdny po Vánocích), takže jsme ještě řešili, jak to rozdělit. Prostě skvělé!

mysonek
15. pro 2014

@diamanta tak vánoční úklid rozhodně nedělám. Cukroví peču, ale jen pár druhů, tak 4 až 5. Byt nezdobím, to jsme nedělali ani když jsem byla malá, měli jsme jen stromeček, takže to máme stejně. K večeři bude letos bramborový salát a řízek a polévka asi s játrovými knedlíčky. Já kapra jím, ale letos budeme na Vánoce jen já, přítel a roční dítě, takže nevím co bysme s celým kaprem dělali. A zase tak ráda ho nemám, že bych ho musela jíst ještě týden po Vánocích 🙂

saminomimino
15. pro 2014

já se přidávám též,jenda k naprostému ignorování vánočních tradic letos přidáváme slavení slunovratu,což je ten pravýsvátek,ne splátanina vánoce.Dělám samozřejmě atmosféru,máme stromek,dárky,těším se a milujeme to,ale tím to asi tak končí,vánoční úklid,co to je?Drhnu barák celý rok,co bych měla vylepšovat nevím,odmítám stát udřená u tun cukrový,necháváme si péct,s dětmo až povyrostou něco spáchm jen kvůli nim.vánoční večeře,vzhledem k tomu že manžel je vegoš a já já po odtavení syna jsem též nemasožravec,navíc zabíjení zvířete,kapra,nepovažuji slušnou součást vánočních oslav.Jíme na co je prostě chuť,s dětmi budeme mít kačenu,bramborový salát ,nebo se uvidím.
My jsme rádi že budeme doma,válet se a radovat se mohll by napadnout sníh a víc nepotřebujeme

lamarika
15. pro 2014

@nov777 mě pak nejvíc mrzí, že jsem prakticky všechny dárky vymyslela já (a většinou je fakt fuška tolik dárků vymyslet a obstarat, protože jsme velká rodina) a pak to co děcka dostanou od nás je tak neohromí jako něco co dostanou od někoho jiného. Přitom by beze mě byli někde…

giovanna2012
15. pro 2014

@diamanta Uklízím průběžně po celý rok. Na Vánoce kromě nádobí nedělám nic. Cukroví jsem začala péct kvůli malé. Strašně jí to baví a pomáhá mi. Když jsem byla bezdětná, měli jsme s přítelem kupované a něco od tchyně. Pekla jsem jenom rohlíčky a linecké. Stejně to u nás skoro nikdo nejí. Výzdobu nemáme skoro vůbec. Jmelí, vánoční hvězdu, světýlko na okně a stromeček. 😀 Tím to hasne. Štědrovečerní večeři máme skoro typickou. Rybí polívku neděláme. Kapra máme jenom občas. Letos asi nebude. Bramborový salát řízek...to já můžu. 😀

kacca11
15. pro 2014

Ja se ridim heslem, jake si to clovek udela, takove to ma. Takze delame jen a pouze veci, ktere chceme, ktere nas bavi. Specialni uklid nedelam, uklizime prubezne, okna umyji radeji na jare a na podzim, ne v zime. Veceri dodrzujeme kapra se salatem, ale vsichni to milujem a nedovedeme si predstavit jinak. Co se tyka peceni, tak vzdy s manzelem delame jeden druh, letos asi kokosky, jinak pece moje mamka, bavi ji to a porozdava cele rodine. Darky mam nakoupene prubezne v listopadu. Rozhodne nehodlam travit vanocni cas uklizenim, pecenim a varenim, takze s manzelem delame spolece jen to, co si prejeeme a nic navic. Moje babi a i manzelovo mamka vanoce radi nemaji, je to pro ne jen drina a nervy, ale tak nejak si to delaji samy.

berenika39
15. pro 2014

🙂 A to my před vším dokonce prcháme. Na hory. Naštěstí jsme se s manžeem hledali, až jsme se našli, takže oba Vánoce vůbec neřešíme. Nenakupuju, nezdobím, neulízím víc než běžně, dárek si dáváme jeden - objednám přes net. Peta má dárků víc, od nás dva - jeden berem na hory pod stromeček a jeden na něj bude čekat doma. Na horách přežijem večeři, kterou máme v rámci ubytování, a těšíme se na 3.ledna. To je vše.
Do obchodu celý prosince nevlezu, leda pro pečivo nebo zeleninu, velký nákup itesco a mám klid. Cukroví? Nevím, neznám. Nejíme to a manžel uždibuje u tchýně.
Takže tak u nás. Dobrovolně jsme se toho šílenství vzdali.

llluckaaa
15. pro 2014

@berenika39 Ale výročí svatby slavit budete, ne? 😵 😉

berenika39
15. pro 2014

@llluckaaa 😀 😀 😀 věř nebo ne, my neslavíme nikdy nic. ani narozky, svátky, důchod, velikonoce. prostě ne. petrovo narozeniny jo, protože to do něj hustí okolí a on se dožaduje dortu a dárků, ale celá kiinder party byla jen v v pěti lidech🙂, rodina a peta. 😀 chudák, viď?
s tou svatbou, možná mu to připomenu😀

elvira
15. pro 2014

Jak si to uděláš, tak to budeš mít.
Přiznávám, že je těžké nepodlehnout tlaku okolí a některé věci, které mi až tak nesedí, nedělat...
S úklidem se nepachtím - uklízím průběžně pořád, peču, protože mě to baví, malý to rád dělá se mnou, stromeček - ten chceme všichni, dárečky taky, co se týká večeře, tak jsme mívali za dětství filety, kdysi dokonce kuřecí řízek, kapra jsem poprvé jedla až s mým mužem a letos budou opět filety...
Z toho se nestřílí.
Jenom si vybavuju, jak jsme kdysi na skok byli u ségry na Štědrý den a švagrova sestra ještě celá nešťastná čistila kuchyňskou linku, vyndané nádobí, klečela a cídíla...bez toho by asi ten Ježíšek nepřišel nebo co... 😀

llluckaaa
15. pro 2014

@berenika39 Tak důchod jsem taky ještě neslavila, ani svůj, ani manželův 😀
Jj, chudák stejně jako moje děti, jejichž líná matka odmítá óbr kinderpárty pořádat 😉

lrg
15. pro 2014

Já vánoce miluju a i všechny tradice, které k nim patří, ale rozhodně se z toho nepo.... 🙂 Na mateřské pracuju a jsem těhotná, takže celá rodina se mi snaží pomáhat jak může. Takže cukroví dostanu od tchýně, kapříka, salát a polívku mi připraví zas moje mamka. Úklid nedělám, jen vyzdobím a baví mě to. Dárky vesměs všechny pořídím na internetu a nějaké mega nákupy neděláme, maximálně si koupíme nějaké dobrůtky navíc.

milmic
15. pro 2014

My máme Vánoce taky takové volnější než si pamatuju z dětství od mojí mámy. Ona před Vánoci vyklízela i celé skříně, umývala všechny hrnky, talířky, všechno se muselo div ne lesknout, okna, pak cukroví napéct a........ no nic moc.

Některé věci dodržujeme, nevím, jestli to jsou tradice, ale dělám vánoční výzdobu domu, takovou střídmou, přírodní a rukodělnou, dětem adventní kalendáře taky dělám - ony se na to těší. Zapalujeme si adventní věnec, ale neuklízím, okna nemyju, šuplíky nečistím, mám tu provozně uklizený bordel. 😅 Stromeček máme, dárky máme, kapra mám jenom já a manželovo maminka, ostatní ho nemusí, já si dám ráda, ale ostatní si dávají kuřecí řízky a děti lososa.

Já osobně to vůbec nehrotím, prostě jaké vánoce si uděláme, takové budeme mít. Tradice, netradice, okolí, neokolí. O adventu a Vánocích děláme to, co máme rádi, k ničemu se nepřemáháme, nenutíme,..... a tak si myslím, že to má být. 🙂 Zvyky a šílenosti našich rodičů ponechám někomu jiného s radostí.

hohe
15. pro 2014

Úklid - uklízím průběžně celý rok, takže nějaký extra úklid se u nás nekonná... Okna myju co 2 měsíce, takže prostě normální úklid

Dárky - každý rok říkáme, že se musíme krotit a pak dárky balíme x hodin... letos 4 hodiny v kuse, ale balily jsme to dohromady se ségrou pro celou rodinu a od našich rodičů pro všechny...

Výzdoba - já si na to portpím, pač to mám ráda

CUkroví - máme rozděleno s mamčou... nehortím, večer udělám jedno, za dva dny další... tak mě to neotravuje a nejsem sedřená, jako když to někdo dělá naráz...

Štědrý den - půst nedodržujeme - já peču den předem Vánočku a tu snídáme (je to tradice, co jsme s manželeme zavedli a chytla se), na oběd si dáme většinou polévku a večeříme velkou rodinnou večeři, na které se podílí všichni - hrachovka, kapr, řízky, filé, bramborový salát - tři druhy... dezert ovoce a cukroví, většinou potom po rozbalení dárečků a kávě máme nějkaý speciální dort...

Stromeček - u nás nosí Ježíšek, zdobíme večer před štědrým večerem

jamia
15. pro 2014

@diamanta Cukroví nepeču, protože nám s manželem stačí kousek čokolády a jsme naslazení na týden dopředu. Srazila jsem k sobě čtyři svíčky, co jsem doma našla (každá je jiná) jako že adventní věnec. Letos jsem se překonala a koupila v Kauflandu jakési zvonečky, které jsem přidělala na dveře, ale hned spadly a rozflákaly se, tak jsem je vyhodila. Vánoční úklid nepořádám, protože dělám čisto průběžně. Co se týče večeře, bude salát a řízky, stromek taky postavíme, ale to je z těch tradic tak všechno. Až bude malá větší a přibydou k ní následně sourozenci, tak se to asi nějak změní, ale do té doby si užívám, že skutečně můžu vánoční svátky strávit válením na bachoru 😀

antoinet
15. pro 2014

Tak já Vánoce vnímám především jako katolík, tzn. oslavu narození Krista (což je myslím pravá podstata a ne slunovrat @saminomimino), což je dnes už taky spíš výjimka. Tradice mám ráda, ale co dělám jinak: nakupuju jen přes net a na úklid jsem objednala firmu, mám malé dítě a na nákupy a gruntování nemám čas ani chuť.

fire85
15. pro 2014

@saminomimino zabíjení kapra ,zvířete nepovažuješ za sluššnou součást Vánoc ale jíst budete kačenu?nechápu

kopretinka84
15. pro 2014

@jamia Adventní věnec mě pobavil, protože to mám úplně stejně. Během 5 minut bylo hotovo - 4 svíčky, každá jiná a pár ozdob a bylo 😉 . Vánoční úklid neznám, uklízíme celý rok stejně. Nejvíc z celých Vánoc nechápu, že se stále řeší nákupy dárků mezi dospělými v rodině. A nejvtipnější je, kdy si navzájem vymění peníze jako dárek 🙂 . My dáváme dárky jen dětem v rodině a nějakou maličkost si dáme s manželem. Bohužel část rodiny si to nedá vymluvit a každý rok dostáváme spoustu hloupostí. V lednu pak řeším, co s věcmi, co se mi nehodí nebo jsou úplně mimo můj vkus....

helcas
15. pro 2014

Vánoce by si měl udělat každý takové, jaké je chce mít. Já okna nemyju, ani na Vánoce, ani na jaře a světe div se, světlo se k nám dovnitři taky dostane 🙂 Cukroví miluju a peču s láskou, ale netradičně, z tmavé mouky, dávám méně cukru a je mi jedno, že to nevypadá jako z časopisu nebo reklamy 🙂 Úklid nemá cenu, když na jednom konci bytu uklízíte a na druhém vám tři mrňousci dělají nepořádek ještě větší. Naše Vánoce jsou hlavně o tom sejít se s lidmi, se kterými nám to přes rok moc nevychází, dojít si na koncert, do divadla, na besídky, ozdobit si to doma vlastními výrobky a obrázky atd. Štědrovečerní večeři neřeším, zatím jsme vždy byli pozvaní k jedněm, nebo druhým rodičům, ale až to jednou vyjde na mě, kapra dělat z povinnosti nebudu, ryby nejím. A miluju vymýšlet dárky pro děti, mezi dospělými si nedáváme už dlouhá léta, to nemělo cenu..

snow111
15. pro 2014

Jsem na tom dost podoběně jako ty. Nechci cukroví. Nechutná mi to a provoním si byt radši vonnou svíčkou s olejíčkem. Bohužel to moc lidí nechápe a tak jsme letos dostala mraky cukroví. Všichni si asi mysleli, že jsem líná to upéct nebo na to nemám čas tak mi asi chtěli udělat radost. Nevím co s tím. Asi půjdu rozdávat na ulici :D Jinak mám ráda Vánoční stromeček a svíčky a vánoční atmosféru. Ale že bych musela jíst smaženýho kapra nebo řízek k večeři to fakt ne. Nemám ráda večer velké žranice 🙂 Takže letos bude asi jen nějakej salát. Až budou děti tak se to samozřejmě trochu upraví, ale zatím fakt ne. Bohužel to moc lidí nechápe a všechni si začínaj myslet že má manžel línou ženu a nic mu neuvaří :D No on ví co má doma a myslím že je za to rád 🙂 jelikož todle není jen z mé hlavy 🙂

lucifereeek
15. pro 2014

@fire85 taky jsem koukala co to je za blbost, jsou nemasožravci, nemohli by zabít kapra ale budou mít kačenu, no nechápu 😀 😅
@antoinet souhlasím, Vánoce jsou oslavou narození Krista a ne nějakého slunovratu. 😉

luji
15. pro 2014

Holky, co blázníte 😉 Já si nemyslím,že Vánoce jsou o tom,že něco musíte - máte snad svůj rozum 😉 Já teda speciálně neuklízím (prostě tak jako každý týden), vařím i peču, mám věnec na dveřích a světýlka na domku a vše proto,že to mám ráda, líbí se mi to a k našim (myslím tím naší rodiny) Vánocům to patří. Hlavně se snažím být v pohodě, nestresovat sebe ani manžela 😀 Vánoce nejsou o úklidu, dárcích, cukroví,ale o tom,aby jsme trávili čas s tím,koho máme rádi a užívali si čas,kdy můžeme být spolu....Pokud je pro někoho ideál naklizený byt, 30 druhu cukroví,tak at si to tak dělá - je to jeho věc a vás k tomu nikdo nenutí....resp. pokud ano,pošlete ho do patřičných míst a myslete si svoje 😉

malydelfin
15. pro 2014

Ahoj, tak koukám, že je nás dost co dělají "svoje" Vánoce.
Já Vánoce strašně miluju a prakticky od ledna se na ně těším. Od té doby co mám děti dostaly Vánoce jiný rozměr. Líbí se mi ty nádherné výzdoby, cukroví a snad všechno, ale doma to tak nemám. Snažím se do všeho zapojit svoje děti - hlavně aby pochopily že Vánoce nejsou žádný stres, ale zábava a i když jsou malincí (2 roky a 3,5roku), se vším mi pomáhají. Uklízíme společně, děláme společnou výzdobu, pečeme zdobíme stromeček.
Z toho vyplývá, že nemám doma moc uklizeno,, nemám extrémně nazdobeno, cukroví mám pár, ale od mých dětí. Dokonce i štědrý den máme upravený podle sebe. Nemáme štědrovečerní večeři, ale pozdní oběd a dárečky si dáváme jeden ráno a zbytek po obídku, aby si děti mohli pohrát. Součástí našich Vánoc je i zdobení stromečku pro zvířátka v lese.

Když nad tím přemýšlím, zjišťuji, že důvodem proč chci Vánoce "jinak" po svém je především to, že doma muselo být všechno perfektní. Ještě na štědrý den mamka lítala s hadrem, večeře byla hodně pozdě a všude panoval stres. Chci aby si moje děti Vánoce užívaly a měly na ně krásné vzpomínky které si pak přenesou do svého života.

g_m
15. pro 2014

@luji Naprosto souhlasím, chytám kopřivku, jak slyším někoho říkat, že nesnáší Vánoce, protože je to jenom stres a nic jiného. Mám doma výzdobu, dělám advetní věnec a nakupuju dárky, k večeří máme kapra apod. ale rozhodně nejsem ve stresu. Ráda někomu dárky dávám, tak mi nedělá problém je koupit a zabalit. Obávám se, že tímto tempem z Vánoc zbudou jen ty dárky a nic kolem, jak jsou všichni vystresovaní a nervózní, přitom by to mělo být naopak :(

@diamanta proč bys neskousla vánoční večeři?