Bojuji s poporodní depresí. Před časem jsem založila téma "Poporodní deprese u druhéhé dítěte..." Lěčím se na tuto chorobu a užívám Citalec již třetí měsíc, a Mirtazapin asi druhý měsíc - v dávkách Citalec 20mg ráno a Mirtazapin na spaní 30mg. Neurol podle potřeby. Po asi 5 týdnech užívání se můj stav zlepšil, cítitla jsem hodně dobře, ale to trvalo 5 dní a zase propad, pak se to zase zlepšilo tak na 10 dní a potom zase propad. Teď ten propad trvá už 10 dní. Ty výkyvy jsou docela velké. Asi mají na tyto výkyvy vliv i situace, které mě stresují...
Chci se zeptat maminek, které mají zkušenost s užíváním antidepresiv, zda se náhodou také nesetkaly s takovými výkyvy. Už jsem docela zoufalá, že můj stav není ani po takové době užívání antidepresiv stabilizovaný. Moje psycholožka konzultovala moji medikaci s primářem v nemocnici kde pracuje, a dle jeho názou beru docela nízkou dávku, tak nevím...
Předem děkuji za příspěvky.
@dagulik Já jsem doktorka farmacie 😉 , takže jsem se na to koukala z hlediska léků. Taky se mi ty výkyvy moc nezdají, jsou docela dlouhé. Po třech měsících užívání Citalecu už je nastoupaná hladina účinné látky, v tom bych problém neviděla. Ale samozřejmě neznám Tvoji anamnézu, beru to jen z farmakologického hlediska. Určitě se zkus pobavit se svým ošetřujícím lékařem ohledně svých pochyb a zatlačit na něj, aby něco udělal, že se necítíš dobře, ať už by změnil dávku nebo Ti dal jiné léčivo. Pokud by s nic neřešil, tak bych asi změnila lékaře, důležité je, aby ses cítila dobře. V dnešní době už je široká škála antidepresiv a určitě se pro Tebe najde něco vhodného, je zbytečné se trápit 😉
@lolap Jo, jsou dlouhé ☹ Ale když mi bylo fajn, tak jsem fungovala úplně normálně a neměla jsem žádné úzkosti, a na kontrole mi dr. řekla že mi dává 100 bodů, jak jsem se spravila a že mi ty léky evidentně dělají dobře. No jo, jenže na krátko...ach jo
Já jen tiše doufám, že se jen potřebuje zvednout dávka toho Citalecu, protože před týdnem mi dr. zvedla dávku Mirtazapinu z jedné a půl tablety 15mg na 2 tablety (tzn. na 30mg) a říkala, že se uvidí, zda se mi stav zlepší, a když ne, tak Mirtazapin dáme zpět dolů a zvýšíme Citalec, ale stav se zatím nezlepšil. A je to fakt trápení....kdo to nezažil, nepochopí. Mám dvě krásné a zdravé děti a nedokážu si je užívat ☹ Nemusela bych si mateřskou vyloženě užívat, jen bych si přála, aby mi bylo líp a nemusela se trápit...
Radím nezačínat s tím!!!!!!! Mám zkušenost- náhlé 42tky horečky, třes, arytmie, záškuby, sebevraždy, agrese! Vysazení bývá boj o život!
@lekorka453 zdravím, jen pro informaci, tehdy jsem změnila léky, u kterých byl sice začátek užívání hodně těžký, ale stálo to za to. Teď jsem úplně v pohodě (klepu...) už delší dobu. Jsem opravdu vděčná za to, že jsem zase mohla začít normálně žít, radovat se ze života a hlavně z dcerky a z obou dětí. Jsem to zase JÁ, veselá, bezstarostná, šťastná. Nějakou dobu už snižuji dávky, pomalu a postupně jeden a druhý lék a úplně v pohodě. Jen při každém snížení s malými pocity ztaženého hrudníku, které ale trvají jen pár dní a pak vymizí. Snižovat jsem začala v podstatě sama, podle pocitu a pak konzultovala s dr.
A Vy máte nějakou aktuální zkušenost? Nebo se jedná o starší záležitost...?
Dobry den, muzu se zeptat, na jake leky jste tehdy prechazela? Moc dekuji
Ahoj mám osobní zkušenost a mas hodne slabe dávky. Toho citalexu určitě. Já musela po porodu navýšit léky co jsem brala v těhotenství 4x abych mohla fungovat. Ale ty propady jsou podle me normální. Jde o spoustu faktoru, spánek, stres a tak…
@berushe14 No nevím, spis bych změnila léky,.. já minulý rok nevyšla 3 měsíce z baráku, měla ataky, šílený stavy, nasadila jsem 10mg - chodím do práce, úplně normálně funguju…. Spíš jí nesedly ad a bude to chtít změnu. Výkyvy jsem měla první 2-3 měsíce pak ne.
@lilian2111 ono asi zalezi na situaci a na vic faktorech. Ja uz dvakrat v zivote brala 10mg a stacilo to. Ted po druhym porodu to proste nejak nestaci...
@lilian2111 jak dlouho trpis úzkostmi a depresemi? Po porodu se mi to zhoršilo, asi na 4 měsíce, takže jsme navyšovali a až sem se z toho dostala tak jsme snížili na to co mi vyhovuje už par let.
@berushe14 začalo mi to po porodu, asi půl roku po. Trvalo rok než jsem se úplně sebrala, občas mi není úplně dobře std, ale to je prý normální. I lidem co nic neberou a problémy nemají prý občas není nejlíp 🤷🏻♀️😃 pracuji, funguji… hůř dávám volno s když jsou třeba děti marod a my doma zavřený, ale nedá se to srovnat. Úzkosti a depky už ale nemívám 😊
@lilian2111 rozumím. Pro člověka co je zdravy jsou tyhle stavy asi naprostá hruza. Me to začalo ve 12, což už je 23 let, takže to máme dost jinak
Ahoj, osobní zkušenost s užíváním nemám, ale můžu se na to kouknout profesně🙂 Bereš obvyklou dávku Citalecu, ale asi bych se zkusila domluvit na vyšší dávce, může se užívat až 40 mg denně. Jediná nevýhoda je, že může trvat zase až 6 týdnů, než se účinek zvýšené dávky projeví...Druhou možností je změna léčivé látky, je možné, že něco jiného bude na Tebe účinkovat líp. Moc jsem Ti nepomohla, ale snad na něco přijdete a bude Ti líp 😉