Už dřív jsem viděla pár videí, teď čtu knihu a zajímaly by mě zkušenosti těch, co už to zkusily. Opravdu se vám po takovém úklidu změnilo něco v životě? Jste schopní udělat úklid podle druhu věcí? Máte zkušenost, že se vaši partneři či děti také začali sami od sebe víc snažit o úklid, když viděli, co jste dokazáli vy? Udrželi jste ten úklid delší dobu? Máte jakoukoliv další zkušenost?
Já jsem z toho lehce rozpačitá, zaprvé o manželovi a dětech pochybuji, zadruhé je ve mě člověk, který strašně nerad cokoliv vyhazuje, snažím se pro každou věc najít nějaké využití, ať třeba u dobrých funkčních věcí prodej, charita nebo zkrátka na dosloužení jinak. Prostě se snažím žít tak trochu Zero Waste a vyhazování není moje hobby. Doposud jsem to dělala pravidelným tříděním (denně se zbav aspoň 2 věcí), které Marie právě zavrhuje. Minimalistický styl se mi líbí, ale při 3 dětech, které vše potřebují, chtějí to dát "na ozdobu", mají každý jiné zájmy a jsou tvořiví, při mých tvořivých koníčcích, se mi zatím nikdy nepodařilo ani náznakem minimalismu dosáhnout🙂 Budu moc ráda za vaše postřehy.
Já si to naštudovala, ale žít podle toho nejsem schopná. Ano, je to dané mnou a mou rodinou, chápu, ale nějak se s tím konceptem nedokážu srovnat. A jak se říká, proč se k něčemu nutit, když mi to není vlastní...
Ano, já jsem ten případ, co její metodu aplikoval do puntíku a opravdu mi to změnilo život. Měla jsem tehdy dvě děti a totálně se v úklidu plácala. Po přečtení knížky jsem půl roku postupně vše třídila, nejde to ze dne na den. V té době jsme stavěli, já jsem systém ukládání v novém už ušila na míru konmari a stěhování už pak šlo jako po másle. Teď už mám děti tři a zvládám to pořád dobře, ale nutno říct, že mi minimalismus vyhovuje, cítím se v tom dobře. Třeba v obýváku nemáme jediný kus úložného prostoru, všude je takový ten vizuální klid.
Jsou ale i jiné metody, ne tak radikální. Kdyžtak doporučím 🙂
Jo a děti v tom vyrůstají, jsou zvyklé a manžel nechává péči o dům na mě a realizuje se v dílně a garáži.
@zuzkasim Po přečtení knížky jsem komplet vyklidila jednu skříň, hodně mě to motivovalo. Žel Bohu je to už pár let, bordel mi tam opět pronikl 🙈 Až otevřou knihovny, mám v plánu od ní další knížku a čekám další podobné osvícení 😁
Nejsem schopná se držet nějakého konceptu úklidu, jedu si po svém a myslím, že s dítětem, dětmi, to moc ani nejde dodržovat. Snažím se o zero waste, nekupovat kraviny, swapovat nepotřebnosti, ale ne vždy je to proveditelné 🤷
Ja jsem tim taky prosla, pred par lety a porad ty principy uctivam. Musim rict ze vseobecne myslenka minimalismu a zero waste mi hodne zmenila pohled na zivot. Jo a rodina se ke me nepripojila :D
já se teprve chystám na přečtení (Zázračný úklid), ...mám totiž hrozný problém s úklidem.. jsem sice ráda v čistém a cítím se v uklizeném prostředí o 100% líp, ale když je možnost, tak spíš dělám jiné činnosti než úklid 😀 tak jsem zvědavá!
@mourovatakocka tahle knížka je o dost méně radikální, přitom pořád hodně přínosná a počítá s tím, že každý člověk je jiný, doporučuju 🙂
@antoinet Nutně potřebuju ty otevřené knihovny 😁 Musím stihnout reorganizaci bytu do začátku dubna, pak bude s nějakým velkým uklidnění zase na čas šlus 🙈 Píšu si knížku na seznam 🙂
Taky jsem se do toho dala a super, ve skříní mám krabičky, skládám, a zdá se mi, že ten pořádek vydrží déle, než když oblečení bylo na hromadě, a mám i méně oblečení, už ani tolik nenakupuji, a co neobleču víc než rok, tak jde prostě pryč, ale stále v jiných věcech úplně vše nejde vytřídit...i když stále vyhazuji
@zuzkasim Nez se narodila dcera musela jsem chte nechte “vymyslet” jine usporadani skrini protoze jak byt v praze tak chalupu mame malou. Kondo mi moc pomohla v tom systemu skladani. Takze obleceni, povleceni atd. mam dle ni. Dceri jsem od narozeni nechavala k dispozici hracky a knizky usporadane na dosah rozdelene tematicky a po troskach. Ted jsou ji 3,5 uklizi si sama a i to vyzaduje. Fakt si myslim ze uklizene a prehledne prostredi proste na cloveka pusobi! Ted mam druhe dite, casu je malo a prehledne usporadani mi strasne pomaha. Nedokazu moc vyhazovat ale aspon tridim.
já sem ji sledovala na Netflixu a super, oblečení atd opravdu funguje, věci podle kategorií také (to už sem teda dělala i předtím) no a s tím vyhazováním je to spíš podle mě o tom si to přepnout v hlavě a nelpět na věcech, co nechci vyhodit daruju, oblečení co nenosím dávám do kontejneru s.o.su a lapače prachu prostě zrušit -max krabice na vzpomínky. Ona tam razí metodu každou věc do ruky a když nedělá radost , tak dát pryč - to mi přijde geniální, jak jinak poznat co si chci nechat, když sem zavalená tunou věcí. A "čistý" prostor, čistá hlava podle mě platí fakt na beton 🙂 Dětem bych vysvětlila, že si nejde vše nechávat, ať mají jen to, po čem by se jim opravdu stýskalo