Úklid podle Marie Kondo. Zkušenosti?

zuzkasim
20. lis 2020

Už dřív jsem viděla pár videí, teď čtu knihu a zajímaly by mě zkušenosti těch, co už to zkusily. Opravdu se vám po takovém úklidu změnilo něco v životě? Jste schopní udělat úklid podle druhu věcí? Máte zkušenost, že se vaši partneři či děti také začali sami od sebe víc snažit o úklid, když viděli, co jste dokazáli vy? Udrželi jste ten úklid delší dobu? Máte jakoukoliv další zkušenost?
Já jsem z toho lehce rozpačitá, zaprvé o manželovi a dětech pochybuji, zadruhé je ve mě člověk, který strašně nerad cokoliv vyhazuje, snažím se pro každou věc najít nějaké využití, ať třeba u dobrých funkčních věcí prodej, charita nebo zkrátka na dosloužení jinak. Prostě se snažím žít tak trochu Zero Waste a vyhazování není moje hobby. Doposud jsem to dělala pravidelným tříděním (denně se zbav aspoň 2 věcí), které Marie právě zavrhuje. Minimalistický styl se mi líbí, ale při 3 dětech, které vše potřebují, chtějí to dát "na ozdobu", mají každý jiné zájmy a jsou tvořiví, při mých tvořivých koníčcích, se mi zatím nikdy nepodařilo ani náznakem minimalismu dosáhnout🙂 Budu moc ráda za vaše postřehy.

sonnn
20. lis 2020

já sem ji sledovala na Netflixu a super, oblečení atd opravdu funguje, věci podle kategorií také (to už sem teda dělala i předtím) no a s tím vyhazováním je to spíš podle mě o tom si to přepnout v hlavě a nelpět na věcech, co nechci vyhodit daruju, oblečení co nenosím dávám do kontejneru s.o.su a lapače prachu prostě zrušit -max krabice na vzpomínky. Ona tam razí metodu každou věc do ruky a když nedělá radost , tak dát pryč - to mi přijde geniální, jak jinak poznat co si chci nechat, když sem zavalená tunou věcí. A "čistý" prostor, čistá hlava podle mě platí fakt na beton 🙂 Dětem bych vysvětlila, že si nejde vše nechávat, ať mají jen to, po čem by se jim opravdu stýskalo

bramarfi
20. lis 2020

Já si to naštudovala, ale žít podle toho nejsem schopná. Ano, je to dané mnou a mou rodinou, chápu, ale nějak se s tím konceptem nedokážu srovnat. A jak se říká, proč se k něčemu nutit, když mi to není vlastní...

antoinet
20. lis 2020

Ano, já jsem ten případ, co její metodu aplikoval do puntíku a opravdu mi to změnilo život. Měla jsem tehdy dvě děti a totálně se v úklidu plácala. Po přečtení knížky jsem půl roku postupně vše třídila, nejde to ze dne na den. V té době jsme stavěli, já jsem systém ukládání v novém už ušila na míru konmari a stěhování už pak šlo jako po másle. Teď už mám děti tři a zvládám to pořád dobře, ale nutno říct, že mi minimalismus vyhovuje, cítím se v tom dobře. Třeba v obýváku nemáme jediný kus úložného prostoru, všude je takový ten vizuální klid.
Jsou ale i jiné metody, ne tak radikální. Kdyžtak doporučím 🙂
Jo a děti v tom vyrůstají, jsou zvyklé a manžel nechává péči o dům na mě a realizuje se v dílně a garáži.

mourovatakocka
20. lis 2020

@zuzkasim Po přečtení knížky jsem komplet vyklidila jednu skříň, hodně mě to motivovalo. Žel Bohu je to už pár let, bordel mi tam opět pronikl 🙈 Až otevřou knihovny, mám v plánu od ní další knížku a čekám další podobné osvícení 😁
Nejsem schopná se držet nějakého konceptu úklidu, jedu si po svém a myslím, že s dítětem, dětmi, to moc ani nejde dodržovat. Snažím se o zero waste, nekupovat kraviny, swapovat nepotřebnosti, ale ne vždy je to proveditelné 🤷

vikinkav
20. lis 2020

Ja jsem tim taky prosla, pred par lety a porad ty principy uctivam. Musim rict ze vseobecne myslenka minimalismu a zero waste mi hodne zmenila pohled na zivot. Jo a rodina se ke me nepripojila :D

nattt
20. lis 2020

já se teprve chystám na přečtení (Zázračný úklid), ...mám totiž hrozný problém s úklidem.. jsem sice ráda v čistém a cítím se v uklizeném prostředí o 100% líp, ale když je možnost, tak spíš dělám jiné činnosti než úklid 😀 tak jsem zvědavá!

antoinet
20. lis 2020

@mourovatakocka tahle knížka je o dost méně radikální, přitom pořád hodně přínosná a počítá s tím, že každý člověk je jiný, doporučuju 🙂

mourovatakocka
20. lis 2020

@antoinet Nutně potřebuju ty otevřené knihovny 😁 Musím stihnout reorganizaci bytu do začátku dubna, pak bude s nějakým velkým uklidnění zase na čas šlus 🙈 Píšu si knížku na seznam 🙂

mar8
20. lis 2020

Taky jsem se do toho dala a super, ve skříní mám krabičky, skládám, a zdá se mi, že ten pořádek vydrží déle, než když oblečení bylo na hromadě, a mám i méně oblečení, už ani tolik nenakupuji, a co neobleču víc než rok, tak jde prostě pryč, ale stále v jiných věcech úplně vše nejde vytřídit...i když stále vyhazuji

victoriaita
20. lis 2020

@zuzkasim Nez se narodila dcera musela jsem chte nechte “vymyslet” jine usporadani skrini protoze jak byt v praze tak chalupu mame malou. Kondo mi moc pomohla v tom systemu skladani. Takze obleceni, povleceni atd. mam dle ni. Dceri jsem od narozeni nechavala k dispozici hracky a knizky usporadane na dosah rozdelene tematicky a po troskach. Ted jsou ji 3,5 uklizi si sama a i to vyzaduje. Fakt si myslim ze uklizene a prehledne prostredi proste na cloveka pusobi! Ted mam druhe dite, casu je malo a prehledne usporadani mi strasne pomaha. Nedokazu moc vyhazovat ale aspon tridim.