Udrží chytré hodinky dítě od mobilu?🙂

agnes_123
24. bře 2021

Maminky, mám roční dítě a nechci z něj udělat dnes běžného zavislaka na mobilu apod. Vzít mobil do ruky je jistota, že to bude to jediné, co dítě bude chtít. Chtěla bych ale na mateřské zůstat v kontaktu se světem. Napadlo mě, co třeba chytré hodinky? Zprávu si tam přečtu celou, ale odpovědět na ni musím z mobilu. Někdo volá, hovor zvednu pomocí handsfree... A nebude pak dítě vyžadovat ty hodinky? A byl by to vůbec problém? Prostě by si s nimi hrálo, když bude u mě... Když pominu vliv Bluetooth na lidské zdraví, jsou chytré hodinky nápad jaký? Jaké máte zkušenosti, proč je zrovna vy máte nebo nemáte... A další tipy. Ještě mě napadá, že fotím mobilem, tak jestli to není vlastně jedno.
Děkuji

bara88
24. bře 2021

Počkej a ty budeš dávat dítěti vše co po tobě vyžaduje? když si dáš sklenku vína tak mu taky budeš muset dát? Nebo počkáš až do jeho 18 než si víno dáš?

zelenaesmolda
24. bře 2021

@agnes_123
A kdyz bude chtit nuz tak mu ho das?I dite si musi zvyknout,ze proste nektere veci do ruky nedostane.

locika13
24. bře 2021

Dítě bude chtít i hodinky, ta elektronika je prostě přitahuje. Takže tohle si myslím nic neřeší.

konidana
24. bře 2021

@agnes_123 dite od mobilu musi udrzet rodice😉. Proste ho predskolak a mensi do ruky nedostane, stejne jako mu nenalijes alkohol, jak trefne pise
@bara88

Na zabaveni davat leporela a knizky, ne mobil. A samozrejme ani jinak nebyt furt na mobilu, jit prikladem... neodbihat od jidla k mobilu, neresit odkladne veci pri hre s ditetem atd...

makovice88
24. bře 2021

@agnes_123 Chytre hodinky mam. Odpovedet na zpravu se da primo na nich, stejne jako vzit hovor. Male budou 2 roky a nikdy nic z toho nechtela. Ale take mne moc nevidi, ze bych mela mobil v ruce.
Urcite bych ji to nedala jenom proto, ze ona to chce. Udrzet deti od technologii nejde vecne, to je jasne, ale takto malemu diteti do ruky urcite nepatri.

V tomhle je vzor rodic. A dite podle me dela to, co rodic. Takze u nas jedou hodne knizky, pripadne jine hracky a nikdy zadny problem nebyl.

vikinkav
24. bře 2021

Ja myslim ze dobry napad 👍 ono to cloveka odradi od “bezcilneho brouzdani webem”, zpravama, facebookem. A dite nevidi mamku porad s nosem v mobilu. Asi nych si je mela taky poridit 😄

keksik002
24. bře 2021

@agnes_123 asi tomu nerozumím.. Mobil je snad tvůj a ne ditete, proste to neni vec na hrani a tecka. Ne?

veroniqess
24. bře 2021

Moc tomu nerozumím, syn 8 měsíců, mobil ho tedy vůbec nezajímá (líbilo se mu, jak svítí, když mu bylo tak 6 měsíců, a přešlo ho to), hodinky mám také (Garmin), vidím, kdo mi volá a píše, aniž bych měla na mobilu puštěný zvuk, ale hlavně je mám pro sport. Malej to samé jak dřív mobil, když se rozsvítí, podloube pár vteřin prstíkem "jeeee svítí" a konec.

Ten mobil klidně chtít může, ale prostě ho nedostane, vyřízeno 🙂

agnes_123
autor
24. bře 2021

Já nevím, proč vždycky, ale vždycky jsou ty reakce tady takové... Já nevím, prostě kritické. Představte si, že nejsem blbka, co když dítě řekne, že chce mobil, tak ho dostane. Představte si, že jsem chytrá ženská, která chce jít dítěti příkladem, nečumět do mobilu víc jak půl hodiny denně a prostě nechci, aby vůbec dítě takové vzorce vidělo, když z nich nemá vůbec rozum. Ale to hned schytám, že neumím říct děcku "ne". To není pravda. Toto mě tady vždycky tak zamrzí... To abych se bála položit dotaz, protože podle formulace už jdete rovnou soudit kdeco... ☹(( A kdoví, co zase odpovíte na toto. Jaká asi budu, když napíšu toto a toto... Ach jo. Odpověď na moji otázku jsem dostala jen od jedné matky. Zbytek je zase hnusný diskuzní plevel☹(((

agnes_123
autor
24. bře 2021

Zkuste si třeba jen představit, že mě nebaví se o ten mobil s dítětem pořád přetahovat. Ale ať napíšu cokoliv, vždycky budu za krávu. Ach jo.

bara88
24. bře 2021

@agnes_123 přetahuješ se s ročním dítětem o telefon?

llluckaaa
24. bře 2021

@agnes_123 Ty jo, já si vůbec neumím představit, že se s dítětem přetahuju o telefon. Prostě jsem mu ho nikdy nedala do ruky a nemusela se o něj přetahovat.

makovice88
24. bře 2021

@agnes_123 Aha, tak to dik no.
Pokud se s ditetem nechces pretahovat o mobil, tak ho proste v jeho pritomnosti nepouzivej. Nebo ono se ti sape po ruce vzdy, kdyz ho vidi? Ja nevim, tohle vubec neznam a to malou i fotim hodne pres den. Vlastne na mobilu jsem nejvic v dobe, kdyz spi. Ale i kdyz ma nekdy tendence koukat, co na nem delam, tak ji proste reknu, ze ne a uklidim ho z dosahu.
V tomhle by ti hodinky mohly pomoct. Ja tam treba mam jen kvuli ni nastaveny jeden cifernik s Myskou Mickey, ktera mluvi a rika cas. To si jednou tukne do hodinek, zasmeje se tomu mysimu hlasu a jde pryc. Nemyslim si, ze by mela tendence mi viset na ruce a cucet, co na hodinkach delam. Pokud mi nekdo pise sms, na messengeru nebo vocapu, tak bud kliknu na hodinkach a dam odpovedet (odpoved nadiktuji) a nebo si reknu, ze to zase tolik nehori a odpovim az kdyz dite spi. Takhle to delam a prijde mi, ze to funguje.

felixfelicis
24. bře 2021

Zkusenost s hodinkami nemam, ale podle me nemá spíš cenu to řešit, mobil uz je součástí dnešní doby a přijde mi normalni, ze dítě vidi nas ho používat. Manzel je trvale na HO a s nekym protelefonuje půl dne, jedno z prvních slov našeho nejmladšího tudiz bylo "halo" 🙂. Nemame tv ani tablet, já momentálně ani pc, takže jim pohádku poustim na telefonu. Umi s ním fotit a natočit video (protože já je často fotim). Ale vedi, ze jim není k dispozici na hraní, a nikdy si ho neberou bez dovoleni (predskolaci). Roční dítě se ani nemá k mobilu jak dostat. Nechala bych to být...

keksik002
24. bře 2021

@agnes_123 nezlobte se, ale zkuste si to přečíst znovu a podívat se na to z pohledu úplně cizích lidi, kteří nevi jak to u vas funguje.. A podle tveho prispevku to proste vypada tak jak to vypada.. 🤷‍♀️

ondul
24. bře 2021

Já se to snažim dělat tak, že prostě z telefonu nedělám žádný halo a vědu. Je to prostě jeden z dalších předmětů, který používám, jako ponožky, vařečka, kniha. Někdy ho v ruce mám, stejně jako cokoli jiného. Když ho malej veme do ruky, což se prostě děje a dít bude, řeknu třeba, "Telefonem voláme babičce, umíš udělat haló haló? Tak, děkuju, teď ho uložíme." Je mu 13 měsíců a žádný vztekání ohledně mobilu jsme ještě neměli.

prejeta_zaba
24. bře 2021

Zajímavý nápad, ale hodinky mi přijdou jako vyhozené peníze. Stejně do toho budeš něco datlovat a dítě se bude dožadovat pozornosti, mu je jedno jestli držíš v ruce mobil, hodinky nebo třeba pletení, prostě chce pozornost, chce být jako máma. 😁 Asi je ti jasné, že nemáš sedět nad mobilem půl dne a holt, když odepisuješ na zprávu nebo si i třeba něco přečteš (není nikde psáno, že jako matka už si nikdy ani nemůžeš přečíst zprávy 😝), tak poodejít, jít třeba ke kuchyňske lince...ať vyloženě dítě neprovokuješ a nedržíš mu mobil 30 cm od očí. A i když si ho vezme, tak co, jako? Klidně si s ním můžeš už teď prohlídnout a okomentovat pár fotek nebo třeba zavolat babičce. To nemusí být hned nástroj závislosti a likvidace mozkových buněk. 🙈

marketaholasova
24. bře 2021

@agnes_123 pokud dite nenaucis ze kdyz se neco deje pustim video a tak. Tak pro dite je to jen cerna krabicka. Mam 15 mesicni dceru. Kdyz nahodou zapomenu mobil na jeji dosah. Tak akorat bud ho hledam mezi hrackami a nebo nekde lezi. Mam nastaveno ze se do 15 sekund zamce a gesto neprolomi to nezna. A kdyz je cerny displej ten ji nezajima. Tak ze nekde lezi kdyz se k nem dostane. Znam par deti ktery ho takhle male vyzadovali ale to jim rodice od 6 mesicu pousteli videa aby jedli a nebo rozptylili. To jsem vsem zakazala. Kdyz se ji tak se ji a mobil spinka.

supermatka
26. bře 2021

@agnes_123 rozumím ti co se ti honí hlavou. Řekni ti svou zkušenost. Mobilům a pc tabletum jsem se u dětí bránila zuby nehty. Výsledek nic moc.. Dnes je jiná doba bohužel.
Syn který začal chodit do ZŠ ( dnes už je v 5.), neměl mobil a pc jsem dovolila výjimečně. Tady to ještě šlo i když pořád chodil že ale spolužáci tel. Mají.
Pak začal ten problém, s Míšou se nikdo nekamaradil, neměli společné téma. Děti se bavili o PC hrách, mobilech atd. Měla jsem vztek ale co nadělám. Po čase jsem tedy Misovi mobil povolila a i ty pitomé hry (nevím co na tom mají 🤔).
A Míša začal mít kamarády, už se měli o čem bavit a samozřejmě ne jen o hrách. Míša pro ně už nebyl divný tak ho vzali mezi sebe. Chodí spolu na ryby, staví v lese bunkry atd.
U dalších dvou dětí už jsem tolik nehrotila. Oni se s tou technikou už snad rodí.
Samozřejmě telefon nedostali do ruky hned ale už je nechávám ať si zahrajou. Má to svá pravidla, musí pomáhat doma a když něco provedou mají trest zákaz hraní na čem koliv.
A jak už tady někdo psal, přeci co používáš, pijes a jis nebudeš dávat prckovi a jestli se bude vzteka pošli ho do rohu na hanbu a uvidíš 😉

daasqua
26. bře 2021

@agnes_123 Přesně jsem čekala, jaké tu budou odpovědi, jakmile jsem tuhle diskuzi viděla 🙂 Chápu tě, že chceš zabránit "střetových situacím", taky to v některých ohledech praktikuji, zvlášť když v danou chvíli nemám čas/nervy apod. Nicméně mobil, počítač či chytré hodinky jsou "běžné" předměty, tak k tomu bych i tak přistupovala. Aby to potom bylo zakázané ovoce, které dítě uvidí u jiných a budeho vyžadovat.
U nás dcera 2,5r pořád vidí, jak sedí někdo u počítače - manžel ajťák má rok home office kvůli covidu, já občas taky pracuji, píšu, plus si hledám něco na netu - objednávám, hledám recepty, nápady, občas odreagování... Dcera si občas sedne tátovi na klín a pozoruje to tam, když není zbytí a je potřeba někam "uklidit" (já třeba kojím). Já jí občas taky něco krátce ukážu, třeba se s ní domlouvám o hračkách, když jsou obchody zavřené. A jí ta chvilka stačí, pak si vystačí sama a hraje si sama. Nebo já pracuji na počítači a ona si vedle kreslí či hraje s autíčky či legem (a to by ho uměla i sama používat, naučila se ve 2 letech s touchpadem, potvůrka).
Mobily máme zamčené, takže do nich se nedostane, tím pro ní ztrácejí většinu času význam. Při volání prarodičům občas něco řekne. Já tedy do mobilů skoro nekoukám, často mě i mine nějaký hovor či sms 😀 Ale bereme, že telefony jsou na telefonování, ne na jiné věci, hry apod.
Televizi víceméně nepoužíváme - jeden čas jsme si ji pouštěli k večeři, ona většinou nezájem (maximálně dětské pořady výjimečně). Teď po narození druhého dítěte je vypnutá a dcera si na ni ani nevzpomene.
Kamarádka chytré hodinky má a je spokojená, že má vše při ruce. Já ale nevím, zda jsou praktické co se týče ovládání, například psaní sms, zda to není moc malé... Ale na telefonování mi přijdou fajn. Já osobně bych si je asi nepořizovala, ale obecně ten mobil zas tolik nepoužívám, spíš notebook a tablet. A nepřijde mi zas tak strašné, když se dítě občas podívá na seriál nebo si zahraje hru. Musí to být vše vyvážené. Dcera na seriály typu Bing koukala od 2 let, aspoň jí v něčem trochu "obohatí" v tomhle světě, kde je teď vše zakázané...