Tvoření rodokmenu. Sestavoval někdo rodokmen své rodiny?

alishkaaa
25. únor 2022

Ahoj všem, můj taťka letos oslaví 60. narozeniny a už dlouho básní o tom, že by ho zajímalo, jaké měl předky a odkud pocházeli. A tak se nabízí jako dárek rodokmen jeho rodiny. Má někdo zkušenost se sestavováním rodokmenu? Dělal někdo rodokmen rodiny? Je to asi časově dost náročné, tak nevím, jestli se do toho vůbec pouštět se dvěma malými dětmi a rozestavěným domečkem, zároveň by mě to ale lákalo a zajímalo, a taťka by měl jistě radost (teda kdyby se to povedlo 😉 ) Podělte se prosím o své zkušenosti 🙂

shirilka
25. únor 2022

@alishkaaa Ahoj, sestavovala jsem rodokmen babičce k 80. Dneska je výhoda, že spousta matrik už ty matriční knihy má nascenovane a jsou obvykle přístupné hezky z tepla domova - já využívala stránku opavského archívu. Je třeba znát nějaké základní data ať je od čeho se tzv odpíchnout (datum narození/úmrtí popř.svatby) a pak hledat řetězově dál do minulosti. Zabralo to čas, to jo, ale bylo to pro mě strašně zajímavé, ty informace jako kdo měl jaké povolání třeba, kde žil, kdo musel dokupovat roky aby se mohl vzít apod. Jinak ještě super byla stránka ansestry, kde se taky daly nějaké informace najít, tam byl i volně k dispozici software na tvorbu rodokmenu, takže jsem si jen zapisovala jména/data a k nim pak přiřazovala další příbuzné nakonec ve filtru mi to nabízelo x způsobu řazení, prostě fakt super.

alishkaaa
autor
25. únor 2022

@shirilka Děkuji za tip na stránku, určitě kouknu 😉 Mě by právě taky zajímalo, jak daleko se dostanu, jestli objevím něco zajímavého apod. Popravdě taťka toho o své rodině moc neví, nikdy se u nich o předcích moc nemluvilo, nikdy žádné takové ty rodinné historky, kdo byl dědeček a co dělal, takže jsem docela zvědavá, co se z toho nakonec vyklube...

kamino
25. únor 2022

Nechávali jsme si dělat zde, krásně zpracované, https://www.rodokmeny-kemenny.cz/

jardicka
25. únor 2022

Já mám sestavený rodokmen rodiny tzn. mojí i manželovi větve. Dělám ho už několik let a když mám po večerech čas tak procházím matriční knihy, spousta z nich už je přístupná online. Nejdál jsem se dostala do roku cca 1600, ale to jen díky tomu, že jeden manželův předek byl známý hudební skladatel. Záleží na tom jak moc daleko se chcete dostat, ale je to trochu mravenčí práce na dlouhé zimní večery. Chce to opravdu mít alespoň přibližný přehled o tom, kdy se třeba ten a ten příbuzný narodil nebo kdy zemřel, podle toho ho totiž v matričních knihách najdete.

alishkaaa
autor
25. únor 2022

@kamino Děkuji za tip, také jsem přemýšlela o tom, nechat si rodokmen od někoho vytvořit. Ale jsem spíše skeptik a nedůvěřivec, tak jsem si právě říkala, jak by to asi dopadlo, jestli to nejsou vyhozené peníze. Vždyť si tam ten člověk může vymyslet cokoliv a vydávat to za rodokmen 😊

terinka86
25. únor 2022

My s mužem průběžně hledáme, byli jsme i na kurzech. Časově náročné je to hodně, i když je fakt, že ze začátku to vždycky postupuje rychle. Velké množství matrik je skutečně online, ale je třeba počítat i s variantou, že budeš muset do archivu. Pro začátek je potřeba znát nějaká data od předků, ideálně narození a ideálně ze začátku 20. století, aby ses měla od čeho odpíchnout. Pak taky záleží, jestli hledáš jen přímé předky, nebo i sourozence, to je pak samozřejmě náročnější. A ještě upozorním, že starší matriky bývají v němčině nebo v latině (na internetu ale najdeš spoustu stránek s překlady termínů) a psané kurentem, takže je potřeba se ho naučit číst. A ti kněží to zapisovali až do své smrti, takže někdy je to k nepřečtení, i když je to česky 😅 Pokud by ses do toho chtěla pustit, je tu i skupina věnovaná rodokmenům, ale je teda dost mrtvá.

felixfelicis
25. únor 2022

Sestavovala jsem, ale "diky" tomu, ze babicka musela za 2.sv. v dokazovat arijsky puvod, to bylo skoro bez prace - vsechny rodne listy pohromade...

prekvapenamatka
25. únor 2022

Jinak doporučím i stránku myheritage.com. Dělala jsem si i DNA testy pro rozšíření rodokmenu, je to fakt zajímavé 🙂
A kdybys potřebovala něco úplně konkrétně, tak jsem profesí historik, klidně zodpovím, pokud budu vědět 🙂

kamino
25. únor 2022

@alishkaaa Ne, pán nám poslal i okopírované zápisy z kronik, včetně vysvětlivek pojmů, opravdu skvělá práce.

betelgeuzz
25. únor 2022

@terinka86 píšeš, že množství matrik je online, jak se k nim člověk dostane? musíš si někde zaplatit přístup?

lucca13
25. únor 2022

@alishkaaa Ano manžel sestavoval rodokmen na myheritage🙂 časově je to náročný, kolikrát do pozdních hodin listoval v knihách a hledal...nicméně dostal se až do 18.století 🙂 a bylo to super číst o předcích, čím se živili a tak.

jajulin
25. únor 2022

@alishkaaa můžu Tě ujistit, že když si rodokmen necháš od někoho osvědčeného vypracovat na zakázku, bude v něm rozhodně méně chyb, než když se budeš během pár měsíců snažit vytvořit něco sama s výchozími nulovými znalostmi. Genealogie je krásný koníček, teď zažívá obrovský boom díky dostupnosti digitalizovaných matrik a jiných historických pramenů. Na facebooku je spousta skupin pro nadšence. Mnozí se samostudiem dostali na takovou úroveň, že před nimi smekám, jiní si myslí, že jim stačí zaplatit si členství na myherritage a udělají rodokmen z toho, jaké jim přijdou shody - u takových jen nevěřícně kroutím hlavou. Pokud se do toho chce někdo opravdu poctivě ponořit a z tísíců střípků udělat příběh, je to otázka několika let, obrovského nadšení a ještě většího množství času. Je potřeba mít základní znalosti (knihy např. od Blanky Lednické nebo Lenky Peremské, obě dělají rodokmeny na zakázku), mít se od čeho odrazit (rodné listy prarodičů apod.), naučit se číst kurent a hlavně mít štěstí za dochované prameny, spousta matrik shořela nebo se prostě ztratila.

jajulin
25. únor 2022

@betelgeuzz http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/ - tohle je takový hlavní rozcestník pro představu. Zde žádná registrace není. Matriky, kde jsou údaje mladší 100 let od narození a 75 let od sňatku či úmrtí, nejsou z důvodu ochrany osobních údajů volně přístupné.

kamino
26. únor 2022

@alishkaaa nam nasel predky od roku 1803. Cim se zivili , kde sr narodili a na co umreli. U vetsiny ofocene zapisy z kronik.

marketaholasova
26. únor 2022

@alishkaaa delala jsem rodokmen nedavno. Časově náročné to je záleží jak podrobny budeš chtit. Nejjednodussi je si ofotit tatkuv rodny list. Pokud mas moznost dostat se k jeho rodicum rodnym listum tak uz pak to pujde snaze. Protoze tyto matriky nebudou pusteny. Z jeho rodnyho listu zjistis datum narozeni a misto jeho rodičů. Pak muzes na prislusne matrice narozenych zazadat o dalsi udaje tykajici se prarodičů tykajici se data narozeni a mista. Tyhle data byvaji nahrane jestli uz jsou puštené nebo ne. Ale ty muzes bez zadat bez souhlasu na 3 geneace zpatne jako primy pribuzny. Nahlizeni a opis byva zpoolatnen 50 kc. My heritage je 10 dni zdarma pak na rodicak celkem slusny penize vychazi to kolem 4000 kc za rok. Hodně jsem využila http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/. S tim ze jsem mela rodne listy babicky a dědy.

alishkaaa
autor
26. únor 2022

Všem moc děkuju za tipy a postřehy, máme rodné listy jak babičky, tak dědy, to by neměl být problém, tak zkusím kouknout do matriky a uvidíme, ale podle toho, co píšete, to nakonec dopadne stejně asi tak, že si rodokmen necháme udělat 🙈😊

bucifalek
26. únor 2022

A je šance nějaké úspěšnosti v případě, že prababička pocházela z Maďarska, praděda z Německa atd. nebo v tomto období se získáváním skončím? A naše příjmení se v ČR vyskytuje asi 8x (z toho 4x v naší rodině), takže předpokládám, že asi taky předkové ze strany otce pocházeli z jiné země.

shirilka
26. únor 2022

@bucifalek Jako šance určitě bude, ale bude to náročné, já hledala v Polsku, protože tam se babička narodila a šlo to těžko. K něčemu jsem se dostala přes ancestry ale bylo toho málo, našla jsem ale babiččinu sestřenici, o které jsme ani nevěděli, že žije a ta mi pomohla neskutečně.

jarunkaxyz1
26. únor 2022

Ano, také jsme se dostali až do 16 století.

amazonkajanik
27. únor 2022

@bucifalek tak to jste na tom podobně, jako příbuzní z mamky strany. Nyní v republice pouze 5 lidí toho jména, všichni v jednom městě...

amazonkajanik
27. únor 2022

@alishkaaa teda, mě by stačilo jít 6 generací zpět a už bych toho měla plný kecky. Je nás strašně moc 😆

tomkovam
27. únor 2022

@alishkaaa Dělala jsem a dělám stále, je to koníček asi už napořád, stále se dají najít nové věci, jít víc do hloubky atd. Koukala jsem, že máš psán region ČB, tam je archiv třeboňský, dost při hledání (mimo matrik) pomohou i sčítací archy, kde se dá odpíchnout od čísla domu, kde předci bydleli... https://digi.ceskearchivy.cz/Uvod

kirsten1996
4. kvě 2023

@prekvapenamatka můžu se zeptat jak jde předplatné zrušit? Jsem momentálně ve zkušební době, ale prošel mi e-mail ze mi po zkušební době odečtou cca 100 euro ale ro nechci a nikde nevidím, kde bych to mohla zrušit. 😩

prekvapenamatka
5. kvě 2023

@kirsten1996 zkušební doba čeho? jsem teď mimo, o čem je řeč 🙂

kirsten1996
5. kvě 2023

@prekvapenamatka přišlo mi od jich tohle…

prekvapenamatka
7. kvě 2023

@kirsten1996 Však to tam přesně píší: moje nákupy > podrobnosti > zastavit bezplatnou zkušební verzi - nic se vám neztrhne a je vyřešeno 🙂
jinak netuším, já žádné členství nemám, jedu free verzi 🙂

kirsten1996
7. kvě 2023

@prekvapenamatka už jak jsem psala, nic takové tam není

prekvapenamatka
8. kvě 2023

A zkoušíte to z mobilu, nebo z PC? Já v PC vidím normálně po přihlášení myheritage.com sekci "moje nákupy".

kirsten1996
8. kvě 2023

@prekvapenamatka zkoušela jsem i na PC o má telefonu… ano sekce MOJE NÁKUPY tam je, ale o zrušení ano slovo… jen o prodloužení

prekvapenamatka
10. kvě 2023

Tak v tom případě bych napsala na klientskou podporu a řešila s nimi.