Ahoj všem, možná to zní vtipně ale aktuálně řeším jak si udělat nejlepší pořádek na PC v oblasti fotek a videí. Vždycky jsem hodně fotila a fotek mám hodně. Takže jsem si vždy fotky nějak třídila ( podle roku, dovolené atd). Pak se nám narodila dcera všechny její fotky jsem si též pro přehled dávala do složek abych pak mohla vytvořit rychleji fotoknihu atd... Dávám to jako dárek babičkam atd a nechci se zdržovat hledáním. Prostě mám ráda pořádek. No a narodilo se nám druhé dítě 😂a já jaksi nevím jak dál... Tak by mě zajímalo zda si taky nějak třídíte fotky, případně jak to děláte když máte víc dětí... Jako samostatné fotky jsou ok... Ale ty společné. Nechci mít zase mrtě složek atd. Jak to děláte vy???
Tříidím jen podle roku a vyhovuje mi to. Ve slozce daneho roku mam vse - dovolenou, skolku, fotky co fotil manzel, bezne fotky,...Zvlast mam fotky ze svatby jen.
Já tridim max podle událostí, ne podle osob. Proste z výletu, z dovolené, z Vánoc, podzimní foceni apod.
Bez dětí jsem třídila podle události, s dětmi po měsících. Vždy, když dělám fotoknihu, tak si udělám výběr cca 200 fotek za rok, takže tyhle fotky mám vlastně 2x. V těch měsíčních se snažím promazávala,aby toho nebylo tolik, ale moc mi to nejde, je mi to lito. Ještě, až budou děti starší, tak bych chtěla udělat každému soubor jen jeho fotek + rodiny, cca 5 nejlepších za každý rok a z toho pak udělat fotoknihu. (Myslím si, že na nic dalšího se stejně v budoucnu nikdo dívat nebude.) Ty roční fotoknihy beru jako vzpomínku pro mě a babičky a teď si to společně s dětmi prohlížíme. Děti baví dívat se na to, jak byly menší.
jo ja jsem desnej bordelar, jsem rada za iphone kterej mi to tridi sam a zalohuje na icloud 🙂 v knihovne se da v lupe najit vsechno, muzu napsat jmeno cloveka co hledam na fotce, datumy, obdobi, dokonce i objekty. Nedavno jsem hledala treba jakou sme meli jidelni zidlicku a fakt hledam zidlicku a jmeno ditete a sup naslo mi to 🙂 potom iphone sam pripomina fotky, ze co se delo pred rokem nebo dela souhrn oslav, dovolenych a eventu..no na to ze fotim fakt kazdej druhej den, je to zachrana :D
V pc mam slozky jen podle roku a mesicu nebo akci. Takova nouzova zaloha. Ale pak mam jeste na serveru fotogalerii, kde mam ve slozkach podle roku podslozky pro kazdou akci ci vikend. Velke cestovatelske dovolene zvlast, a deti take kazde svoji slozku, kde maji fotky take podle roku, tedy podle veku. Prvni rok byl po mesicich, dalsi uz jen roky no a pak u pubertaku tech par fotek uz sypu dokupy. A jeste tam mam i rodinnou slozku kde mam ruzne rodinne akce a spolecne fotky.
Normálně třídíme podle udostí: Vánoce 2023, Tobík páté narozeniny, Velikonoce 2023 atd...potom. sekce Ostatní foto 2023 😉
Já začala fotit celkem brzo (cca rok 2000), napřed to bylo podle typu (Dovolená - pod tím roky a místa, Doma - roky, Praha - místa v Praze, Škola - pod tím akce... asi 12 takových hlavních složek). Při první dceři jsem první rok měla dokonce po měsících 😀 Potom podle čtvrtletí - jaro, léto... U syna jsem pak udělala obecnou složku (Fotky 😀) a od té doby mám úplně všechno jen po čtvrtletích (jaro 2023, léto 2023...), jen dovolené mám zvlášt (tam mívám opravdu hodně fotek). Můj otec (fotograf) v tom měl neuvěřitelný pořádek a systém, tabulky, mnoho záloh (já mám 1-2 zálohy taky), tagy, GPS, rozdělené podle formátů (JPG, RAW...)...
Záloha na kartě.. ne v PC, protože mi PC už několikrát kleklo a přišla jsem o PC. Ale koupit mikro kartu s větší kapacitou. Tam si udělat složky podle roku a do každého roku vložit události fotky a videa složky zase rodinné, výlety atd atd..
tohle jsem řešila u druhého taky. Každý dítě svoje fotky a ty duplicitní teda dvakrát...? Nebo jak?! Teď mám dětí pět a složky mám jen podle měsíců. Vždy složka na rok a v ní dvanáct složek na měsíce + jedna na videa. Případně v té složce měsíce ještě podsložka "dovolená" "svatba" atp.