Toxický člověk. Máte zkušenost?

cocomilk
16. srp 2023

Ahoj, poslední dobou si nevím rady s kamarádem/kolegou. Jelikož zde mám známé a nechci nikomu ublížit, tak jsem z opatrnosti založila tento nový profil a prosím o Vaše názory.
Říkejme mému kamarádovi/kolegovi třeba Karel. S Karlem spolu pracujeme více než 10 let, jsme současně i kamarádi, občas zajdeme na pivo, jezdíme společně na hory atd.
Poslední třeba 2 roky je to s Karlem jako na houpačce. Z toho má dobrou náladu, prožijeme pohodový pracovní den, na obědě či u kávy si příjemně popovídáme. Těchto dnů je spíš méně. Většinou je Karel od rána vcelku protivný, urýpaný. Najde si nějakou blbost a spolu s ní oběť a nedá se svými poznámkami pokoj, něž jde z práce domů. Všechny a všechno kritizuje, neumí nikoho za nic pochválit, vlastně ho to ani nezajímá. Většinou mluví jen on, je rád středem pozornosti. On dělá všechno nejlépe, má vždy pravdu, má nejlepší dovolenou, dům, bazén, atd., dosaďte si cokoli… Velmi často dělá sexistické, rasistické, hulvátské vtipy. Nehezky se vyjadřuje o lidech a věcech, které mu nějak vadí. Dost oplzle se dokáže vyjadřovat na adresu žen. Někdy se až za něho stydím…
Už jsem se mu snažila několikrát říct, že se chová děsně, ale nikdy to neuzná, nesnese kritiku, urazí se. Mně to za pár dnů přejde, pozapomenu, odpustím mu a tak pořád dokola.
Jsem z něho už unavená, často mě mrzí, co během dne řekne, a pak o tom přemýšlím až do večera nebo i druhého dne. Už jsem se zkoušela od něj odstřihnout, že to nemám za potřebí, ale moc to nejde, jsme blízcí spolupracovníci. A taky je to v podstatě jediný můj bližší kamarád, i když se hodně změnil. Asi o něho nechci přijít, pořád si říkám, že takový dříve nebyl, že se to třeba zase napraví. Ale většinou mi jeho chování spíš jen ubližuje, kolikrát to i obrečím. Nemám z něho už delší dobu vůbec dobrý pocit.
Setkaly jste se s něčím podobným? Dá se s takovým člověkem kamarádit? Nějak nevím, co s dělat, a nemám to s kým probrat. Pokud přispějete s názorem, budu ráda.

konidana
16. srp 2023

@cocomilk podle toho co píšeš to je celkem těžký. Vidím z toho, že by ti to odstřižení nejspíš fakt pomohlo, ale to by asi muselo znamenat i změnit práci, abyste už nebyli blízcí kolegové... Pak by možná šlo udržet i to kamarádství, kdyby ten negativní kontakt nebyl tak intenzivní...

luhana
16. srp 2023

@cocomilk
Měla jsem takovou kolegyni. Došlo to až do bodu, kdy jsem se nechala přeřadit na jinou pozici, abych jí nemusela být na blízku. Úplně mě svou negativitou a problémy vysávala. Pak jsem šla na mateřskou a když se potkáme, normálně si povykládáme. Ale tenkrát jsem ji doslova nemohla vystát a to jsme byvali kamarádky 🤷‍♀️

drep
16. srp 2023

Mám takového kolegu. A vyhýbám se mu, seč můžu. Práce je dost náročná i bez těhle tanečků.

gdpr
16. srp 2023

Ja by som sa s ním nekamaratila nestalo by mi to zato ale človek sa len tak bez dôvodu nezmení muselo sa stať niečo v jeho živote alebo nie je prepracovaný? Ked chces nejak zachrániť to kamarátstvo tak by som na tvojom mieste sa snazila nájsť príčinu co ho mohlo zmeniť pred tými 2 rokmi a az potom riešiť jeho správanie pokiaľ sa nevyrieši ta príčina tak sa nezmení...

martt
16. srp 2023

@cocomilk Mne napadlo pokud takovýhle nebyl a změnil se až 2 roky zpátky. Může to značit i nějaký psychicky problém. Ale pokud on sám s tím nebude chtít nic dělat tak ty s tím nic bohuzel nemůžeš.
.

lichozroutsudy
16. srp 2023

@cocomilk Neni prepracovany/vyhorely? Nebo nema nejake tezkosti v rodine? Pokud u nej nepropukla nejaka dusevni choroba, tak by za tou zmenou mohlo byt prave tohle.

somalicats
16. srp 2023

@cocomilk Měla jsem takového kamaráda - taky to s ním bylo jak na houpačce. A přesně, těch dnů, kdy byl normální, postupně ubývalo - měl tenkrát trable v osobním životě. Nakonec jsem se od něj odstřihla - mrzelo mě to, ale nedalo se svítit, byl to i celkem slušnej emocionální upír.

pinkninja
16. srp 2023

Asi bych mu podstrcila cislo na osvědčeného terapeuta a zdrhla…🤷🏻‍♀️🥴 Příčin muze byt vic, pokud chcete investovat silu a cas - zalezi Vám na nem, muzete zkusit pátrat. Pokud ne (nedivila bych se), maximálně bych se mu vyhýbala, pripadne zmenila pozici, praci.
Akumulator. A Vás to evidentne trapi.
Zivot je i tak dost tezkej.

sinicka
16. srp 2023

Když jsme nastoupila do nové práce, vzal si mě na zaučení vyhořelý starší chlapík. Sem tam s ním byla sranda, jinak uplně přesne to co popisuješ. Tak strašně mi tu práci znepříjemnil a znechutil, že jsem zvažovala odchod. Fakt to byla síla na moji psychiku. Nadával na vedení, ostatní kolegy, na práci samotnou, na všechno. Mě práce bavila, ale po tomhle jsem měla pocit, že je i celý svět proti mně a to i v osobním životě.. naštěstí mě pak přeřadily k mladým fajn lidem a to byla úplná dovolená pro moje nervy, atd.. když něco takovýho posloucháš 8 hodin denně 5x týdně, tak tě prostě ovlivní.. dej od něj ruce pryč.. lepší už to asi nebude..

sasbu
16. srp 2023

Mám taky v práci takovou kolegyni i když ne blízkou. Stal se jí velký úraz, byla přes rok doma a teď je to s ní peklo. Na každém hledá chyby, málokdo s ní vyjde. Věřím, že má psychické problémy, které zapříčinil úraz. Poškodilo jí to zdraví a nejde to vzít zpět. Snažím se jí vyhýbat, ale pracovně
s ní musím řešit věci

zelenaesmolda
17. srp 2023

@martt
Taky si myslim

werik153
17. srp 2023

Tohle není toxický člověk, je to buď narcis, magor a nebo má nějaké psychické problémy se kterými neumí pracovat.
Toxického člověka mám v práci taky, je to člověk, že kterého přímo srší negativní energie, jen co přijde, zkazí náladu úplně všem, věčně má se vším problém, je to člověk který se tváří jako andílek co by pro druhé udělal vše, ale přitom je to velice zla osoba.

zelenaesmolda
17. srp 2023

@werik153
Narcis me napadl taky protoze ten popis dost sedi ale je divna ta nahla zmena.Jeslti takovy driv nebyl.

cocomilk
autor
17. srp 2023

Děkuji všem za názory. Měnit práci jen kvůli Karlovi moc nechci, mám totiž fajn práci, druhou takovou budu hledat složitě. A taky se mi nechce ho hodit jen tak přes palubu, možná proto, že se známe tak dlouho, možná proto, že má i ty světlejší chvilky, kdy je vše OK. Sama nevím, jak se k tomu postavit.
Možná máte i pravdu v tom, že je narcis. Něco jsem si teď o tom četla a hodně to na Karla sedí. Ale umi být i na všechno negativní, tak kdo ví, možná je to i kombinace problémů.
Jo a ještě jsem chtěla dodat, že ta změna u něj nenastala úplně náhle, spíše byla postupná. Ale nejsem si vědoma, že by se v jeho osobním životě něco změnilo. Nemá tedy ideální vztah se svou ženou, ale to tak bylo již v době, kdy jsme se poznali my dva. Ničeho jiného si nejsem vědoma, spíš vede vcelku úspěšný, pohodový život, netrpí nedostatkem peněz, má hezký dům, slušnou práci, šikovné děti…

cocomilk
autor
17. srp 2023

@konidana Možná ano, ale měnit dobrou práci kvůli jednomu věčně protivnému chlapovi a navíc v dnešní době? To se mi upřímně moc nechce…

cocomilk
autor
17. srp 2023

@gdpr Přemýšlím o tom hodně, ale nemůžu na nic přijít. V jeho životě žádné velké změny asi nenastaly a přepracovaný rozhodně není. V tom to nebude…

cocomilk
autor
17. srp 2023

@lichozroutsudy V jeho rodině i práci je vše při starém. To spíše u mě došlo v životě k několika změnám, narodilo se mi miminko, byla jsem na mateřské a tedy jsem nechodila do práce, pak jsem se přestěhovala do z města na vesnici, nemám na něho tolik času. Tak snad jedině tohle se změnilo…

cocomilk
autor
17. srp 2023

@sinicka Nechci mi ale ublížit ☹ Napadlo mě, jestli bych nemohla nějak zapracovat na sobě, na své psychické odolnosti, aby mě ty jeho někdy hnusné řeči nezraňovaly. Když se na něho vykašlu já, už mu moc lidí nezbyde. I když si za to může sám, já vím…

zelenaesmolda
17. srp 2023

@cocomilk
Jestli je to narcis tak nemas sanci se obrnit protoze vzdycky najde zpusob jak prudit.U narcise pomuze opravdu preruseni kontaktu nebo absolutne nereagovat ale to dokaze malokdo

cocomilk
autor
17. srp 2023

@werik153 Možná je Karel narcis, nevím, nejsem psycholog ani psychiatr, nevyznám se v tom tolik. Každopádně dokáže být velmi jedovatý, urýpaný, je věčně nespokojený… Po dni stráveném s ním v práci jsem kolikrát úplně vycucaná. Jak jsem psala, někdy to i obrečím, mrzí mě, co mi kolikrát řekne. Už jsem mu i říkala několikrát, že mě jeho chování zraňuje, ať to nedělá. Má vždy stejnou odpověď - že to nedělá schválně nebo že je prostě takový a ja si hýčkám své muzeum křivd a moc to řeším. Možná má i pravdu, vždy jsem taková byla, hodně emočně založená. Ale nemyslím si, že je to něco zlého. Za to on dokáže být hodně zlý…

cocomilk
autor
17. srp 2023

@zelenaesmolda Hm, obávám se, že máte možná pravdu… ☹

zelenaesmolda
17. srp 2023

@cocomilk
Dam ti dobrou radu-nerikej mu,ze ti ublizuje.To je presne to,o co mu jde.A narcis vzdycky vidi chybu v obeti.Nikdy to neni jeho chyba.
Pisemne bych ho varovala,ze si takove chovani nepreji a ze pokud neprestane tak to postoupis na HR.Tohle uz je sikana pokud kvuli nemu doma brecis.

sinicka
17. srp 2023

@cocomilk hele lidi se mění, cesty se rozchází a schází. Nenapadá mě jeden jediný rozumný důvod, proč se snažit to s ním nějak lepit. Tys ho požádala, aby byl na tebe slušnější a jsi po dnu s ním vycucaná a chceš se změnit, aby se stalo co? Z jakého důvodu? Já tomu nerozumím. Jakože se znáte dlouho, tak se prostě musíte bavit? To mu kvůli dávnému kamarádství musíš dělat zdroj energie, musíš mu dělat “obětního beránka”?
Příčina podle toho, co jsi doplnila by mohla být to, že měl veškerou tvou energii pro sebe a ty teď máš dítě a jeho zdroj energie se skrouhl na polovic třeba.

cocomilk
autor
17. srp 2023

@zelenaesmolda No, je to tak, někdy prostě i brečím, za pár dní mě to přejde, pak má třeba dobrý den, všechno je jako dřív a já nad tím mávnu rukou, že jsem přecitlivělá…
Nechci mu nijak škodit, v minulosti mi pomohl najít si byt, když jsem odcházela od partnera, i lehce finančně mi v té době pomohl, byla jsem mu zavázaná, ale je to tedy už řadu let zpátky. Tehdy si se mnou i hodně povídal, měla jsem tehdy pocit, že je to vážně člověk, který při mně bude stát navždy. No a pak později přišel jiný partner, miminko, stěhování, atd. Možná od té doby to jde postupně do kopru…

cocomilk
autor
17. srp 2023

@sinicka Jak jsem teď psala, cítila jsem se mu i zavazaná, že mi v minulosti pomohl. A tak jsem mu několik let dělala i vrbu možná i z tohoto pocitu. Ale tehdy se občas také zajímal o můj život, bylo to asi oboustranném. A pak se to možná s moji rodinou změnilo, jak říkáš. Ale to, že mám rodinu, přece není důvod, aby se tak změnil a začal na mě být jako na cizí kolikrát. A nejenom na mě, je protivný skoro na všechny, kromě pana ředitele, to u leze do prd…

zelenaesmolda
17. srp 2023

@cocomilk
Jenze pokud se bavime opravdu o narcisovi tak jeho pomoc nebyla nezistna.Pomohl ti proto,abys mu byla zavazana.A narcis v tobe opravdu vzbudi pocit,ze je to tvoje spriznena duse.A zatim z tebe taha informace o tom,kde te muze zranit.

evik19
17. srp 2023

@cocomilk Měla jsem takového kamaráda, měl to v dětství a dospívání hodně težké. Ještě cca do dvacítky byl fajn a trávili jsme spolu hodně času, pak se rozhodl chovat se jako totálně arogantní kretén, takže jsme se postupně přestali úplně vídat a jsem za to ráda. Od společných známých vím, že je teď prý zas docela v pohodě. Já bych s ním už ale nešla ani na kafe a tobě radím totéž.

cocomilk
autor
17. srp 2023

@zelenaesmolda Hm, nedokážu říct, zda skutečně je narcis. Ale většina typických znaků na něj sedí. Vlastně když o tom tak přemýšlím, tak jeho chování se často zlepší krátce předtím, než po mně něco chce nebo potřebuje. Jakmile to dostane, je většinou na ránu pěstí. Ale neplatí to úplně vždy. Tak se v tom vyznej ☹

zelenaesmolda
17. srp 2023

@cocomilk
podle toho cos o nem napsala to na narcise opravdu sedi

cocomilk
autor
17. srp 2023

@evik19 Problém je trošku v tom, že já jiné kamarády než tohoto Karla moc nemám, snad jen jednu kamarádku, která bydlí na druhém konci republiky. A bojím se, když se od něj odstřihnu, nebudu mít s kým a kam občas vyrazit. Otázka je, jestli občasné pivo a zimní víkendová lyžovačka s Karlem stojí za to celoroční nahorudolů…