Tep u 4letého dítěte. Kolik mají v tomto věku děti přibližný tep při hraní?

kikus20
31. bře 2024

Zdravím,
chtěla bych se zeptat, kolik by měla být tepová frekvence u 4 letého dítěte. Na internetu jsem našla 60-140 potom 60-135 a tady na stránce 60-115, což je tedy hodně velký rozdíl těch cca 25 tepů.
Také by mě zajímalo, kolik mají v tomto věku přibližný tep při hraní. Nikde nemůžu najít tabulky tepu při aktivitě a fyzické zátěži u dětí.
Jen mě to zajímá, jelikož chci naslouchat srdíčku dcerky a porovnat údaje třeba potom v 5 letech.

merope
31. bře 2024

Přesně nevím, ale vím, že miminka mají opravdu hodně - a postupně s věkem se to snižuje.

kikus20
autor
31. bře 2024

@merope Ano, malé miminka mají jednou tolik co dospělí i více. Můžou přesáhnou i 200 tepů za minutu.

cilkat
31. bře 2024

1) se bude fakt hodně rychle měnit. ... bude mnohem víc záležet na aktivitě (ale to i třeba mentální/emoční aktivitě, ne jen fyzické!) než na těch pár letech věku. Dokonce ani spánek není "jistota", protože potřebuješ stejnou fázi spánku.
2) hodně záleží na daném jedinci... já mám momentálně klidovku kolem 80 a to nejsem úplně gaučák... ale prostě tep mám rychlý od malička a navíc mi hrozně rychle vystřelí. Záleží na stavbě těla, stavu metabolismu a tak...

kikus20
autor
31. bře 2024

@cilkat To chápu.
Jen jsem myslela, jestli nejsou nějaké tabulky, které by to více upřesnily jaké jsou rozmezí v normě, hlavně tedy při těch aktivitách.

cilkat
31. bře 2024

@kikus20 Pokud nad tím přemýšlíš z pohledu bezpečnosti, tak u dětí se opravdu obvykle nesleduje tep. Pro dospělé je doporučení nepřekračovat hodnotu "220-věk", ale vlastně důležité to začíná být až v době, kdy se dá osoba vyhecovat k delšímu výkonu na jeho horní fyzické možnosti. Když pak jedeš třeba 15-20 minut kruhák a "v tempu a makej" (nebo třeba běh na tratích zhruba od 800 m vejš) - prostě když držíš zátěž.
Čtyřleté dítě se ti na 'makej' vykašle po dvaceti vteřinách (nebo 10 m běhu) a možná se za půl minuty znova hecne a zabere, ale to už mu ten tep spadne. U čtyřletého dítěte je třeba hlídat jiné věci, jako je škubání a nárazy na klouby (ale i svaly) a především pak dlouhodobá únava. Teprve někdy kolem puberty začne mít dítě vůli "se hecnout přes hranu".... ale zase už bude mít lepší odhad té únavy a pod.

Pokud tě to zajímá z nějakého "vědeckého" zájmu, pak asi nezbývá, než naučit dceru nosit chytré hodinky a zapisovat 😉 .