Ahoj, napadlo mě založit diskuzi ohledně Teorie typů (jinak také Myers-Briggs Type Indicator). Zkoušeli jste některá test, jaký jste druh osobnosti a jaké vaše děti? Jak vám to vychází a uplatňujete to nějak ve výchově?
Já mám knížku Teorii typů a určila jsem teda teprve dceru a sebe (tam si teda nejsem úplně jistá). Dcera je jasné ESFP, jsou ji 4 roky a sedí to na ní úplně přesně. Já narozdíl od ní jsem INTJ s největší pravděpodobností, takže úplný opak. S dcerou máme krásný vztah, prostě jí beru takovou jaká je. Energii si chodí vybít s tatínkem velký sportovec (toho jsem ještě neurčila), chodí spolu po horách, lozit, na trampolíny atd. Nejsem si jistá, jestli to úplně používám ve výchově, po přečtení se mi teda dost ulevilo a už spoustu věcí neřeším, třeba když večer před spaním sebou hází v posteli, prostě má hromadu energie. Je fakt, že po přečtení jsem pár věcí upravila např. přestala jsem používat abstraktní výrazy a víc popisuju, říkám následky činů (protože opravdu dopředu nepřemýšlí a to co jí napadne hned udělá) atd.
ENFJ-T. 😄 schoduju se s barrackem Obamou 😄
@95newmommy2020 Taky jsem ENFJ-T :D
Mohu poprosit o odkaz na určování těchto typů? Děkuji
@acttivia Jo, to musí být někdy náročné, když je dítě přesný opak, zvlášť když je hodně akční 🙂
@95newmommy2020 No to já se shoduji s Putinem, pěkně děkuju 😀 A s Walterem Whitem 😀
@sebinka123 https://www.16personalities.com/cs Pak budou testy asi v těch knížkách Nejsou stejné.
@daasqua 😄😄😄 Tak to alespoň mas respekt. 😄
S manželem jsme oba idealisti - já INFJ, on INFP. Dcera pravděpodobně INTJ. Co do představivosti je nám podobná, s čím se potýkáme, to je nutnost logicky zdůvodňovat jí (z našeho pohledu) každou pitomost - od zavazování bot, po česání. Zvlášť v časovém presu je to peklo. Na všechno má pevný názor a v sobě jakousi zavzatost s níž nelze hnout. Neprojevuje se příliš empaticky, což je zcela v rozporu s mým a s manželovým typem. Syn bude zřejmě NF po nás, je enormně citlivý už ve dvou letech. Celkově mají jakoby přehozené role . dcera se od mala projevuje spíš jako kluk, syn má jemnou dívčí energii a oba jsou báječní 🙂.
@95newmommy2020 To právěže moc ne, nebo jedině skrytý. Spíš jsem jen to kolečko, bez kterého se soukolí rozpadne, a lidi si to předtím neuvědomí 😀 Neumím to tolik prodat, umím jen dělat.
@sebinka123 http://test-mbti.hys.cz/index.php ale je to jen pro dospělé...
Hej, a teď pro ty pribrzdene jako já, co to je za tipy? A ty písmenka? 😁 jen tak že srandy by mě to zajimalo
Jinak, k tomu uplatňování ve výchově...akceptovali jsme, že dcera má velkou potřebu autonomie a potřebuje si dělat věci po svém. Když chceme , aby něco udělala, řekneme jí do kdy je třeba to udělat a snažíme se ji neuhánět. Ze své strany jsem musela hodně ubrat z fyzických projevů - dcera není od miminka moc kontaktní a respektujeme to, ale hlavně ze začátku pro mě bylo těžké to přijmout. Naštěstí syn to má naopak, takže s ním si to mazlení užívám.
@orisek56 to je asi normální, každá šablona je omezená...a co vyšlo?
Jinak asi nejlepší popisy jsou podle mě zde http://ografologii.blogspot.com/2007/11/mbti-ty... (na konci stačí rozkliknout a objeví se podrobný popis).
@orisek56 Jo, občas bývají otázky u takovýchto testů takové zavádějící a moc jedním směrem, u něčeho to má člověk na obě strany, tak i tak. Já mám fixní akorát I-J, tamto T/F mám podle mého tak na hraně skoro půl napůl, N/S taky mírně jen to S, ne moc výrazně.
Ale docela na mé okolí tento test osobnosti sedí a přijde mi fajn to využívat i při té výchově (třeba nevýchova mi v něčem nesedí, ale takto zaměření na typ osobnosti dítěte ano).
Mně třeba vyšel typ INTJ a myslím, že dcera bude hodně podobný typ, každopádně v tom I-T, zatím to přesněji v jejím věku asi hůře určím (2,5). V hodně věcech jí rozumím a dovedu ji pochopit (ale možná je to taky tím, že si pamatuji své vzpomínky a pocity tak od 2,5 let věku). Kamarádek synové jsou naopak hodně akční a v pohybu (SP typy), takže na ně fungují jiné věci a jiné věci je zaujmou.
Dělala jsem tedy jen zadarmo testy na webu (16personalities), knížku nemám, možná si ji pořídím v budoucnu, pokud budu potřebovat, takže neznám přesně detaily všech těch osobností.