Holky, jdu se spíše vypovídat. Ségra mého partnera je těhotná a termín má den před synovými narozeninami. To je celkem vtipné, máme takových dvoj narozenin více. Ale co mě celkem dostalo, že dají stejné jméno. Neřeknu,kdyby to byla třeba sestřenice, to bych ještě tak nějak brala. Jsme poměrně rozvětvená rodina na obou stranách, ale kluků je míň a stejně se pořád snažíme dávat jména tak, aby bylo jediné v dané generaci. Tak nevím, jestli jsem moc cíťa a moc to řeším ...
@amazonkajanik já bych se tím netrápila. Měla jsem jméno pro chlapečka vymyšlené léta před tím, než se mi narodil. I kdyby mi ho v rodině někdo "vyfouknul", stejně bych ho dala. Tím nechci říct, že jsi to jméno někomu vyfoukla, ale že třeba švagrová s bráchou už ho taky mají vymyšlené dlouho.
@amazonkajanik to by mi vadilo hodně 🤷♀️
Mamky bratranec má kluka a rozhodovali se mezi Matějem a Matyášem (toho máme my). Dali Matěje, že je to teda jasný.
Ale bohužel s tím asi nic neuděláš, jen to bude například na rodinných oslavách zvláštní
Mě to přijde divné, v rodině u kamarádky je to taky tak, navíc spolu bydlí v jednom domě...
Mě samotnou by to odradilo a ani bych nedala, když má stejné jméno někdo z blízkého okolí, mám ráda originalitu. Ale nic s tím neuděláš. Můžeš zkusit promluvit, ale je to každého věc
Mně vadilo i když mi jméno přebrala kamarádka.. Jsme byly obě podruhé těhotné, ptala se jestli už máme jména, že oni vůbec, že se nemůžou shodnout - čekali dvojčata.. Jsem jí řekla jo - Samuel nebo Gabriela.. Příště, když jsem ji viděla, tak se prý konečně shodli - Gabriela a Silvie.. Jsem myslela, že ji roztrhám.. V blízké rodině by mi to vadilo ještě víc.. Bych natvrdo řekla, jestli si dělají prdel nebo mají opravdu nedostatek vlastní fantazie a taktu..
Kazdy si moze robit co chce. Keby ja mam vysnene meno, tak by mi bolo jedno, kto tak svoje dieta pomenuje tiez. Moj svagor chcel Richarda, my sme o tom nevedeli a dali sme Richarda a som mu povedala ze mne je to jedno, nech da Richarda tiez. Nakoniec maju Jasminku, ale aj keby kazdy moj surodenec (mam 5 surodencov) ma Richarda, tak najma ze oni su spokojni s vyberom. Viem ake narocne bolo pre nas vybrat to "spravne" meno, este aby som sa trapila tym, ze niekto da rovnake svojmu dietatu.. dolezite je, aby bol kazdy s menom svojho dietata stotozneny a pacilo sa mu to.
Okrem toto pozeram ze vas syn je Jakub, co je snad najbeznejsie meno v CR, takze je hodne popularne a pripravila by som sa na to, ze kazde druhe decko co stretnete bude Jakub. Keby syna pomenujem Ignac, tak mam mensiu sancu ze sa nejakemu pribuznemu bude pacit, ale ked dam meno Jan, tak musim dopredu pocitat s tym, ze sa to meno bude na kazdom rohu opakovat.
Švagrová... a po kom to jmeno bude? Jestlo napr.po vasem ozci, měla bych dost pochopeni.
Muzes se bráchy nebo svagrove zeptat na duvody, treba pochopíš . A přátelsky se zeptat, jestli to domysleli, ze se bude prarodičům plest.
Pokud bydlite dal od sebe stykate se obcas, muze Ti to byt skoro jedno.
Já musím říci že nemám ani ráda jak je jedno jméno v několika generacích (děda, syn, vnuk, pravnuk...), takže jsme vybírali jména která nebudou ve třídě několikrát a snažili jsme se trefit tak aby se nejmenovali stejně jako někdo v rodině, takže představa že se bratranci jmenují stejně mě trochu trhá nerva... Každopádně se obávám že pokud sami nedojdou k tomu že je to blbost, tak s tím nic nenaděláš...
Mě by to bylo jedno. Jako jasný, je divný, když se dva chlapci v blízké rodině jmenují stejně. Ale třeba může mít ve třídě tři kluky stejného jména nebo se tak může jmenovat jeho nejlepší kamarád, prostě to tak je. Ať si každý dá jaké jméno chce, je v tom jistá chemie a když prostě to jméno clovekovi sedne, souzní mu s tím očekávaným děťátkem, tak to je pro mě dulezitejsi, než kdo se tak jmenuje nebo bude jmenovat... Co bych ale tedy neudělala je, že by mi někdo řekl, že jeho vysněné jméno a mě předtím ani nenapadlo, tak to bych asi nedala, to by mi bylo blbe. Jinak je ale asi běžné inspirovat se jmény v okolí.
@amazonkajanik Mě by to bylo jedno, oni jsou ty druhy, oni se opičí.. Pokud je to nějaké běžné jmeno tak se v okolí často setkate s nekym kdo se jmenuje stejně, vždyť ty klučičí jména jsou pořád dokola ty samé.
Ber to pozitivně, vybrala si dobry jméno 🙂
Já chápu, že ti to vadí, taky bych nebyla nadšená.. Ale dali jste nejpoužívanější jméno u nás, tak se asi nemůžeš divit...
@amazonkajanik Vybrala jsi moc hezké jméno synovi, ani se nedivím, že ho švagrová chce dát také. Mně se také líbí ❤ Brala bych to tak, že jsem určila trend a moc bych se tím netrápila a příště dala jméno bez ohledu na to, kdo z kamarádek, příbuzných, celebrit zrovna nějak pojmenoval své dítě...
Vaši ať řeknou, že nechtějí dva Jakuby za vnoučata, třeba na to uslyší, naši by mi to teda určitě řekli, kdybych dala stejný jméno jako sestra
Já bych to zase tolik neřešila. Každý si může dát jméno jaké chce. Třeba mne se líbí Dominik, nedávno jsem zjistila, že se to líbí i mojí sestře. Pokud bysme měli oba chlapecky, tak se tak budou jmenovat. Ani jedné z nás to nevadí, ani nikdo z rodiny nemá námitek. Naše rodina v tom nevidí problém. Ale chápu, že někde se to řeší víc 🍀
Moje švagrová mi taky vyfoukla jméno pro holčičku, nemyslím, že ale úmyslně. Navíc se narodila před 4 rokama a já jsem teprve ve 4.měsíci. Ale asi by mě nikdy nenapadlo dát stejné. Prostě jsme vybrali jiné jméno 🤷🏻♀️
Mně by to vůbec nevadilo, její dítě, její vybrané jméno
Jsi cíťa a moc to řešíš. Pro vaše rodiče to asi bude poněkud matoucí, mít dvě vnoučata stejného jména, ale to si musí s bráchou a švagrovou vyřídit oni. Tebe se to netýká, jejich dítě, jejich právo volby.
Podle mě, to že máš nejoblíbenější jméno,jak tu někdo řeší, nehraje zase tak roli, mě (z pohledu svagrove) by spíš nenapadlo dát jméno, co dal můj sourozenec, už jen kvuli prarodicum... Jako až je třeba budou hlídat a zavolají Kubicku a oni priběhnou oba🤔
me vadilo dát jméno i po manzelove sestrenici (je ještě v dětském věku) , protože se s nimi dost stykame a mě to prostě přišlo divné...
Taky mi to prijde divne. Mit v rodine dva male Jakuby?
Ja chtela hrozne Gabrielu. Jmenuje se tak moje neter, ale druhym jmenem. Manzel byl dost proti, ze se tak preci jmenuje neter, byt jmenem, ktere se nikde a nikde skoro nepouziva. Tak jsme dali jine a jeste krasnejsi 😉
Já dala stejné jméno co má kamarádův syn ale nejdřív jsem se ho zeptala jelikož to jméno jsem chtěla už od 15 let . Ale kdyby mi řekl ať vyberu jiné tak bych se nezlobila a vymyslela jiné . Já bych to moc neřešila stejně mu budeš říkat zkratkou třeba 😊 chtělo by to ale aby jste si to řekli
@meronym Ani se nesnažila zjistit, proč to jméno chtějí dát, jestli to třeba není její osudové jméno, které chce svému synovi dát od patnácti. Jako kdyby měli na to jméno patent, přitom je to Jakub... Jasně že je v pořádku, pokud jim to připadá divné, chtěli by mít to jméno jen sami pro sebe a je jim to nepříjemné. Ale není v pořádku, pokud si myslí, že mají právo ovlivňovat výběr jména jiných lidí.
@rebe tak ked chces meno "sam pre seba", tak fakt dat Jakub je najhorsia volba ever. Moj manzel je Jakub, moj brat je Jakub, moj byvaly je Jakub, moj byvaly sef je Jakub, dvaja kolegovia su Jakubovia, asi 5 znamych ma malych Kubikov, moj manzel ma 2 bratrancov Jakubov. Ja by som to asi fakt chapala, keby dali nejake mega neobvykle meno, ze to autorku hneva, lebo by bolo naozaj zvlastne, ze moje osudove meno je Vratko a moja svagrina ma toto iste osudove meno, ale ked dam Jakuba tak proste musim ocakavat, ze dalsich milion ludi bude chciet toto meno dat. Je dost pravdepodobne, ze autorkin syn bude mat blizkeho priatela s tymto menom, je jeho svagor bude mat toto meno, ze ja neviem, jeho 5 kolegov bude mat toto meno. Tak proste bud dam meno, ktore sa mi paci, hoci je bezne a zmierim sa s tym, ze ho bude mat tretina tejto krajiny, alebo ked sa mi to nepaci, vyberiem nejake menej obvykle meno. Vsetci dobre vieme, ze chlapcenskych mien na vyber tolko neni a toci sa 20 tych istych dokola uz druhu generaciu a Jakub a Jan je najcastejsia volba. Tak je logicke, ze nie som proste jedina v rodine, ktorej sa to meno paci a ten sebecky postoj "ja som ho dal, tak svagrina uz nemoze" mi pride divny. Tak ako snad nikto nemoze za to, ze ma druhy v poradi dieta, to ako v tom pripade uz nema pravo na to dat si take meno, ake sa mu paci? Inak osobne by som zvysoka prdela na to, co si mysli moja mamka o tom, ze ma dvoch vnukov Jakubov, kazdemu moze dat inu prezyvku. Ja som Andrea a moj otec ma vola Kevi od malicka a to druhu dceru Andreu nema. Tak snad sa vedia stari rodicia vynast. Neviem, kde sa v ludoch berie pocit, ze maju v rodine "patent" na meno.
Jako nadsenim bych neskakala, ale spis z praktickych duvodu, jinak by mi to bylo celkem jedno... Jako ve tride treba budou dalsi tri s takovym jmenem a co... Mohli mit jmeno vymyslene uz dlouuuho.
My měli vybrané jméno 5 let, takže kdyby i někdo z rodiny dal toto jméno, tak je mi to jedno a prostě ho použijeme.
Každopádně kamarádka byla těhotná ve stejnou dobu jako její švagrová. Obě čekaly holčičku. Jen kamarádka měla jméno vysněné od dětství a už asi od 8mi let chtěla mít miminko Sáru. Švagrová nevěděla do poslední chvíle, jaké dají jméno a nakonec řekla, že Sára se jí vlastně líbí, takže dala jméno Sára. No a kamarádka rodila 3 měsíce po ní a taky dala jí pojmenovali Sára. Takže prý v rodině jsou samí kluci + dvě Sáry. Prostě se s tím museli smířit prarodiče a jinak to roli nehraje. Jsou rodiny, kde se všichni široko daleko jmenují Jiří a Anna a taky se nic neděje. Vůbec by mě to nerozhodilo ;)
@amazonkajanik To by mi vadilo taky. Bohuzel neumim poradit, co s tim delat.