Tatínek zemřel, problémy s tím spojené. Jaký je postup?

kristymaty
2. pro 2022

Dobrý den, nevím jestli to úplně tady řešit, ale taky nevím jak se věci řádně mají.

Zemřel tatínek, bohužel ho našla jeho sestřenice ráno. Informovala mě přes mojí mámu, ale až když byly kriminalisté a všichni pryč. Ihned jsem sedla do auta a jela, nicméně mi to bylo k ničemu a jela jsem zařídit jen pohřeb.
Tatínek bydlel v domě a nikoho jiného kromě přítelkyně a mě neměl a mých synů. Majitel domu byl uveden jen táta, takže bych měla být jediný dědic,pokud samozřejmě nemá někde něco napsané. Každopádně, pohřební ústav mi řekl, že se mi do měsíce ozve notář, přijde úmrtní list atp. Jenže co do té doby?
Dům je zapečetěný, nešlo na místě vyloučit cizí zavinění. Policie mě sama nekontaktovala. Nemám od domu ani klíče, ty si vzala policie k sobě? Nevíte prosím? Teta mi neni schopna nic říct totiž.
Jde mi o to, jestli se ozvou me, nebo osobě která u jeho smrti byla?

Najdou si mě někde ? Nebo je mám kriminalisty nahánět?

Jsem zoufalá, už tak je to těžký ještě řešit takovéhle peripetie. Děkuji moc.

exbordelar
2. pro 2022

A kdy zemrel tatinek? Policajti by se ti urcite meli ozvat i sami, ale ja bych byla aktivni a kontaktovala bych je ihned, aby ses dozvedela, co se vlastne stalo a jak mas postupovat. Drz se!

sinicka
2. pro 2022

Zavolat si na místně přislušné oddělení Pčr, poprosit o kontakt na zpracovatele, ten rekne, za jak dlouho bude pripad vyresen a za jak dlouho budete moct pečetítka oddělat a vstoupit do domu. Klice by meli mit a predat.

kristymaty
autor
2. pro 2022

@exbordelar Je to teprve včera jsem zlomená jen už jsem si nevěděla kde se mám ptát. Děkuji moc za odpověď. Nicméně včera jsem sama kontaktovala vyšetřovatele a bylo řečeno že dnes ráno se udělá pitva a odpoledne by už se mělo vědět a měli bychom se domluvit na odpečetění domu, je tam spousta krve a je potřeba uklidit, zajistit topení, el. , vypnout vodu, protože účty zřejmě padají za mnou. Nicméně dneska telefon nikdo nebral už, byla dohodnuta i hodina volání a že mám zkoušet a nic. Jsem odhodlaná zítra zajít na služebnu. Ale nevím zda udělám dobře. ..Ja se omlouvam, je mi 27 let sice mam dve deti malicke ale clovek nikdy nic takoveho neresil tak nevi. 😔

kristymaty
autor
2. pro 2022

@sinicka Děkuji za výstižnou odpověď, jde mi o to jestli si od tety ty klíče museli vzít.
Což předpokládám.

lencaa11
3. pro 2022

@kristymaty co se tice zálohy atd vše se zastaví jak budete mít úmrtní list stim vše musite obehat úřad ( samohrejme teď už můžete zavolat všude a říct že pan ....zemřel oni si to napíšou aby nepsali penále atd . ) ,pojišťovnu atd notář se vám ozve sám teď je otázka kdy může to bejt měsíc i déle bude chtít videt kdo platil pohřeb a zda víte o příbuzných jinak oni si to zjistí sami samohrejme pokud neměl závět otec ...policie bude mít klíče ať vše u sebe nebo na kriminálce kde to vyšetřují musí to prošetřit zda nebyla na víně cizí zavinění když zjistí že ne vše vám vrati pokud se potvrdí něco jiného tak ne držím palce je to těžké hlavně ať máte pri sobě někoho blízkého ☘️☘️

sinicka
3. pro 2022

@kristymaty zajit na sluzebnu je uplne zbytecna ztrata casu.
1) kriminalka bude asi sidlit jinde
2) zpracovatel pitvu neuspecha a bez toho se stejne nepohnete
3) zkus radeji domluvit firmu na ten uklid. Byva to sice drazsi, ale nechces uklizet tatovu krev, budes ro mit pred ocima do konce zivota. Vy uz si pak jen vyklidite skrine atp.
Klice si vzit museli. Ale on se zpracovatel stejne bude drzet zakonnych lhut a podminek, nevim jaky jsou. Ale urcite bych “neotravovala” nic neuspecháš.
Cim driv se to uzavre, tim driv mu ten pripad seberou a on bude mit taky hotovo.
My jsme meli u sebevrazdy zapeceteny byt asi 3 tydny.

betelgeuzz
3. pro 2022

@kristymaty je mi to líto.
My řešili úmrtí loni. S policií bohužel neporadím, u nás nebylo podezření na cizí zavinění, takže jsme klíče dostali hned. Čekalo se na pitvu, ta byla hotová za dva dny (u vás to možná bude trvat déle). Pak se zařídil pohřeb. Úmrtní list přišel asi za týden, s tím jsme obvolávali banky, nechávali přepsat energie, apod.
Notář se ozval až za dva měsíce. Ozve se sám, dostanete ho přiděleného.
O dědickém řízení najdeš spoustu článků, např. https://www.mesec.cz/clanky/dedicke-rizeni-prubeh/

kristymaty
autor
3. pro 2022

@lencaa11 Moc děkuji za odpověď, jste hodná. Bude to asi běh na dlouhou trať.

kristymaty
autor
3. pro 2022

@sinicka Děkuji Vám za odpověď

kristymaty
autor
3. pro 2022

@betelgeuzz Děkuji Vám za zprávu, jste milá, je mi jasné že se to bude trvat dlouho, jen si to nějak zatím neumím představit všechno.