Svačiny pro nejedlíka. Na co se chytly vaše děti?

antilopkax
29. srp 2022

Dlouhodobě řeším syna a jeho omezený jídelníček. Mám problém, že přes den málo jí a večer brečí, že ho bolí břicho - nejspíš z hladu.
Chtěla bych zkusit dopolední svačinu, aby byla víc sytá. Bohužel syn jí hlavně zeleninu a asi 3 druhy ovoce. Nejí žádné pečivo, což je problém.
Máte nápad, zkušenost, tip na co se chytly vaše děti?
Případně chytly se vám děti na zdobené a tematické svačiny, kdy se tam dodávají oči, vykrajují se tvary a boxik má 7 částí, kde je všude něco.

pexi
29. srp 2022

@antilopkax kolik mu je? U nás se celkem chytly kešu ořechy, smoothie,do kterých jsem propašovala i ovesné vločky, nadrcená semínka, ořechy, apod. Jíme taky kukuřičné chlebíčky, domácí müsli... pokud večer pravidelně bolí bříško, tak bych zvažovala i návštěvu u lékaře.

antilopkax
autor
29. srp 2022

@pexi je to hladem. Jak se nají, břicho nebolí.
Je mu 8. Ořechy nema rád. Ale preferuje suché věci. Nemá rád nic kašovitého a blemcaciho.

pexi
29. srp 2022

@antilopkax tak zkusit domácí müsli? To je suché a dá se variovat podle chuti. Má to takto dlouho? O lékaři bych uvažovala proto, že nedostatek některých látek v těle se projevuje nechutenstvím (namátkou třeba železo).

majaveja
29. srp 2022

U nás třeba když nechtěli nic k snídani, tak vždy zabraly palačinky (jedno dítě suché, druhé s marmeladou 🙂).

jjasmina
29. srp 2022

@antilopkax zkuste palačinky nebo zapekane tousty

antilopkax
autor
29. srp 2022

@pexi on nejedl pořádně nikdy. Doktorka je v pohodě, že některé děti prostě jedí hůř.
Müsli můžu zkusit.

@jjasmina toasty by byly fajn, ale nejí pečivo.
Nejí ani palačinky, vafle, lívance, tortilly...

kamimnichov
29. srp 2022

Tak to je trochu luxusni problem. Muj syn se zeleniny ani nedotkne. A zije jen o pecivu. A to muzu delat co chci 😩
Brisko ho take poboliva. Ale u neho je to z nedostatku vlakniny. Ale zkousela jsem smoothie, psylium, nic nepropasuju dlouhodobe 🥺

antilopkax
autor
29. srp 2022

@kamimnichov ono není ideální ani jedno. Dítě nemůže žít jen na zelenině.

krisstina93
29. srp 2022

A krom té zeleniny ji co? Maso? Sýry? Polévky? Pečivo zas není tak důležité, to zaplacne žaludek, ale jestli sní třeba kus masa a tu zeleninu, tak je to lepší, jak namazany rohlík.

te_reza
29. srp 2022

Ségra peče luxusní perníčky. Tudíž je nepeče jen na vánoce, ale i přes rok a je to super svačina. A když ji nedokopu do perníčků, děláme perníkové muffiny 😂

antilopkax
autor
29. srp 2022

@krisstina93 jí převážně tu zeleninu. Maso nejí vůbec a v žádné podobě. Sýry ji pouze k večeři.
Polévky jen vodu z vývaru.
Pečivo zaplacne žaludek, což by se někdy hodilo.
@te_reza perníčky jsou pečivo. On nejí zákusky, dorty, sušenky, cukroví...

malytlustyhroch
29. srp 2022

@antilopkax
Jen takovej brainstorming (mam vybirave dite s dietnim omezenim, takze mam pochopeni, i kdyz u nas to neni az tak moc divoke, ale nemam nejak energii na lepsi text).
Cockove, cizrnove, pohankove, jahlove křupky jsou pro nej taky pecivo? (miminkovske krupky, krehke platky, pufovane platky...)
Jogurt - nasladko/naslano(s okurkou, cesnekem), kefir, jogurtovy napoj, tvaroh - taky nic?
Testoviny, knedliky, (opecene) brambory misto peciva?
Susene/lyofilizovane ovoce? Treba takovy banan zasyti.

antilopkax
autor
29. srp 2022

@malytlustyhroch křupky jsem zkoušela různé a zatím ho nic nenadchlo. Ale zkusím ty křehké plátky, ty mě nenapadly, plus zkusím rýžové chlebíčky. Akorát musím vymyslet s čím.
Jogurty nejí vůbec. Zvládá kakaový Lipánek.
Těstoviny jí i studené. Asi by bylo řešení zkusit třeba těstovinový salát. To by mu mohlo chutnat.
Banány jí i čerstvé. Ale jedině nakrájené na kolečka a posypané Grankem.
On o ovoce moc nestojí. Musí být vždy něčím doplněné.

xxx3d
29. srp 2022

no, když má osm, už se s ním dá mluvit poměrně dost na to, abys mu vysvětlila, že když nebude některá jídla jíst, bude mu špatně. málokteré dítě chce, aby ho něco bolelo, viz to bříško.
náš malej miluje mlíko. klasický, plnotučný, vypije cca litr každý den. ale ví, že musí i něco "normálního", jinak mlíko nebude. takže třeba polévku (vývar, nudle, maso, zelenina, podle toho, jaká to je polévka), nebo maso, brambory, nebo jeho oblíbené, těstoviny (samotný, nebo s kečupem, nebo s rajskou) - jednu dobu jel jen mléko, jak byly při kovidu zavřený školky, takže jsem musela nastoupit s nějakým vysvětlením, proč jen mlíko ne.

jinak ve školce jí úplně všechno a naprosto bez problémů.
a tvůj je na tom ve školním roce jak? nebo má nějakou diagnózu, jakože ta preference je víceméně dost specifická, tak proto ten dotaz.
já bych na to šla cestou vysvětlit, proč se musí jíst vláknina, sacharidy, bílkoviny, všechno v zelenině není a pak to bude chybět.

pexi
29. srp 2022

@antilopkax když mu je 8, tak jak bylo řečeno výše. Zkusila bych si s ním v klidu promluvit. Vysvětlit, z čeho ho bolí bříško. Co nám dávají jednotlivé potraviny a co se stane, když je nebude jíst.

malytlustyhroch
29. srp 2022

@antilopkax ve stylu tech ryzovych chlebicku jsou treba i cockove chlebicky, moje deti je miluji (mne prijdou hořky a smradlavy, ale ja nejim ani ty ryzovy, kazdopadne proti ryzovym jsou fakt hodne vyrazny, takze nevim jestli by to u vas bylo akceptovatelne). Tam je vyhoda, ze je to sama bilkovina, takze to vubec neresim, ze by mely mit neco k tomu. Proste si daji ke svacine treba na vylete par platku a zapiji to vodou.

prejeta_zaba
29. srp 2022

Nějaké placky z luštěnin nebo zeleniny? Třeba domácí pečivo nebo buchty by nejedl? 🤔 Pomazánku sní? On takový hummus je sytý sám o sobě, k tomu ta zelenina stačí. Když ji má tak rád, zasytit mu to třeba ve formě salátu i sýrem nebo nějakými krutonky? Co tvaroh, ten je taky dost sytý a dobrý zdroj bílkovin. (Moje dítě jí přesně naopak, samý sacharid - pečivo, suché přílohy, zeleniny se v životě netklo a taky věčně skučí, že má hlad, když ho odmítám nechat futrovat jen to pečivo...je to boj).

malytlustyhroch
29. srp 2022

Jo a pak jeste susene rasy - nepalive. To k nam domu zatahla babicka, a deti to jedi a vykrikuji, ze jsou velryby...
U nas uz vlastne rovnou, kdyz chci, aby deti neco bez drskovani ochutnaly, tak je necham to ochutnat s babickou... Nebo hladove po nejakem pozitivnim zazitku (koupani). Pripadne oboji naraz, takhle hladove stastne s babickou se prave naucily jist ty cockove chlebicky,ktere mela babicka nekde s sebou.

antilopkax
autor
30. srp 2022

@prejeta_zaba placky z luštěnin si nechávám na večeři/oběd. Ty jí.

Pečivo nejí v žádné podobě. Sladké, slané, domácí, kupované. Abych mu tedy nekřivdila, jednou za čas to na něj přijde a dá si třeba 1 kousek štrůdlu. Ale musí sám chtít. A ta potřeba je tak 3x za rok.

@malytlustyhroch když u nás je problém, že když to ji s babičkou, tak si to ode mě nedá. Jsou jídla, co jí s babičkou, co jí s druhou babičkou, něco jí jen u tety.

Čočkové chlebíčky i řasy na něj zkusím.