Holky pomoc 🤦
Já trubka... Kamarád slaví narozeniny a já se rozhodla, že překonám sama sebe a udělám mu radost tím, že se pokusím mu nakreslit atypický portrét. Povedl se, na úžasnou.
Já si nechala ale poradit v obchodě. Koupila jsem běžné plátno a paní mi doporučila olejovou barvu... Neupozornila mě na to, že schne klidně i měsíce, jak teď čtu na internetu. Já bych si jinak koupila normálně obyč akrylovou.
Takže už mi dva dny schne a pořád špiní. Prosím, neznáte nějakou fintu, jak to schnutí urychlit? Znovu to malovat fakt nechci, strávila jsem nad tím měsíc 🤣 Do té doby jsem dělala spíše takové ty "omalovánkove" obrázky.
Na netu čtu různé názory. Někdo že fén, někdo zase že v žádném případě. Pak mikrovlnky, a samé takové nevím... Zajímala by mě vaše zkušenost, zda někdo máte. Moc díky!
@mary.jane to je odkaz na nějakou rychloschnouci. To já nemám. 🤷 Obraz je už namalovaný, já mu chci pomoct uschnout 😅
@nikoulinka ty jo no...to neni neni jen tak. jako dost zalezi, co jsi pouzila a tak. melas platno nasepsovane? pouzivala nejake fermeze, sikativy, redila olejem? jak tluste vrstvy apod. mas nejaky lak na zaver? ja sem to teda delala jen kdysi ve skole, protoze mi s tim prislo hrozne s*ani 🤭 to totiz neni jen to tim namalovat. vim, ze holky na malbe i cekaly, nez jim zaschne vrstva, nez daji dalsi 🤷🏼♀️ pri zaverecne prezentaci skoro vzdy mely jeste nedoschle. tos asi nechtela slyset...🙈
@nikoulinka Mně to rychleji schne v průvanu. Ale záleží na spoustě věcí, jaká je vrstva barvy, jaké plátno, na některých je to suché rychle, na některém ne. Kolik oleje se použilo.
Některé barvy schnou obecně dýl, myslím, že např. žlutá. Obecně bych to ale aspoň 2 týdny nechala, i když už to bude vykazovat známky uschnutí. A po zaschnutí se to má ještě přelakovat závěrečným lakem, ale ten už schne kratší dobu.
Ty jo holky, no, to jste mě vůbec nepotěšily 😅 plátno asi nějaké obyčejné, upřímně se v tom vůbec nevyznám. Olejová barva je nějaká v tubě, jen černá (je to černo bílý obraz). Ale teda tlačí mě čas. Já to asi fakt budu muset malovat znovu 😅
@nikoulinka Záleží, jaké máš možnosti. Ale u čb by se ten akryl nabízel. Mě teda štve, že schne tak rychle 😄 Jestli máš jak, zkus ten průvan. Ve sklepě u otevřených okýnek mi olejovými něco uschlo do 2 dnů. Ne definitivně, ale tak, že dost.
@levorucka já právě maluju max na kamínky, a to ještě fixy 😅 a tím, že jsem to chtěla jako dárek, jsem si chtěla nechat poradit od paní no 🤣 vypekla mě 🤣
@nikoulinka olejovky jsou dražší, asi chtěla větší kšeft 😁
@levorucka to teda 🤣 ale tak poučení pro mě, pro příště, kdyby náhodou 🤣
Kolik na to máš času? Vyfoť kdyžtak ty tuby, které jsi použila. Předpokládám, žes dávala i bílou, ta schne déle. Každopádně to nelakuj, jako dárek stačí, když zaschne vrchní vrstva, zbytek bude schnout postupně. Lakovat by se mělo až budou opravdu všechny vrstvy zaschlé.
@galatea_a času těžko říct. Má narozeniny za 14 dní. Žádnou oslavu jako takhle nedělá. Takže až se setkáme, předám no 🙈🤷 jinak je to tato barva. Používala jsem jen černou. Bílé bylo plátno, tak jsem to nechala tak 😅 obrázek vypadá takto. Nejsem žádný malíř, tak to berte s hodně velkou rezervou 😅
Tak to bude dobrý. Předpokládám, že jsi nedělala moc velkou vrstvu, tak vydrž ještě pár dní a uschne to. Obraz je super! 👍
@nikoulinka existují laky, které urychlují schnutí barev. I speciálně na olejové barvy.
@galatea_a nene, já právě jakože jednu vrstvu, a snažila se jí ještě rozmazat 😅 tak počkám teda, než jej hodím do koše 🤣🤣🤣
@nikoulinka suprový 👍😊
@nikoulinka Tak co, uschlo to? 🙂
@galatea_a ahoooj, díky za optání. Včera jsem na to ještě sahala, a ne, ani trochu 😅 pořád to úplně špiní, a to se stačí jen lehce dotknout. Takže to šlo do koše, a rychle dělám nový akrylem. Tak snad stihnu přes víkend 😅
@nikoulinka Tak to je záhada. 😲 Škoda, žes to vyhodila. Zajímalo by mě, kdy to uschne. 🙂
@galatea_a já mám vždycky "štěstí". Schlo by to určitě nejdelší možnou dobu 🤣
https://www.artikon.cz/katalog/vyrobci/schminck...