Zdravím, prosím o rady a vaše zkušenosti. Ráda bych si pri mateřské dodelala Bc.Ale už je mi 28, nevíte kolik se platí? Jsem po Voš sociálně právní. Moje představa je nějaký obor sociální, humanitární, ve středočeském kraji, nejlépe praha, dálkové ci kombinované. Vaše tipy jaká škola a obor, jak se připravit na prijmacky. Koukala jsme třeba na stránky Uk ale je tam toho tak moc, ze jsme ztracená. určitě jsem otevřená i úplně jiným oborům, jestli máte nějaký nápad. Zaujal né.i polac , ale tam me trochou odrazuje množství uchazečů. Děkuji moc.
@maruska90 A co bys pak chtěla dělat, až se vrátíš do práce? Budeš chtít dělat sociální práci? Jestli ano, chtěla bys raději do sociálních služeb nebo někam na úřad? Jseš spíš to terénu nebo do kanceláře? Rozhodnutí je na tobě, ale já bych docela zvážila, jakým směrem se chceš dál vydat, aby ti ta škola pak byla k něčemu v práci.
Právě si nejsem jistá, mám ráda praci s lidmi. Ráda bych něco asi s širším záběrem, Ale když hledám, mám toho plný kecky, je toho tak moc.
@mili_ilim_ilmi ještě bych ráda doplnila, nejsem si jistá, jestli chci věnovat další tři roky do studia sociální práce , když mám tu VOŠ, jestli chci studovat znovu ty samé předměty.
@maruska90 studuju na fildě jazyk, ale už neotvírají žádný dálkově/kombinovaně, to zrušili před pár lety (a myslím, že ani na jiné vš dálkově nejde). Dá se studovat filozie, pedagogika, religionistika apod. Mrkla jsem teď i na fakultu sociálních studií a tam dálkově na bakaláři nemají nic. Navíc jsme teda jižní morava 🙂. Ale snad poradí někdo znalejší Prahy 🙂.
@maruska90 Tomu rozumím. Právě jsem myslela na to, že by sis mohla vybrat něco podle zaměření v rámci této SP.
Jinak jen k tomu placení, studovala jsem po třicítce druhou VŠ. Co se školného týče, tam věk nehraje roli. Můžeš začít studovat kdykoliv během života, klidně v 50 🙂 Ale stát hradí 4 roky bakaláře a 2 roky magisterského. Počítá se každý, i započatý semestr. Pokud tuto dobu přestřelíš, platíš školné.
Od 26 let za tebe stát neplatí odvody, takže je výhodné k tomu být na mateřské nebo studovat kombinovaně při práci. Osobně bych ve 28 do denního studia už nešla, ale je to na tobě. Tak přeju dobrý výběr! 🙂
Věk na placení nemá vliv, jen nemáš výhody studenta a stát ti nehradí zdravotní a musíš si to zajistit sama (tj. mít práci, být na md, rd apod.). Před pár dny tu bylo podobné téma https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/s.... Musíš si vybrat školu a obor (s tím neporadím) a pak mrknout, zda jsou na dané škole/fakultě poplatky. Ale vesměs by měly být jen za prodloužené studium, tj. že bakaláře nestihneš za 3+1 roky. Já studuju po třicítce druhou vš a nic neplatím, přetahovat budu o jeden semestr, takže do limitu se vejdu. Mluvím tedy o státní vš (MU).