Střídavá péče - chybí mi mé dítě

ponds
8. pro 2016

Zdravím. Chtěla bych najít maminky s podobným problémem, ačkoli sama podobné nikomu nepřeji. Mám dceru 6 let, již několik měsíců v podstatě ve střídavé péči (soud o dítě nás ale teprve čeká). Se střídavou péčí v našem případě nesouhlasím a mám k tomu pádné důvody, ale bojím se, že nemám u soudu šanci. Ve zkratce: s ex-manželem není domluva, dceru si vždy odveze i pokud se to zrovna nehodí, je extrémně nepřátelský. Já odloučení od dcery nezvládám čím dál víc, strašně mi chybí a i ona to nese velmi těžce.
Na Modrém koníku se moc nepohybuji, nevím jak to tu chodí, ale jsou tu různé skupiny, pokud víte o takové, prosím o doporučení,může to být třeba i jiná stránka, fórum, blog... Ráda bych si popovídala o tom, jak to lze zvládat, případně o právní stránce věci. Sdílené problémy jsou přece jen o něco snesitelnější.

andryyysssek
8. pro 2016

@ponds ahoj,vím, jak ti je.S bývalým manželem jsme měli taky dceru ve střídavé péči, od dvou let,trvala asi rok,a dodnes má rozhozenou psychiku,bude mít 7.Ale já si na střídavku celkem zvykla,my ji měli po 14dnech.Teď mám stejné pocity jako ty,mám ještě dvouletého kluka,a současný manžel,se kterým se rozvádím,ho má u sebe,nechce mi ho dát, já ho můžu jen navštěvovat, navíc pod dohledem manžela.A to jen proto,že ještě nebyl soud,a má něj stejné právo, jako já.

kajalka
8. pro 2016

Nešlo by vyhledat nějakého soudního psychologa, nakloněného nestřídavé péči, aby to posoudil? Onehdá jsem právě od psychologa četla, jaká je střídavá péče zvěrstvo páchané na dětech, že pak celé dětství postrádají pevný a bezpečný domov. Říkal, že pokud by měl schválit střídavou péči, tak v modelu, aby dítě mělo jeden domov a střídali se u něj rodiče..

ponds
autor
8. pro 2016

@andryyysssek děkuju za odpověď. Od dvou let, to je šílené. My jsme to měli hodně nepěkné už od 3-4 let dcery, dost jsem toho vydržela, než jsem se odvážila odejít. Zpětně jsem si říkala, že kdybych odešla dřív a popsala důvody, že bych dceru dostala do péče, s tím že on by ji samozřejmě vídal, ale měla by jeden domov.... Jenže jak vidím,to je v naší legislativě nereálné a bylo by i dřív. Ex-manžel jde tvrdě proti mě. A to ještě nebyl soud :(
Musím říct, že jsem si jistá, že si na to nezvyknu nikdy. Dcera má už teď psychické problémy, je mi jí líto a cítím se bezmocná, že jí nemůžu pomoct, protože zákony jsou prostě takové. 'Tatínek' ji říká dost hnusné věci (dlouhodobě), výchova je rozhozená...popravdě jsem na dně a místo zvykání si je to čím dál horší a horší.

ponds
autor
8. pro 2016

@kajalka ráda bych věděla, kde takového najdu. A co tak čtu, soud stejně na posudky psychologů moc nedá, to jen v "závažných" případech (a víme, co je pro soud závažné). Já souhlasím, že je to zvěrstvo. Co vidím na dceři mi nikdy žádná "spravedlnost" nevymluví.

andryyysssek
8. pro 2016

@ponds to je mi líto, že to máte takhle.A proč máte střídavku ještě před rozhodnutím soudu?

ponds
autor
8. pro 2016

@andryyysssek není to střídavka, ale v podstatě mu musím malou dávat, jinak mi vyhrožuje (až neuvěřitelně, to tu radši nechci psát). Časy si určil on sám a vychází to lehce víc pro mě -tak zhruba 55-60%, ale víc ne -omlovám se za procenta, ale to je prostě realita boje o dítě. Právě proto se i obávám výsledku soudu, protože ofiko střídavá, kterou dnes udělí automaticky bez ohledu na argumenty, by mohla být ještě víc v můj neprospěch. Takže navíc je to vše napjaté a bez soudního rozhodnutí. On si to samozřejmě často uzpůsobí jinak, není s ním domluva.

dagmarj
8. pro 2016

Hele, soud nařídí střídavou u tebe třeba týden, pak týden u táty a pak se sociální pracovnice zeptá dítěte kde ji bylo líp. Obecně dávají dítě do péče matky. U soudu řekni co ti otec dělá a jak se k ní chová. Budou se ptát i dcery. Taky sledují jak mas doma pro ní připraveny pokojicek a celkově prostředí. Držím ti moc palce.

dagmarj
8. pro 2016

On si teď muze určovat co chce
. Ale ty si stůj za svým ze ji chces ve svoji péči a střídavou odmitas, protože chce být s tebou a nedělá ji to po psych.strance dobře. A samozřejmě vytáhni na otce všechnu špínu.

karlajasmine
8. pro 2016

@ponds Je mi to moc lito, uprimne si myslim, ze by stridava pece mela byt zakazana. Ja absolutne nechapu, proc se pri rozvodech/rozchodech nerozhoduje o pobytu ditete na zaklade toho, co si dite samo preje. Delaji se z deti nesvepravne osoby, pritom kazdy z nas kdyz se nad tim zamysli tak logicky vychazi s jednim z rodicu aspon malinko vic, tak logicky u tohoto rodice by melo dite byt a druhy by si ho mel brat dle domluvy, ale ne aby melo dite dva domovy. Hlavne nechapu, jak tohle muze milujici rodic dopustit.. Kdyby mi moje dite reklo, ze chce byt u taty, nevahala bych ani vterinu a proste to vzala jako fakt. A to I presto, ze syna miluju nadevse... ale proste vim, ze jeho miluju vic nez sebe a radeji bych ho videla stastnyho s tatou nez nestastyho ve stridave peci.
Nemam radu ale chci jenom poslat podporu.. zvladnes to. A dcerka to taky zvladne. Bud silna kvuli ni ❤

andelka
8. pro 2016

@karlajasmine tak pokud by se mých dětí zeptali,tak by byli rozděleni sourozenci. Ono to není tak jednoduché jak se zdá. Z různých důvodů by totiž zřejmě starší zvolil otce a mladší mě. Teď to máme zhruba 60:40.

andelka
8. pro 2016

Obecně pokud teď něco reálně funguje,je šance že to tak bude schváleno. Případně nějak jednodušeji,treba týden/ týden. Podle mě pořád lepší se domluvit než nechat rozhodnout soud,nikdo neví u nás jak to může dopadnout. Případně se připravit na dlouhé tahanice,soudy,posudky.. je to těžké. A hlavně bez právníka bych se zrušit faktickou sp nepokoušela.

karlajasmine
8. pro 2016

@andelka Urcite je lepsi se domluvit 🙂 Ale i s tim rozdelenim sourozencu to nemusi byt az takovy problem - znam osobne velmi dobre jednu rodinu, kde si jeden ze sourozencu pral bydlet s matkou a druhy s otcem. Rodice se tak tedy vzajemne domluvili, a na vikendy se stridali a meli deti u sebe oba. Ty 'deti' uz jsou ted temer dospele a maji spolu uzasny vztah a dobry vztah i s kazdym z rodicu. Oba strasne ocenujou, ze jim rodice takhle vysli vstric a ze byli schopni komunikace. Proste pokud si to tak deti prejou tak proc ne 🙂 Neznam samorzrejme vasi situaci ale snad jste vsichni spokojeni 🙂

karlajasmine
8. pro 2016

@andelka Jinak kdyz se na stridave peci dohodne cela rodina bez soudu tak naopak proc ne. Mam vyhrady jenom k te soudne narizene stridave peci.

andelka
8. pro 2016

@karlajasmine myslím že jo. Ono zpočátku první měsíc starší chtěl spát pořád u táty,tak spal. Druhý syn zas chtěl být pořád doma,tak byl. Postupně během 2 -3 měsíců se to srovnalo na skoro půl napůl. S tím že třeba v týdnu mladší k němu nechtěl,kdyz nemusel,ale na víkend jo. Teď zas se to změnilo,oba pracujeme,tak i mladší chodí i v týdnu. My jsme je takhle vyloženě dělit nechtěli.
No,soudne to někdy dopadne tak jak nikdo nechce a ruší a mění se to dost blbě. Nehledě na to že si neumím představit ty jednání,dokazovani,posudky na všechny..do toho bych dítě pokud možno netahala.

karlajasmine
8. pro 2016

@andelka Tak to mate hezky vyreseny 🙂 A se vsim souhlasim no. Pokud jsou oba rodice normalni a umi se domluvit je to tisickrat lepsi nez soud.

andelka
8. pro 2016

@karlajasmine si zas nemysli že je to taková idylka..kdyby byla tak ex není ex že jo. Ale to je mezi námi rodiči,holt to musí nějak fungovat a děti jsou v pohodě,jde to mimo ně.
My máme oficiálně společnou péči. Dohodli jsme se tak a soud to schválil. Doufám že ty dvě jednání ( o děti a rozvod) byly jediné,fakt se mi tam nechce vracet ,kor aby někdo něco určoval za nás.

karlajasmine
8. pro 2016

@andelka jo, to zase věřím, že ta komunikace s ex musí být dost náročná. Jste dobří, že to zvládáte.

andelka
8. pro 2016

@karlajasmine snad to tak půjde i nadále. Zatím jsme schopni se domluvit,i na změnách. Ale asi bych měla dostat medaili za trpělivost ( nebo blbost)

gracinka7
8. pro 2016

@ponds Jestli ti vyhrožuje, zkus si to nějak nahrát nebo zdokumentovat, ať máš něco v ruce. Vytáhla bych to na něj u soudu.

ivular
8. pro 2016

Je tu skupina "Střídavka v praxi" - a je nás tam pár nešťastných maminek..
Nemám teď moc času psát, ale nebylo moudré na tu de-facto střídavku přistoupit už teď. O to hůř se Ti u soudu bude zdůvodňovat, proč ji jakoby "zrušit".

ponds
autor
8. pro 2016

@ivular díky, už jsem našla. Jediný důvod byl v podstatě to, že jsem se bála, že by střídavku dostal -což takhle asi stejně dopadne- a zrušit bych to chtěla, protože to prostě nefunguje. V době, kdy jsem měla jednat hned, jsem byla z jeho vyhrožování psychicky na dně. Což nevím, jestli by u soudu bylo plus. Ano, vyčítám si, že jsem na to neměla přistoupit. Ale fakt nevím, jestli tady vůbec existuje jiná možnost, na kterou přistoupit? Čtu i některé zahraniční diskuse a je to všude stejné, česká legislativa je jen odrazem světového trendu půlit dítě za každou cenu.

andelka
8. pro 2016

@ponds a v čem vidíš největší problém? Nestačilo by v rámci formy střídavé péče jen něco upravit? O co mu hlavně jde,o tu formu nebo o poměr péče? Co mediace?

ponds
autor
8. pro 2016

@andelka teď už nevím, jestli jsem to psala tady nebo ve skupině 🙂 tam je těch problémů víc, rozdíly ve výchově, to že jí otec neustále říká, kdo ji připravil o rodinu, emocionální nátlak, lži, nadávky... Já si umím představit fungující střídavou péči, pokud to všem vyhovuje, ale u nás to je destruktivní. Nazvala jsemn diskuzi chybí mi dítě - ano, to je z mého pohledu a nevím jak se s tím srovnat, ale faktem je, že největší problémy má dcera. A mě to láme srdce.

ponds
autor
8. pro 2016

@andelka může být poměr péče při určení soudem jiný než 50/50?

andelka
8. pro 2016

@ponds ono to bývá i propojené. Děti reagují na nás.
Já bych zkusila určitě psychologa.

andelka
8. pro 2016

@ponds Soudy jsou poněkud zkostnatělé,ale dobrý právník by to asi uhrál. Každopádně nejlíp vychází se s otcem na tom podílu domluvit. Střídavá péče sama o sobě je o formě. Rozsah a podíl je další věc. A může být nerovnoměrná.

ponds
autor
8. pro 2016

@andelka myslím pokud otec požaduje 50/50

andelka
8. pro 2016

@ponds myslím že hrozí že soud si to nebude ztěžovat a 50:50 dá.

megynka13
9. pro 2016

Já tedy nevím, ale nejste trochu sobecká? Chápu, že se vám stýská, ale prostě jste se s partnerem rozešli a on má na dceru stejné právo, jako vy. Jak byste si to představovala? Že dcera bude jen u vás a on si jí bude brát jednou za čas na odpoledne? To snad ne. Střídavá péče je pořád lepší, než aby ji skoro neviděl. Je to její otec.

caverina
9. pro 2016

@megynka13 chtela bych vas videt na jejim miste...ono se dobre keca o necem co jste nezazila