Ahoj, už nějakou dobu řeším, jak se stravovat, abych co nejméně zatěžovala přírodu. Snažím se lokálně, sezónně, bez obalu, nejíst denně pečivo a maso. Pořád v tom však tápu. Nedaří se mi kombinace všeho. Mám pocit jakoby v jídle musela být pokaždé rajčata (čerstvá nebo konzervovaná) nebo mléčné výrobky nebo avokádo (případně jiné dovozové ingredience). Díky předem za vaše konstruktivní tipy.
Vis co, pokud chces zit v moderni spolecnosti, asi uplneho 100% zero west nedosahnes, ale muzes toho udelat spoustu. Zalezi kde a jak bydlis a jaky mas zivotni styl.
- vyuzivej spise pultoveho prodeje do vlastnich krabicek (v mistnich Coop jednotach jsou s tim vetsinou v pohode)
- pouzivej latkove pytliky na ovoce/zeleninu/pecivo
- vyuzivej spise MHD nebo jezdi na kole
- pestuj si vlastni zeleninu
- chod na pole paberkovat
- sbirej plody co priroda da
- sus, zavaruj, konzervuj
- obleceni kupuj uvazene a radeji drazsi ale kvalitni nez levne a na “jedno” pouziti
- misto jednorazovych vlozek a tamponu vyuzij vlozky latkove ci kalisek
Je toho spousta. Kdysi jsem tady zalozila skupinu Ekologie a Zero west, tam si davame tipy na ruzne vychytavky.
A vubec nemej spatne svedomi, ze se ti nedari vse uplne dokonale. Pred par lety, kdy se o tom zacalo vice mluvit, vypadal pristuo k ekologii uplne beznadejne a lidi nas “ekofasisty” brali uplne s despektem, ale pohnulo se to. Treba ty desny igelitky v obchodnich retezcich jsou temer vymyceny 😄 postupne si lidi zacinaji uvedomovat problem s jednorazovymi vecmi. Ale chce to cas a hlavne zacit kazdy u sebe 🙂
Doplnění: Velké dilema jsou pro mě Bio potraviny. Většinou jsou z dovozu a pak si říkám, co je vlastně pro planetu lepší? Bio sýr, ale dovezený z ciziny a zabalený nebo konvenční, který si koupím u řezníka do své nádoby?
@exbordelar Díky za tipy. V rámci možností praktikuju vše co píšeš už delší dobu, přijde mi to samozřejmé. U stravování je problém, že jsme v paneláku se sklepem, který není vhodný k uskladňování ovoce a zeleniny a ani v okolí nemáme nikoho s vhodným sklepem. ☹️
@evelinda některá zelenina se dá skladovat i na balkoně v polystyrénové krabici. Něco se může zpracovat - třeba rajčata na omáčku nebo kvašená zelenina. Ideální je najít si menšího dodavatele biopotravin, jsou prodávány formou KPZ, existují i mléčné, těch je ale málo. Nebo u nás fungují Zdravé výživy a tam mají sýry od lokálních dodavatelů. Já jsem na venkově, pěstuji si zeleninu, mám slepice a zbytek dokupuji na Scuku.
@evelinda najdi si svého farmáře a můžeš ho podporovat přímo nákupem z farmy. Bio bych neřešila i oni používají postřiky, sice povolené, ale úplně bez chemie to není. Já podporuji farmu Záhorovice na maso a zdravizpole se zeleninou. Do sadů si jezdím pro jablka sama.
Taky zalezi na tvych financnich moznostech. Co si budem, reknu to bez obalu - bio potraviny jsou drahe jak prase. Ty si muze dovolit clovek, ktery je svobodny, bezdetny a zivi jen sam sebe. Prumerna ceska rodina si biopotraviny pro vsechny nemuze dovolit.
Ja delam hodne kompromisy. Kdyz mam na vyber davam napr. prednost:
- nebalenym vyrobkum
- potravinam/zbozi vyrobene v Cesku
- kvalite, tj. dlouhodobemu uzitku, nez levnemu kramu, ktery po par pouziti ztrati funkcnost
- co jde, to opravim
Atd.
Je toho hodne, co clovek jako jednotlivec muze udelat. Kazdopadne myslim si, ze je daleko lepsi mit k tomuto tematu laskavy pristup - k sobe i ostatnim - nez nadavat druhym, radeji jit prikladem a zaroven se nesebemrskat, kdyz to snazeni neni dokonale a v urcitych fazich zivota clovek kvuli zjednoduseni sklouzne zpet k jednorazovemu konzumu.
Co se tyka tve otazky ohledne stravovani a uskladnovani potravin… bydlite v panelaku, tam to dost dobre nejde a navic mi to neprijde nic zasadniho, co by planete vytrhlo trn z paty. Proste kupuj nebalene ovoce/zel podle vasi aktualni spotreby. Spis si dej pozor, abys zbytecne nevyhazovala a neplytvala potravinami. Tim prineses mnohem vice uzitku, nez uskladnovani nekde ve sklepe, kde ti polovina shnije 🙂
Co se týká třeba těch potravin a jídla. Tak ja se hodně řídím podle rad a receptu našich babiček. V těch dobách se hodně ovoce a zelenina zpracovavali. Takže z ovoce dělám hodně kompoty, marmelády...V zimě třeba kupujeme jablka a hrusky od pána který má svuj sad a vše neupotrebí pro svoji potřebu. Ted nám dal bedynku jablek zadarmo , že už jsou v horší kvalitě. Něco jsme vybrali pěkné na jídlo, zbytek jsem nastrouhala a dala do sklenic a zavarila. Až budu chtít dělat štrudl nebo rozvarena jablka bude se to hodit. Doma si třeba dělám i domácí kečup. Na podzim jezdíme na samosbery a třeba cibuli když začíná měknout oloupu, nakrájím a podusim na sádle a dám do mrazáku. Takhle to třeba dělám i z kořenovou zeleninou z které si dělám různé základy do omáček, podravku do polévky, smesi do salátů apod...
Ahoj, to je super 😊 Napadá mě projít si nějakou starou českou kuchařku? Takovém recepty našich babiček nebo prababiček, které měly k dispozici většinou sezónní, lokální a jednoduché.