Strach o tátu. Jak mu pomoci?

keksik002
9. črc 2021

prosím potřebuji poradit..
Taťka - 57let, diabetik, problémy s vysokým tlakem, epileptik
Cukr mu dávali dokupy před měsícem v nemocnici a dobrý, s epilepsií se léčí 17let a před skoro týdnem měl epileptický záchvat, dle lékařky způsobený stresem a hlavně nízkou hladinou cukru.. před Vánoci měl mrtvici, naštěstí mírně poškodila jen zrakové centrum..
Jenže taťka je od toho záchvatu pořád strašně unavený, většinu dne prospí, usíná i v sedě, skoro s námi nemluví, je úplně mimo, skrčený, bledý.. =( už nevíme co s ním, v pondělí jde na hematologii, ve čtvrtek na neurologii.. ale do té doby.. neporadil by mi někdo, čím by to mohlo být a jak mu pomoci..? přijde mi že je i v depresi, ale k doktorovi (psycholog) nepůjde..

zrzeckas
10. črc 2021

Byt by to mohlo i tim, ze v jeho letech jini chodi do prace a on je na tom spatne. Jako chlap to nese asi hur. Byl zvykly, ze musi zajistit rodinu a ted si muze pripdat na obtiz. Zatím, co by si mohl uzivat vnuku, delat si v klidu, co chce a kdy chce, tak hodne spi, je unaveny. A pokud byl zvykly pracovat (a pocitam ze ano), tak ho muze trapit i to, ze nic nedela.... Tezko ze mu pripousti, ze je nemocny.... Jak mu pomoci moc nevim... Mozna zkusit spolu nejakou cinost aby si pripadal uzitecny, zapojit ho do neceno. Jestli zvladne treba loupat brambory nebo pomoct jakkoliv... Preci jen je generace, ktera byla zvykla pracovat, pomahat.... Jestli ho bavi sachy nebo karty.... Proste cinost aby jen nesedel a nemyslel, co bude..... Unavi-li se rict v pohode dodelam to, i tak si mi hodne pomohl...... Tak bych na to sla ja (vidim to u babicky, je sice o dost starsi, ale kolem sebe podela a nechce si pripustit, ze nemuze, i kdyz to na ni vidime a chce furt neco delat jen aby si pripadala uzitecna)

ckocka
10. črc 2021

@keksik002 Tolik zdravotních problémů plus jeho věk prostě je strašně vyčerpávající.

keksik002
autor
10. črc 2021

@zrzeckas moc dekuji

keksik002
autor
10. črc 2021

@ckocka cukrovku i epilepsii ma uz skoro 20let ale ted po tom poslednim zachvatu je uplne spatnej.. :(

ckocka
10. črc 2021

@keksik002 Zvládání takových stavů je tím těžší, čím déle to trvá a čím je člověk starší. Ten člověk soustředí všechny své síly jen na to aby přežil další den, nemá třeba už ani energii na komunikaci s okolím a samozřejmě ani zájem o to co se děje kolem něj. Nevím jak pomoci, ale chápu ten stav, částečně už i podle sebe (a je to fakt nepřenosná zkušenost) a pozorovala jsem to u mnoha starších nemocných lidí.
Nemohu vědet zda nemá nějaké další zdravotní problémy na které se dosud nepřišlo, jen říkám že i to co zatím popisuješ stačí aby byl úplně špatnej.

keksik002
autor
10. črc 2021

@ckocka chápu, dekuji.. Zkusíme neco vymyslet, boli me ho tak videt..

ckocka
10. črc 2021

@keksik002 Držím palce.