Štěně v domácnosti. Jak jej donutit, aby dělal potřebu na podložku či venku?

stastnamatka07
20. zář 2022

Ahojky, měla bych dotaz. Naše štěně nechce chodit na podložku, vše jde na koberec, už jsme z toho nešťastní, můžeme tam s ním stát, čekat a nic, venku už vůbec nic..
Našla jsem na internetu nějaké kapky, které se nakapou na podložku ale dle hodnocení nic moc. Dokáže nám někdo poradit, jak ,, donutit ,, pejska aby dělal potřebu na podložku či venku prosím ? Děkuji moc.

uzivatelkapetra
20. zář 2022

@stastnamatka07 po každém probuzení, po každém napití a jídle vyběhnout ihned ven. Když se vyčůrá tak udělat oslavu, okázale se radovat(myslím ihned ať si tu činnost spojí s radostí). Štěně bude rádo, že udělalo radost.
Nějaké podložky jsme nikdy neprovozovali, to štěně beztak akorát mate (můžu doma nebo nemůžu?)

stastnamatka07
autor
20. zář 2022

@uzivatelkapetra Jak sem psala v diskuzi, pes venku prostě nic neudělá, chodíme pravidelně ven, vím že po probuzení atd, ale venku prostě neudělá nic, jen sedí nebo chodí na vodítku ale potřebu prostě neudělá...
Předchozí pes než se naučil chodit ven neměl problém chodit doma na podložku.

klpoiu
20. zář 2022

Koberec má už procurany a bere ho jako místo kam může. Pokud můžeš,koberec na nějakou dobu dej pryč. A opravdu jak je psáno, chodit co chvílka ven a potřebu řádně odměnit. Taky mám teď doma štěně, a je to prostě hra trpělivosti. A hlavně, pejska za potřebu v domě nikdy netrestat, nervat. Bude pak ve stresu a bude to dělat ještě víc a ještě se strachem. Ano, říct ne to nesmíš a hned s ním tam kam má jít.

novacek21
20. zář 2022

@stastnamatka07 trochu mi přijde jestli nebylo zvyklé u chovatele čůrat na něco jako koberec a proto v tom pokračuje..
Krom toho, co psaly holky výše můžeš zkusit kus nějakého pocuraneho hadru vzít ven nebo postupně šoupat ke dveřím od domu až nechat venku a doma hlavně hodně dobře odstraňovat pach z už proběhlých nehod...

stastnamatka07
autor
20. zář 2022

@klpoiu Ještě jsme volali s jednou paní z výcviku a ta říkala, že vyčistit komplet vše co je počůrané (koberce) a chodit samozřejmě s pejskem co nejvíce ven nebo na podložku, když prý neucítí svůj pach, tak tam nebude chodit čůrat... nevím zda to bude fungovat ale uvidíme.

l_
20. zář 2022

Zahodit podlozku (neni to kocka 🙏🏻), doma netrestat, venku s chvalenim opatrne (aplaus po vycurani ne kazdy oceni).. venku byt co nejdele to jde, chodit ven jak je vyse psano, proste porad.. a opakovat.. je to mimino, chce to trpelivost a cas..

stastnamatka07
autor
20. zář 2022

@l_ Já ale nemám možnost jít ven kdykoliv, mám doma tříleťáka s kterým by problém nebyl ale ještě 4 měsíční dceru a tu nemůžu vzbudit, švihnout do kočáru a jít.
Proto chceme naučit na obě možnosti! Podložku i ven.
Naučili jsme to i tvrdohlavého krysaříka, takže to musíme nějak naučit i tohoto. 🙂

l_
20. zář 2022

@stastnamatka07 🙄 tak si mas poridit psa, az mas moznost ho vychovat a venovat se mu.. pes a podlozka k sobe proste nepatri.. si vem ucit na podlozku dogu 🙏🏻🤦🏻‍♀️ pes jako pes, jedno jestli civava nebo ovcak.. vse potrebuje vychovu, cas, socializaci a vycvik..

klpoiu
20. zář 2022

@stastnamatka07 To je přesně to co jsem popisovala. Má koberec jako svůj. Nevycistis ho ale úplně. Pořád to tam ucítí. Taky nám pejsek chodí na jedno místo když to nestihneme, když tam dám na noc podložku stejně jde mimo. Takže prostě musím vstávat a chodit s ním i v noci. Ano v domě je to jednodušší než v bytě. Podložkou můžeš utřít louzicku a pak mu tu podložku dát kam potřebuješ. Ale někteří pejsci to mají prostě nastavené jinak a celé.jim to trvá než se naučí. Hlavně chválit,chválit a za odměnu dávat třeba piškot.

klpoiu
20. zář 2022

@l_ Už si někdy viděla někoho třeba z 10 patra jak litá co hodinu se psem ven?? Přesněji se štěnětem? Myslím že ne, ono to to štěně prostě nevydrží. Takže pořád lepší ucit doma na podložku než povyroste a pochopí venceni, než pochcany výtah. Podložka je úplně běžná věc,pomůcka u štěňat. Nám dokonce štěně jednu dobu chodilo do kočičího záchodku. A věř, že žádné následky to na ní nezanechalo a je velmi vychovaná,socializována i vycvičená. Doma by nikdy nic již neudělala.

romesak
20. zář 2022

@stastnamatka07 ahoj dát podložku na místo, kde pejsek čůra. Také máme takovou zkušenost. Také vykonával potřebu na koberec 🤷‍♀️dala jsem podložku tam a problém byl vyřešen. Co se týče curani venku chválit dát pamlsek, když se zadaří.

l_
20. zář 2022

@klpoiu jeste jsem nevidela nikoho ani z desatyho patra, jak si nechava velky plemeno curat a srajdit dobrovolne doma 🤷🏻‍♀️ ano, je to slozitejsi, ale sakra s tim snad pocitam, kdyz si stene porizuju ne? Stejne tak s tim, ze ho musim tech 10pater snest a vynest, kdyz nepujde vytah a jemu.neco bude nebo to bude stene... To tak proste je, pokud jsem zodpovedny.pejskar 🤷🏻‍♀️

klpoiu
20. zář 2022

@l_ Ty ale mluvíš pořád o dospělém psu. Tady jde o malé štěňátko,které se začíná teprve učit. A to prostě nemá takový držák jako dospělý pes. A to že si někdo nechá čůrat doma na podložku se zodpovědnosti nijak nesouvisí. Pejsek se teprve učí základním hygienickým návykům, a podložka prostě je dobrý krok naučit ho dělat potřebu tam kde chceme. Od podložky není už tak daleko od toho,aby si pejsek sám řekl kdy má svou potřebu a je třeba jít ven.

petrasipkova1
20. zář 2022

Tady to zase perlí. Mám doma zlatého retrievra a ted 3 měsíční štěně havanského psíka a je to rozdíl. Malinká chodí taky na podložku když nejsem doma, venku být nemůže, tak jsem ráda, že to umí. Čůrá fakt hodně často, zlatý retrievr v 8 letech dokáže spát doma snad celý den, nebo když prší a je venku tak celý den nevyleze z boudy, to štěně je prostě jiné. Beru to jako miminko, taky nosí plínky. Jinak malá to uměla už od chovatelky, hned jak jsme ji přivezli tak věděla co a jak.

darkwitch
21. zář 2022

@l_ štěňata se normálně učí čůrat doma na podložku a až povyrostou a umí vydržet tak se dá podložka pryč a už chodí jen venku.

@stastnamatka07 taky je dobré štěně sledovat a když se chystá čůrat přenést ho na podložku a jak si tam curne tak ho vychválit až do nebes. A ještě když jsme měli štěně co se nemohlo trefit na malý prostor (učili jsme tenkrát na noviny) tak jsme ten curaci prostor zvětšili - noviny jsme dali přes půl místnosti, chválili když se trefilo a postupně jsme zmenšovali

petrasipkova1
21. zář 2022

@darkwitch jo takhle nějak to mamka učila malou yorkšírku, která to neuměla, měla půl pokoje podložek a postupně zmenšovala 🙂