Ahoj. Poprvé tady žádám o vaše zkušenosti. A nejde o děti 😉 Zvažujeme pořízení štěněte hovawarta. Bydlíme v dokončeném domě s velkým pozemkem. Pes by měl venku kotec a boudu. Největší problém,co manžela odrazuje, je fakt,že samotná zahrada není hotová. Je to jen zemina a během letoška se teprve bude vše osazovat a dělat (oplocení a vše je hotovo).
Byl někdo v podobné situaci a psa si pořídil? Všechny ostatní faktory jsme zvážili - děti,výchova štěněte, povinnosti... Přijde mi trochu úsměvné si ho nepořídit jen proto,že nemáme vysazenou trávu a rostliny...
Zeptam se vas damy, casto si lamu hlavu nad tim, proc si nekdo porizuje psa, ktereho zavre v kotci, nebo v lepsim pripade jen na zahrade?
Co si myslite, ze je hlavni zamer psa? Byt se svoji skupinou, ze. At uz psi, nebo tou lidskou.
Jde vam o prestiz, protoze se tento pes hezky vyjima u domku se zahradkou?
Jinak abych odpovedela tazatelce, ano, je to podle me blbost. Budete mit jeste hromadu prace a stene/pes neni sranda na hodinu denne. Nejdriv si dodelejte vse potrebne a pak si teda zavrete nejakeho chudaka do kotce.
za me si poridit psa do kotce je blbost, ale kdyz chcete... predloni jsme zahradu dosypavali zeminou a tudiz zakladali novy travnik, vsechny mista museli byt radne oploceny, protoze pes to samozrejme vsechno zmari, i kdyz jsme hlidali ani po dvou letech travnik jeste neni 100procentni a pes v tom dela paseku...
@beatty přesně tak. Jo,měj si zahradu,měj si kotec( náš by ze zahrady zdrhnul,jakmile bychom opustili příbytek), ale pak domů,ke smečce
@beatty odchod štěněte od feny pro něj není jednoduchý, proto si myslím, že by mělo být zpočátku s rodinou. A to naše fenka několik měsíců byla z mnoha důvodů - ať už proto, aby si zvykla a sžila se s námi nebo proto, že jako letní štěně nebyla osrstěná na zimu atd. Na tom nechat potom odrostlého psa volně na zahradě nevidím žádný problém. Ani na tom, že byla 3 týdny ve výběhu o uvedených metrech, kde má své místo a byla s námi nebo venčena. Je to pes, kterému pobyt venku vyhovuje, klidně se válí na sněhu, v kalužích.. V domě, kde je přes 20 stupňů a podlahové topení, by se utrápil. Navíc je to hlídač, má venku spoustu podnětů, psů v okolí, doma by se zbláznil, přijde se pomazlit a ráda zase běží ven, jakmile se někde něco šustne. Nevíte nic o tom, jaký máme dům, jaký máme pozemek, kolik času se psem strávíme, jestli je zdravý, dobře živený, spokojený, ale máte potřebu někoho hanit.
Ach.... tak abych to uvedla na pravou miru,nez se ta diskuze zvrtne tam,kam nema... Nejprve pro “rypaly”...
Neporizujeme si psa,abychom ho zavreli do kotce a v seznamu si odskrtli policko “peknej pes”. Stene by samozrejme bylo s nami doma, stenata jsou z vnitrniho chovu, a az postupem casu by si zvykalo na to,ze jeho hlavni pusobiste bude v boude,ktera bude v kotci, kde je mozne psa v pripade potreby (!!!) zavrit.
Vzhledem k puvodu,velikosti,charakteru a historii plemene nevidim nic spatneho na tom,aby jeho hlavni utociste bylo venku a ne doma na gauci, i kdyz vstup do domu by mu samozrejme zcela zakazan nebyl. Jsem v uzkem kontaktu s chovateli,kteri maji fenu rovnez venku v boude,kde je spokojena, a do domu ji pousteji a vse je takhle naprosto vyhovujici.
Opravdu si psem nehodlam honit triko,abych se pred nekym ukazala a kupodivu i vim,ze to neni vec,ktera se da odlozit,az me omrzi,protoze psa jsem uz jednoho vychovala a moc dobre vim,co to obnasi.
@janalov Moc dekuji za odpoved k tematu 👍 Taky jsme zvazovali,ze by jeste ke kotci nalezela vetsi cast zahrady,kde by se proste nejaka vysadba omezila na jindy a byl by to prostor pro psa,kde by mohl byt,kdyz s nim zrovna nebudeme venku a nez se zbytek zahrady nejak dodela. Ale je to proste to “ale”... My se s chovateli zname,zname tu jejich fenu. Stenatka jsou uzasna, ten “nas” je pohadar a klidas,ale holt si asi budem muset pockat na dalsi vrhy...
@beatty a my snad máme psa v kotci? Kde jste takovou informaci prosím vyčetla? Napsala jsem, že má na zahradě svůj kotec s boudou. Tam se může uchýlit dle potřeby, má tam volně přístup k pití a dostává tam krmení, je to její místo, na nejklidnějším místě zahrady, ne že je to její životní prostor. A pokud se vám bude lépe spát - fenka je z chovné stanice, probíhaly návštěvy u chovatelky a později její kontrola u nás, kdy viděla její zázemí a jak fenka prospívá a vše shledala naprosto v pořádku, zázemí ohodnotila jako nadstandardní a fenku spokojenou. Stejně tak je pravidelně hodnocena u veterináře. A ano, tento pes by se celodenně doma utrápil, bylo by jí vedro, nudila by se. Jak jsem psala - pomazlí se a jak se něco šustne, tak utíká ven, nikdo ji nemusí vyhánět. Stejně tak, jako jorkšír by se utrápil venku, byla by mu zima a neměl by tam co dělat. Ale předpokládám, že jste zkušená chovatelka a měla jste minimálně 4 - 5 hovawartů, když jste taková odbornice na slovo vzatá. 😉👍 Děkuji, jste zlatá, už vím, na koho se obrátit pro radu.
@patmouse ahoj, mela jsem leonbergra fenku, podobny typ venkovniho psa. Presne jak pise janalov pomazlit, clen rodiny, ale kazde sustnuti a podnet ji hnal ven. Domu chodila lehnout si v lete na dlazbu. Venku jsem prepazila zahradu na pul drevenym plutkem. Neslo o vysku nebo tak, ale o to, ze vedela tady je moje kralovstvi . Byla teda velmi dobre vycvicena, ale i tak nadelala dost skody, s cimz se teda musi pocitat . To, ze mela vybehane dalnice podle plotu i pres zatravnovaci dlazdice byl detail. jakmile vic zaprselo, tak trava servana az na bahno, coz byl jen estetický detail, ale fenka umrousana a spinava desne. Sem tam nejaka nora az k africe taky pohoda😁. I tak to byl milacek. Mela svoji boudu kam se chodila valet a odpocivat.Takze za me, urcite pockat az si udelate zahradu a zasejete travu. Kazdopadne pocitej s tim, ze pes a okrasna zahrada se moc nekamaradi.
Diky vsem,co odpovedely na muj dotaz a nemely potrebu dulezite resit veci,na ktere se nikdo neptal 😉
Rozhodli jsme se tedy pockat na dalsi “varku” stenatek,ktera chovatele v budoucnu planuji,aby hafan uz prisel do “hotoveho” a ne do hromad hliny 😉
Zahrada tomu jiz bude uzpusobena a rozhodne neplanujeme katalogovou okrasnou zahradu urcenou na koukani,ale k beznemu uzivani,budou si zde hrat deti i pes,koneckoncu i my 😉
Tak jeste jednou diky!
Jako nekdo koho vycvik různých plemen živý tak pokud pocitate i s variantou ze v době kdy začnete delat zahradu budete mit psího puberťaka co vam ji muze behem výcviku likvidovat pak do toho jděte. Pokud ale těžko ponesete ztráty a pes bude stále v kotci dejte tomu cas. Ale pokud jednáte s kvalitním chovatelem a budete mít oporu, trpělivost a cas tak směle do toho ! Ale souhlasím s nazory výše ze pes je člen rodiny proti psovi na zahradě nic nemám ale opravdu mu buď musíte věnovat venku nekokik hodin společnosti nebo nebo mu dát motnost občasného přístupu za vámi. Na spokojeného zahradního psa já osobně nevěřím. Ale to z toho co píšete víte. Vybrala jste plemeno co se zahradou problém mit nebude. Hodně štěstí 😊
@wendyp Diky. Pes by samozrejme zcela zakaz do domu nemel. Mozna jsem mela hned v dotazu presne uvest,jak to planujeme, protoze se toho hned nektere chytly (viz komenty vyse) a udelaly ze me “tyrana zvirat a snobku,co se chce se psem zamcenym v kotci jen chlubit”...
Ale predpokladam,ze vy jste pochopila, jak to myslim. Proste zaklad je v tom,ze pes by mel svuj hlavni prostor venku (coz ostatne u tohoto plemene je bezna vec),nikde jsem nepsala,ze bude v kotci uzavreny nebo vyhradne na zahrade...
Se vsemi moznymi “nehodami” na zahrade pocitame. Nicmene jsme v kontaktu i s clovekem,ktery zahradu bude realizovat a je to rovnez majitel velkeho psa, a ten nam rekl,ze v tom by problem nevidel,samotna realizace bude smazsi a rychlejsi,nez jsme predpokladali.
Jinak nejsme s muzem typy lidi,co by nejradsi sedeli doma u TV, s detmi se i ted snazime byt casto venku,chodime na dlouhe prochazky,ruzne blbneme a psa bychom prave chteli jako partaka na vsechny tyhle cinnosti,ne na ozdobu 😉
@patmouse Pokud mate v okoli nekoho na koho se můžete obrátit s případným problémem a výcvikem sla bych do toho klidně hned 😊 samozřejmě bych ale asi pocitala s tim že štěně stejně naplno bude venku od jara. Je zima a stene je vnitřní odchov navic první 2 měsíce v novém jsou zásadní pro upevnění vašeho vztahu takže většinu casu vude s vama doma. A oak s novou zahrádou dokupy můžete učit na pobyt venku. Ja bych asi nečekala 😊
@wendyp Ano,presne tak,i tohle nacasovani nam pekne “hraje do karet”, pocitame s tim,ze ted by byl hafan doma alespon ty 2 mesice a teprve potom bychom ho postupne zvykali.
Chovatele jsou nasi sousedi a zname se delsi dobu,vcera jsme se s nimi sesli a vse jeste jednou probrali. Pomoc a podpora z jejich strany je samozrejma,sami si jednu dalsi fenku nechavaji,takze napr. svod mladych a bonitace bychom mohli absolvovat spolecne,oni uz to znaji...
Takze diky vsem temto novym okolnostem to vypada,ze budem mit noveho clena rodiny 😉
@patmouse po roce ozivuji vlakno, jelikoz jsem ve stejne situaci, jako Vy 🙂 domek, na jare v planu novy travnik, ale jen ve vetsi casti nasi stare zahrady. Moc se nam libi hovawart a mame vyhlidnutou chovnou stanici, kde zrovna maji jeste posledni nerozebrana stenatka- odber by byl v dubnu. Jak jste dopadli se svym pejskem? Sli jste do toho? Nas mrnous by teda prvni mesice bydlel s nama v dome, na zahrade az kdyz doresime oploceni, takze o ten travnik ani tak nejde. Spis me zajimaji zkusenosti s hovawartim stenatkem 🙂
Měla jsem jak venkovní, tak ted máme mazla, který mám volný přístup všude. K dotazu. Pokud zahrada nemá plot a ještě není dosázená, asi bych také s pejskem počkala. Nejen, že pes bude neustále jako prase, ale hlavně ten plot mě odrazuje, Hovawart je celkem velké plemeno, bývají skvělí hlídači a měla bych obavy aby v nestřežené chvíli neudělal nějakou neplechu. Co si budeme povídat, než se podaří nějak vychovat, aby neskákal na kolemjdoucí a podobně, nějakou dobu to trvá. Takže za mě dokud nebude plot, tak bych do psa nešla.
Máme hovawarta a byli jsme před cca 4 lety téměř ve stejné situaci 😊 je to o tom, že ten pes (a štěně obzvlášť) bude jak čuně, rádi kopou, hrabou. Stačí, aby se v měkčí hlíně jen proběhlo a je celé od bahna. Pak taky záleží, jestli jste schopni psa ukočírovat, až budete osazovat zahradu, set trávník, na který se minimálně 3 týdny nesmí šlapat... Naše má výběh cca 250m čtverečních, kde má i svůj kotec a boudu a v případě potřeby může být v tomto výběhu zavřená. Po dobu růstu trávníku tedy byla buď s námi nebo ve výběhu (který si ale myslím má velmi slušný) a chodila na procházky. Ve výběhu doteď má směs trávníku a kdejakého lučního kvítí, který vyrostl sám, protože ji nechceme brát její místo a především nám úpravy a setí kvalitního trávníku přijdou naprosto zbytečné. Opravdu hrozně kope a je to samá díra.