Štěkot psa a hlučný syn. Muže nás za tohle majitel vyhodit?

6. zář 2020

Ahoj, v pátek jsem byla u majitele zaplatit nájem a tam mi řekl, že mám napomenutí a že když ho dostanu ještě dvakrát tak nás vyhodí. Přitom, je to kvůli blbostem, mám psa a 3leteho syna, pes denně štěka, no řekněte který pes neštěka? Syn je velmi živí, dělá hluk a občas zařve, ja ho samozřejmě upozorním. Ale na druhou stranu je to jen dítě, a taky jsme víc venku, než doma. Ale sousedí si na nás stěžovali majiteli, majitel je jejich příbuzní, tak jim prostě nadržuje. Myslíte, že nás může za tohle vyhodit?

podaji
6. zář 2020

Otázka, děti bych asi neřešila pokud by se nechovaly jak paviáni 24/hod ale jako nepejskari mě taky vadí když pes neustále štěká. Máme souseda a kdykoliv je pryč pes štěká kňučí na celý barák x hodin. Naštěstí bydlí 2 patra nad námi tak to moc neřeším, ale chudáci sousedí vedle. Myslím že pokud vážným způsobem neporusite smlouvu jako neplacení nájemného, ničení bytu atd z bytu vás vyhodit nemůže.

autor
6. zář 2020

@podaji není to zase tak že pes štěká nonstop, štěká třeba půl hodiny, a většinou si ho beru všude.

vikinkav
6. zář 2020

Mate smlouvu? Je tam neco o tech varovanich? Jsou tam podminky za kterych vam muze vypovedet smlouvu?

elencze
6. zář 2020

@vikinkav smlouva nesmí být nevýhodnější, než rámec občanského zákoníku, a podle něj by tohle důvod být neměl. Nicméně bych se připravila na to, že pokud máte smlouvu na dobu určitou, nemusí vám pronajímatel, pokud nebude chtít, smlouvu prodloužit, v případě smlouvy na dobu neurčitou ji může vypovědět bez udání důvodu s tříměsíční výpovědní lhůtou. Ale nejsem právník, třeba si jeho text vykládám blbě.

martiniquest
6. zář 2020

Jedni takovi se od nas z domu vcera stehovali a uprimne, docela se mi ulevilo. Ne, vychovany pes v byte stekat nema - ve smyslu stekani nejakych dlouhych intervalu v kuse. Obtezuje to a ne ze ne.

hezz17
6. zář 2020

Pul hodiny stekajici pes je otravny, to bez diskuze.

g_m
6. zář 2020

Za štěkajícího psa, byť půl hodiny bych vyhazovala taky.

sigyn
6. zář 2020

Který pes neštěká? Pro začátek vychovaný a s dobrými životními podmínkami (a pokud má někdo psa rád, tak ho nestrčí do bytu). Jinak ano může vás za to vyhodit: ,, zvíře nesmí být nebezpečné a nesmí obtěžovat spolunájemníky," což se ve vašem případě děje.

zrzeckas
6. zář 2020

Dítě bych neřešila.... Ale někomu to vadí (většinou nemá děti, případně velké a už zapomněl nebo opravdové andílky, což hodně dětí spíš není). Psi mě nevadí, mám je ráda. Bydlíme v baráku, soused kus od nás, ale zahradu máme vedle sebe. A můžu říct, že mi velmi leze na nervy, když vyhodi psa ven a ten štěká a štěká. Je to o nervy. Ale podle toho, co píšeš tak by mě tvůj pes nevadil. Tam bych řekla, že to je i v tim, že jspu příbuzní i kamarádi by stačili. Jestli chtějí neustale ticho kolem, tak počítám s tím, že jim vyhoví, i když jemu by to nevadilo. (sousedův štěkal i celý víkend v kuse, protože oni odjeli. Jakmile ho hodí ven tak začne a nepřestane, dokud nepřijdou, nejsou s ním. Naučili si ho na doma a spolu)

zrzeckas
6. zář 2020

Jukni do smlouvy a zkus se optat právníka. Nějaké kritéria tam musí být

shaun40
6. zář 2020

Popros uživatelku @meronym je právnička .Je ochotná poradit.

lucka662006
6. zář 2020

Když dítě dělá hluk, za to Tě vyhodit z bytu nemůže. Hluk nesmí být v době nočního klidu, 22 - 6 hod. Ale stejně, třeba miminko v noci může brečet, nevím, jak se to řeší, nemůže ale vyhodit na ulici. Jedině, kdyby bylo ve smlouvě napsáno "dítě nesmí dělat žádný hluk", což zřejmě nebude. Ve smlouvě ale může být uvedeno, že v bytě nebudou zvířata, pak tam majitel psa jen vydržuje na dobré slovo. Stejně si ale myslím, že vyhodit na ulici Vás s dítětem nemůže. Může neprodloužit smlouvu po jejím skončení, a to bez udání důvodu. Může taká dát výpověď ze smlouvy na dobu neurčitou, to se pak bude řídit ustanovením smlouvy nebo občanského zákoníku (pokud by smlouva obsahovala ustanovení, která jsou v rozporu se zákonem.)

eviicka
6. zář 2020

Který pes neštěká? V bytě skoro každý, většina bytových psů (a že jsem v paneláku prožila většinu života) zaštěká pouze v případě, že někdo zazvoní. Tohle je základ výchovy. S dětmi je to uznávám složitější, tam to toleranci od sousedů chce.

A teď k tomu vyhození, záleží opravdu na smlouvě, ale pokud má s vámi nějaký problém (a nebo to je jen záminka, protože chce byt pro někoho jiného), tak stejně udělá vše proto, aby se vás zbavil (neprodlouží ji, dá výpověď atd).

eviicka
6. zář 2020

@lucka662006 že nesmí být zvíře už dneska ve smlouvě být nemůže.

meronym
6. zář 2020

Pri zakladatelku: Obecne plati, ze majitel bytu Vam nemuze zakazat v pronajatem byte chovat zvire. I kdyby najemni smlouva obsahovala takove ujednani, bude pro rozpor se zakonem neplatne.

Ohledne vypovedi z najmu - z duvodu, ktere uvadite (akcni dite a stekajici pes) to opravdu neni mozne. Neplati ani nic takoveho, ze vam da jeste dve upozorneni a pak vypoved. Zakon stanovuje velice striktne duvody, pro ktere muze najem bytu pronajimatel vypovedet a toto nespada pod zadny z nich.

Pozor vsak na nektere zaludnosti. Nepisete, zda mate najemni smlouvu na dobu urcitou nebo neurcitou. Pokud tu prvni - po skonceni sjednane doby najmu s vami majitel nemusi prodlouzit smlouvu, nebudou-li vase vztahy korektni. Pokud je smlouva uzavrena na dobu neurcitou, muze zase majitel tvrdit, ze byt potrebuje pro sveho pribuzneho a tezko mu dokazete opak. V takovem pripade vam muze dat vypoved s trimesicni lhutou.

Abych to uzavrela, majitel neni v pravu (to, co vam rekl nema oporu v zakone), ale nejake trumfy v rukou ma.

meronym
6. zář 2020

@elencze Pri smlouve na dobu neurcitou tuto lze vypovedet jen ze zakonnych duvodu.

meronym
6. zář 2020

@lucka662006 Ve smlouve opravdu nemuze byt napsano, ze dite nesmi delat hluk. Resp. muze ale takove ujednani bude neplatne pro rozpor s dobrymi mravy. A tedy nevynutitelne.

Rovnez tam nemuze byt napsano, ze najemce nesmi chovat zvire (psa). Opet neplatne ujednani, a to pro rozpor s vyslovnym ustanovenim zakona.

amazonkajanik
6. zář 2020

Měla jsem dva psy a vždy jsem dbala na to,aby nestekali! A ano,kvůli tomu lze vypovědět nájemní smlouvu. Kvůli dítěti by to bylo neetické (ale taky v mezích)

meronym
6. zář 2020

@amazonkajanik Takhle - majitel by musel prokazovat, ze pes steka nad miru primerenou pomerum. Jinak to mozne neni. To uz je jednodussi vymyslet jiny duvod vypovedi.

meronym
6. zář 2020

Obecne - zbavit se najemnika je mnohem slozitejsi nez vetsina lidi tusi.

amazonkajanik
6. zář 2020

@meronym nám vyhazov kvůli psovi hrozil,jenže paradoxně to nebyl náš pes,kdo jecel na celý barák. Ale ať zákon upravuje podmínky chování zvířat v bytě,měla by tu být slušnost obyvatel. Zrovna řešíme se sousedy,kteří jsou v rd,že jim strašně štěkají psi. Oni sami jsou zoufalí,mají o pár měsíců mladší dítě než my a taktéž se jim přes den budí,když spustí ...

amazonkajanik
6. zář 2020

@sigyn psy mám ráda a mám je v bytě. Dokonce při adopci fenky byla podmínka,že na noc má být uvnitř (žádný zateplený kotec) ale byli vychovavani k tichu. Dva roky nazpět nám pes začal výt,i když jsem si ho vzala do práce,tak spouštěl. Mysleli jsme si,že hormony,tak jsme ho nechali vykastrovat,aby měl klid. A ono prd, byl to jediný způsob,kterým dával najevo,že se s ním něco děje. Minulý měsíc umřel na rakovinu. Předchozí fena stekala jen,když jsme byli pryč,vyřešil to obojek,co píská,když pes zasteka. Pak už ho nepotřebovala,naučila se a já ho předala dál ...

cherie24
6. zář 2020

Já teda vaše sousedy taky chápu. Obzvlášť pokud kolem vás třeba bydlí rodiny s dětmi, tak je celkem blbé, pokud tam štěká pes a děti spí. My to nenecháváme dělat ani našeho psa na zahradě. Budí děti a ruší to sousedy, nám to taky leze na nervy, když štěká jak prdlá zcela bezdůvodně. Štěkat půl hodiny v kuse u branky tak jí snad děda přetáhne lopatou nebo jí soused sestřelí z balkónu. Měla jsem sousedku v bytě, jejich pes štěkal nad ránem. Mě to pokaždé vzbudilo, pak jsem nemohla usnout, znovu jsem usnula až chvíli před budíkem a pak jsem byla v praci úplně hotová a lámala do sebe jedno kafe za druhým, abych přežila šichtu. Já miluju zvířata, ale po nějaké době jsem byla tak vyčerpaná, že jsem si představovala jak bych toho psa nejradši zastřelila a jakou by mi to udělalo radost. Zvířat doma mám a vždycky jsem jich měla několik a nikdy jsem žádné nedala pryč, ale toto je opravdu mimo mísu říct jaký pes neštěká... I kdyby vás nemohli vyhodit, tak budete mít spory se sousedy, kteří vás budou nesnášet i s majitelem, který se vás bude snažit vyštípat. Pokud teda musíte mít psa v bytě, tak vyřešte štěkání (výchovou nebo protištěkacím obojkem). Vadilo by to sousedům všude bez ohledu na rodinné vazby a "nadržování".

lucka662006
7. zář 2020

@eviicka Děkuju, možná se mi to bude hodit 🙂