Ahoj holky, předem se omlouvám za anonym, ale ráda bych se vyhnula otázkám, proč řeším stěhování. Mám dotaz na ty z Vás, které se stěhovaly, když Vaše děti chodily do školky / školy. Jak to zvládly? Odloučení od kamarádů, změnu prostředí. A jak bylo těžké najít místo ve školce / škole v nové lokalitě? Jde mi o stěhování ve větší vzdálenosti, z města na vesnici. Díky moc všem, kdo se podělí o zkušenost.
@luucia takže by se dalo říct, že to dcerky vlastně moc neresily? Ale asi jste o tom hodně mluvily, že?
Děti byly v první a druhé třídě a úplně v pohodě 🙂
my se stehovali pred 2 mesici , rodinne důvody... dcerka bude mit sest, mladsi 3... , stehovali jsme se do města , ktere holky neznaly, ja to nesla asi nejhůř, bylo mi líto starší , ze přišla o kamarady o úžasnou školku a ze půjde do skoly, kde nikoho nezná, holku mi do zadne skolky nevzali...vsude plna kapacita, tak je na distančního vyuce a jezdi do skolky 1x za měsíc... coz me stve ale ona je úžasná zvlada to lepe nez ja, je nadšená, na hřištích si vzdy kamaradku najde a moc se těší do nove skoly na nove kamosky, deti to tak neřeší jak my🙂
Jak píšeš… nějak extra to neřešily, ale my teda v tom městě měly nějaké vazby… holky gymnastiku, já práci, měly tam babičku,… myslím, ze děti tyhle všechny změny zvládají mnohem líp nez my
Ono strašně záleží, jaké jsou děti povahy. Znám takové, které kamkoli přijdou, hned se seznámí, hned se dokáží začlenit do kolektivu a jsou všudezdější. U svých holek si to teda vůbec neumím představit, takhle je vrhnout do neznáma. Samozřejmě, kdyby nebylo zbytí, tak by to prostě musely zvládnout, ale rozhodně bych to nechtěla řešit.
@irmamala dcera je doma generál, ale v cizím či dětském kolektivu je spíš introvert, k hraní ostatní děti nepotřebuje, občas by se i dalo říct, že se jich straní. Bohužel už teď je jasné, že nestihneme stěhování před nástupem do školky, takže jí vytrhnu z prostředí, které si tu do té doby vytvoří.
@ee.liska
@kikca88
@luucia ale budu doufat, že to u nás dopadne v pohodě jako u vás a malá se s tím popere. Trochu se snažím uklidnit tím, že děti ty změny třeba až tolik neprožívají.
my udelaly holkam krasny pokoj s detskou tapetou a 5 lete jsem koupila kamose na stěhování ( ktecka) libi se ji tu vice nez v minulem bytě a krecka bere jako partaka🙂
Stěhovali jsme se před druhou třídou a před posledním rokem školky dětí. První rok jsme ještě dojížděli 60 km, další už byli oba tady v ZŠ. Vzali to úplně normálně. Stejně jako my. 😉
@kikca88 živého nebo plyšáka? My máme kocoura, to by asi křeček moc happy nebyl 🙂 Ale jinak je to velmi dobrý nápad, pořídit parťáka, který se taky nastěhuje do nového a neznámého 🙂
@marimanta tak já to možná asi moc prožívám, když vás tak čtu 🙂 stěhování se táhne v čase, doufala jsem, že se to stihne do nástupu do školky. To se určitě nestane, tak jsem si dala červíka do hlavy, zda to malá zvládne a nebude z toho ve výsledku nějaký drama. Tak se spíš musím srovnat, abych z toho to drama nakonec neudělala já.
tak my si mohli pořídit živého, mame psa co se boji i mouchy , urcite ale i plysacek udělá radost
Dcera mela 6 byla v posledním roce skolky a zvládla to v pohode.. trochu smutnila, ze nepujde do skoly s kamoskama ze skolky, ale zadny extrem.. ve skole si hned nasla kamarady nove.. ale ona je teda takova hrosi kuze, vsechno ma na háku, je velmi kamaradska a dobre se seznamuje, takze na stehovani asi idealni povaha..
Hezké ráno,já se k tomu taky chystám jedno dítě škola,druhé školka, dobře, že jste toto téma otevřeli 😊
Ahoj. Zažili jsme to celkem nedávno, stěhovali jsme se v únoru z Frýdku-Místku do Prahy, starší dcera je předškolák s odkladem, takže školku měnila na 5 měsíců, nové kamarády si našla skoro hned i přes to že má vývojovou dysfazii tedy hůře mluví, ale chodí a chodila do běžné školky. Byla to velká změna pro ni ale je teď ráda, vůbec se nebála že by si nenašla kamarády naopak spíš ji přijali hned a s radostí nám první den říkala že si našla tři další den pět a teď je nadšená že má tolik nových kamarádů 🙂 se starými těmi nejlepšími udržujeme kontakt pořád, voláme si přes skype a massenger, jsme domluveni že na prázdniny přijedeme za nimi oni za námi a je to celkově fajn. Vůbec bych se změny školky/ školy / prostředí nebála. Děti jsou více statečné než my dospělí, věřte mi, měla jsem obavy jak to zvladne všechno ten přechod, ale je to fajn. Akorát jsme tedy měli problém najít školku, ale jelikož je předškolák ještě s odloženou docházkou tak se nakonec místo našlo a chodíme do školky defakto za barák, kde bydlíme.
My se budeme stěhovat teď v lete. Starší půjde do nové školky jako predskolak a pro mladší to bude první rok školky. Tak uvidíme
Já jsem jako dítě zažila stěhování a přestup ve škole, ale z 5. do 6. třídy a musím říct, že mě to poznamenalo moc. Začlenila jsem se rychle, jsem extrovert, ale nikdy jsem neměla tak hluboké kamarádské vazby jako ostatní a z předchozí školy (vzdálené pak 20km) jsem s nikým kamarádství udržovat nemohla. Kroužky jsem měla ještě v jiném městě a pořád jsem dojížděla, byla to otrava. Pak na gymplu se to srovnalo....Záleží, kolik je dětem...
Se stěhováním s dětmi zkušenost nemám.
Ale zažila jsem to sama jako dítě. V 5. třídě. Stěhovali jsme se z města na malou vesnici. Doma jsem si kamarády našla, ale do třídy ve škole jsem nikdy nezapadla. Kolektiv byl uzavřený a já jakožto náplava z Prahy a šprtka nikdy nezapadla. A to jsem se fakt snažila. Když jsem začala jezdit na koni, ještě se rozdíl mezi námi prohloubil. Vyústilo to až v šikanu. 4 roky jsem se nemohla dočkat, až z té školy vypadnu. Možná je chyba ve mě, možná jsem jen měla smůlu na spolužáky, ale přísahala jsem si, že takové situaci svoje děti nikdy nevystavím. Nechci, aby zažívaly to, co já.
Ahoj. My stěhování řešili loni v listopadu... takže měsíc před Vánoci 🙈🤣 Mám tři děti, Adámek má 9 let, Adélka 6 let a třetí Anežka 2 měsíce ( takže v době stěhování byla ještě u mně v břichu.. 👍). Byla jsem hodně nervózní, jak to ti moji čerti zvládnou.. kupodivu, klepu na dřevo, to zmákli na 1*. Rozhodně lépe než my dospěláci 🤣🙈 Školka supr, hned si Adélka našla nové kámošky... chce tam teď i zůstávat spinkat, a to vůbec nemusí 🙏 Adámek, 4.třída, vše nové, i styl výuky.. ale šikulka. Zvládá dokonce i cestu autobusem, sám. Moc přeji, ať se vám vše povede. Určitě to bude o.k a všichni vše zvládnete 🍀
Ahoj, my jsme se stěhovali z menšího města na jihozápadě do Prahy, syn(8let) nastoupil do nové školy v pololetí. Sestěhovali jsme se s přítelem, takže pro synka byla změna i v tom, že budeme bydlet jinde, jiná škola ještě k nám přibyde natrvalo "vetřelec" 🙂 (jinak jsem se synem žila sama, přítel k nám jezdil na vikendy). Moc jsem se toho bála, syn nemá rád změny,ale zvládl to naprosto přirozeně, po cca 14ti dnech si na minulou školu ani nevzpomněl. Ale hodně jsme o tom dopředu mluvili,a když jsme se přesunuli, snažila jsem se ho motivovat k dobrému vztahu vůči nového městu (objevujeme hřiště, bazeny, nová pro něj zajímavá místa atd). Zvládl to kupodivu lépe než já. Držím vám palce a nehruť se dopředu jako já 🙂
Stěhovali jsme se (ale v rámci města), když bylo dětem 6, 4 a rok. Před stěhováním jsme pár měsíců dojížděli, aby nedocházelo ke změně školy a syn tak do první třídy nastoupil v novém bydlišti. Neměl vůbec problém s tím, že nikoho neznal. Dcera měnila školku (taky jsme dojížděli už od září), ze začátku tam moc nechtěla chodit, ale adaptovala se rychle.
Ahoj, stěhovala jsem se když bylo dcerám 4 a 8, takže jedna měnila školu a druhá školku. Důvodem byl rozvod, šla jsem za prací do jiného města. Holky město znaly, protože tam chodily na gymnastiku, tak to bylo lehčí. Do školky to mladší zvládla bez problémů a starší do školy celkem taky. Ze začátku jí spolužáci chyběli, ale zvykla si docela rychle. Se školkou byl nejdřív trochu problém, musela jsem být přehlášená k trvalému bydlišti a pak dceru vzali, se školou to bylo v pohodě. Jen si školy mezi sebou nějak vyměnili doklady. Ale to šlo mimo mě 🙂