Ahoj,
už od prvního dne co jsme se nastěhovali (cca půl roku) denně posloucháme jak otec, tak matka řvou na sebe, ale především na své děti (odhaduji tak 13 let a max. 2 roky). Nejdřív to nebylo tak hrozné, řvala jen matka a ne každý den, o prázdninách byl celkem klid. Ale poslední cca 2 měsíce se začalo přiostřovat, začal řvát i chlap. Pro představu na toho 10 letého řve od 6:30, kdy vstává do školy nadávky typu "ty debil, kretén, to si ze mě děláš prdel" a pod. To se opakuje když se vrátí ze školy, několikrát během dne a večera, kvůli úkolům, škole. O víkendech je to zase kvůli hraní her. Na to malé zase když brečí a ona je sama doma, tak vříská "drž už kurva hubu" a pod. Dál už nebudu zabíhat do podrobností, je mi z toho docela špatně. To je naše situace a chtěla bych znát vaše názory a zkušenosti - jak to řešit? kontaktovali by jste sociálku?
Děkujeme.
@anetka4585 Já bych na sociálku určitě zašla. Ale asi bych se předem informovala, jestli sociálka dovede udržet zdroj informace v tajnosti. Přece jen, jsou to vaši sousedé, tak aby kromě svých dětí nakonec neudělali peklo ze života i vám...
@eami1 možná kdyby je přišli omrknout, tak by se zamysleli..
@guinea toho se taky bojím, vlastně proto jsme ještě nekonala, ale začíná to být fakt masakr. Čím dál jsou ty nadávky tvrdší, hnusnější. Přijde mi, že teď přišel chlap o práci, aspoň z toho, co slyším a tak je doma a vříská a bouchá nábytkem, začínám se bát, aby tam pak nedošlo k fyzickému násilí.
@anetka4585 dala bych podnet na socialku, kdyby nic jineho tak kvuli svemu svedomi...
@anetka4585 A co jako sociálka vyřeší? Kam to asi tak povede? Nechala bych je být... asi těžko se rodiče změní, a na druhou stranu asi těžko jim děti odeberou, že jim nadávají do kreténů. Akorát si uděláte nepřátele.
@anetka4585 Já bych to na OSPOD ( orgán sociálně-právní ochrany dětí) klidně napsala..protože pochybuju, že to u řvaní končí... podle mě, OSPOD nemá právo říct, z jaké zdroje iformace mají, každopádně to ty rodiče třeba vyděsí...
No osobně si myslím, že sousedi nebudou tak hloupí aby nevěděli odkud vítr fouká i když bude zatajený zdroj. A nevím jaké by bylo pak soužití určitě by na Vás podezření měli.
Upřimně každému asi utečou nervy, ale aby to bylo každý den to asi ne.Na jednu stranu musí to být pro otce také flustrující, když příjde o práci a do toho pak ještě sociálka- já si myslím, že chování by jim to nezlepšilo. A nedělejte si naděje, že pokud jsou rodiče vulgární na děti že se to jak zázrakem proutku změní - už jsou takoví a bouhžel v jejich letech je už nikdo nenapraví.
Pro klid svého svědomí bych to určitě nahlásila jak píše @codal. Chudáci děti, co z nich vyroste a jak se asi cítí. Při čtení takových zpráv se mi dělá špatně. Určitě bych to tak nenechala i za cenu, že bych si sousedy znepřátelila. Apoň by se nad sebou zamysleli a nedělali to, když by věděli, že to slyším. Když můj biologický děda týral nehorázným způsobem zvířata, tak jsem mu to nejdřív řekla osobně, když se mi vysmál do obličeje a nepřestal s tím, tak jsem na něj zavolala policii a ta poslala veterinární správu. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale kde to žijeme. Že lidi v dnešní době zavírají oči nad krutostí druhých. ☹
Sousedi kromě nás mají dalších 14 sousedních bytů a když po sobě řvou, tak je to slyšet na chodbě úplně všude. Schválně jsem je ještě nekonfrontovala, aby pak nevěděli. Já vím, že se z nich nestanou dokonalý rodiče a dokonalé děti, ale k nějakému zlepšení by dojít mohlo, ne?
Kdyby šlo jen o to, že jim sem-tam ujedou nervy, ale tohle je doslova denně.
Ještě bych to mohla u nás nahrát, jako když dokazujete, že sousedi nad vámi jsou hluční a poslat to sociálce. Nemyslím, že by ignorovali když matka vříská po malým dítěti (ty 2 roky je max., myslím, že bude mít reálně tak rok, protže když jsme se nastěhovali, tak ten pláč byl hrozně miminkovský) a nadává mu do všeho možného.
@anetka4585 Já oceňuji to, že nejste k takovému chování lhostejná a chcete to nějak řešit. Názory že si uděláte zle jsou velice alibistické. Takové "přátele" přece nepotřebujete.Když takto budeme uvažovat všichni tak i my sami se pak nemusíme žádné pomoci dočkat, když ji budeme potřebovat. Nejhorší je lhostejnost a tady jde o malé děti.
Určitě bych to ohlásila, aby to pak nedopadlo jako u jiných případů, kdy rodiče po dlouhodobém týrání vážně ublíží dítěti a pak se všichni diví a říkají, jak je možné, že to nikdo neřešil? Třeba si díky tomu ohlášení sousedi uvědomí, že lidi okolo nejsou lhostejní a budou se aspoň krotit.
@anetka4585 nahlaš to, jde to anonymě a aspoň pro tvůj klid, že jsi pro to něco udělala. Děti jim nevezmou, ale možná se zamyslí a bude to lepší, je blbá doba a je opravdu hodně případů. Sestra měla rodinu, kteří žili vedle ní, otec je bil a manželce zlomil i ruku, děti taky hodně otloukal, ale bohužel, sociálka akorát varovala, děti doted trpí:(. Většinou berou děti, těžkým alkoholikům a sexuálně zneužívaným dětím a to bohužel jen vyjímečně, pač hodně je toho v rodinách skryté a nedostane se to ani nikdy na světlo :(.
Řešila jsem týrání kluka u nás v bytovce. Tam šlo i o fyzické násilí, kluk měl podlitiny po celém těle. Matka "sledovaná" sociálkou, která tam nebyla za celej rok co tam bydleli. Nakonec jsem tam naběhla já osobně, kluka bránila, matku seřvala tak, že se rozbrečela a bylo po ptákách, od té doby se to dost zlepšilo. Pak se odstěhovali...kupodivu si maminka našla i práci...dřív jen kouřila a děcka jedly plesnivé rohlíky...
@anetka4585 take mi prijde skvele, ze ti to neni jedno. Takove kriceni na deti se mi take nelibi. Nevim, zda socialka neco udela, kdyz nehlasis nejake fyzicke tyrani, ale deti mi ke lito.
Děkuji za rady a tipy, už mi napsala paní, která mi dala rozhodující radu z praxe, jak to řešit. Ještě jednou všem děkuji.
Já bych před tím asi oči nezavírala... Ono ty nadávky můžou taky přerůst ve fyzické tresty a bude hůř. A právě když otec asi přišel o práci, o to víc bude mít nervy na dranc... Ale určitě bych za nima asi nešla... Upřímně být v jejich pozici, tak bych nekoho cizího, kdo nemá s mou rodinou nic společného, poslala do pr... a věřte že to udělají, když jsou schopni nadávat vlastním dětem... Pak když by došla sociálka, budou vědět odkud vítr vane a nedejbože budou dělat problémy pak vám... Myslím že nemůžou udávat zdroje, v tom bych byla vklidu a taky si myslím, že snad aspon trochu ví, jak na rodiče... Nezávidím situaci, ale nedělala bych že nevidím. Ty děti nemají nikoho, kdo se jich zastane když v tomto selhávají oba rodiče ☹
S tim socialka nic neudela...