Dobrý den, ahoj,
najde se tady nějaká maminka, která trpí sociální fóbií stejně jako já?
Ráda bych si popovídala, jak ji zvládat, o zkušenostech apod.
@vitezove A jak jsi to zvládla? Mně se to právě rozjelo s nástupem do práce po mateřský, pracuju ve velkým kolektivu a je to náročný. Jsem rozvedená, takže v práci fungovat musím, ale je pravda, ze už dvakrát jsem se tam psych. zhroutila. Užívám Cipralex, lékum navíc se bráním, jsem po nich bez nálady a pořád unavená. Nejvíc mě stve, ze se to dotýká mých děti. Nemám zadne kamarádky, se kterými bysme třeba trávili volný cas a děti si pohrály.
Jezdíme na výlety a kulturně zijeme, ale jen tam, kde mě neznají, to mi takový problém nedělá.
Taky mě mrzí, ze lidi kolem mě to nechápou a jsem pro ně divná, nekolektivní a nemluvná. Nechápou, ze jsem radši sama.
@kajka2015 nevím, nějak to odešlo samo. Měla jsem to jako mladší, asi i na střední. Ale ne nějak moc, jen takové fakt větší davy. Po časem jsem zjistila, že mi třeba větší kolektiv nevadí, pokud přijdu na místo první a tím pádem se pak vyhnu takovému tomu "jsme středem pozornosti u všech." I teď mi takovéhle věci nejsou příjemné a snažím se chodit co nejdřív, abych se tomuhle vyhnula. A celkově se asi už ani nestýkám moc s lidmi co neznám nebo mi nejsou příjemní.
Jinak bych ti doporučila fakt terapii. Oni najdou ten bod, většinou v dětství, proč tohle máš. Mohou ho odblokovat. Zároveň prostě antidepresiva pomohou. Vůbec bych se jim nebránila. Dnes už jsou i velmi šetrná, bez vedlejších příznaků. Proč se trápit.
Kdysi jsem tím trpěla, nějak to pak s věkem a tím, že jsme chodila do práce atp... přešlo. Každopádně mám i kamarádku, která tím prochází nyní. Pomáhá jí velmi terapie.