Ahojky. Jsem v 21.tt a 9 psů souseda štěká a vyje ve dne, občas v noci( mezi 2-3h nebo po ranu od 4:30). Pracuji z domova. Jsou od mých oken domku vzdálený cca 10m- je to jako bych je měla přímo pod mými okny. Nemůžu si užívat zahradu, protože to jejich vytí přes den je nesnesitelné. Někdy je to 3x za den, někdy každou hodinu. Musím mít zavřená okna a když řvou tak musím odejít do nejvzdálenější místnosti a zavřít všechny dveře abych ten atak přečkala což je několikrát denně. Když mě ráno vzbudí už neusnu. Přes den je to podobné. Nedovedu si představit až budu mit malé a budu ho chtít dát ven v kočárku.... Bude - li se mi budit dítě, bude nervní, pak budu i já .... Je to tak rušivý element v mém jinak klidném životě, že se bojím i o vliv na moje vymodlené mimi. Můj chlap je ťunťa, který je celý den v práci... Se sousedem jsem o tom ještě nemluvila- je to podnikatel a politik, v zastupitelstvu MěÚ takže jsem ješte ani nezkoušela podat nějakou stižnost- znám laxní postoj zdejších úředníků. Právník říkal, že bych musela k soudu a možná bych spor i vyhrála, ale se sousedovými možnostmi možná take ne. Koupila jsem plašič na psi ale nezabírá( 1200,- Kč). Myslela jsem, že bych zkusila oslovit hygienu, ale bojim se nadržování a toho že pan podnikatel dostane max.pokutu a bude vyřízeno. Známý říkají abych si nic nezačína, že jak jednou začnu "válku" tak se budeme ještě muset vystěhovat.... Sousedi jsou jeho kámoši nebo zde mají jen letní chalupy- ti mi také nepomohou. Jsem fakt strašně zoufalá. Díky za rady.
A vyjou proč? Jsou všichni zavřeny v jednom kotci? Jestli ano, podat anonymní udání spolku na ochranu zvířat. Jednat ale opatrně, at ty psy neutrati, oni za nic nemůžou.. :(
A nechtělo by to zkusit napřed promluvit s tím s sousedem? Máte to probrané s právníkem, s kamarády...
Třeba to nepomůže, ale přijde mi ti logický krok... Třeba si to vůbec neuvědomuje, pokud je celé dny pryč a nějaké řešení by našel. Záleží i co je to za psy...
3x za den vití mi nepřijde tak hrozné, to by si on mohl po porodu stěžovat na to, že Vám brečí ve dne v noci dítě.
Vy nečtěte zakladatelky příspěvek? Píše že někdy je to 3x za den a někdy i každou hodinu....
Tohle je prostě takové soukromé peklo. A dost těžko se s tím dá něco dělat. Tito lidé nechtějí nic slyšet o problému, většinou se dost naštvou. Já řešila celou noc vyjícího psa souseda. V podstatě jsem chtěla jen omluvu a nějaký návrh řešení a i když jsem si myslela, že jsme se sousedem přátelé, tak se mi dostalo odpovědi, že si mám dát do uší ucpávky a že jsem nevychovaná, že jsem si vůbec dovolila ho na to upozornit... To už jsme se ozvala trochu razantněji a bylo mi řečeno, že jestli chci válku, tak mám mít válku. Nechápu... U mě se to vyřešilo tím, že soused přestal pracovat v noci, ale třeba zrovna teď poslouchám jak pes vyje, ale přes den je mi to cekem jedno. Ale za sousedem bych vůbec nechodila. Akorát ho naštveš a bude vědět, že ty jsi ta, co má s jeho psy problém.
@aiva01 s těmi psi nic neudělá. Určitě je kvůli vám nebude prodávat. Znám z vlastní zkušenosti. Máme pejska, a pořád štěká když přejde někdo okolo domu nebo něco. Štěká přes den, štěká občas i v noci. Nás problém je v tom že jsem dům uprostřed obce takže je to pro všechny sousedy na okolo utrpení. Snažíme se aby to nedělala, ale nejde s tím ic dělat. Lidi si nestěžují, i kyž vím že jim to musí vadit, protože nám to taky vadí. Ale zbavovat se ji nehodlám a do baráku ji taky zavírat nebudu, tam pes nemá co dělat. Holt to lidi trpí. Když neřve hodinu v kuse tak to taká pohroma není když jednou za hodinu zaštěká.
9 psů je extrém no ☹ asi jediný reálný řešení je se odstěhovat..
@aiva01 já bych za sousedem zašla. Slušně ho požádala, zda by nešlo s pejsky něco udělat, že přes den, i v noci poměrně štěkají a ruší. Pokud by tvrdil, že to není pravda, navrhla bych, že zkusíte nahrávat dva dny a pak s nahrávkou přijdete a proberete to znovu, zda by nebylo nějaké řešení. Třeba se domluvíte v pohodě.
Jinak štěkot psa je jeho přirozený projev a nikdo s tím nic dělat nebude, pokud to není nad únosnou míru, což dle vašeho popisu není. ( fakt zaštěkání někdy 3 za den, někdy jednou za hodinu není nic strašnýho )
jinak, pokud na vás štěkot působí tak jak popisujete, netrpíte nějakou neurozou ? Protože nutnost zavřít se do nevzdálenější místnosti, zavřít okna, dveře... Třeba to je i zdrav. problém a pomohl by lékař , aby to nebylo tak náročné.
Já mám třeba doma 4 psy, a i když bydlím v RD a psy mají přístup na zahradu, tak mě samotné vadí, když moji psy moc štěkají a obtěžují okolí. Přes den mají přístup do domu, kdy chtějí, v noci je tam beru automaticky a dbám na to, aby před 6 ranní a po 10 večerní psy už venku nebyli a nedělali kravál, protože to, že mám 4 psy, je jenom můj problém a nemusím tím trápit i okolní sousedy, to je sobecké. I pokud se rozštěkají všichni najednou přes den, snažím se je pacifikovat, jelikož mám dva malé uřvané a ti neví, kdy přestat. Takže i s více psy se dá žít v pohodě, aby neobtěžovali okolí, je to jenom o tom, jestli je majitel sobec nebo ne a stará se, aby jeho psy neobtěžovali. Pokud to zakladatelce tak moc vadí, za sousedem bych zašla se zeptat, jestli s tím může něco udělat. Naši sousedi vedle mají 2 rotvajlerky,které loni na noc nechávali v garáži s otevřeným oknem a ta jedna řvala snad i na prolétávající berušku, měli to okno garáže směrem k naší ložnici, takže jsem se několik nocí po sobě moc nevyspala, protože to bylo slyšet i přes zavřené okno. Pobavila jsem se se sousedy, jeslti by je mohli na noc dávat někam jinam, a zabralo to, už je mají zavřené zezadu, kde tak nevidí, co se děje, a tak je to neprovokuje ke štěkání. Majitel si třeba prostě jenom neuvědomuje, že jeho psy můžou někoho obtěžovat, rozmluva ještě nic nepokazila. Nebo pokud má manželku, tak přes ní bych se pobavila, baba s babou se vždycky lépe domluví než baba s chlapem 🙂
Máme sousedy se psy - na jedné straně dva českoslovenští vlčáci zavření v kotcích, takže jak se něco šustne, tak začnou hned výt, na druhé straně taky pes a jinak dědina, takže minimálně jeden pes na každé zahradě. Jak začne štěkat jeden, štěkají všichni. Nedokážu posoudit, jak strašné to máte, ale náš syn spal venku v kočárku i přes vytí psů, přes zvuky sekačky od sousedů i řezání motorovou pilou. Doma máme plastová okna a všechny tyto zvuky jsou podstatně méně slyšet, takže pokud nemohl spát venku, spal doma.
Pokud psi vyjí přes den, kdy je soused v práci, tak to stejně nijak neovlivní, štěkání a vytí psů patří mezi jejich přirozené projevy. Pokud jsou ti psi chovaní ve vyhovujících podmínkách, v dostatečném prostoru, tak ani stížnost na hygienu moc nepomůže, policajti, no nevím, mohli by souseda napomenout za rušení nočního klidu, třeba i udělit pokutu a co udělá on? Zbaví se psů? Myslím, že ne ☹
U nás kdysi v paneláku pod námi měla sousedka kokršpaněla, který po odchodu paničky do práce vyl celý den...ale pomalu fakt v kuse, ne že jednou za hodinu zaštěkal. Tak mu pořídila druhého psa, aby měl kamaráda a nebyl sám...no tak pak nevyl jeden pes, ale oba dva jako duo. Řešení toto asi moc nemá, pokud není důvodem štěkání týrání psů, tak jedině si koupit špunty do uší anebo se odstěhovat. Můžete zkusit si o tom se sousedem pohovořit (ale ne jako přímo s tím, že na něho nastartujete se stížností a nasupeným výrazem a co s tím jako hodlá dělat, spíš se zmínit "jen tak" mezi řečí, tak to spíš nevezme jako nějaký útok na něj a bude možná ochoten s tím něco dělat...pokud s tím něco vůbec dělat jde, kromě zbavení se psů).
A jinak co se týče dítěte,jestli potom bude hezky spát na zahradě, moje zkušenosti se shodují se zkušenostmi paní nade mnou, pomalu čím větší ruch, tím lépe dítě spalo 🙂 Pokud na to bude zvyklé odmalinka, pravděpodobně mu to vůbec vadit nebude a spíš se bude budit v prostředí, kde bude absolutní ticho klid (ten paradoxně na malá miminka působí jako větší rušič spánku než sbíječka)
Jinak jak vám teď vadí psi, tak za pár měsíců může sousedovi vadit neustálý pláč dítěte,se kterým třeba taky nebudete moct nic moc dělat (taková kolika je prostě sviňa a můžete nosit a chovat do aleluja a stejně dítě pláče a pláče a k utišení není)...a jak byste reagovala Vy na stížnost ohledně toho, že souseda "ruší" pláč dítěte? Já být na místě rodiče dítěte, na kterého je stížnost, tak dotyčného pěkně pošlu někam. Mohl by si někdo zkusit se ozvat.
@aiva01 A co takhle, se sebrat a jít si se sousedem normálně promluvit? Místo toho, abys přemýšlela, kde ho nabonzovat, nebo vymýšlela katastrofické scénáře o soudech a známostech. Snad jsi dospělá, tak to začni řešit jako dospělá. Třeba si vůbec neuvědomuje, že tě ti psi takhle obtěžují a bude to řešit. Těch možností je spousta, ale když budeš jen fňukat na internetu, jaká jsi chudinka a jak tě týrá zlý politik a podnikatel, tak se nic nezmění.
@nutricnihodnota dobre ona 😀
Nerozumím tomu, že nejdete první za sousedem. Řešila jsem tohle kdysi v řadovce, psů jsem měla pět a NETUŠILA jsem, že v naší nepřítomnosti štěkají. Když jsme odcházli byl klid, když jsme se vraceli, stejně tak. Dozvěděla jsem se to, až v momentě, kdy na nás podali sousedi trestní oznámení (zajímavé, sousedi z druhé strany domu psi téměř neslyšeli).... takže mě sousedi akorát nasrali, že nedokázali přijít jao dospělí lidé a opavdu začala válka. Psi jsem sice utišila, ale zas jsem si zgustla na stížnosti na jejich děti... oni si začali 😀
Kdyby sousedka přišla slušně, jako normání člověk mohlo se to vyřešit v klidu.....
mam tri psy... sem tam stekaji... jsou to holt zvirata... clovek se snazi nikoho neomezovat, ale!!! Kdyz nam tu u baraku zacne bekat srnec a budi me, kam ho mam nahlasit? kdyz nam po ranu rvou u oken ptaci, kam je mam nabonzovat? kdyz jezdi traktory, auta, litaji letadla, stekaj sousedovic psi, co mam delat??? Mam takovy pocit, ze lide zapominate, tam kde konci svoboda druhych, zacina ta nase, tam kde konci nase svoboda, zacina svoboda druheho... zijte a nechte zit, pokud jsou ty zvirata v dobrem stavu a spokojena, proc by si nemohla sem tam zastekat!? Si nedovedu predstavit, ze by mi nekdo delal teror a nahlasoval me kdo vi kde jen pro to, ze mu zrovna nepasuje ze mam psy!!
@nutricnihodnota naprostý souhlas. Místo přímé konfrontace s problémem radši budu hledat a nafukovat důvody, proč si se sousedem nepromluvit. Chápu, nikomu to není příjemné, ale jiný to za tebe neudělá. A jestli nevyjde domluva a společny návrh řešení, tak se informují ma MÚ (jakémkoli), jak dále postupovat. A jestli bydlíte na venkově či v tradiční venkovské zástavbě na okraji města, tak bych se pro klid duše smířila s tím, že v takovych oblastech se chovají zvířata, skotaci a pláčou děti, řeže o víkendu cirkularkou, přestavujou domy, startujou traktory, kvokaji slepice, atd. Většina z nás chce žít v míru, a proto je většina lidi ochotná se domluvit...
Devět psů není málo, řekla bych, že jsou na chov a i na nějakou práci nebo sport, třeba do spřežení. Těžko se jich asi bude zbavovat, to je fakt, ale samozřejmě pokud bude o problému vědět, může se pokusit mu předcházet, např. přestěhováním kotců na stranu odvrácenou od domu aiva01. Ale nejdřív mu to musí někdo říct, to je fakt 😀 Na nějaké stížnosti bych nespoléhala, pokud jsou psi v dobrém stavu, je o ně postaráno a neloví děti po vesnici. Ovšem je třeba taky počítat s tím, že se psím štěkotem nic udělat nepůjde, ono devět pesanů už je smečka a emoce se v ní pak násobí.
Taky mě ale zarazilo, že aiva01 je až tak citlivá. Vadí ti i jiné hluky, nebo jen štěkot? Vážně to slyšíš i ve sklepě? Já když jsem nervní tak mě taky dráždí věci, které mi jsou v pohodě i příjemné.
Tak prvne je asi potreba dojit zasousedem a slusne av klidu mu zkusit vysvetlit, ze vas stekot rusi, popsat, jak je to casto a jak moc, pozadat ho o reseni. Vhodne mi pripada, ze by je mohl umistit na odvracenou stranu domu.
Znami ti rasi dobre, abys nezacinala valku, je to zbytecne. Jit a naschval na nekoho volat policii ci davat stiznosti a trestni oznameni, to mi nepripada moc fer. To je az krajni reseni. Prvni, co by te melo napadnout je prave normalni domluva. Predne mu o problemu rict. On nemusi tusit, ze ti to tak vasi.
😕 Aivinko,víš,jak to tady chodí..je to vlivnej pán,na úřady bych vůbec nechodila ani z a různýma lidma tam - i třeba sousedům bych nic neříkala,nevíš,jak se znají.Lidi tady si nikdy nerozhází někoho vlivného,protože ho , někdy můžou potřebovat,.Navíc lidi tady rádi poukazují na druhý a řeknou mu ,co proti němu máš-přibarví si to,už proto bych se pokusila sousedovi při vhodný příležitosti něco říct-třeba jestli něco těm pejskům není - že máš o ně obavy...nemluvíš o jeho ženě - ženský někdy si víc vyhoví...Jinak soudy atd - to se budeš muset odstěhovat , nezkoušej si to rozházet s pánama! Problém u Tebe vidím v Tvé práci doma - vnímáš to ostře,protože je tam,jak píšeš, ,jinak klid, a hodiny jseš na 1 místě. Co zkusit pracovat jinde? Najít si koutek v opačné straně domu? Vůbec to neber jako ústupek,podle mě se prostě musíš přizpůsobit.Bohužel....
@hejsa No prosimtě, co to meleš za kraviny? Vždyť ho vůbec neznáš, nevíš, co je to za člověka. To, že někdo umí vydělat peníze jinak, než boucháním šichet ve fabrice a věnuje se politice neznamená, že to není slušnej člověk. Není třeba ho hned démonizovat a dělat z něj mafiána. V mojí rodině je několik podnikatelů, několik zastupitelů a 2x kombinace obojího. Všechno jsou to úplně normální mužský, co makají, aby se jejich rodiny měly dobře a snaží se, aby se i lidé v jejich obci, nebo městě měli lépe. A kdyby za nimi někdo přišel s tím, že je jejich pes ruší, tak by se to normálně a slušně pokusili vyřešit.
@nutricnihodnota holt lidi jsou plni predsudku a vsechny hazi do jednoho pytle... 😕
@kacca11 No ale až takhle paranoidně? Tohle mi přišlo jako hodně přemrštěná reakce.
@nutricnihodnota to rozhodne. Ale bohuzel je to bezne...
Mě by prosím pěkně zajímalo, od kolika chovaných psích kusů je již člověk brán jako sobec. My máme dva velké. Jsem ještě v pohodě nebo už sobec? 😅
A jo, ti naši i štěkají. Můžou si to dovolit. Jejich páneček je taky pan podnikatel. 😅
@veraga A jsou malí, nebo velký? Jestli malý, tak jsi asi ještě v cajku, jestli velký, tak máš smůlu, jsi sobec 🙄 . Ale v klidu, podnikatel to jistí 😀 . My máme malýho, středního a velkýho, takže už jasný sobci. Navíc ještě koně, kteří občas řehtají a krávy co tak trochu smrdí. Naštěstí ale máme vlastní firmu, takže se na nás nikdo neodváží. Jo a švára je v místním zastupitelstvu a taky soukromník, takže to máme jištěný i z týhle strany 😎
@nutricnihodnota Noo, pěkně vykutálená smetánka jste, jen co je pravda. Náš soused má taky koně a krávu. A jejich přítomnost rozčiluje naše psy a přitahuje nám mouchy do baráku. Plašič na koně, krávy ani mouchy jsem nesehnala. Takže vyplaším souseda žalobou.
Vsem dekuji za odpovedi. Neurozou uz trpim, protoze jsem psala, ze majitel ma 9!!!!! psu a to neni jako kdyz stekaji 1 nebo 2. To ma na vesnici i ve meste kazdy. Za dalsi jsem psala, ze pracuji doma- prekladam cizojazycne texty, proto potrebuji k praci soustredeni a klid. Na zahrade bych take docela rada klid. Kdyz prijdou znamy neskysite ani co se povida a je to velmi neprijemne a me trapne. Take jsem psala, ze stekaji nekdy 3x denne- to se da, ale nekdy kazdou hodinu. Verim, ze to tu vsechny myslite dobre, ale zkuste porovnat hluk jednoho ditete a pul skolky. Nez za sousedem pujdu chtela jsem se Vas jen zeptat na vase nazory a ne se schovavat za dvere domu. Chtela jsem se zept na se zkusenost. Nic vic. Hygiena mi nepomuze- dnes jsem se dozvedela, ze nejsou schopni zmerit ani lidsky ani zvireci hluk. Moc se omlouvam, ale nechci tu vypisovat, co je to za psi jen ze 7 je stredni plemeno 2 jsou mrnavy urvany zmetci... Byla bych rada kdybysme se tu navzajem neurazely- jen jsem popsala svoji situaci, ktera me omezuje na mem pozemku, v mem dome a velmi snizuje zivotni uroven. Na zadnou z vas neukazuju, neporovnavam, nestezuji si vas. Dekuji moc za prispevy. Moc si toho vazim. Dobrou noc.
Jak moc ruší v době nocniho klidu? Zkusila bych do sousedovi znepříjemnit voláním na MP. Pak možná posudek z hygieny. Případně pokud má psiska v nepořádku, tak by mohlo pomoct kontaktvat vet správu. ....ale bohužel je to trošku jak boj s mlýny, a opravdu nejednodušší cesta je ustoupit. V Praze řešíme stekajiciho psa již rok a nikdo s tim není schopen hnout. Bojím se aby to jednou neskončilo otravou psa :(