Jak to děláte vy? Jaké jsou vaše kriteria toho co je zdravé?
Co jíte? (konkrétní potraviny jaké nesmí chybět ve vašem nákupním seznamu)
Kde nakupujete?
Co doma vaříte?
Jaké restaurace/podniky si vybíráte?
Na nákupním seznamu nesmí nikdy chybět ovoce a zelenina - vždycky aspoň něco, aby bylo, dále u nás nesmí chybět luštěniny (nejvíce červená čočka, je rychlá na přípravu a chutná). Také celozrnný chléb, aby vždy byl na svačinu, k němu apoň nějakou Lučinu nebo něco podobného v lednic.
Nakupujeme v supermarketech, zeleninu a ovoce pokud to jde u zelináře, ve zdravých výživách.
Vařím kde co, velká jídla s polévkou pouze o víkendu nebo v neděli, přes týden dělám třeba bezlepkový těstoviny se špenátovo - smetanovou omáčkou, čočku na kyselo s domácím vajíčkem, plněné veganské knedlíky nebo třeba rajskou s domácím knedlíkem a cizrnovými karbanátky.
V restauracích jíme často, já nejím maso, přítel sem tam ano, takže jíme buď ve veganských podnicích nebo v restauracích, kde se najíme oba, třeba sushi 🙂
Co se týče polotovarů, tak ty doma občas míváme, protože se stává, že nestihnu přítelovi uvařit. Jinak polotovary studuju podrobně, vybírám to menší zlo. Ale dítěti bych ho v životě nepodala, včetně všelijakých přesnídávek a strav ve skleničkách.
Jíme rádi čerstvou, jednoduchou kuchyni.
Mraky zeleniny - ta u nás musí být denně, ideálně víc druhů čerstvé zeleniny, hodně dělám saláty. Ovoce - také, základem jablíčka a většinou ještě alespoň 1 druh.
Nakupuji všude možně, kde se mi potraviny líbí, velké nákupy alá naplnit spižírnu na itescu, maso pouze ověřené masny.
Nejraději vařím italská jídla, i klasiku českou, když se nejí denně, považuji to za vyvážené stravování.
V restauracích jíme minimálně - důvody: smažené (smrdí mi ty přepálené tuky), fádní, drahé. S dětmi když je nutnost, tak klidně nějakou fast food hrůzu - hranolky, párek v rohlíku, jednou za čas je to nezahubí.
V kuchyni je pro mě prioritou nebýt líná = nepoužívat polotovary, instantní jíšky, náhražky, levné blivajzy - uvařit se dá rychle, nepracně, nebo naopak si vaření vychutnat, podle nálady.