Taky se vam stává, ze vam zatuchne (zasmradne) rucnik nebo osuska. Uz mne to rozčiluje, nevim, jak se to stane, ze to pak uz natrvalo smrdí. Nebo ma nekdy tip, jak se toho zápachu zbavit ?😬
Taky se mi to stávalo, hlavně v zimním období, kdy prádlo nesuším venku,problém vyřešila až sušička....
Nevím nikdy se mě to nestalo. Pereš na 60? 40 je málo. Používáte kvalitní ručníky ne ty průsvitné co občas vidím. Zkus do máchání přidat dvě lžíce octa. Vyčistit pračku. Jestli hodně zapáchají tak vyprat jen v octu a pak klasický v prášku. Nenechávat v pračce hned věšet. Nenechávat je vlhnout...
Vyprat na vyšší teplotu a někdy přidávám do praní tea tree olej. popř. třeba jiný éterický olej. Aviváž nepoužívám, dávám místo ní trochu octa.
Opravdu pečlivě usušit - nenechávat nikde hozené v koutě po koupání, skládat až zcela suché, ždímat na co nejvíc otáček, prát (aspoň občas) na 60 stupňů. To mě napadá, jinak se mi to ještě nestalo, ale třeba u rodiny se s tím běžně setkávám a řekla bych, že tam si s prádlem až tak hlavu nelámou, klidně nechají mokré v pračce přes noc atd. Tím netvrdím, že je to tvůj případ, ale možná bude někde v tomhle zakopaný pes.
Dát jednou za čas ručníky na vyvářku. Na míň než 60 stupňů ani ručníky neperu.
Peru ručníky na 60 a nikdy mi nezatuchly. A po použití dobře rozvěsit aby pořádně proschly.
mě to dělaly prací gely a aviváže. Vše jsem vyprala v prášku a místo aviváže ocet. po 3-4 praních na vysoké teploty, prádlo voňavé. Teď už mohu používat i aviváz. Pozor na složení. Když tam jsou oleje, tak to zasmrádá ve skříni.
Pereme na min 60, nepouzivame zadne avivaze - ty to mohou taky zpusobovat, od doby co mam dite se nepouziva avivaz, na osusky pouzivame susku - jsou pak i mekci, ale neni zivotne dulezita, vycistit pracku - v lidlu prodavaji pripravek do pracky a chce to zajet i do ty gumy poradne a i zasobnik na prasek, vytahnout, nechat odmocit a vevnitr vytrit, co nejdriv povesit po vyprani a nejlepe pres dve tyce/snury, aby se tam dostal vzduch a pouzivame kvalitni osusky jako jsou v hotelech - vyssi gramaz a daji se koupit v makru, sving nebo bambusove osusky
Ručníky peru vždy na 95 a nikdy se to nestane 🙂
tak u nás jsem pozorovala rozdíl byt/dům - respektive velikost a odvětrávání koupelny. Na bytě jsme měli malou koupelničku bez okna s jednou spirálou a v období kdy se netopilo, tak se tam vlhkost držela a ručníky zasmrádaly. Teď v domě s větší koupelnou a větrání oknem ten problém neznáme - a peru stejně, stejné ručníky...
Občas se mi to stávalo dřív, když jsme neměli sušičku. Pokud už ručníky zasmrádly a nejde to z nich dostat ani vypráním, je potřeba je vyprat bez prášku, s 0,5-1l octa na 60 stupňů. Pak vyprat ještě jednou normálně s práškem. Ocet pach odstraní. Ručníky do budoucna neprat na méně než 60 stupňů a nechávat pořádně proschnout. V koupelně větrat. 🙂
Diky za rady holky. Zkusim to s tim octem, jestli to z toho dostanu. Je pravda, ten problem byl vetsi, kdyz jsme bydleli na byte, ted na baraku je to lepsi, ale zase jednu osusku cítím. Pradlo peru převážně na 60, jen některé ktere to vyžadují na 40. Vzdycky po koupání se prehodi pres radiator. Susicku mam, moc nepoužívám, tak jeste to zkusim. Ale nedat avivaz, to mne cosi nejde pres fousy, pro ten pocit ...
Ja jsem teda nikdy neprala ručníky na 90 nebo víc stupňů a ani tak se mi to nestalo. Avivaz a dobře vysusit, to vždy stačilo. Odkdy mám susicku tak jsou ručníky luxusní. Nejen, ze voní, ale jsou i krásně měkké, což nikdy ani s tou nejlepší avivazi neslo 😉tchýni teda ručníky smrdí vždycky, je to dost děs, ale ona je proste shrne na hromadu, když se usuší a hodí do skříně. Tyto věci nikdy moc neřešila, ale protože to je její “jediné” minus, tak jí to odpoustím😂😂😂
Rucniky peru na 60, nekdy na 40. Na susak v byte je vesim tak, aby byly cikcak nebo aby mezi nimi byla volna tycka (na tu dam pripadne uterky, ktere jsou mensi), aby tam lip proudil vzduch. Susak mivame blizko topeni, aby bylo pradlo driv suche. Nesmi se sundat dokud je byt jen malicko vlhke... to pak poskladane v kosi na zehleni taky hned zasmradne.... a ve skrinich mame mydla ☺
@viki999 tohle je slušný mýtus... avivaz používám asi tak 20 let a za tu dobu se nestalo, ze by nějaký přestal sát.
Je dobré koupit ručníky s příměsí jiných vláken, třeba bambus. Pak to nezasmrádne. Jinak se to stává u starších ručníků, drží se tam bakterie.
já se teda divím, že jsou vůbec lidé, kteří neperou ručníky ani na 60. jinak se všemi radami souhlasím. čistit pravidelně pračku, hned věšet, hodně větrat. ocet taky pomáhá. teď jsem tak prala staré hadry na úklid. nalila jsem do pračky litr octa a hodila tam na vyvářku i ty hadry. tím jsem vyčistila pračku i odsmradila látku. pokud by to byly ručníky, vyprala bych ještě jednou s práškem nebo gelem. hodně dělá i přípravek, ve kterém perete. my kupujeme většinou dle akcí a je to velký rozdíl. něco je po vyprání voňavé hodně i bez aviváže na víc a k něčemu musím aviváž přidat ještě dodatečně, aby to vonělo aspoň trochu. takže případně zkusit i změnit prášek, gel. já u něčeho aviváž používám jako nutnost, u jiného to není třeba.
Dobré je, aby měly ručníky kolem sebe hodně vzduchu, když schnou, a samozřejmě vyndat je co nejdřív, jak pračka dopere. Nevěsit na napěchovaný věšák někde v koutě v nevětrané místnosti, ale někde, kde to pěkně luftuje a není stísněn jiným visícím prádlem. Já jsem na zatuchlé ručníky strašně háklivá 😀
@lolajda namočit do octové vody, pak vyprat. Pokud smrdí přímo po praní i ostatní prádlo, vyčistit celou pračku: https://bozka.cz/vycistit-zapachajici-pracku-st...
@zuzineckah jak myslíš.. nepoužívám ji vubec a netrápí mě to.. 🙂
@dc2015 tea tree olej,? To je zajímavé
mě to nedělají ručníky, - nemách jích tolik a točím je, ale třeba oblečení které dlouho nenosém nebo povlečení. Přisuzovala jsem to tmu že máme starý dům, vhlko a dřív tu byla i plíseň (té jsem se naštěstí zbavili jen občas se objeví v rohu. Jsme tedy ráda, že v tom nejsem sama.
Mě pomohlo změnit aviváž a dávat jí malinko více když susším venku na sluníčku tak to tam nenechávat dlouho - třeba sjem ráno pověsila a pak se točila koelm malého.... a sebrala až odpoledne a už byli přesušené
Jinak nedávno s emi to stalo a vyčistila sjem celou pračku a OK. teď podctivě čistím každým měsíc a je to určitě lepší. 1x flaška octa a na 90 a pak druhý měsíc ty čističe - používám DM značku
Projet pračku na vyvářku se savem (celou láhev), nalít ho do všech přihrádek kastlíku a ručníky prát na 60°. Taky jsme měli problém. Po tomhle už není.
To muze byt bud nizkou teplotou prani (pod 60) nebo susenim v uzavrenym prostoru, nebo tim, ze se dost nevymacha pradlo a ulpivaj na nem zbytky prostredku. Nebo zanesenou prackou, ale jestli to jsou jenom rucniky, tak to spis bude problem v nizky teplote nebo blbym susenim, tomu se - zvlast v byte - obcas nevyvarujes. Takze hoooodne vetrat! A rucniku, co nejdou vyprat na 60, bych se s klidem zbavila, teda pokud to neni nejaky specialni rucnik z mikrovlaken na plavani (ale ty jsou suche behem par minut a nezasmradnou) nebo osuska k mori (plati skoro to same).
@lolajda Vyprat B-)