Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
A další věc: o pár řádků jinde je diskuze o nechtěném těhotenství paní, která na tom není finančně nejlépe. Tam se za potrat zas málem kamenuje. No já tohle teda nechápu!
Měly byste se holky smířit s tím, že ve společnosti vždy budou lidé, kteří budou potřebovat pomoc ostatních. Možná jednou i vy, až budete staré a nemohoucí. Společnost se nazývá kulturní, právě proto že se dokáže s takovými situacemi vyrovnat, proto byl vytvořen nějaký sociální systém.
Saše zde vyčítáte spoustu věcí, podle mě naprosto titěrných vedle toho, jak se k nim někteří lidé zachovali - asi jste v dokumentu přehlídli pasáž o dopisech a vzkazech které jim chodí, o výhrůžkách, které dostala firma, co darovala kočárky. Udělalo se mi špatně z těchto reakcí lidí, né z reakcí Saši. Všimněte si, že nikdo z rodiny nebyl sprostý, když četli ty urážky... Je mi špatně z toho, kam jsme se až dostali, peníze jsme povýšili nad děti, každý se jen ohání tím, co to společnost stojí... Hlavně že vaše děti společnost nestojí nic - taky pobíráte od státu rodičáky, od státu máte vzdělání pro děti, zdravotní péči atd. Holt někdo je v situaci že potřebuje pomoci více, takoví lidé podle vás asi nemají právo na život. Tato diskuze se mě velice dotkla, je to jedna z nejhorších, co jsem tu kdy na MK četla. Napsala jsem to od plic, snad tady poprvé, ale nemůžu prostě jinak. Chce se mi z toho brečet. Fakt.
Hezký den všem a všem ze srdce přeju ať se nikdy nedostanete do situace, kdy budete potřebovat od společnosti nějakou extra pomoc.
No - a jsme u toho, že nejde jen brát a natahovat ruku - ale i dávat - s tím naprosto souhlasím.
Já jsem od 18 pracovala, ve 30 šla na mateřskou, teď zase pracuju - pracujeme oba, pracovali moji rodiče, moji tcháni, moji sourozenci.
Jsem pro to, pomáhat potřebným - jedno, jestli jsou invalidní, staří, nemocní, maminky na mateřské... ale kde se dává, tak se musí i brát...
A u některých lidí je vidět jen natažená ruka /nemyslím zrovna teď konkrétně paterčata - tam je jasné, že maminka do práce nemůže, že potřebuje pomoct/ a když přijde čas, že mají vracet, tak se ošívají...
@lenicka07 Děkuju za pochvalu. Často se nestává, že bych se až tak nepřela. Nejlepší je to na Idnes, tam je do mě často šito a přitom si myslím, že většinou moje tvrzení mají hlavu a patu. No nic.
Zrovna dneska jsem totálně na odstřel, moje malá už 10 dní spí tak blbě, že já musím být s ní, jenomže ona kope, tyranizuje a jak mě nedrží za nějakou část těla, nejlépe prso nebo ret, tak není v klidu. Je to dost náročné a představa, že toto mám 5x, je už úplně na mašli. Takže jsem si opět uvědomila, že Saša má naprosto právo být unavená, vyšťavená a nepříjemná, když se nedaří. To máme každá z nás i u jednoho dítěte, ale ona to opravdu má až nad hlavu a možná ještě výš.
@jabadabadoo Nezlob se na mě, napřaženou ruku má kdejaký bezdomovec a že jich u nás ve městě není málo. A že by si až tak za to nemohl? Jo, jsou případy, ale častěji si za to může sám. Takže pro mě, než dát desetikorunu bezdomovci a on to propije, tak dám peníze pro tyto děti. Nevybrali si to, chtěli jednu holčičku, ta tam naštěstí je. Co na to říct. Jedna maminka už tady psala, proč řešíme potraty a redukce. Takže řešíme je proto, že to tady jedna maminka zmínila a ostatní na to reagují, od toho je diskuze, od toho je konfrontace, abychom viděly všechny strany mince.
@little_frog Jsi hvězda, krásně napsané.
@hanulkapal souhlasím se vším, co jsi napsala ... jen k těm rodičům maminky: ano, jsou jednodušší, typicky cikánská mentalita ... což ssebou ale nese i silný vztah k rodině, Saše pamáhají co můžou a nenapadá je nic jiného, než se snažit jim pomoct i tím, že držkují a vše komentují ... to je pro cikány typické ... prostě se snaží upozornit na problémy jediným způsobem, který umí ... ale na druhé straně, za pokus to stojí, nemají co ztratit, jejich dcera má doma takové nadělení, že nemůžou stát v koutku a upejpat se ... líbil se mi tatínek, přiznal že jejich děti (Sašu a sourozence) odchovala jeho žena a teď, na stará koleny, se i on naučil přebalovat, převlíkat a kojit 😀 ... ale snaží se, pomáhají jak můžou ... o druhejch prarodičích ani zmínka, jen ta věštkyně něco mlela o tom, že tatínek paterčat to v dětsví neměl snadné, že jich bylo moc ... no možná lepší takhle, než aby se jim k dětem do bytu nahrnula ještě nějaká fakt echt cikánská rodina a dožadovala se pozornosti 🤐
@elvira Tak já třeba teď taky beru od státu a jsem doma na rodičovské s jedním dítětem. To tady je na tom spousta maminek, to se nedá jen tak porovnávat, že ona by to nevrátila a já jo. Nikdo neví, jak ten život se bude ubírat dál a co bude. Tyhle kecy typu - to je od nás daňových poplatníků - to beru jen v případě, když slyším, že si zase poslanci zvedli mzdy, že mají diety, že tamto se jim hradí a tamto. To mi příjde zbytečné, ale že ty peníze jdou na děti, to mi zbytečné nepříjde.
@lenicka07 Leni nechod pryč, já to píšu po kouskách a Ty to tak super nasolíš naráz. Taky mi to tak příjde. Toto by se totiž vůbec neřešilo, kdyby ty děti nebyly romské rodiny, víš. Já naprosto chápu, když nějaký Rom někde něco vyvede a je zle, oni jsou opravdu na přes pusu často a dostávají víc než my, protože se za to umí bít. Ale tady jde o děti, zatím nic neprovedly, nic neudělaly, jen se narodily. Co na to říct. Já tu budu chodit na tutuo diskuzi, je to sice šílené, taky se mi tady ty názory nelíbí, ale přece tady nenechám jen to, že se tu bude nadávat, kolik to stojí. Jde o děti proboha.
Já se teda mnohem víc bojím materiální újmy způsobené státem a jeho finančními požadavky na řadového občana než budoucí újmy způsobené nevrácením mého bohatství témuž státu pěti ročními dětmi. 🙂
@elvira tak to by mě víc štvalo, že se daně občanů rozkrádají v netransparentních a předražených zakázkách, než že absolutní minimum odejde k romské rodině s 5 dětmi 🙂
Já nad tím pořád přemýšlím dokola, snažím se to vidět z obou stran, ale pořád mi z toho vychází, že ten dokument je špatně udělaný a vyvolává přesně tyhle nálady. Navíc si myslím, že tam je velká chyba v organizaci. Je jasné, že každá chce ve své domácnosti fungovat po svém , s tím nelze než souhlasit. Vidím problém v tom, že se nedokáží dohodnout, co by kdy a kdo měl dělat. Trošku mi vadí, že babička s dědečkem pořád dávají najevo, co by, kdyby tam nebyli. Ale co by kdyby nemá cenu řešit. Pokud jsou oba nezaměstnaní a mohou pomoci, tak ať pomohou a že pořád čekají uznání se mi nelíbí. V každé normální rodině to tak chodí. Hodně by se jim ulevilo, kdyby někdo nastolil rozvrh. Ráno by pro pečovatelku mohl být nachystaný rozvrh, co je třeba udělat, na pračku není problém hodit rozpis kolik prášku na které prádlo a maminka pak jen zapne. Spíše se divím, že to nikdo neřeší. Z dokumentu mi vyplývá, že pečovatelka přijde a pak se přebíhá od jedné činnosti k druhé a není na nic čas. Myslím, že jsou to obrovské starosti a bude jich přibývat, ale snad to zvládnou.
@sardelka15 Není špatně udělaný. Záleží co kdo chce vidět. Někdo vidí Sašiny nehty, já vidím pět postýlek a slyším pláč. Někdo řeší jaké značky má kluk tričko, já vidím že kluk by potřeboval taky někdy mámu. Někdo vidí Sašin melír, já vidím kruhy pod očima. Někdo vidí darované kočárky, já vidím že kromě darovaných věcí toho asi moc nemají. Dokument má vyvolat diskusi ohledně podpory rodin s paterčaty. To je jeho cílem. Pokud to bude sentimentální dojemný skoro film jak miminka vyrůstají, jak je to super se s nimi pomazlit, tak to žádnou diskuzi nevyvolá. A že to nevyvolalo reakce jaké autoři zamýšleli, není jejich vina. Je to obraz naší společnosti, která je nepřející, bohužel i rasistická, háže všechny do jednoho pytle, každý myslí jen na své blaho... Bohužel. Musím prostě říct, že Saša a její přítel nejsou až tak klasičtí Rómové, kdyby Saša převzala vzor své matky, bylo by to mnohem horší. Podle mě je milá, holt někdy prostořeká, ale i ošklivou věc řekne tónem který mě teda nevytáčí. Je statečná a ze srdce jim přeju ať to zvládnou.
@katynka78 Ani mě nemluv, já jsem za poslední dny ze dvou dětí úplně na pytel. Dnes mi přišla pohlídat jedenkrát moje máma, domácnost vzhůru nohama a já na prášky. Za poslední měsíc nespím víc než 3 hodiny denně. Manžel dnes málem ztratil peněženku s doklady. Nechal to na střeše auta, po cestě jsme je ztratili, nějací dobří lidé nám je dovezli až domů. Nevím komu mám poděkovat, měl tak komplet všechno od občanky, řidičáku, platební kartu...
@lenicka07 Já s tebou souhlasím, že každý vidí co chce. Třeba já jsem si přála v pořadu Paterčata vidět i paterčata. Cílem pořadu je určitě podpora rodin s vícerčaty, a proto si myslím, že není šťastně pojatý. Nepředstavuji si dojemný příběh, jak maminka se jen mazlí a užívá si miminek. Chtěla jsem spíše vidět, jak je třeba oblékají na procházku, přebalují a krmí, kolik to zabere času. Kolik je třeba denní spotřeba plenek a oblečení, kolik mají času na procházku, než se musejí vrátit kvůli jídlu a taky zda a kolik možnosti má si své děti opravdu jen pomazlit. Myslím, že na základě takových informací by se potom nikdo nedivil, proč potřebuje dvě pečovatelky a ne jednu a proč potřebují materiální i psychickou podporu. Zatím jsou v dokumentu pořád střihy jak rodiče či matka vykládají ,co vše pečovatelky nestíhají a nedělají. A už několikrát jsem tady psala, že to určitě lehké nemají, a ani do budoucna mít nebudou. Jen si myslím, že by bylo lépe hledat konstruktivní a organizační řešení, aby se rodičům ulehčilo a měli ze svého rodičovství také radost.
@mili00 - jo, já jsem to pochopila, že řeším maminku a její práci...
No jo, je to brzo, ale však uvídíme... jestli jsem nebo nejsem na hlavu bych nechala stranou - mám s tímto etnikem zkušenosti... No, raději končím, to už by bylo asi na ban za to, že po cikánech chci, aby měli stejná PRÁVA, ale i POVINNOSTI jako všichni ostatní... 😀
@sardelka15 No kdybych nevěděla tak to chodí, tak by mě taky jako matku šokovalo, že pečovatelka k dětem to s dětmi vůbec nemusí umět. To byly prostě reálné stížnosti matky, každá matka by se bránila, kdyby si myslela že o její dítě není dobře postaráno.
@lenicka07 Ano, každá maminka by bránila své děti. Zase na druhou stranu i ty pečovatelky říkaly, že se jim tam nepracuje příjemně. Navíc jsou také pod tlakem. Má na ně nároky Saša a její rodina, jsou pod drobnohledem médií a ještě musejí podléhat svým nadřízeným. Taky to není asi úplně jednoduché a na svou práci slyší jen stížnosti a nespokojenost. Já nechci soudit žádnou stranu. jen mi tam chybí více porozumění a kompromisu z obou stran. Ano, Saša je matka pěti dětí, ale to neznamená, že je automaticky ve všem v právu.
@miana To je jasný, o tom jsem taky přesvědčená, že tam dají přesně nejkontroverznější scény. A sledovanost vytvořily pěknou, vždyť všechny koukáme a tuna MK to úplně vře😀
Ale zas by na tvůrce všechno nesvalovala, mě přijdou, že dost snaží o nestrannost. Ukazují i sprosté výhružné anonymy, zlé komentáře Milovických občanů. Ukazují, jak to má ta rodina těžké, nejen hádky a výlevy "Sašeny". TV Vyslechne obě strany, dá možnost Saše říct na kameru, co opravdu dostali. Mě to teda úplně jednostranné nepřijde. Zas kdyby to byl dokument jen jak miminka papaj a pasou koníčky, tak bysme na to koukaly jen my bláznivky z Modrého koně, ale oni musí naplnit sledovanost.
Chápu i holky, co se jich tu zastávaj. Tak to i má být. Nikdo z nás nemá patent na rozum a na kontroverzní dokument se patří protichůdné názory. Někdo tu psal, že vidí spíš než melír unavené oči a spíš než značkové hadry tu fůru práce. Je to hezký přístup. Ale taky není jediný. Někdo zas může vidět jiné unavené uplakané oči rodiny, která tu pečovatelku nedostala ani na pár hodin denně, protože se na ní prostě nedostalo. Protože pečovatelka, která pro ně byla v plánu nakonec byla odeslaná do jiné rodiny.A to že ta rodina není zrovna v televizi a nemá možnost veřejně říct, co by potřebovala, neznamená že její problémy neexistují. Chápu pečovatelskou službu, že se zdráhá poslat tam další dvě, nebo tři, ženské, protože jejich ruce budou chybět jinde. Saša tohle třeba neřeší, ale vedoucí těch pečovatelek to řešit musí. A pak taky věřím i těm pečovatelkám. Nebo konkrétně té, která si stěžovala, že se tam necítí dobře. Pečovatelky jsou asi málokdy nesoucitné osoby, které by nepřály unavené mate odpočinek. Dělají dost těžkou práci, zvedají těžké důchodce na úkor vlastního zdraví, dělají osobní hygienu kterou by se mnoho lidí pro cizího štítilo dělat. A pokud taková osoba řekne, že není něco v pořádku, že tam nedělá ráda, tak je mi to divné. Pečovatelky jsou zvyklé na ledacos,nedělají luxusní výběrovou práci bez námahy plnou bezmezného obdivu a odměn. Jsou zvyklé žít skromě a zažívat nelehké okamžiky. Vídaj lidi umírat, většinu z nich zají osobně a mají k nim už vztah. Jsou zvyklé lidi přebalovat a poslouchat někdy únavné nářky a výlevy. To k jejich práci patří. Neříkám, že pečovatelka nemůže být husa, klidně může. Ale pokud si pečovatelka stěžuje a vedoucí agentury říká, že "furt si tu rodina paterčat stěžujete na pečovatelky" tak mám obavu, že by pro její nespokojenost mohly být objektivní důvody.
Chápu. že je Saša unavená, ale to ty pečovatelky taky. Taky jsou 8 hodin s paterčaty a pak přijdou domu a tam na ně čeká jejich zaflákaná domácnost, děcka, úkoly, vaření, nákupy a znova chystaj jídlo a znova uklízej, jen to někde dokončily už zase znova a zítra znovu do nepořádku a tak dokola. Furt je někdo potřebuje. Určitě nejsou tak vyšťavené jako Saša, ale přeodpočaté také určitě nejsou. Jenže jim zlé slovo ulítnout nesmí nikdy, protože by to bylo proti předpisům.
@kvakuska Ta firma si ty kočárky z daní odečte, ale to je uplně jedno! jsem ráda, že je ta rodina má a mrzí mě, že toho nedostaly víc. Budu raději, když peníze využije rodina s malými dětmi, než aby se zas našly u nějakého politika v igelitce, nebo v krabici od vína. Já tu fakt nejsem z těch, co by jim ty kočárky nepřály. A ostatní věci taky. Ať už od státu nebo od firmy. Znova opakuju, ať klidně dostanou auto, když ho třeba můž edostat vozíčkář, proč ne oni. Nemám s tím problém. A tak jsem to i v té zprávě na kterou jsi reagovala psala. Že mě nevadí, že ty kočárky, nebo jinou výpomoc dostaly. Mě vadí jednání té maminky. To je vše.
Jinak ještě k tomu obecnému, že Romové mají vztah k rodině a váží si jí. Ráda bych tě seznámila se sousedama. Paní má 12 dětí z toho 11 v dětském domově! Kluk kterého měla v péči věčně hladovej chodil pro jídlo k nám. Za dětma chodila tak 2x ročně a vykouřila karton cigaret týdně. Určitě jsou cikáni, kteří si rodiny vážej a kteří ne, obecně bych neřekla, že jsou proti bílým nějak super solidární vůči svým členům. Asi jak v čem.
@pincola také jsem přemýšlela, jestli těm pečovatelkám nevadí to, že jim "šéfuje" mladá zdravá romka a že jsou neustále pod kontrolou celé rodiny paterčat a ještě natáčené televizí ... na druhé straně si ale pamatuji, že Saša už krátce po návratu domů s dětmi říkala, že pečovatelky na děti neumí pořádně sáhnout a že jim se vším musí pomáhat a že má spíš pocit, že jsou tam spíš nasazené aby ji kontrolovaly a donášely na sociálku jak se stará ... ani tomu bych se nedivila 😕

@elvira No já myslím že na druhou stranu zde stát velmi ušetřil na rodičáku, celkem 4 krát 220 tisíc...