Ahoj,
chci si jen postezovat pripadne se ujistit, ze v tom nejsem sama. Od letosniho zari to uz nejak nedavam, 2 deti na prvni stupni, 3. ve skolce. Minuly rok jsme meli jeste docela pohodu, ale letos na nejstarsi ve skole hrozne nastoupili. Kazdy den se odpoledne vice jak hodinu ucime, kazdy vecer mam vycitky vuci nejmensi, ze se ji nestiham venovat a rikam si, ze ted jsme stihli udelat vsechno a snad bude alespon den klid. Ale ze skoly zase prijdou s tim, z ceho dalsi den pisou test.. Takze jedeme znovu. Nejmensi si teda nestezuje, hraje si se sestrama, ale me to prijde lito!
Jenze... Clovek se prizene z prace, rychle vyzvednout ze skolky, rychly nakup, domu na svacinu a uz jedeme uceni...Coz nejde uplne samo, jsou to nervy - nejdriv moje, pak dceriny. Nekde mezitim taxiservis na krouzky tam, zpatky. Potom rychle udelat veceri a konec a dalsi den zas nanovo. Mezitim vsim uklizet alespon nejhorsi provozni bordel... Ja uz tak nejak padam...
Byli jsme zvykli, ze o vikendech mivame super program, vylety pripadne rovnou pobyty nekde, hodne programu - ale ja uz chci jenom lezet na gauci a nemuset chvili nic!
Ze nejsem sama a neni chyva ve me, ze si to neumim lepe zorganizovat? 😅
A co se každý den ucite? Mají starsi děti nějakou"diagnozu" že prostě musíte?
Mám dceru ve 3.tride, mladší syn ve školce a ano je to mazec jakmile pracuji, byt na zkrácený úvazek, mezitím vyzvednout mladší dítě, počkat až starší přijde z kroužku, úkoly, jídlo, koupání a spat...
Přes týden je to mazec, o víkendu stejně tak potřebujeme někam "vypadnout" na výlet, sedět doma by mě trefilo...
A co muž? Zapojuje se? Ten můj bývá 4dny pracovně pryč, když je doma stará se o děti, abych já si mohla odpočinout, domácnost je naše společná takže ne že jenom já lítám s hadrem...
A nemoci? Vždyť je krasne babi léto, děti jsou už přes měsíc ve školských institucích 🤔
@tereza0111 je to změna no. Nemáš náhodou starší ve 4 třídě? Já v ní jsem a děcka teda nestíhají mrkat na drát. Denně pětiminutovka z matiky, týdně z vlastivědy, přírodovědy, z čj domácí úkoly občas,z matiky skoro denně, protože jsme pozadu. Děcka si musí psát zápisy, rychlost se očekává vyšší.. ano, pořád opakujeme,protože kde co zapomněly a musí se jet i dál. Věřím,že rodiče to mají složité. Ale nedá se.
Taky mám tři děti, sleduju bakaláře, emaily, lístky ve školce, milion akcí a požadavků.. Aspoň,že jsme zdraví.
@tereza0111 Tři malé děti, to je proste blazinec a myslím,ze lepší to jen tak nebude.. My už máme dvě děti velke,samostatné ,nejmladší ve 3tride a přes týden,máme taky kolikrát hoňky. Nedá se vsechno stihnout,kroužky,úkoly,svačiny,večeře. Na nějaké učení není skoro čas,většinou stihneme jen úkol. Zhoršení vidím jen v matematice, nějak přibylo dvojek,ostatní předměty zatím bez problému.
Chápu tě. První třída, čtvrtá třída a prima na gymplu. Děti jsou sice ohledně přípravy samostatné, ale prvňačku nemůžu nechat osudu a starší chtějí aspoň občas něco zkontrolovat, vysvětlit či přezkoušet. Tři děti holt potřebují více tvého času než jedno. Nemoci už u nás nějaké proběhly, bez ohledu na roční období. Stíhám relativně v klidu díky zkrácenému úvazku, manžel chodí domů většinou kolem sedmé. O víkendu potřebuju jeden den na domácnost, většinou proto máme akce jen jednodenní.
Diky za pochopeni zeny 🙂 Je to jak pise @andelka - zmena a velka. Nic moc se toho po nich zatim nechtelo a najednou presne kazdy den neco. A duvod stejny, jsou strasne pozadu, ucitelka chce navazovat novou latku, ale zjistuje, ze neumi to na co chce navazovat (ne jen dcera, vetsina tridy - proste to nedelali). Tak to s nima jede co hodinu to nova vec mam skoro pocit, takze na nejake procviceni ve tride uz nezbyva cas a vsechno to jedeme doma. Jeste jako bonus maji matiku Hejneho, ktera je urcite super, ale ja ji nerozumim, takze odpoledne googlim co to je deda Leson apod. :D (nejaka prostredi v minulych letech chybou ucitelky vubec nedelali a ted jim chybi, dcera to behem 1 hodiny pobrat nestihne, potrebuje se nad tim v klidu zamyslet, no uf.
@korin to musi byt teda taky hodne veliky mazec. No uuuuuuf. Zkraceny uvazek by me asi vytrhl, ale kdyz - ja mam tu svoji praci rada 😅 (a na polovicni by delat nesla :( )
@tereza0111 A v jake třídě jsou děti, ze se musíte tolik učit. Já ani nevim přesně co berou. dcera nosi domu jen úkol, většina učebnic a sešitu zůstává ve skole. I kdybych chtěla tak ani nevim co bych se s ni učila. Taky se teď trochu pohorsila v matice, nosi dvojky,ale ne protože by neuměla,je to nepozornost. Z 20 příkladu má dva špatně,tak dostane dvojku,to si myslím ze moc neovlivním učením doma.
Chápu. Také máme tři děti a jedna moje kamarádka, která má také tři děti, jednou vtipné poznamenala, že tři děti holt nejsou po každého.
Proste je to mazec. A začíná to už ráno. Pokračuje rozvozem na kroužky a odpoledním učením a končí večerním ukládáním. Máme děti 5, 9 a 12. Starší mají dys - syn dyslexii, dcera dysklakulii a od dalších dys trochu. Nejmladší zatím jen zlobí 🤣. Nejmladší a prostřední hrají hokej ve městě 20 km daleko. Dcera tancuje a hraje hazenou. Mám to tedy o něco lehčí, zebjsem učitelka 1.stuone, ale zase kvůli tomu musím studovat už druhou VS. Teď jsou přede mnou státnice. A makám po večerech.
Takže my to vyřešili takto - dcera má 1x tydne douc. AJ a 1x týdne matematiku. Zbytek se musí učit sama, já ji zkouším, případně to s ní proberu. Syn chodí by dyslekticke hodiny ve skole, doma akorát čteme. Na úklid mám jednou týdně paní. Když byl malý menší, měli jsme chuvu.
Na hokeje já kluky vozím, manžel pro ně jezdí. Ranní tréninky obstarává kompletně on. Nemá problém udělat myčku, vyprat prádlo. Prostě to chce kooperaci obou z rodičů a občas se nebát využít pomoc cizích.
Jak se zapojuje tatínek? Jaké domácí povinnosti mají děti? Kdy a jak odpočíváš? Proč se učíte každý den tak dlouho?