Ahoj, máte prosím někdo pozitivní zkušenost? Koupila jsem si siliknovou formu a někde jsem četla, že se má vymazat. Tak jsem jí vymazala a teď piju kafe a bábovku jím lžičkou 😅
Já měla za to, že její hlavní výhoda je, že se nemusí vymazávat 😉 Já s ní měla jiný problém (měla jsem ji na zkoušku půjčenou) - nemáme zcela vodorovnou troubu (o čemž jsem do té doby nevěděla) a jak zafungovala gravitace, těsto se přeskupilo, forma zdeformovala a bábovka byla na jedné straně tlustá a vysoká asi 3 cm a na druhé tak deset 😀
dostala jsem ji předloni k Vánocům a pekla v ní jen jednou, protože mě odradil výsledek, kterej ani trochu nepřipomínal tvar bábovky.
Asi jsem udělala někde chybu, možná jí příliš brzy vyklopila z formy a pak to takhle dopadlo.. Pokud máte nějakej ověřenej fígl, tak mě taky moc zajímá 😝
No já s ní taky nemám dobrou zkušenost, nešla mě ani za nic vyklopit 😠 . Dala jsem ji nakonec malému na hraní, nosil ji otočenou na ruby jako klobouk, vypadal jak Neználek 😀
No tak to mně vyklopit šla báječně, akorát pak vypadala velice... netypicky 😉
Já mám formu na bábovku už několik let a slouží mi moc dobře. Je pravda, že ji vymazávám - máslem nebo olejem- párkrát se mi kousek "chytil", ale s vymazáním OK. Formu sundávám ještě z horké bábovky a je vždycky krásně lesklá a nepotrhaná. Tu formu jakoby z bábovky svleču, 😎 nevyklápím ji.
Zejména a především, nekupujte si silikonku od tescomy nebo číňanů, bude vám pouštět těžký kovy, který pak jíte.
Kvalitní silikonka by měla fungovat bez vymazávání. Pokud chcete, mrknu doma po nějakých receptech, ale vesměs se v tom dají péct všechny normální buchty, plus ale třeba navíc knedlík (pak vypadá netradičně 🙂) a další.
Já mám také silikonovou formu na bábovku a jsem s ní spokojená, vymazávám ji a na vyklopení jí nechávám úplně vychladnout, píšou to i v návodu. Při pečení ji stavím tedy na plech, aby měla rovno pod sebou a žádné negativní zkušenosti s ní nemám.
Já ji vymazávám proto, že ji většinou vysypávám buď kokosem nebo mletými ořechy.
elitera, ty mě tou tescomou děsíš. taky jsem kdysi někde četla, že byla závadná ta jejich oranžová serie, ale myslela jsem, že ty ostatní jsou v pohodě. Není to zrovna levná značka. Předpokádala jsem, že by jejich výrobky mohly být poukd možno nezávadné 😨
niklen, pro ně je výhodnější občas zaplatit nějakou pokutu, než to stáhnout z trhu a vyrábět to kvalitně. Já bych si je nekoupila ani za zlatý prase. Nezavrhuju všechny silikonky, sama v nich vařím, ale tescoma se u nás doma nesmí objevit. Stejně jako jejich černý obracečky a další kuchyňský nářadí. Na to nás mam trochu moc ráda 🙂
forma se vymazávat nemusí, ale pouze za předpokladu že nemyjete v myčce nebo ji neodmastíte saponátem 😉 pokud jo, tak vždycky to trošku mašlovačkou polechtat, stejně tak před prvním požitím
je fajn ji dát při pečení na plech, tak jak psala Miluse, popř si vyndat tu mřížku z trouby, na ni si nachystat formu, teprve nalít těsto a pak to šoupnout do trouby celé, takhle by se neměla zdeformovat 🙂
té tescomácké bych se až tak neobávala, tenhle problém byl snad někdy před třemi lety, možná i víc, celá vadná série se stahovala z trhu, ostatní výrobky byly přezkoušeny že jsou o.k. (a nejednalo se o všechny oranžové výrobky, jen určité druhy, tuším že měly oproti ostatním hodně lesklý vnitřní povrch)
myslím že daleko horší šunty jsou ty za pár kaček, co se nárazově objeví v akci někde v Lídlu apod
No,mě se deformovala i na tom plechu, ale pak jsem vzala do ruky vodováhu a trouba vážně stojí trochu nakřivo - to plech nezachrání 😉
Tescoma má problémy pořád s něčím, každou chvíli se objeví nějaká aféra 😒
jinak se v tom dobře peče i sekaná, ideální je tvar chlebíčkové formy, ale nevypadá špatně ani v bábovce 🙂
zevina, jo, horší ty z lidlu nepochybně jsou (teda nechodim tam z principu, ale stejně bych tomu nevěřila), ale ty tescomácký opravdu nejsou to nejlepší, co pro sebe a svou rodinu můžeš udělat. 🙂
řekla bych že to je problém téměř u všech firem, akorát u nich je to daleko víc vidět, páč jsou známí díky monstózní reklamě u široké veřejnosti
Mně se deformovala, pardon 😉 Ale nesvádím to na formu, ale na troubu... Možná to bude tím, že jak mají jméno, tak ho člověk snáz v tom přehledu škodlivých výrobků chytne. Což nic nemění na tom, že takovýhle průšvih neměli zdaleka jen jeden 😒 Já mám formu klasickou kovovou s nějakým spešl nepřilnavým povrche, dokonce to může i do myčky, ale mazat se to samozřejmě musí.
elitera, nic takového bych si ani netroufla tvrdit 😀 (jako že je tescoma nejlepší) v domácích potřebách jsem dost let prodávala, něco mají dobrý zboží, něco stojí za starou bačkoru, ale dle mého mínění je většina zboží obstojný průměr za poměrně dostupnou cenu, pokud chce člověk špičkovou kvalitu, holt si musí připlatit
Přesně tak. Pokud toužím po silikonce, klidně si zaplatím přes 1000 (podle tvaru), ale budu mít jistotu, že mi to nebude do pokrmů pouštět jedy. Jinak obecně já bych se bez ní klidně obešla, nejlepší jsou stejně keramický formy po babičkách, ještě krásně zdobený 🙂
elitera 🙂
ale jinak se v silikonkách dělá fajně, zažila jsem několik předváděcích akcí na propagaci, jak od tescomy, tak od jiných firem, takže jsem je viděla v akci a při velké zátěži, protože se v tom pekl jeden kus za druhým a je fakt že se v tom dělá jednak kratší dobu, krásně se vyklopí, nevymazávání je taky fajn (za dodoržení podmínek, jak už jsem tu psala výše) je to skladné...
ale osobně bábovku nevlastním, mám tu krásnou keramickou, po babičce 😀 zato bez silikonového válu na těsto bych už nemohla existovat 😉
tak to já zase se silkonovým 😀 Mám jinej, silikonovej používám jako pečící papír, na rolády nebo pod prkýnko na klepání řízků 🙂
tak s tím zkušenost nemám, já mám skleněnou, takže přesně vidím jak je to upečené. Ale mám silikonovou podložku místo válu a tu si teda chválím na 100%
Tak já mám silikonové formy tady tyto:
http://www.eva.cz/s.php?i=DOP02259
http://www.eva.cz/zbozi/nadobi-pecici-formy/DOP...
http://www.eva.cz/zbozi/nadobi-pecici-formy/DOP...
a jsem s nima nadmíru spokojená!!! Formy nevymazávám a po upečení vymyju jen vodou, takže je stále taková jemně mastná 😉 Jsou opravdu moc dobré a jsem s nimi spokojená, teď už peču jen v těchto formách. A formu silikonovou na muffinky mám doma taky, taky jsem s ní moc spokojená a tu jsem kopuila v tescu 😉
Kozinka, ty opravdu pečeš ve formách za 130 Kč????
elitera: opravdu, já ale kupovala na tom netu ještě za pětset 😠 😝 teď tam mají doprodeje.... 😉
ani za 500 nevěřím tomu, že to bude kvalitní. Já bych teda produkt z toho nepozřela. Na to se mam fakt celkem dost ráda. Nicméně užijte si to ve zdraví, dokud nějaký máte 😉
elitera: ááá další z těch co uznává trvrzení čím drahší tím kvalitnější 😝
kozi, ona je to totiž jaksi často pravda. Za 500 nemůžou prostě do surovin investovat nijak moc, tak kvalitní budou nahrazovat míň kvalitníma. To je tak se vším. Nicméně já ti je přece nevymlouvam, jak jsem řekla, užijte si je. Ale já bych to nechtěla ani za zlatý prase a i kdyby mi to někdo daroval, tak bych to vyhodila s vysvětlením, že v karcinogenních formách péct nebudu.
Děkuju všem, snad to příště klapne. A když ne, tak neználkovo čepice to jistí 😀 😀 😀
Mám také i silikonový vál a je perfektní 🙂 , na pečení používám "teflovový papír" na opakované použití. Už si ani nevzpomínám, kdy jsem naposledy myla připečený plech. Investice se mi vyplatila. 😎
elitera: Denní dávka ropy nás udržuje v kondici!!!! 😀 😀 😀 😀 Bez ní ani ránu.
já jsem v ní dělala bábovku 2x a mám pocit, že jsem ji taky vymazala.... je fakt, že už je to dávno, tak nevím, jestli si to pamatuju dobře 😀
zkus jiný recept 😉