Zdravím.
V rámci příprav záverečných prác, analýz a statistik úspešnej ženské sebeobrany i využití formy sebeobrany by mě zaujímalo, jakou technikou (úder na konkrétni místo), by ste hypoteticky použili při napadení,,bežným" útočnikem (netrénovanýn), jako je například exibicionista nebo neozbrojený chlípnik. Popřípade, když ste už zažili takovou negativní zkušenost a není vám to příliš nepříjemné popisovat, můžete napsat ako se vám podařilo uspěšne ubránit a na jakým kurzu, či z jakýho bojovyho umění jste sa danou techniku, čí uder nebo chvat naučili, nebo, či ste jednali čistě intuitivně.
Alebo naopak, či by ste do fyzické obrany vůbec nešla a využili by ste jinou strategii, poprípadě obranný prostředek.
Právě takýto případy úspešný ženské obrany proti nevycvičenýmu, neozbrojenýmu útočnikovi jsou v ramci prevence a pro poukázaní na možnosti efektívni ženské sebeobrany nejvhodnejší.
Děkuji.
Hypoteticky sa nato nedá odpovedať a to mám niekoľko rokov sebaobrany za sebou s rôznymi trénermi.. Zaleží to od X faktorov (výška, váha ženy a muža, fyzická silová a kondičná stránka ženy a muža, psychická a zdravotná stránka ženy a muža či muž/žena je pod návykovými látkami, či je muž v psychickej "pohode" - útok sa nedal očakávať alebo bol nejakým spôsobom vyprovokovaný a agresívne zaútočil, či zaútočil spredu, zboku, zozadu, či sa dalo včas vyhnúť útoku...) na túto tému by sa dala napísať kniha a aj tak by v nej pravdepodobne nebolo možné obsiahnuť všetko a nie ešte to zhrnúť do pár viet.
@janule0123 To je mi moc líto, co jse Vám stalo.
Uvažovali ste však správně, kopnutí bylo v takýhle situací správnym řešením.
Jelikož byl však tenhle útočník tak vysoký a držel Vás, odporúča se na chvíli předstírat spolupráci a násilniko kopnout, když stratí ostražitost, poprípade kdy se začína odhalovat.
Pak když je paralyzován bolestí, tak utéct.
Doufam však, že už nic takovýho nezažijete a nebudete to nikdy muset použít.
@gdpr Áno, souhlasím.
V týhle téme mě však len zajíma případy, když je útočník nevycvičen (obyčejné sexuálni obtěžováni, setkáni s exibicionistem, či otravováni ženy bezdomovcem a pod.)
Ne nějaký vycvičený sportovec, to už by bylo o nečém jiném
Zajíma lo by mě jak by čtenářky hypoteticky, nebo když jse jim to stalo i reálne reagovali.
Snažím se vyvrátit mýtus, že žena nikdy ani proti průmernýmu mužovi nema šanci.
Důležité je nezamrznout a nebát se zaútočit.
Samozřejmě, že jsou vždy přítomny ty proměné, které píšete, ale pri jeich zakomponováni, by se opravdu dala napsat i kniha.
Tady mě len zajíma názor žen, že jako by se pokoušali zareagovat, co by je napadlo a poprípade, či jse to naučili z tech kurzů...
.
Mě se nestalo, že by mi chtěl úplně ublížit, ale s kamarády jsem se ,, prala" jasně není to zdaleka totéž. Před mateřskou jsem chodila na taekwondo, zkusila jsem box ( ten mě nezaujal) a pak na Krav Maga a to bylo na sebeobranu nejlepší. Prostě rychle zareagovat a utéct. Takže to doporučuji, bylo tam i pár dětí, které šikanovali a i jedna holčina co jí napadli. Je tam hodně způsobu jak třeba kopnout do citlivých míst, prostě použitelné pro pouliční boj. Také super na tom je, že člověk získá sebevědomí a vyzařuje jinou energii, ne ustrašenou, předchází se situacím. Člověk se naučí vyhledávat nebezpečí, vybrat si i lepší místo v tramvaji, aby měl přehled, prostě denní situace a jak nebýt snadný cíl.
Do přímého fyzického kontaktu (osahávání) jsme se dostala vždy pouze "v davu" - ať už přímo přecpané MHD, nebo třeba třeba na zastávce plné lidí. Vždy mi stačilo pouze důrazné slovní "ne", nebo plácnutí přes ruku/odražení té ruky. Nikdy jsme nezkoušela přejít do žádné reakce, ketrá by útočníka nějak zraňovala. Znamenalo by to pro mě úmylně vejít do jeho fyzického prostoru, což je přesně to, co v dané chvíli nechci. Naopak, chyci co nejrychleji vykázat jeho ztoho svého.
Me pomohl obycejny krik. Sla jsem (koza hloupa) po "neoficialni" cesticce v parku, takze pekne schovane. Sel nejakou chvili za mnou, ale protoze jsem natvrdla, tak mi nedoslo, ze se mam citit ohrozene, pak me chytnul kolem pasu. Jak u me nastoupil sok, tak jsem se nedokazal pohnout, utect, nic, ale dokazala jsem poradne jecet. Vykolejilo ho to natolik, ze me nechal a utekl (a pomohla bych si i kdyby neutekl, protoze jsem tim k sobe pomoc privolala)
@tereza0111 Ano, důležitý je nezamrznout a neco udělat.
Či už je to ten křik, nebo kdyby to nepomohlo, nebát se zasadit i úder a dát tak agresorovi bolestivý podnet.
Drvivá věčsina týkhle ,,průměrných, obyčejných" delikventů to pak vzdá, když žena klade aktívny odpor.
@gorecka nepodařilo, já 165cm.. borec metr devadesát… natlacil me ke zdi a chytl tak dobře, ze jsem nebyla schopna se pohnout a ani ho nikam nakopnout