Ahoj holky, máte někdo zkušenosti s tím, že si uděláte samotest přímo v provozu restaurace? Jako že si přinesete svůj, uděláte a pustí vás dovnitř? Od pondělí jsou ty podmínky nastavené totálně debilně a já mám příští týden narozeninovou oslavu, tak hledám alternativy...
@tasimia Jenže antigen ti teď od pondělí platí 24 hodin a platí se, cena je 200 Kč a samotest test asi 100 Kč, když chytneš akci i méně.
@veritanas Taky by mě to samotnou zajímalo, jak to bude. Já osobně si nedovedu představit, jak to budou prakticky provádět.
Jako kdybych měla jako číšník, kontrolovat u dveří jak si např. každý 4. host dělá test, tak to strašně zdržuje od práce, přijímání objednávek, chystání nápojů, úklid stolu, kasírování. Hlavně by mě to ani nebavilo, kontrolovat, jak se kdo šťourá v nose a pak čekat, jestli vyjde pozitivní, nebo negativní.
Je to "pěkný" klacek na neočkované.
@levandule_k udělat si ho jedině na tu narozeninovou oslavu. Hele za mě, to až tak kontrolovat nebudou, protože už tak by to pro ně byla ztráta. Ale zase na druhou stranu, já jsem v restauraci zažila kontrolu přímo od hygieny. To je prostě na ránu co vymyslí no..jinak on to ten číšník nekontroloval, donesl objednavku, mrkl na test a šel. I kdyby tam nalila čaj tak to neví.
@tasimia Číšníkům je to jedno, ale osobně si myslím, že budou teď budou zesílené kontroly z hygieny, protože testy jsou zpoplatněné a navíc platí kratší dobu, spoustě lidem, se nebude chtít dávat pořád 200 Kč navíc, tak bude větší šance, že někoho chytnou.
@levandule_k
@tasimia problém je ten, že oslava je večer a v celém okrese není místo, které by odebralo v sobotu..☹️☹️ s v pátek jsou všude do 15 hodin, což lidí, co jdou na ranní nestihnou . prostě bordel..
Jsem očkovaná, ale tohle je fakt hnus, že to lidi nejsou schopni zajistit..😭
@veritanas tak leda na pcr, ten plati 3 dny. Je to hnus no, i ta hygienická stránka, určitě chci jít do restaurace, abych koukala, jak si každý druhý něčím stoura v nose. To je za trest pro všechny, personál i hosty.
@veritanas muj muz to tak udelal, kdyz jeste nemel 14 dni od druhe davky. Ale asi ho nikdo nejak extra nesledoval nebo tak. Zavolala bych primo do restaurace a zeptala se jich, jak to maji.
Taky bych tam zavolala. Například na plavání se nás tento týden ptali, jestli něco máme. Řekla jsem "mame" a hotovo. Jedna maminka začala plasit, že nemá stažený certifikát o očkování, recepční jí zarazila, že vidět nic nechce, jen jestli prostě něco má. Případně že si může u ní koupit test za 10Kč. Jinde, v kavárně, zase paní servírka vyvadela, že nasadit respirator a že ona musí vidět test či certifikát, že vedení naridilo, že je z toho nešťastná, jak má jako lidi bez vyhodit, že to konzultovala s policií atd. U nás v kavárně se nenosí respiratory ani na jedné straně už půl roku, že by si tam někdo dělal test před dortíkem si nedovedu ani představit .
Tedy hodně různé, zavolej a uvidíš, co chce konkrétní provozovatel, třeba si ti co nestíhají naplivaji na test za 10 navzájem před sebou a budete mít celý večer klid. Užij si oslavu!
Ja si myslim, ze od pondeli samotest nebude v restauracich platit. Myslim, ze jen z laborky.
@leymea nene, je to napsáno na stránkách ministerstva, že to platí dál...https://covid.gov.cz/situace/onemocneni-obecne-...
Samotest bohužel v restauraci neplatí. Dnes u nás návštěv z hygieny ( chodí pravidelně na oběd) a potvrdila nám,že samotest ani na místě, nemá platnost pro toto nařízení. Testy jsou povoleny jen z laborky (papír,email ) s viditelným datumem 🙂
@rejzekl https://cnn.iprima.cz/prehledne-co-bude-potreba.... I tady to píšou...tak já fakt nevím...
@rejzekl Tak vám to tvrdili špatně. Samotest provedený na místě se uznává.
Aktuální opatření pouze upravuje body původního opatření ze září (viz odkaz) a v aktuálním opatření se odkazují právě na pravidla popsaná v bodě I/16, z nichž některá upravují (například délku trvání negativního testu), ale forma prokazování bezinfekčnosti změněna není. Dle tohoto tedy samotest provedený na místě je jednanz forem, jak lze prokázat v restauraci bezinfekčnost.
Dále přidávám na printscreenu vyjádření ministerstva k samotestům. Takže hygiena nemá právo nikoho s na místem provedeným negativním samotestem pokutovat, vyhazovat, ani jakkoli jinak penalizovat.
Tak to sama čučim, vedoucí se jich totiž šla přímo na tohle zeptat 🤦 to je docela na prd pokud tohle teda hygiena neví 🤦
@rejzekl Jo, to máš pravdu, je to hrozný, že ani sami nevědí, co mají kontrolovat🙈
@esmeralda11 Taky jsem to tak chápala, že samotest stačí. Ale může být i mnou doneseny? V hospudkach po okolich povetsinou nemajj provozovatele testy v nabidce.
@eithelwing jo to určitě může, ale musíš si ho udělat až na místě 🙂
holky já očkovaná nejsem, a doted jsem chodila všude bez testu. problém je ten že oni nemají naprosto žádný nárok něco takového kontrolovat, a už vůbec ne čísníci, myslím že nikdo to ani dodržovat nebude.
Tak ted jsem teda holky zmatena, pokud se muze delat samotest tak se vlastne nic nezmenilo, vyjma toho, ze to musi restaurace kontrolovat, ale uz kontrola z hygieny nemuze vedet jestli jsem se testovala pred tydnem, rano nebo v restauraci 🤷♀️
@leymea no rozdíl je v tom, že dřív vás obsluha kontrolovat nemohla a musela vás obsloužit, případná kontrola byla na hygieně. Teď vás má zkontrolovat obsluha, jak si ten test na místě děláte. Pokud si ho neuděláte, nesmí vás obsloužit. Ale ano, máte pravdu, že když přijde hygiena, těžko pozná, jestli jste si ten test opravdu dělala až na místě. Asi se v takových případech budou spoléhat na dosvědčení obsluhy...nevím, je to celé takové pofidérní a těžko říct, jestli takové opatření bude mít vůbec nějaký vliv na šíření nemoci🤷🏻♀️ Ale je to jak to je.
@veritanas jo, kámoška si brala takhle sebou antigen. Za mě je teda lepší si na antigen zajít, ale záleží na každém. Ja když jsem věděla, že někam jdu (kino atd) šla jsem den předtím a pohoda. Platil myslím tři dny?