Rozbor básně, jak se to dělá?

davidekxd
8. dub 2018

Dobrý den, můj bratr dostal úkol z českého jazyka rozbor básně chodí do 2 ročníku SŠ. Ja si uz vůbec nepamatuju jak se to děla tak se obracím na vás.

dora13
8. dub 2018

Vidim tam nejake prirovnani (jako had se leskne), personifikace (kolo syci), opakovani (nekolikrat Smraka se, mracna promocena pluji -- k posileni atmosferu toho destiveho vecera), na to, ze je text z roku 1996 je pomerne archaizujici (slova jako kvalt, vukol).

Ale spatne se to interpretuje bez sirsiho kontextu, vubec netusim, co je to za text. Jak zni zadani, nebyly k nemu nejake doplnujici otazky?

davidekxd
autor
8. dub 2018

@dora13 děkujeme moc a právě že nebylo proto sam nevim co s tim, kluci dostali papíry s krátkým uryvkem který mají vypracovat :/ tohle je cele zadání co jsem poslal

nekiaxy
8. dub 2018

treba ti to pomuze🙂

dora13
8. dub 2018

@davidekxd to je teda pekne debilne zadany ukol, nekteri ucitele fakt nevi coby🤦🏼‍♀️ Tak at tam jeste napise, ze je to basen v proze, lyricky text snazici se zachytit atmosferu destiveho podvecera v prirode pomoci rady prirovnani, personifikaci, pro umocneni efektu jsou nektera slovni spojeni opakovana. Autor touzi po domove, ke kteremu miri, tesi se, do protikladu jsou staveny hluboke lesy, ktere v nem vyvolavaji uzkost — bezpeci domova vs. hluboke lesy.
Snad jsem aspon trochu pomohla🙂

davidekxd
autor
8. dub 2018

@nekiaxy dekujem moc

davidekxd
autor
8. dub 2018

@dora13 děkuju fakt moc naše záchrana !❤️

plksv
8. dub 2018

Teď nemám moc času, píšu z telefonu🙂. Pokud to nebude pozdě, vypracovala bych to až později večer. Ve škole takový text rozebíráme cca 20 minut. Postup:
1. stránka obsahová - lyrika/epika, lyrický subjekt, téma, motiv.
2. formální stránka:
- próza/poezie, odstavce, kompozice
- syntax - typy vět
- jazykové prostředky - slovní zásoba
- figury a tropy - metafory...
3. subjektivní dojem - vlastní hodnocení

davidekxd
autor
8. dub 2018

@plksv na kontrolu by to byla asi idealni pokud mas cas, ale nemusíš nějak jsme to zkoutili dokupy 😊 pokud budes mít cas a chuť tak děkujeme moc předem ❤️

plksv
8. dub 2018

@davidekxd fajn, jsem ráda, nestíhám 🙂.

davidekxd
autor
9. dub 2018

@plksv dopadlo to za 2 takze super děkujeme