Zdravím, podařilo se mi získat brigádu, psát články na jeden web. Můj první článek má být na téma Skloubení rodiny a kariéry, a logicky si nechci údaje cucat z prstu - ono také proč, když jsem registrovaná zde a tady je "studijního materiálu" 🙂 až dost.
Proto bych vás, které budete mít chuť a chviličku času, ráda poprosila o zodpovězení těchto otázek. Odpovídejte jak chcete, jestli jednoslovně nebo jestli to pojmete jako úvahu a rozepíšete se, nechám čistě na vás, budu ráda za jakékoliv informace.
1) Kolik máte dětí (a v jakém věku)?
2) jak dlouhou rodičovskou dovolenou jste zvolila a proč?
3)Byla byste ochotná (a samozřejmě i Váš partner) přistoupit na prohození rolí a jít do práce, zatímco na rodičovské by byl muž?
4) Vrátila jste se do práce ještě před uplynutím RD? Z jakého důvodu? (ryze finanční, potřeba seberealizace atd) Co na to vaše okolí?
5)Co vám na skloubení rodiny a kariéry připadá nejtěžší?
Všem, které mi věnují chvilku svého času tím, že odpoví, moc děkuju.
Veronika
1 - 2 děti - 15 a 4
2. Tříletou, do tří let - jsem toho názoru, že dítě potřebuje být tři roky hlavně s mámou.
3. Nebyla - chci si to užít, chlap miminku intuitivně nerozuměl, dlouho jsem kojila. Od 2 let by se o tom dalo ze závažných důvodů uvažovat (např. ztráta manželovy práce a jiné praktické důvody.
4. 1 roce věku mě napadl přivýdělek z domova a rozrostl se velmi rychle v byznys, který si už žije vlastním životem 4. sezonu. Byla to potřeba lehce si přivydělat a rozptýlit jednotvrárnost, uplatnit nápad a našla jsem se v tom vrchovatě. Řídila jsem si příliv práce ale tak, abych to zvládla i s malým dítětem obhospodařovat. Po nástupu do MŠ jsem to ale rozjela bez ostychu. 🙂
5. nejhorší je vysvětlit chlapovi, že i když dělám z domova, i přestože chodím do suterénu do dílny, pořád mám práci na plný úvazek, která je náročná, vrstevnatá, stejně jako ta jeho a neflákám se doma 😝 . Navíc chlap trochu nelibě nese, že někdy vydělám víc než on - někdy zase nevydělám nic 😉 - nejtěžší je tedy v mém případě vysvětlit MM "zaměstnanci" že je něco jiného být živnostník závislý na objednávkách a s nejistými a nepravidelnými příjmy.
1. 1 dite, 2 roky
2. triletou, chtela jsem se dceri venovat, prijde mi to optimalni,kdyz jsem neplanovala druhe
3. ne, citila bych se ochuzena
4. do prace jsem se vratila v dceri 16. mesicich na castecny uvazek- cca 60 hodin mesicne. duvod ciste financni,zustaly jsme samy a ne v nejlepsi financni situaci 😔 . ale i kdyby to tak nebylo, asi bych se po 2. roce na par sluzeb vratila, abych z toho nevypadla-zdr. sestra. okoli me podporuje,vi jaka je situace
5. nejtezsi, asi to psychicke a fyzicke vycerpani. delam dvanactky, jen vikendy, denni,nocni. takze pendluju ty vikendy mezi praci a mamkou abych byla s malou, v tydnu resty doma, venovani se male, je temperamentni a nespava,usina dlouho, nemam chvili pro sebe, hlidani si cerpam jen na praci, jsme samy. tata si ji bere cca na 1 odpo v mesici. je to narocne.
1) 3 děti - 12, 4 , 2
2) u druhého dítěte dvouletou, protože jsme chtěli brzy další a u třetího dítěte taktéž dvouletou, protože mi vyhovovala částka RD - nějak jsem si na ní zvykla 🙂
3) ANO i to tak praktikujeme - své práce se nemůžu vzdát (jsem účetní na volné noze) a přijít o klienty, rozvázat s nimi smlouvy,to prostě nejde a za dva,tři roky by se mi horko těžko vracelo do oboru bez klientů....takže když potřebuju pracovat, být v kanceláři, tak je doma s dětma manžel
4) pracovat jsem vlastně vůbec nepřestala....mám výhodu, že 80% práce můžu dělat doma při dětech, ale zase být v kanceláři bez nich je bezva relax 🙂
5) tak mě zrovna nic nenapadá....nejtěžší pro mě asi bylo odjet od 6ti -týdenního miminka vyřizovat pracovní věci na celý den....obava jestli manžel zvládne tak malé miminko....ale dobrý a pak už to šlo "samo", musíme skloubit manželovu práci a mojí, ale to stojí vždy na domluvě těch dvou, takže u nás dobrý....
1) 2 děti (17měsiců, 1 týden)
2) u prvního jsem zvolila 2 letou variantu RD, protože jsem věděla, že chceme mít děti rychle za sebou. U druhého budu volit 3 letou variantu RD
3) plánujeme, že v roce druhého dítěte se s manželem na RD prohodíme, i proto jsem zvolila 3letou variantu, aby si rodičák pořádně užil 🙂
4) do práce jsem se vrátila skoro okamžitě po porodu a ani ted to nebude jinak. Důvodů je několik, hlavní je ten, že mě práce baví a nechci vypadnout z tempa. No a peníze navíc se nám taky hodí.
5) nejtěžší je vymyslet to tak, aby se děti necitily poškozené a ochuzené o maminku, doufám, že se mi to daří.
Každá matka to má jinak, já být 3 a více let doma bez práce, tak budu vyhořelá troska. Takhle se v práci suprově odreaguju a doma funguju zase funguju na 100%.
1. jedno dítě, skoro 2 roky, v srpnu 2011 čekáme miminko, v srpnu 2010 se předčasně narodil a zemřel chlapeček
2. dvouletou - kvůli výši příspěvku plus jsme chtěli brzy další dítě
3. ráda, tak od roku věku dítěte, provokuju s tím pořád, ale manžel nechce 😠
4. pracuji na dohodu cca od 5 měs. věku dítěte. Důvody: seberealizace, finance, krátký oddych od mateřských povinností
5. zajisti hlídání dítěte, nejistota - co když hlídání nedorazí včas, dítě onemocní, nedostatek jeslí, školek a soukromých školek za přijatelnou cenu (práce při mateřské neznamená, že člověk měsíčně vydělává desetitisíce, že jo 😀 )