Rodičovská na dva roky, návrat do práce a reakce okolí

katty1987
31. led 2017

Ahoj holky ...

Kdo dával dítko do školičky(jesliček) ve dvou letech, a vracel se do práce? Jak jste do zvládly, jaké byly reakce okolí?

Malá je hodně samostatná, společenská a vůbec se nebojí, mezi dětmi je nadšená. Když jdeme do herny, pustí se mě a vůbec mě nehledá 🙂 vždy jsem chtěla jít na dvouletou variantu, a když ještě vidím, že malá je vpohodě, tak se i do práce těším 🙂. Nemluvě o finanční stránce...

Reakce okolí jsou různé, od chápajících až po názory, že mé dítě je chudáček, měla bych s ním být doma do těch tří let, že bych se jí měla věnovat 🙂.

Jenže to znamená vymýšlet každodenní aktivitu, pro sice šikovné, leč dost akční a vztekající se dítě :D na což nemám nervy ani energii :D to nemluvím o každodenním vaření 🙂

Jak to máte/ měli jste Vy?

cikom
31. led 2017

@katty1987 Ahoj, taky bych chtěla jít na dva roky, ale v našem městě moc není možnost jesliček, doufám že za dva roky se tato situace změní a já budu moct do práce po dvou letech.

portinari
31. led 2017

Ahoj,

dítko ještě není na světě, ale mám to také tak v plánu. Resp. na částečný úvazek/z domu bych nejradši pracovala co nejdříve po porodu (v mém oboru to je možné). Co na to bude nebo nebude říkat okolí mi je srdečně jedno. Já mám pouze obavu, zda seženu školku za reálné peníze.

lenkaluk
31. led 2017

@katty1987 neohlizej se na ostatni. Kazdy to ma nastavene jinak. My taky dali dceru ve 2 letech do skolky a ja sla do prace. Neudelala bych to zpetne jinak. Dcerce to svedcilo, ohromne ji to posunulo dal. Ve skolce meli a maji porad supr program, ja bych podobny horko tezko vymyslela. Spis nevymyslela. U druhe dcery to udelame stejne.

budilinka
31. led 2017

K Vašemu poslednímu odstavci... mám také šikovnou, akční a vztekající se 2,5letou holčičku, ale neumím si představit, že bych ji prostě ve dvou letech šoupla do jeslí... Je pro mě někdy dost náročné být s ní celé dny doma i jinde (jsem už doma bez 4 měsíců 3 roky), vymýšlet program, atd., neb jsem dost akční sama a v práci jsem se celkem realizovala. Ale je to moje jediné vymodlené dítě a ona si ten rok se mnou do jejích tří let prostě zaslouží. A vaření? Vařím obden a žíly se mi ještě nezkrátily... Ale respektuji, že každý to má jinak a neexistuje ani stejné dítě, ani stejná máma; -)

hammerina
31. led 2017

Ja myslim, ze po tech 2 letech s jednim dítětem je to takove idealni, Taky to mam presne tak v planu. Sice zatím se mi to dobře říká, teprve svoje první cekam🙂tak uvidim jaka bude realita. Hrozne mi prijde, když vidim, jak se u nas v praci holky vraci uz po par mesicich zpet do práce. Rikam si, ze jim to stoji za to, nechat svoje dite vychovavat nekoho jiného ( a to do práce chteji a vylozene nemusi). Ja osobne bych si svoje dite chtěla vychovat sama a uzit si ho a ne honem spechat do práce a to i za cenu, ze se budeme muset kapku uskromnit. Ale zase na druhou stranu po tech 2 letech mi pripada akorat se pomalu zapojit zpet do pracovního procesu, aby se clovek uplne nezblaznil. Ale to je jen muj názor🙂který zatím opravdu vychazi jen z teorie😀

katty1987
autor
31. led 2017

@budilinka děkuji za názor 🙂 přesně, každý na to má jiný názor ... Neberu to tak, že ji prostě šoupnu do jeslí a budu mít klid. Jde o to, že je mezi dětmi ráda, bude mít spoustu aktivit, které bych nevymyslela. Pro ni to bude přínos, do budoucna. A já se zase realizuji jinak ... Chápu, že je to vaše vymodlené dítě, ale z vašeho příspěvku, cítím, že ji chcete mít hlavně pro sebe ... ;) můj názor ;)

budilinka
31. led 2017

@katty1987 Tak to není, že bych ji chtěla mít hlavně pro sebe 🙂 A na okolí se úplně vykašlete, ať se každý stará sám o sebe.

lennus
31. led 2017

@katty1987 Já měla rodičák na dva roky a už od jeho roku jsem si uměla představit, že bych na část pracovala, myslím si, že pokud to není na full time, tak to dítěti jen prospěje, naučí se to, co mu máma nedá, ale zároveň samozřejmě tak malé dítě maminku pořád potřebuje. A upřímně, já asi neznám mámu, která by byla hrozně šťastná jen doma, alespoň takové, které třeba studovaly, měly zajímavou práci nebo se jinak po prac. stránce relizovaly. Od dvou let jsem šla pracovat na dva večery, protože to ve firmě šlo. to jsme se ale s manželem jen vystřídaly, a do školky na dva dny začal chodit ještě před 3. rokem. Já jsem v této oblasti pro vyváženost, protože ten čas tak hrozně letí a přijde doba, kdy nás děti potřebovat nebudou. Na okolí bych se vykašlala, každý nejlíp sám ví, jaké je jeho dítě. My žijeme v Praze, kde je asi běžnější než na malém městě či vesnici, že by máma pracovala dřív než ve 3letech a mně přijde i nutné pro tu maminku se nějak realizovat, prostě jsem si brzy uvědomila, že pro mě není vhodné být ani matka ani zaměstnanec na plný úvazek, naplňuje mě kompromis. Já chodím teď na 30hod. týdně, malý byl zvyklý z doby, kdy jsem byla doma a chodil jen na dva dny, je taky ve školce velmi spokojený, protože je společenský, což mi pomáhá. Ale do budoucna bych volila tak půlúvazek, protože je náročné to vše s domácností skloubit, aby měl člověk i čas na to dítě a na sebe někdy.
Ještě nutno dodat, že v řadě zemí, jsou maminky doma jen pár měsíců a dřív to tak taky bývalo.

marion2017
31. led 2017

@katty1987 ja jsem sla do prace, kdyz mela mala necele dva roky a prislo mi to brzy. Prvni rok chodila pouze 3 dny v tydnu, 2 dny jdme vykryvalu dovolenyma. Sla jsem z existencnich duvodu (napr. Lidi, kteri mahi bydleni od rodicu nikdy nemohou pochopit), a take, abych nebyla 3-roky se valejici zenskou doma (u nas v regionu maji personalistky vesmes takovy nazor).A nesoupla jsem ji jen tak, jak je casto predhazovano: vybirala jsem peclive, v jeslich super program, ucitelky studovane a mile, max 1/4deti,kamera.Dceru to ohromne posunulo a chodila tam rada. Ja jsem akcni a stale jsme meli program, ale tohle je zase kolektiv deti a pedag. prustup, delaji spoustu dalsich veci. A pak je take dulezite si uvedomit, ze delka stravena s ditetem muze byt ruzne kvalitni, a tak mama, co je s ditetem 2 roky doma a perfektne se mu venuje (nasledne pak po praci) mu da mnohem vice nez mama, ktera je doma 3 roky, pul dne vari, uklizi a zbytek cuci do mobilu s cig. V ruce...

beruska125
31. led 2017

Teď je to pro mě velmi aktuální téma neboť zítra se vracím do práce a dceři pravé bylo 2🙂 mám to v hlavě srovnané ale stejně někdy reakce okolí alá krkavči matka zaboli. Ale zase musím říct ze to všichni celkem respektuji a taky nejsem v práci jediná kdo se vrací po 2 letech, i když 3 roky převládají🙂 Jen je tedy pravda ze dcera nebude všechny dny v jeslich ale více u babičky a cca 2 dny v jeslich.
Já jsem rada ze se "ledy uvolňuji" a matky mají dnes větší možnost volby, jak dlouho budou na rodičovské dovolené, zkráceně úvazky by byly ideál (ale to zatím moc nefunguje:().

fallingstars
31. led 2017

Já se na to teprve chystám, ale na 90% to bude také dvouletá varianta. Okolí je mi putna, nejhůř to nese asi moje mamka, která si myslí, že tři roky je minimum. Nicméně mám dobrou práci, o kterou nechci přijít, a zatím to vypadá tak, že budu pracovat z domova, sice jen na pár hodin týdně, ale budu, a tím si zachovám naději, že až se vrátím, vrátím se tam, odkud budu odcházet, což je super a jsem za to vděčná. A samozřejmě to má i finanční aspekt a pro mě i ten, že budu občas řešit i něco jiného než jestli "jsme kakaly a papaly" 😀 (tím se nechci nikoho dotknout, třeba se moje priority změní 🙂 ). A u nás je možnot i zkráceného vazku, takže ve finále pokud mi to pak bude připadat brzy, budu moct jít jen třeba na půl úvazku...jsem za to fakt ráda.
Jen mám obavy z dostupnosti jeslí / školky, ale to nebudu předbíhat...

saphena28
31. led 2017

Já žiju v Německu,tady je rodičovská 1 rok,většina žen chodí do práce ještě dříve a nikdo to neřeší. Já taky půjdu,až dítěti bude 10 měsíců🙂

lennus
31. led 2017

@marion2017 S tím vynaloženým úsilím a časem stráveným s dítětem naprosto souhlasím, vždyť jen kolik maminek tráví čas na netu dnes? Ono je i co dělat - vaření, poklidit, dítě spí. Já se na něj i víc těším, když se odreaguju jinak a jsem spokojenější.

annaluciapetrzel
31. led 2017

@katty1987 pracuji v podstate od porodu, byla jsem pouze na materske. Dite hlidaly chuvy, pk postupne jesle, tedka skolka. Naprosta pohoda. Reakce okoli ovsem byly obcas hnusne. Nicmene staz v UK mne srovnala, ze JSEM normalni. CR je vyjimka, 3 roky doma s podporou statu je pro me zahranicni kolegyne sci-fi a vetsina z nich si to neumi predstavit (jako co by doma delaly :D). Nicmene, pozor, ja nikoho nekritizuji nebo tak. Kazda to mame jinak, mame jinou praci, karieru etc. Me dite je samostatne a mj. jeste ve 3 letech kojim (to jen pro pobaveni). jako jit ve 2 letech do prace - vubec to neres ;), obzvlast pkd je dcera takova, jak popisujes. Posune ji to.

biedronka10
31. led 2017

@fallingstars idealni firma, to bych si prala taky. Bohuzel, me to vyslo na dobu urcitou a nebudu se mit kam vratit

fallingstars
31. led 2017

@biedronka10 Ono tohle teda neudělají u všech pozic, já mam trochu výhodu, že tu práci tam dělám jediná, takže je to i pro ně jednodušší tohle umožnit...a já jsem za to samozřejmě ráda...
S těma smlouvama je to špatný, já jakoby chápu, že dají smlouvu na určito pi zástupech za MD a tak, ale bohužel se toho dost zneužívá, i u nás máme lidi, který mají smlouvy na určito x let za sebou...což mi nepřipadá úplně fér (toliko k ideální firmě 😉 )

ladyhacek
31. led 2017

mě to čeká v březnu reakce nějak to neřeší až na mojí babičku od které vždy odjedu otrávená. Přesně je to chudáček a musím s ním být doma je ještě malinký, al ez čeho budeme platit hypotéku jí nedochází! ☹

antoinet
31. led 2017

Já bych se o třetí rok dětí neochudila, připadá mi ideální tak 4, děti už takto malé nikdy nebudou a po tomto období mi bude smutno, ALE nikdy bych nikomu neřekla nahlas, že se mi jesle nezamlouvají, nemám na to právo, každé dítě je jiné a rodiny jsou v různé situaci, dnes jsou naštěstí už různé možnosti.

biedronka10
31. led 2017

@fallingstars nj jenze ja delam taky pozici kterou delam jen ja a rozumim ji jen ja, protoze ac je nas vice tak kazdy dela s jinymy portaly atd. Presto na mou nabidku prace na rodicaku nerekli ani ble. Tak tomu nerozumim

teeerez
31. led 2017

@katty1987 take jsem chtela dat dceru ve 2 letech do skolky, moc se ji tam libilo (libi), je rada mezi detmi, ale jsem nesmirne vdecna, ze nakonec muzu byt doma diky dalsimu mimcu, protoze je porad nemocna :( 2 dny skolka, tyden doma - muset do prace, jsem docela v pytli ☹

gab1976
31. led 2017

Je to tvá věc, ono není žádný med zůstat 3 nebo více let doma. Jsem sama doma už skoro 3 roky a pokud nelítáš do práce každý měsíc, tak úplně vypadneš z kolektivu. Zapomenou na Tebe a nová kolegyně bude dělat vše, aby ses nemohla vrátit. Pomluvy adt. Má vlastní zkušenost z kanclu, se mnou se pak nikdo nebavil. Prostě mně tam nechtěli. Máme hnusný kolektiv. Pokud je dítě soběstačné nevidím problém.

arnostek
31. led 2017

Ahoj, čekám své první a plánuju to taky tak. Mamka sice remcá, že mám mít 2 děti hned za sebou, ale to je její problém 😀. Manžel má v práci firemní školku, kde berou děti od 1 roku a pro zaměstnance je za poloviční cenu, což zaplatit zvládneme a navíc tam nebude tolik dětí. Pokud by byla možnost, radši vezmu 3/4 úvazek.

soda365
31. led 2017

Já si také dala rodičák na dva roky a když byl malému rok tak jsem honem běžela na sociálku, aby mi to prodloužili - uvědomila jsem si, že to strašně rychle uteklo, to nejhorší bylo za námi a já si to najednou začala užívat (mám klidného chlapečka, žádnou "hyperaktivní vrtuly" 🙂 ) - občas si vyrazím večer ven s holkama na skleničku, zajdu na masáž, začínám se dostávat ke knížkám, které jsem odkládala a dokonce se pomalu chystám na to, že začnu malovat a chodit do fitka - to bych si s "prací na krku" dovolit nemohla.. Pracovat budu celý život tak proč si neužít čas pro sebe a své dítě, malé dítě vyroste rychlostí blesku - čas jeho dětství už nevrátím, ale práce byla, je a bude pořád.. Navíc bychom rádi ještě další dítě a tak budu opět zkracovat pokud otěhotním.. Teď si zpětně říkám, že jsem byla naivní, když jsem si říkala jak ráda poběžím po 2 letech do práce (a to jsem vysokoškolačka s dobrou prací a poměrně obstojným životopisem).. Nikomu svůj model nenutím, jen píšu svou zkušenost..

nafuka
31. led 2017

@arnostek to máte dobrý,ať se každý zařídí po svém Nikdo nemá právo druhé soudit nebo kecat do života.

fallingstars
31. led 2017

@biedronka10 Ono je to asi io lidech, mně se v mezičase vyměnil šéf a to, na co se ten předchozí netvářil, kvituje tenhle s povděkem. A je s ním celkově lepší spolupráce, tak je to i o štěstí...

tinaprofi
31. led 2017

Nebyl by ten svet krasnejsi..kdyby si kazdy hledel sveho a nepletl se ostatnim do rozhodnuti? 🙂))) jasne ze je v pohode jit po dvou letech do prace. Jako matka potrebujes taky seberealizaci, zivot s detma nekonci proboha, ale zacina a k tomu taky patri povinnosti jako je snazit se na sobe makat, delat si radosti, jit do prace kdyz clovek chce a ne cekat na reakce posahanyho okoli az ti laskave da svoleni bych je svihem poslala do prd*le 🙂))))))

alcar
31. led 2017

Tak tohle je kazdeho vec. Mne osobne prijdou ty tri roky tak akorat. Do prace se nepozenu, tam mi nic neutece a kdyz si predstavim ty dlouhe roky do duchodu (pokud vubec nejaky bude), tak bych byla uplne blba se hnat do prace. Ono taky zalezi, co clovek dela. Pokud ma moznost nejakeho castecneho uvazku s moznosti poklidneho odvadeni a vyzvedavani ditete ze skolky (v 7 a v 15:30) a k tomu jeste ochotne hlidaci babicky, tak je to uplne v pohode. Horsi to ma zenska, ktera se vraci na smeny, nastup v 6, konec v 18 a do toho nocni. I kdyz i takove znam. Ale ty to zase kombinuji tak ruzne s manzelem a babickama. Decko si prehazuji jak horky brambor, vsak ono to nejak prezije... To neni nic pro me. Ale jak rikam, je to kazdeho vec, jak si to zaridi.

denissa211
31. led 2017

Holky prosim vas potrebovala bych poradit.od cervna minuleho roku marodim a v listopadu jsem otehotnela ted jsem v 11tt a otazka zni:kdyz to v kvetnu bude rok co marodim tak od cervna uz nemam narok na zadne davky?ani na materskou kdyz jsem cely rok marodila?dekuji

biedronka10
31. led 2017

@fallingstars no u nas je to opacne, na dobreho sefa se kterym byla rec udelal jeho kolega a kamarad puc, tak sefa vyhodili, kamarad se stal sefem a je to...falesneho cloveka mame na svete. Ne chci si o tom promluvit jeste s reditelem

fallingstars
31. led 2017

@biedronka10 Tak držím pakce, taky bych udělala maximum 😉