Ahoj všem, 🙂
zajímal by mne Váš názor na to, jestli jste řešili věk tatínka pro případné další otěhotnění? Situace se má tak, že já mám čerstvých 30, manžel příští srpen 40, máme dvě děti, - tříletou a čtyřměsíční, ale přece jenom mě občas napadne myšlenka na třetí miminko...Vnitřně bych ho asi chtěla, když vidím, jak to všechno s miminkem utíká.. už teď je mi líto, že třeba novorozence už nikdy nezažiju. ☹ Nicméně věk nezastavíme... jelikož jsem po dvou sekcích, měla bych cca rok počkat, takže nám bude zase o rok víc.. Nejsem zastánce příliš starých rodičů, tak se o to docela zajímám a ptám se na názor. 🙂 Mám taky trošku strach z genetiky, protože tu si dítě bere z obou rodičů a pokud manželovi bude 40 let.... jak jste na tom vy? děkuji za názory. 🙂
@luccy.luccy mame doma jedno ditko.. jsou mu 4 roky... manzelovi bude ted v lednu 39 a me v prosinci 33.. furt chci dalsi.. muz ze furt proc spechat I kdyz uz souhlasi stejne mu furt rikam ze jestli si uvedomuje ze kdyz ditku bude 10 jemu bude 50... ze dospivajici pubertak nebo tak.. ze nechci aby ditko ve veku 20 prislo o tatinka.. preci jen chlapi umiraj driveji.. ale jemu to nejak nedochazi.. ja nikdy nechtela byt stary rodic.. vzdy zastance proste mlada maminka a tatinek.. ale hold nekdy to priroda poruci jinak
Asi bych to moc neřešila. Přece jen mnohem důležitější je věk matky a pokud je Ti 30, máš z mého pohledu spoustu času. 40 u chlapa není zas tak moc. Já měla první až ve 32, dřív jsem to nestihla a taky jsme ještě zdaleka neskončili. Ale spíš bych po 2 sekcích počkala maličko déle, přece jen ty zdravotní rizika tam jsou.
tak mně bylo skoro 29, když jsem syna porodila a muži 39 😉 řešila bych cokoli jiného, jen ne věk (pokud nejde třeba o padesátku a výš)...syn není nijak "divný" nebo cokoli...jen proto, že muži bylo v době početí 38 😉
@luccy.luccy genetika nesouvisí s tím, kolik člověku je, ale co v sobě nese za geny. takže jestli je tatínek vhodný 😎 😎 , tak je vhodný stále, bez ohledu na věk. Podle mě je věk otce méně důležitý než věk matky. Užijte si to, ted, potom, vyrobte si miminko i ve věku tatínka 42 let. Jsme tu jen na návštěvě, nikdy nevíš, co se stane.
Blbě jsou extremy, na obě strany, ale to vy nemusíte řešit a klidně ploďte.
@berenika39 já jsem si teda myslela, že genetika má vliv i na věk.. přece jenom u všech testů jsem uváděla věk svůj a někdy i manželův a z toho taky vycházelo třeba riziko downu... ale nerozumím tomu nijak odborně, tak nevím. 🙂
@gosa22 tak manželovi bylo při vzniku druhé dcery taky 38 a není nijak "divná." 😀 jen mě spíš děsí ten věk nad 40 😉
@mariti to je pravda, z toho mám taky docela strach, doktorka mi řekla, že další těhotenství mi zakázat nemůže, nicméně bude od prvopočátku rizikové... ale kdo ví,jestli to těhotenství vůbec bude. zatím jen sháním info. 🙂
@luciebx to je samozřejmě další věc, že se starší rodič nemusí dožít svatby vlastních dětí, natož vnoučat.. 😖 fascinoval mě optimismus Karla Gotta, který tehdy říkal, že chce být na promoci své dcery,- to by mu mělo být asi 90 😖 takhle optimistická já nejsem a jsem spíš realista, takže tohle všechno ten věk obnáší a musí se zohledňovat... no ale tvůj manžel se asi cítí dobře. 😀 u mýho manžela mám spíš pocit, že chce mít už svůj klid. 😒
děkuji všem za názory!! 🙂
@luccy.luccy mne je 28, manzelovi 44. V dobe porodu 3.ditete by nam obema melo byt o rok vic, ale nijak zvlast na to nemyslime 🙂 Holt jsme se poznali trosku pozdeji, partnerovi v te dobe bylo 38. Jedna "kamaradka" mi tenkrat nas vztah rozmlouvala, pry abych myslela na nase budouci deti, ktere si taty poradne neuziji... ale vzhledem k tomu, ze stat se muze kdykoliv cokoliv (a je celkem jedno, kolik je komu let), tak tohle jsem az tak neresila. Po 9 mesicich jsem neplanovane otehotnela, takze 1.dite prislo rychle. Druhe uz bylo planovane tak, aby mezi nimi byl 2-3 roky vekovy rozdil. A se tretim to bylo taky tak 🙂 sice jsme o 3.diteti dlouho premysleli, ale ne kvuli veku, spis kvuli financnim moznostem.
@luccy.luccy mne je 28, manzelovi 46..deti mame dve (27 mesicu, 7 mesicu), tretimu se do budoucna nebranime 😉
kdybych řešila věk, tak nemáme dítě žádné 😀 40 let u chlapa není žádný věk, náš tatínek je krapet starší a nemohu si stěžovat 🙂 řešit něco, jako že se třeba nedožije nevím čeho, je blbost, jelikož nikdy nevíš, co se komu stane...30 letý chlap může umřít, zabít se v autě atd.
Mě se dcera narodila skoro ve 39 letech,manželovi bylo téměř 40.Těhotenství i porod úplně v pohodě a dcera je moc chytrá,bystrá,šikovná,zdravá...takže věku bych se nebála.
mi je 31 a manzelovi 46, ikdyz se nekdy chova jako 10lety 😀 , mame 3mesicniho chlapecka a vse je ok. a manzel se mu venuje skoro porad. jen s uspavanim je to horsi, tatka vetsinou usne drive nez maly 😀
Ne, to jsem fakt neřešila, když muži při 1. děcku nebylo ani 40🙂 no při druhém za dva roky už jo, no a co, do 50 času dost. Já teda další dítě už nechci, ale mám dost známých , co jsou novopečenými otci v padesáti.... když je dost mladá maminka....😀
Člověk se vždycky bojí, jestli bude dítě zdravý, ať je mu dvacet nebo padesát... Někdo je už v petačtyřiceti životem ztrhanej, nemocnej a celej bolavej a pak zase někdo v sedmdesáti stále čilej a radostnej... takže jestli se na to Vy cítíte, věk neřešte. 🙂
Mojeho přítele měli rodiče když jim bylo cca pres 40 a dnes to vidím jak si moc nerozumi, mají odlišné názory a už jsou proste staří... Mě je 21, mamka mě mela také ve 21 a rozumíme si parádně.. Proste jde to cítit jestli je mezi rodiči a detmi rozdíl 20 nebo 40 let...
@luccy.luccy genetika je z hlediska věku zainteresovaná tak, že čím vyšší je věk MATKY, tím vyšší je statistické procento výskytu downova syndromu a jiných vývojových vad. Věk otce v tom roli nehraje - ten pouze dodá genetický materiál....už je pak jen na "domečku", jak si ten materiál přebere a jak jej zpracuje a čím starší domeček, tím hůř se mu s tím materiálem pracuje... Podle mě je spíš otázkou, jak se takový tatínek cítí, když bude slavit 55 let a své dítko povede do 1. třídy. Jsou chlapi, kterým to problém nedělá a v 50 si najdou novou přítelkyni a plodí..... ale taky znám i chlapy, kteří prostě řekli ne, už jsem na to starý.
40 není žádný věk, zvlášť u chlapa.
40 je úplně v pohodě. Jsi o 10let mladší, problém bych viděla kdybys byla stejně stará. Takhle máte klidně 5 let čas a budete úplně v normě dneška.
@rousse Z hlediska rizika Downova syndromu hraje roli i vek otce. Ale zatimco u matek to riziko stoupa od 35 let, u otce az po 50.
@luccy.luccy Vy mate tatku vekove uplne v pohode, vek bych vubec neresila. Vase geneticka vybava se nemeni, jak uz psaly holky, ta je stale stejna. Jen s vekem rodicu muze rust riziko vyskytu nekterych vad. Ale to se veku Vaseho muze jeste zdaleka netyka 😉
Co se týče genetiky bych dvakrát neřešila... to člověk nikdy neví, co se jak pospojuje... 😉
Ale spíš jaké má ten starší rodič uvažování a způsob výchovy dítěte... jestli není moc starý na malé děti, které jsou příliš živé na člověka ve středním věku, který už chce mít např. víceméně klid 😉
Jinak co se týče genů - mezi mnou a mužem je větší rozdíl, než u vás... a děti postižený nemáme 😉
@luccy.luccy mám manžela o kus staršího, takže když se děti narodily, tak mu bylo 55 a 57... obě děti zdravé 😉
ono se tohle nedá tak paušalizovat, okolo mě je plno lidí co jim je 20-30 a mají potíže s otěhotněním, potíže donosit miminko nebo je miminko postižené 😔
navíc dneska mají mladí kluci horší spermiogram jak ti starší chlapi často 😖
každopádně může manžel brát zinek, selen a např. chlorellu apod., můj taky bral 😉 tím se určitě nic nezkazí
jinak jak píše @domorodka - určitě je podstatné hodně jak uvažuje, jestli je zdravý, ochotný se dětem věnovat atd.... já mám muže čilého víc než jsem já, navíc v práci má okolo sebe mladé lidi, o všechno se zajímá, je společenský, cvičí atd.... oni to takříkajíc "mají v rodině".....opravdu je to hodně o té hlavě 😉
@domorodka a kolik mu je?
ono se to u někoho přehoupne rychle... i ženské to tak mají, třeba do skoro 50 čupr baba a najednou x kg nahoru ale hlavně úplně jiný pohled na svět... 😕
mě uklidňuje, že manželově mamince je 81 a je nezastavitelná 😅 cvičí, i se smetím musí být namalovaná, pořád přemýšlí kam by šla, kouká po chlapech... no někdy mi to až jde na nervy 😝 😀
@lu777 ženy tloustnou hlavně kvůli menopauze...maji rozlitane hormony.....a babca super...
Já mám babičku 83let,sice si nikdy nebarvila vlasy a ani se nelicila, ale sleduje politiku, zprávy,ma přehled, z toho jsem hotova....s mobilem umí...domnaci kino jsme ji poridili, satelit,vse ovlada......zvazujeme,ze ji poridime internet 🙂
@tarra27 nj, to je jasné, že to je hormony... chlapi mají svoji andropauzu taky, jen později 😉 co tak vidím tak zhruba o deset let později než ženy...
ale i chlap co zvenku zestárne se může udržovat, zajímat, být aktivní... a o tom to dost je...
já znám i chlapi co jsou mladší jak já, je jim okolo 30 a jen sedí doma a hrají PC hry, pijí pivo atd... děs 😒
@lu777 to teda je děs....ale jsou takoví, vím....
já čím jsem starší, tím jsem ráda, že máms veho muže....je o 10let starší a musím se přiznat, že jsme spolu déle, je to víc znát, i když sportuje atd, má takové usedlejší názory...nebo třeba jsou věci, ktere já třeba za dva tři roky odsouhlasím, ale dnes je vidím jinak...
njn...je to vždy něco za něco 😉
@andelka @verushe20 taky si myslím, že to je spíš o lidech, než o věkovém rozdílu - rozpory a odcizení mohou nastat i když je věkový rozdíl malý, a naopak... Kamarádku si taky její rodiče pořídili po čtyřicítce, teď jim je 70, ale zvládnou jí pomáhat i s jejíma dětma, se kterýma zůstala sama... A vzhledem k tomu, že luccy.luccy má 30, tak bych se ničeho neobávala, její manžel vedle ní jistě "omládl" a určitě bude mít ještě dlouho na děti energii 😉
Kamarádce je 26 a jejímu manželovi 41, mají jedno dítě (rok a půl starou holčičku) a ještě chtějí určitě 2 děti a věk opravdu neřeší 🙂