Ahoj holky,
jdu se poradit, než začnu jednat... Již od půlky března probíhá rekonstrukce bytu u nás na patře.. Byt hned vedle nás... Každý den včetně víkendů začínají cca v 8,00 vrtat do zdí a cca v 16,00 přestávají s prací... Informaci, že bude probíhat rekonstrukce na nástěnku dali.. Nicméně dnes už to vyeskalovalo, kdy vrtání a práce v bytě děla takový hluk, ze se nedá v našem bytě vydržet už vůbec.. Je to jako kdyby mi někdo vrtal přímo u hlavy...! Mimo jiné je všude prach který lítá i k nám do bytu...
Mám tedy dotaz.. Nechci nějak na majitele útočit, ale přijde mi dělání rekonstrukce skoro dva měsíce za takových podmínek otravujicich okolí fakt nevhodná...
Mám nějaké vysloveně právo se ohradit? Nějak to řešit? Už jsou zoufalá a utíkat z vlastního bytu, abych měla klid, ve 34TT mě už opravdu nebaví..
Díky!
A máš sama nápad, jak situaci se sousedy řešit?
@daggg No mně přijde zvláštní, že k vám lítá nějaký prach..a to jakou cestou? To bych se už bránila. Ale s hlukem mimo noční klid nic neuděláš :( Aspoň makají intenzivně, tak pak třeba skončí. Pro mě jsou nejhoríš takoví ti kutilové, co přijdou z práce a začnou makat v sedm večer a dělají to tak nejlépe rok, dva.
Znam. U rodicu takto predelavali garsonku na 2+kk, bourani dvou bytu do jednoho. Bylo to silene,ja jsem vzdy rano vypadla a pridla az vecer. Do toho 6tydenni kojenec a dvoulete batole. To se nedalo. Navic tam byli jen delnici, majitele v nahradnim bytu. Ale dalo se lak s nimi domluvit,ze po obede na hodinu ustanou,takze kdyz sel malej spat,tak jsem tam zabusila,rekla a oni sli na cigo a ja jim treba za to uvarila kafe nebo dala buchtu. S nimi se dalo mluvit. Kdyz je pekne,da se byt venku,ale.kdyz bylo hnusne,tak jsem musela jednat. Zkus taky. Bohuzel o tom je to spolecne bydleni v panelaku.
Rekonstrukce jsou fakt neprijemne a ty cizi jeste vic. Co vim, tak nejhorsi rachot je strhavani starych dlazdic - ale tech tam nemuze mit nekonecne mnoho - doufala bych, ze aspon ta extra hlucna cast brzy prejde. Jinak, co on muze udelat? Mozna vzdat se nektereho brouseni jinak nic moc. Zvlast, kdyz uz zacal... Presunout na vhodnejsi dobu uz to nejde, nechat byt rozvrtany taky ne. Aspon to hezky vyslo, ze tu nejhorsi cast (prah, hluk) nejspis stihnou nez budes mit doma mimino. Oni, kdyz pak budou met zit vedle rodiny s malym ditetem (=vedle vas), tak to nejspis bude zas ocistec pro ne (i kdyby ses pretrhla a mela extra hodne dite, s nekterym placem ve ctyri rano proste nic neudelas), tak bych se snazila zachovat co nejlepsi souseske vztahy, i kdyz chapu,ze ti uz se svoji rekonstrukci lezou na nervy.
Bohužel dá se pouze vydržet,u nás probíhala v bytě nad námi rekonstrukce asi tři měsíce,malému byly cca tři měsíce,a pak dělali v celém baráku novou elektřinu.vsude prach a o hluku ani nemluvím.kdyz se to nedalo vydržet šla sem k sestře která bydlí kousek.
@malytlustyhroch Chápu jak to myslíte, proto se ptám jestli je nějaká možnost jednat, jestli máte zkusenost... Protože my už jsme opravdu zoufalý...🙈
Myslím, že žádnou oporu v zákoně nemáš, pochybuji, že jsou někde definovány podmínky pro rekonstrukci, kromě nočního klidu. Na tvém místě bych byla ráda, že ještě nemáte mimino. Zažila jsem několik stavebních prací s malými dětmi a je to naprostá bezmoc a zoufalství, když ti příklepovka jede celý den a dítě nespí jen brečí a brečí únavou....... Zeptala bych se majitele, jak dlouho má rekonstrukce probíhat, z čehož by snad pochopil, že je to náročné pro ostatní obyvatele. Nedělej z toho drama, odpočívat můžeš od 16h a jsou ženské, co ve 34tt ještě samy při rekonstrukci pomáhají 😀
@daggg praktickou zkusenost jen jedinou, ze sut a pisek na chodbach a ve vytahu se u nas resili pres majitele bytu a urgovalo ho myslim Spolecenstvi vlastniku jednotek ( ale nebyla jsem ani jednim ucastnikem toho dohadovani, takze podrobnosti neznam). Proti letajicimu prachu si mohou do dveri na chodbu dat zaves a na nektere nastroje (brusky atd.) nasadit filtry a vysavace ( ktere nejspis maji, spoustu hluku delaji prave prumyslove vysavace, ktere odsavaji nejvetsi prach) - ale stejne bude v dome vic prasno nez obvykle.
@daggg Mě na tvém místě by asi zajímalo, zda rekonstrukce, resp. alespoň ty nejhlučnější práce budou ukončeny do tvého porodu. To by mě asi zajímalo nejvíc.
Kdy to mají mít hotové?
Heleď a co mají podle tebe jako dělat? Vy jste nikdy nic nerekonstruovali? Myslíš, že omlátit vše až na cihlu je stejně tiché jako číst si knížku? Prostě u práce se dělá hluk a prach, věřím, že je to nepříjemné jak pro vás, tak pro ně, ale co jako zbyde, prostě tohle je život.😔 U nás takhle rekonstruovali postupně sousedi vedle a nad námi, až přestali, začal se v celém domě rekonstruovat výtah (a to pořádně, probourat širší šachtu) můžu ti říct, že prach jsme měli i v ledničce a o hluku ani nemluvím. Tehdy jsem tahala vzteklýho dvouleťáka i nákupy několik pater, měsíc před druhým porodem, bez výtahu, v hluku a neuvěřitelným prachu, doma se být samozřejmě nedalo, tak jsme byli víc venku, naštěstí bylo léto. A co, žiju, teď už na to jen se smíchem vzpomínám. 😅 Nešil, je to jen rekonstrukce, za měsíc ani nebudeš vědět. 😉
@daisymaminka MAjitelé prý neví.. Mluvili jsme s domovnicí a ta nám pouze řekla, že majitel řekl, že až bude tak bude a že čas mají.. S majiteli jsem osobně o délce trvání nemluvila...
@prejeta_zaba Dělali jsme komplet rekonstrukci... S oznámením zahájení a také s datem ukončení který jsme přesně dodrželi.. Dělali jsme rekonstrukci komplet bytu a dřeli jak volové, abychom stihli vše do 3 týdnu na kterých jsme se dohodli se sousedy na patře i se sousedy pod námi, že jsou ochotni to tolerovat.. My se při rekonstrukci chovali tak, aby to lidi co nejméně otravovalo a dokonce jsme právě s tímto sousedem měli dohodu, že jeden týden začneme pracovat až odpoledne, aby se mohl vyspat po noční... Takže já mám svědomí čisté, já se při naši rekonstrukci chovala co nejvlídněji k sousedům.. 🙂))
Vím, že se to těžko věří a jsi rozčilená (já jsem taky byla). ale buď ráda za rekonstrukci, ta opravdu skončí, i kdyby o měsíc protahovali. A co, tak je to měsíc. Však ještě mimino nemáš, ne? Tak si jdi kam potřebuješ,nemusíš přece 8-16 sedět u zdi a šílet z hluku, ne? Si představ, že můžete mít sousedy, kteří ti budou i ve 3 ráno dupat a mlátit flaškama do topení nebo hulit trávu pod okny, krást nebo cokoliv. Někoho třeba napadne vrtat v 10 večer, protože zrovna přišel z práce... Takže tohle je fakt ještě zlatý. 😅
@daggg Nechci byt za blbku. Asi ses nebyla podivat v byte sousedu v dobe vasi rekonstrukce. Asi to meli to same. Uznavam meli dat vedet. Ale neni to nici povinnost.
To jsou jen tehotenske hormony.....
V původním domě bylo vrtání skoro pořád, nejdříve sousedi pod námi, pak nad námi, pak zateplování domu...Hrozné, když už jsou na světě děti a není kam utéct a nemohou doma ani přes den spát. Pak jsme se přestěhovali do už zrekonstruovaného bytu, takže my jen vymalovali a loni to začalo, jedni sousedi, druzí sousedi totální rekonstrukce a za chvíli začne zateplování domu...Už teď je mi z toho nevolno, protože vím, co nás čeká. Jinak každá rekonstrukce bytu trvala tak 3 měsíce, ne méně. Takže pokud neruší noční klid, nedá se s tím asi nic dělat, bohužel...
Já Ti rozumím, loni sousedé nad námi rekonstruovali byt přes 2 měsíce. Měla jsem tou dobou 7-mi měsíční miminko. Bylo s nimi dohodnuto, že nejhlučnější práce budou dělat mezi 8-12 hodinou a úderem 17té hodiny skončí. Ze začátku to nedodržovali, tak jsem si 2x byla stěžovat na družstvu, poté už to bylo lepší (i když občas tam ještě kolem 20té hodiny večer byli slyšet). Když sekali do panelů, tak se v bytě nedalo být. Vždy jsem před osmou vyrazila ven a vracela se po 12té hodině s nadějí, že odpoledne už nebudou vrtat. Bylo to dost únavné, dcerka se navíc toho hluku hodně bála, tak mi jí bylo líto. Vše vyvrcholilo tím, že nás vytopili, ne jednou, ale dokonce dvakrát! Museli jsme malovat celý byt, opravit zdi a vyměnit podlahu v jedné místnosti. Naštěstí byli celkem rozumní a vše zaplatili. Tehdy jsem myslela, že se zblázním, ale dneska je to úžasný! Vyměnili všechny podlahy, dřív bylo od nich slyšet hodně dupání (mají 4 děti) a dnes je téměř neslyšíme. Takže všechno zlé je pro něco dobré!
Podle mě s tím nemůžeš nic dělat, pouze je poprosit o malé drobnosti jako je úklid nebo třeba rozpis prací, abys věděla kdy bude hodně hluku a kdy bude třeba relativní klid a podle toho se mohla zařídit. Ale pokud dodržují pravidla daná družstvem nebo SVJ, tak mají plné právo na rekonstrukci. A věř mi, že být 34tt není to nejhorší, také bys k tomu mohla mít třeba novorozence.
Bohuzel casto je to az nesvar sousedu,kteri si z maleho bytu chteji udelat super bejvak. Ja bych pochopila novou elektriku, ale co tam mohou tolik tydnu jako delat...to by mi uz taky bylo hloupe, tak moc otravovat sousedy. Verim,ze vas musi byt vic. Kdyz ty lidi nemaj deti,tak chodi treba na nocni nebo jsou v duchodu. Muj tata vzdy rikal,ze lidi setri a vrtaj do panelu vrtaky na drevo a pak to trva tyden 😀 8h denne,tolik tydnu a oni nevi? Hm...
Každý chce bydlet v hezkém, čistém a moderním bytě. Ale běda, jak chce totéž i někdo jiný. To je hned vzteku, že rekonstrukce ruší. Ano, ruší, ale taky je to rekonstrukce a ne hra v šachy. Pokud dodržují noční klid, nic s tím neuděláš. Je mi líto, že dělají kravál, ale i vy jste rekonstruovali a i vy jste ty tři týdny dělali ultra kravál. Jen jste si očistili svědomí, protože jste to řešili se sousedy předem. Navíc komplet reko neuděláš za tři týdny, to tak maximálně vymaluješ, položíš podlahy a možná smontuješ kuchyňskou linku. Pokud je třeba hýbat s dispozicemi, bourat a vybourávat plus pak komplet změna interiéru, je to tak na 3-5 měsíců práce.
To je vec pohledu. Kdyz se maka,do mesice neni co resit. Je to jen byt,ne barak. Ale to by firmy byly proti sobe, protoze kdyz to natahnou,inkasuji vic. Proto u nas v okoli (Praha8) se nenajimaji prazsky netahla, ktery zatepluji panelak mesic 😀 kdyz to jejich moravska konkurence ma do dvou tydnu vc stavby leseni. Navic,toto je uz od brezna, tudiz pres dva mesice. To fakt nevim,co tam delaji, nejhrubsi prace se odbudou a ted by uz meli jen "lestit". To se zase musim autorky zastat. Navic kdyz majitele bytu to vubec netizi a oni maji cas...zalezli nekde v klidu. My mame teda super bytnou,ta by si na ne doslapla,jaktoze nevi,kdy skonci 😀
@astyna88 to vrtání do panelu vrtákem na dřevo mi připomnělo, jak jsme chtěli u našich vyvrtat pár děr 😂 Měli jsme obyc makitu s priklepem a vrtaky do zdi a stejně jsme skoro odvařili vrtačku a vrták taky pěkně žhavil. Se nakonec muselo půjčit vrtací kladivo. Hold poctivý panel ze 70. let.
@astyna88 Promiň, ale to je slušná blbina. Firmy nejdou proti sobě, protože jsou málokdy placené od hodiny. Domluví se zakázka za nějakou cenu (jde tedy o úkolové zadání) a maká se. Navíc když se rekonstruuje byt úplně do plnejch, tak máš hromadu činností, které na sebe musí navazovat a nejde je přeskočit. A potřebuješ k tomu součinnost cca 10 profesí od zedníků bouračů/stavěčů, přes elektrikáře, topenáře, plynaře, instalatéry... většina věcí musí projít revizí, nemůže ti to dělat každý a na každého musíš třeba čekat, protože ty firmy mají zakázek hromady. Když máš tohle hotové, nastupuje ti další parta truhlářů, podlahářů, štukatérů, opět třeba i instalatérů... A to jsme pořád jen u hrubé stavby bez designu. No a když máš hotové dispozice, koupelnu, wc, nastupuje montáž a stěhovačka nábytku vč. kuchyně, dveří. Nerealizovatelné za 3 týdny. Tchýni dělala firma sakum prdum koupelnu a zabralo jim to 14 dnů. Táta si koupelnu dělal sám a trvalo mu to 2 měsíce.
Čili, že se ti totální rekonstrukce protáhne klidně na půl roku nemá vůbec souvislost s tím, co píšeš, ale s tím, že rekonstruovat byt prostě není prdel.
Pokud neruší noční klid tak jedině za nimi jít a domluvit se. Nic jiného s tím asi neuděláš.