Ahoj holky,
rozhodla jsem se, že si udělám řidičák. Opravdu ho potrebuji. Mám za sebou víc jak polovinu v autoškole, ale potřebuji se na něco zeptat. Když se s učitelem zakecám, občas zapomenu, jaký rychlostní stupeň mám zařazený. Je na to nějaká pomůcka nebo si to musím pamatovat? Naposled jsem měla trojku, brzdila jsem a vůbec nevěděla, jestli tam mám 3 nebo 2 a tím pádem jsem nevěděla, co mám zaradit. Snad můj dotaz pochopíte. 😊
Trenovat - poznas to jednak podle polohy, jednak podle zvuku auta vzhledem k rychlosti, ale to se proste musi vychytat. A nejlepsi zprava je, az az udelas ty papiry, tak si muzes taky koupit automat a uz to nikdy v zivote resit nebudes :D
@rosie18 Dekuju. Právě jsem se podívala na páku a to se učiteli nelíbilo, proto se ptám, jestli to jde zjistit nějak jinak. Tak snad to bude časem lepší 😊
@tereza0111 To je pravda 😊
@sarahsimona take řadím podle zvuku motoru, ale řídím už dvacet let ... Nicméně nás v autoškole učili takovou malou pomůcku - ne vždy zcela funkční, ale třeba pomůže. Na tachometru 20+ - zařazena dvojka, 30+ - trojka 40+ - čtyřka (1jednicku a pětku bych teď vynechala). A nevím jak to máte vy, ale já třeba na displeji za volantem vidím v rohu číslo - jak mám zařazeno. 🙂 třeba vám něco z toho pomůže.
Vše je o zvyku. Hned teď můžeš poznat, že máš 1-3-5, nebo 2-4-6.. Zbytek je potřeba se postupem času naučit. Poloha řadící páky a otáčky vůči rychlosti.. Nebo ty novější auta už to píšou na budikach, co más za rychlost a jakou rychlost doporučuje zařadit 😅
@sarahsimona Pokud nic nezabere, pořídíš si auto s automatickou převodovkou :D
Tak na páce vidíš co tam mas zařazeno ne?
Jestli je problém v tom, že nevíš, jestli máš např. dvojku nebo trojku, tak si prostě sáhni na řadící páku. Já vím, že mám dvojku dole, trojku nahoře, tak prostě sáhnu a hned vím (občas chci řadit za pět, sáhnu na páku a zjistím, že už ji tam mám 🙈😆)
@krisstina93 No jenže na páku se dívat nesmím
@emillyhk Dobře, zkusím to. Já se minule úplně rychle na páku podívala a za to mi nadal, že se tam dívat nesmím. Tak snad když na páku sáhnu, snad to bude ok 😊
@sarahsimona tak hmatem ne? Když po ni sahnes, tak ji máš buď k sobě nebo od sebe.
@krisstina93 To je pravda, zkusím to 😊 dekuju
@sarahsimona hlavne to chce cas, az se vyjezdis, staci hmatnout a budes vedet, ze dvojka je dole bliz k tobe a naopak treba petka je nahore uplne vpravo a sestka dole uplne vpravo.
@sarahsimona Já s tím v autoškole taky bojovala, jak jsem začala řídit sama, tak řadím spíš po sluchu. Ale ty začátky jsou těžké, no... 😉
Po čase to snadno zjistíš pohmatem, ale do té doby je nejjednodušší vyřadit na neutrál a zařadit to, co tam v danou chvíli má být. Plus minus se nauč, že maximálně do 20 km jednička, do 30 dvojka, do 50 trojka, do 80 čtyřka, nad 80 pětka. Je to orientační, záleží i na terénu a typu motoru, postupně se to naučíš slyšet. Ale na začátku mi to pomáhalo.
Když nevím tak hmátnu, liché jsou dál, sudé blíž.
Mně to auto ukazuje na obrazovce u volantu. Jak to, co mám zařazené, tak to, co by tam být mělo. Ale teda upřímně - po pohmatu jsem to nikdy nepoznala a nepoznám. A v nedávné diskusi se známými jsem zjistila, že na tu řadící páku zírá čas od času každý druhý (maximálně třetí :D), i po desítkách let řízení. Mysli si na to u zkoušky a pak už to nějak půjde.
A ono upřímně - auta se řadící pákou už jsou stejně na vymření, my teď kupujeme nové a ve zvolené verzi už se s manuálním řazením vůbec nevyrábí, tak bych si s tím nedělala moc hlavu. Do pár let už to bude zbytečná dovednost 🙂
@sarahsimona jak tu pisou holky, je to o zvyku, jenze ten prijde az s jezdenim (kdy vis jakou rychlosti jedes a poznas zvuk otacek pri ty rychlosti - takze zhurba treba vis jak motor zni kdyz jedes dvojkou 40 atd...) jenze to je ti ted k prdu. Koukni se na paku nez budes ridit a vizualizuj si ji. lichy rychlosti zarazujes "dopredu", sudy "dozadu". Kdyz mas dve nejpomalejsi, paka je jakoby naklonena bliz k tobe, kdyz je vepredu - 1, kdyz je vzadu - 2. 3-4 zhruba ve stredni linii, analogicky, a 5(6) bliz ke spolujezdci. Ja nekdy, kdyz si nejsem jista taky kontroluju paku pohmatem. Ale je potreba si to trochu osahat - nejlip s vypnutym motorem at nemusis hamclat spojku. Klidne to instruktorovi rekni a zkus si zaradit jen tak, at si to osahas pred jizdou.
@ruzova_pastelka dej si facku... :D ale jo, mas samozrejme pravdu. Leda - by nekdy autorka chtela jezdit na okruhu nebo rally ;)
@odula :D
@odula ze zacatku jako neznalec (novych aut s elektronikou-obcas jedu sluzebnim, ale doma mame 20 let starou klasiku) jsem to poslouchala a hrozne se divila ze to nefunguje a proc to tam jako pise. Najednou jako bych prestala umet ridit, prestoze predtim jsem radila bez problemu🤣
Mě úplně v počátku ještě před autoškolou učil řídit manžel a ten mi "zakázal" dívat se na řadicí páku, ale jen si sáhnout, když si nejsem jistá. Tak jsem si to zažila hned na začátku, a nekecám, nikdy jsem se na páku nedívala.
@sarahsimona buď hmatem a nebo některá auta to mají ukázané na palubní desce
@ruzova_pastelka Ja si teda nemyslim, ze se kazdy druhy diva na paku a rozhodne bych nikomu neradila, ze je ok.
@sarahsimona Na paku se pri rizeni divat nesmis, instruktor ma pravdu. Zarazeni poznas kombinaci pozice (pohmatem) a rychlosti.
@ruzova_pastelka A za trest si spočítej, jakou vzdálenost třeba při devadesátce ujedeš za ty tři vteřiny, než to pohledem zkontroluješ. To fakt každý třetí nedělá...
Je to jako se vsim, je potreba to trenovat. Ze zacatku jsem taky nevedela, jakou rychlost mam zarazenou, tak jsem se rychle podivala, ale to neni dobre. Casem jsem se naucila to vnimat podle otacek motoru a rychlosti. A kdyz si jo nejsem jista, polozim ruku na radicku a podle jeji polohy mi docvakne, jakou rychlost tam mam. Takze za me, vsechno chce cas 😊