Ahoj všem. Jdu si pro radu. Mému nevlastnímu otci před rokem a půl diagnostikovali rakovinu. Ve špatném stádiu, řekli mu, že umře, záleží jen na tom, jak to bude postupovat rychle. Chemoterapie má za sebou, má vývod, imunitu na prd, je často unavený, ale zatím se drží. Nejhorší se to. Což je v jeho případě skoro jako zázrak. Ale nevím, co s mamkou. Boji se, že zůstane sama a psychicky to moc nedává. Chce s ním být, co to půjde. Ale nemyslím na sebe a na svůj odpočinek. Nenapadá vás, co by spolu mohli podniknout, aby trošku vypnuli, přesunuli své myšlenky jinam a aby to on fyzicky zvládnul? Nemáte někdo zkušenosti např. s wellness pobyty nebo lázeňskými pobyty vhodnými pro lidi s vývodem?
@shaun40 právě že on sám mi volal, že máma se strašně snaží mu být oporou a padá to na ní, ať něco zkusím vymyslet a jet třeba já. Že on by jel rád, ale moc toho nezvládne. A ona od něj odjet nebude chtít.
Toto je těžká situace. Ať budeš chtít mamku vzít kamkoli nebude chtít, protože se bude bát, že přítel zemře a ona u něj zrovna nebude. Ať bude kdekoli, stejně na to bude pořád myslet, na tohle myšlenky bohužel nejdou vypnout. Znám to moc dobře, umírá mi maminka na rakovinu. Její přítel se s tím také nechtěl smířit a dlouho to trvalo než si připustil, že odchází. Nám doktoři hodně nabízeli povídání s psychologem, kdybychom potřebovali.
Také jsme si tím prosli, tata byl nemocný dlouho. Našim pomáhalo vypnout na naší chate. Pokud vaši chatu nemají a měli by zájem a chuť, co jim pronajmout chatu na malou dovolenou, třeba prodlouženy víkend, někde v přírodě, třeba by si odpočinuli tam...?
Možná kdyby se našla vhodná chata s dobrým zázemím někde v přírodě, že by se mu tam mohlo líbit, ale to by musel chtít. Nemusí nic podnikat, stačí když budou někde v přírodě.
Pokud jde o maminku, myslím, že bys jí měla dát najevo, že v tom není sama a zkusit si s ní upřímně promluvit o životě, smrti a strachu. Pro tvého otce je boj s nemocí náročný a do psychické pohody mu nepomáhá, když vidí svou manželku padat na hubu a trápit se.
Nevím, jak bych tohle já citlivě komunikovala v rodině, ale pokud chce manželovi skutečně pomoct a být mu oporou, musí ona sama být v pohodě a ne vyčerpaná, vystresovaná a ustrašená, ale chápu, že smířit se s touto situací je nesmírně obtížné.
Co se týká relaxu pro ni, nemusí jet pryč na víkend, ale může si dopřát malý relax, může jít na masáž, do sauny, na kosmetiku, ke kadeřnici. Třeba masér a kadeřnice se dají pozvat i domů.
Možná by mamce pomohlo, kdyby si promluvila s někým, kdo podobnou situací prošel nebo s psychologem. Uleví se jí a uleví se i okolí.
Ahoj. Mě v boji s mou vlastní rakovinou, Hodginovým lymfomem, úplně nejvíc pomáhá knížka Louise Hay Miluj svůj život. Paní Hay se změnou mentálních návyků a životosprávy vyléčila z rakoviny, kdy jí dávali lékaři 2 měsíce života. Já mám prognózu výtečnou, ale rakovina mě vždy děsila a brala jsem ji jako rozsudek smrti. Teď věřím, že to tak být nemusí.
Já jsem prodelala rakovinu 2 krát nyní jsem v pořádku .Já když jsem byla v období léčby tak jsem mela psychicke problémy a zavírala jsem se doma nemela jsem chuť chodit mezi lidi.Bylo to strašne období človek neví jestli čeká na smrt nebo ešte má nejaký mesíc.Lékaři odpovidali že neví záleži na prúbehu léčby.Pro to radim poradit se z nemocnym jestli by chtel neco takového absolvovat já bych to třeba odmítla.Hodne pozitivní energie přeji .