Psychokočka, druhé dítě a stěhování - zažil někdo?

magdalenan
19. led 2016

Ahoj,

chtěla bych poprosit o zkušenosti a rady hlavně teda "kočičí" lidi 🙂

Tak si tak užívám těšení na druhé miminko, na obzoru koupě nového bydlení a najednou panika! Kočka!!

Mám skoro tříletého psychokocoura, kastrovaný v osmi měsících. Pak mám ještě manžela a skoro dvouletého syna 🙂 Zhruba rok a půl trvalo, než kocour přestal kvůli dítěti vyšilovat. Klasika - očůral kde co, co nepočůral, to rozdrápal, hodně věcí tím zničil. Občas dost vřískal, ale snažila jsem se mu denně aspoň chvíli věnovat, aby tolik nežárlil. Teď už je to skoro dobrý, až bych řekla, že jsou celkem i parťáci. Nicméně kocour těžko snáší jakékoli změny, takže mu občas jebne i teď. Zrovna nedávno jsem přes noc nechala v obýváku jedno křeslo na jiném místě a ráno už bylo počůrané.

A teď k jádru pudla, resp. kocoura - v červnu se nám narodí druhé dítě a do toho se zřejmě stihneme na jaře přestěhovat do nového, vlastního bytu nebo domů. A já se teď úplně děsím, jak to kočičák zvládne. Nové prostředí a ještě druhé dítě... On se může pominout, když mám třeba jen nový boty, jak zvládne nový byt nebo dům, s komplet novým nábytkem, to si nedovedou představit, ale jestli mi začne všechno zase ničit, už to podruhý nezvládnu a bojím se, že mě to emočně rozhodí tak, že to odnesou děti a manžel.. A to by pak musel kocour z domu... Poté co se mu v létě povedlo proklouznout do předsíně a pomočit tři dny nový golfky MacLaren, tak má vyhazov na spadnutí... A teď se má tolik změnit... Stěhování odložit nejde, max. o pár měsíců, ale to nic neřeší a jen kvůli psychokočce čekat, až si zvykne na dítě se nám taky nechce, do stávajícího bytu se blbě vejdeme a v novém bude šílet stejně, ať teď nebo třeba za rok. Tak nevím co s tím...?

Mám ho ráda, ale nedovedou si představit zase rok a půl teroru kočičí moči v novém bydlení s novým miminkem...

Díky všem za zkušenosti a rady nebo nápady
M.

uhz
19. led 2016

@magdalenan co by mohlo urcite zabrat, je zacit pomalu poustet kocourka ven. Vetsinou to asi dela proto, ze si vas narokuje a hlavne se nudi. Pokud budete mit moznost domku nebo treba bytu v lokalite, kde je klid a daji se spustit kocici schudky, urcite toho vyuzij. Kocour se zabavi, vylita a jeste si rad prijde domu podrimnout a pomazlit se.

magdalenan
autor
19. led 2016

@uhz Kdysi mohl na velkou terasu, ale lezl lidem z baráku do bytů, jak byli nadšení je asi jasné.. a jednou skončil rozbitej v přízemí, bydlíme v pátém! Prostě skočil. Navíc s dvěma malýma dětma ho ven asi pouštět nechci, je to indoorová kočka a nehodlám v novém bydlišti riskovat nerudné sousedy, že jim naše kočka sebrala maso z grilu a válí se jim v posteli..

uhz
19. led 2016

@magdalenan Kdyby mel volny vybeh, tak by to podle me nedelal. Pokud terasa vede pouze do dalsich bytu, je jasne, ze to bude 1. cil jeho zvedavosti. Na trave, nebo mezi stromy by si nasel lepsi zabavu. Ale to fakt zalezi, kde bydlite, nemuzu soudit. Existuji pry i nejake kocici feromony, co vy je mely uklidnit.. tak good luck!

magdalenan
autor
19. led 2016

@uhz To už jsme zkoušeli, všechny ty lektvary má na háku 🙂 Nemůžeme ale koupi bytu za x milionů podřídit tomu, aby tam byl výběh pro kočku, můžeme to brát v úvahu, ale ne na tom stavět ☹ Diky

barumat
19. led 2016

Za prvé bych kocoura ven nepouštěla - pokud se chcete stěhovat, neměla byste ho stejně nějakou dobu než si zvykne pouštět ven, a pokud byste ho teď naučila na volný pohyb, tak se z něj těch pár týdnů v novém, kdy ho budete držet doma, zcvoknete.
Za druhé myslím, že by naopak mohlo pomoct, že toho najednou bude nového TOLIK, že bude paf celý, a ne jen vzteklý kvůli jedné věci, která je jinak. Tipla bych, že se stáhne, bude trucovat a schovávat se, ale pak ho to postupně pustí celé - ale to je jen můj odhad, takže mě berte s velikou rezervou... Máme doma kocoura a kočku a byť je to někdy soužití na ostří nože (kočka kocoura nemůže vystát, sebral jí vyhřáté místo jedináčka), nemůžu říct, že by to byli nějací potížisti, v zásadě jsou to hodné a pohodové čičiny, takže osobní zkušenosti s psychokočkou nemám 😅
Ale poslední a asi nejdůležitější rada - poraďte se s veterinářem, vysvětlete mu, že máte doma psychouše a čekají ho ne velké, ale obří změny. Mohl by Vám poradit nějaký lehký zklidňující preparát, kterým byste mohli překlenout nejhorší období. Tím nemyslím, že máte z kočky udělat feťáka, ale přeci jen občas by troška klidu asi na škodu nebyla, ne?
P.S.: Feromony na něj nezabírají, a zkoušela jste šantu? Tu obvykle kočky milují a je pro ně jako lehká zklidňující droga 😉

uhz
19. led 2016

@barumat Ja myslela to pousteni ven az v novem a postupne, ne ted 🙂 A s tou santou je to pravda, taky si ted vybavuju, ze jsem o tom slysela dobre veci.

petrusew
19. led 2016

Problém je ten, že každá kočka je naprosto jiná. Mohu soudit, vlastním dva exempláře naprosto psycho koček. Jeden se s námi do deseti letech stěhoval z paneláku na barák, kde již zůstala druhá Mášomrcha. Náš Tequila naprosto nesnášel jakýkoliv zásah do jeho prostoru, tím že jsme ho přestěhovali do baráku, kde cítil cizího psa a kočku byl masakr. Zalezl nám na jedno místo a mysleli jsme si, že nám umře, protože byl naprosto nepříčetný. Nežral, nepil, neslízal s vrchní poličky linky, kam zalezl po otevření dveří ze šatníku - vylézt jen z něj mu trvalo dva týdny! No abych to shrnula, po zajetí v novém si zvykl, ale co jsem nastoupila do nemocnice k malému(byla jsem s tím tam měsíc) tak se totálně zbláznil. Začal krást všechno co měl v dohledu - tj. vylezl na stůl a byl schopný ti ukradnout jídlo z talíře, krade jednohubky, dokonce i tašku s pečivem. Minule jsme přijeli domů (on mezi tím se naučil být venku, chodí tam na WC a celkově se teď snažím eliminovat jeho přítomnost odma, protože mě neskutečně točí) Neustále leze na linku a cokoliv co může tak sežere. Není mu blbé skočit ke sporáku a vytáhnolut si vařící se maso(tohle nikdy, ale nikdy nedělal. Nikdy se ani nepokusil) Prostě mi leze neskutečně na nervy! Radu nemám, jen nenech si život řídit kočkou, protože to je šelma, která se nikdy nedá na 100% ochočit. To co jsi psala ty je fakt maso, to by ten náš už asi nepřežil 😅 já bych ho asi zabila, fakt! Já mám tu výhodu, že když mě na.sere, tak letí ven🙂 Druhá kočka je taky pako, ona je mrcha a nemáme se vzájemně rády😀 Fakt! Bezdůvodně na mě útočí, je zlá na děti (prochází kolem nich a jen tak je sekne) ale zlepšilo se to, tak nějak se tolerujeme. A nejmenší - nejmladší kocour je zase opak, ale je fakt, že jak může, tak taky čmajzne kdejaké jídlo...

barumat
19. led 2016

@petrusew Potvrzuju, že každá kočka je jiná. Našich kočka byla odmala originál, venku na "veřejnosti" dělá, že nás nezná, pohladit se venku dá až posledních pár let (je jí 14), na zavolání dělá, že neslyší, mazlí se jen když chce, jinak prská, syčí, ohání se, prostě hysterická pekelnice. Člověk sedí, ona mu vyskočí na klín, nechá se hodinu ňuňat, pak jí rupne v kebuli a všechno špatně a na klíně je najednou místo kočky tasmánskej čert 😀 Když byl táta třeba tejden na horách, počůrala mu po příjezdu spacák. Jinak je to bordelářka - bobky v hajzlíku jí nechávaj naprosto chladnou, když se jí na hajzlíku něco nezdá, klidně se vyčůrá místo toho v koupelně na předložce - však ona to panička uklidí.
Naopak můj kocour byl odmala takovej sympatickej chlapeček, prostě dobrosrdečnej kámoš. Na zavolání přiběhne, ať jsme doma nebo venku, rád se mazlí, ale není vlezlej, venku za mámou běhá jako pejsek. Celej svůj život po kočce na záchodku zahrabává její bobky a zoufalýho jsem ho viděla v životě jen třikrát, jednou, když mu vypadl ze záchodku bobek ven a on ho nedokázal "uklidit", a dvakrát když se mu udělalo blbě a on se v bytě poblil 😀 To jsem ho našla zapasovanýho mezi záchodovou mísu a zeď, se sklopenou hlavou a provinilým výrazem, že udělal doma bordel. Jako kotě samozřejmě zlobil a vynucoval si pozornost, ale jinak je to úplný zlatíčko 🙂

barumat
19. led 2016

Pro představu - dvakrát Mikulášek a jednou ta naše hysterína - Justýna 🙂

magdalenan
autor
19. led 2016

Holky, díky moc! Koukám, že kočky jsou prostě psycho všude 🙂 On je Jonáš jinak super, poslouchá, mazlí se, neprudí, ale jak mu jebne z něčeho nového, je to peklo. Taky už mě napadlo, že když toho bude tolik najednou, tak to bude třeba léčba šokem 🙂 Šantu jsme taky v minulosti parkrat zkoušeli, buď jí ignoroval, nebo naopak treba zfackoval. 🙂 Veterináře určitě taky zkusim, klidně ho na chvíli zdroguju 😀

petrusew
19. led 2016

@barumat tý to kouká vysloveně z očí😀

barumat
19. led 2016

@petrusew Oproti Mikuldovi je to prostě šelma a samorost, no. Mikuláš je proti ní poloviční pes 🙂
@magdalenan To určitě dáte, budu držet palce!

petrusew
19. led 2016

@barumat ze mě si dělají na vesnici už srandu, když jdu do obchodu jdou se mnou všechny tři😀 sednou si k pomníčku a čekají, až vyjdu a s obrovským vřískotem se vracíme domů😀

teeerez
19. led 2016

@magdalenan to moc dobre to kocour asi nevezme, to je jasny. Za sebe muzu doporucit bachovy esence pro kocky, ja je kapala psychokocce do vody, kdyz byla nemocna a nesmela ven na coz byla zvykla a docela to pomahalo (michaji se primo na miru :D) a pak bych to asi taky konzultovala s vetem :/