Ahoj, omlouvám se, že vystupuju jako anonym, ale je to moje ochrana.
Ráda bych znala vaše náměty, připomínky, tipy...mám takový "jiný" projekt a potřebuju znát co nejvíc názorů.
Chci otevřít kavárnu, čajovnu a kavárnu s dětským koutkem u nás ve městě (maloměsto, cca 1500 ob, poměrně dost matek s dětmi). Nejbližší dětský koutek, co opravdu za něco stojí (tzn. dítě tam vydrží 2 hodiny a rodič taky 😀) je cca 30km daleko u skoro 30tis. města, kde je sice těch podniků víc, ale tento (s kapacitou tipuju 50 židlí) je největší - takže taky často docela plný. Kromě toho je poblíž (ale ne přímo ve městě) pár menších koutečků v restauraci, které jsou ale jen taková ta znouzectnost - nejsou ohraničené, děti z nich utíkají, navíc ruší ostatní hosty.
Kromě toho u nás ve městě je pár pajzl-restaurací, kam s dítětem fakt nejdete a jeden luxusnější podnik, kam s těmi pohyblivými dětmi taky nejdete, protože se bojíte, aby to tam nerozbili, neušpinili. Jeden den v týdnu mají zavřeno, ceny jako v Praze (fakt vysoký! Kafe + dort + malý dýžko 110Kč), koutek nemají, zahrádka hned u silnice, pro děti vůbec nic. Sortiment omezený na pár dortů a toasty a párek v rohlíku.
Prostor, který si pronajmu, je třípatrový prostor sousedící s pekárnou (takže teplo "zdarma"), nikdy nevyužitý - majitel ho doupraví pro mě (podlahy, topení, zábradlí nad schody apod), samozřejmě na vlastní náklady. V přízemí by byl dětský koutek (zastrčený v rohu; asi taková ta klecová konstrukce co jsou teď v módě, kde si děti můžou různě šplhat, mají tam klouzačky, houpačky, ale zároveň aby to bylo i pro menší děti; kromě toho různá odrážedla, knížky, oddělený koutek pro úplné prcky, psychomotorické hračky apod) + posezení pro rodiče. V prvním patře vidím útulnou prostornou kavárnu pro "bezdětné" - babičky na čajové dýchánky (akorát jsou tam ty schody no ☹), rodiče se staršími dětmi, studenti a prostě kdokoliv. Křesílka, hodně místa, komody s lampičkami, hodně kytek, vzdušný a světlý prostor. Knížky (+ plánuju udělat pobídku, aby mi lidé nosili i svoje knížky, kterých se chtějí zbavit a nemají je kam dát), deskové hry, wi-fi v celém prostoru zdarma. Jsou tam krásná velká okna s výklenky, výhled na náměstí s kašnou (budova je v samém centru města, parkování nic moc, ale dá se...).
Dole v suterénu čajovna. Vstup bez bot, koberec, sezení na polštářích, vacích apod. (i kvůli financím, prostor je fakt velký a na zařízení finančně náročný). Přítmí, lampičky, svíčky...
Pořádání akcí - přednášky na nejrůznější témata, vázání věnců, tradiční čínská medicína, tvoření pro děti, narozeninové párty nejen pro děti, ale i dospělé (v té vrchní kavárně).
A teď to přijde. Neomezená konzumace čehokoliv zdarma vč. vstupu do dětského koutku, ale bude se platit za čas strávený zde (kromě čajovny, která poběží klasickým způsobem a bude se platit za konzumaci) - tzn. přijdete, napíšu si čas, vy si samy si v kuchyňce uvaříte kafe (nějaké dobré, ne instantní - plánuju pořídit nějaký kvalitní ale na obsluhu jednoduchý kávovar, v nabídce bude i French Press, aero press apod), nandáte si zákusek, nasypete oříšky a relaxujete, děti si mezitím hrají v koutku. Při odchodu spočítám, jak dlouho jste tam byli (každá osoba zvlášť s tím, že pro děti by byla asi nějaká levnější sazba I KDYŽ zase ty děti fakt hodně projí, takže tady váhám a prosím o názor... Navíc sazba za první hodinu by byla asi dvojnásobná než sazba od 60minuty dál - to by byla už třeba jen koruna za minutu) a je to.
Odpadly by náklady za zaměstnance (chci jich co nejméně), taky si myslím, že by to bylo lepší z hlediska zásobování. Jak píšu, podnik bude takový "jiný", takže kromě klasických zákusků (např. medovníku) bych ráda nabízela zdravější varianty a přijde mi, že tam, kde člověk může ochutnat něco "zadarmo", tak to spíš využije než když se má rozhodnout mezi medovníkem za 50Kč a něčím třeba "raw" za 50Kč, kde je riziko, že mu to nebude chutnat...snad víte, jak to myslím...Prostě myslím, že tam by se spíš jídlo snědlo než když bych ho měla schovaný ve vitrínách a lidi přepočítávali každou korunu.
Sortiment - kafe, čaje, domácí limonády + nějaké ty standardní nápoje bez kterých to dnes bohužel už moc nejde (Coca-cola, Fanta, Sprite a džusy, pokud nezjistím, že by se vyplatilo dělat freshe...a to bohužel asi ne, s ohledem na zásobování čerstvými surovinami), klasické zákusky (jen pár druhů) + nějaké zdravější, alespoň ze špaldové mouky a třtin. cukru, oříšky a sušené ovoce, toasty a obložené bagety (třeba i celozrnné nebo raw), zelenina, ovoce, zdravější pochutiny (např. raw krekry), ovocné přesnídávky pro děti...alkohol jsem nejdřív nechtěla, teď váhám aspoň nad vínem, protože i babči u nás ve městě rády zajdou posedět. A v zimě takový svařáček (samozřejmě ne pro děti, ale právě zase třeba pro náštěvníky čajovny...)...
Celkově chci, aby to tam bylo takové "jiné", ráda se zajímám o různé alternativní směry čehokoliv a pak o tom vyprávím lidem, takže bych si tam s nimi ráda povídala, ukázala jim, že si nemusí doma vařit jen kávu turka nebo instatní, ale pověděla jim, z čeho ta instantní je, jak se ta káva pěstuje, zpracovává, že můžou používat french press atd. Samozřejmě je nebudu tlačit atd., nebudou tam chodit do školy, jen bych nerada aby to byl ten klasický podnik "nazdar, vyber si, zaplať, rychle vypij a jdi pryč, zadarmo tu sedět nemůžeš". Chci, aby tam lidi chodili trávit čas, diskutovat, relaxovat, číst nebo klidně i pracovat, dozvědět se něco nového, vyzkoušet si něco nového...
Vy, které jste dočetly, napište mi cokoliv vás k tomu napadne, kritiku i pochvalu, klidně stačí napsat, že sice tip na zlepšení nemáte, ale že se vám to líbí a že byste do takového podniku chodily...prostě cokoliv.
Moc děkuju!
Mám podobnou zkušenost jako @drzticka81 , jedna naše známá se už nějakou dobu snaží provozovat "jinou" restauraci, ale nemá možnost mít venkovní zahrádku a to je problém, na jaře se jí podnik slušně rozjel, ale přes léto hluboký propad, pusto prázdno. Pro mě by byl ideální podnik s venkovní zahrádkou a vlastním malým hřištěm v dohledu.
@cajomilka presne, aby clovek financne prezil toto obdobi, mel by myslet i na letni variantu-to si vsichni radeji sednou nekam ven-na pivo a zahradku ........je to proste skoda-zase pres zimu, destive pocasi je to fajn......
Ahoj, já bych se trochu bála, že když tam bude víno/svařáček a nebude to placené podle vypitého množství, že se tam prostě někdo bude schopný do hodiny celkem pěkně ožrat a ničit tak atmosféru všem ostatním...
u nás funguje podnik Jiná káva, primárně je to tedy restaurace, kde dávají šanci lidem s psychickými problémy a onemocněním... doprovodné akce, program a myšlenka je hodně podobná, co je v úvodním příspěvku. Chodím tam často a pravidelně, protože tam výborně vaří a je tam hezké prostředí (včetně venkovního posezení). Káva funguje už určitě deset let, ale "mají" dva problémy... jednak naráží na předsudky lidí - vaří vegetariánsky a pak jsou mimo centrum, ač jsou v místě, kde jde bez problémů zaparkovat a je tam luxusnější část města.
@drzticka81 @cajomilka ano, díky za připomenutí. Hledala jsem původně jiný prostor, kde by byla i ta zahrádka, ale bohužel. Tady je možné udělat menší posezení venku, případně tam mít zmrzlinovač. Prostor uvnitř je veliký, takže si myslím, že možná i bude v létě příjemné tam sedět; v našem městě jen jen jediné malé dětské hřiště, lavičky i většina prolézaček na slunci. Letos to šlo, ale loňské léto tam nebyla ani noha. Proto si myslím, že v těch pařácích by to bylo atraktivní místo i pro matky s dětmi, za předpokladu, že by tam bylo chladněji. uvažuju i o přídavné klimatizaci. A samozřejmě jak je tam ta kavárna a čajovna, tak to nebude jen o matkách s dětmi a zase je fakt, že jaro, léto, podzim lidi častěji courají, jezdí na výlety (v našem městě je docela dost turistů...kteří nemají úplně kam jít, buď čtvrtá cenová anebo luxusní cukrárna s minimem zboží a míst k sezení), já sama chodím s kamarádkami víc v létě než v zimě, kdy se mi nechce z domu...
Co myslíte?
@wwwejka díky, to mě nenapadlo. To by se muselo vyřešit tou čajovnou - tu bych totiž nechala klasicky placenou, takže tam by byl třeba i ten alkohol, v malém množství. O tom to ale není, na alkoholu netrvám...
Každopádně díky za připomenutí, já věděla, že založit tuhle diskuzi bude užitečný 😀
@berynka tu jsem zrovna před chvílí prohlížela na netu, hledala jsem totiž trošku "jiné" podniky. Musím tam taky zajít a omrknout. Je to hezký nápad...
No taky si myslím, že není úplně chytrý dělat něco orientovanýho stoprocentně jedním směrem, ráda bych měla ten sortiment namixovaný - něco normálního, něco zdravějšího, vím jistojistě, že kdybych to zaměřila 100% třeba na raw stravu, tak do roka zkrachuju 😀
Když obroda národa, tak pomaličku, krok za krokem...
@research123 Mně ještě zaujalo, že plánuješ nabízet french prress - to jsem v kavárně snad ještě neviděla, myslíš to jako alternativu pro lidi, co jsou zvyklí pít turka? A co je to Aero Press?
@cajomilka jj, třeba, nebo i pro ty co jsou zvyklí na kávovar...používáme ho doma, aero press taky, což je další alternativa přípravy kafe. Vidíš, kdybych už měla tu kavárnu, mohla bys přijít a já bych ti to ukázala, vysvětlila a mohla by sis to vyzkoušet 😀
http://www.kavovazastavka.cz/aeropress
Dětský koutek by neměl být zastrčený. Maminky by na své děti měli mít dostatečný výhled. Aby nemuseli furt vstávat od stolu. Aby si tu relaxaci při kávě, či dobrém čaji, opravdu užily. Na letní období, kdy budou maminky spíše na venkovních hřištích, a procházkách v parcích, vymýšlet pro ostatní věk.generace zajímavé kurzy, přednášky, tvořivé večery a různé akce. Aby se vydělalo právě na hluché období. U nás v jednom podniku je to tak, že rodiče zaplatí vstup. A v kuchyni, je samoobsluha taky různé koláče, dva druhy polévek, nealko, atd. je tam ceník a prasátko, do kterého se dává fin. částka. - ale nevím, jak to mají podchycené, aby zaplatil opravdu každý.
Nevím, v patře kde by byla kavárna, a prodával se alkohol, tam bych už jednoho zaměstnance měla aby kasíroval. Čajovnu bych viděla úplně nahoře. Když se má chodit bez bot. Tak aspoň to jedno patro bude ,,čisté,, Obzvláště v zimě. Tam bude ta klidná zóna.
@research123 Tak mě u toho nesedí to placení za čas. V jiném typu zařízení ano, ale ne u kavárny. V kavárně by se lidé neměli koukat na hodinky, měli by tam v klidu klábosit. Spíš bych dala pevnou taxu za vstup a cokoliv s alkoholem platit zvlášť, nad rámec té taxy.
Ja bych se toho neomezeneho konzumovani bala. Bezavrhovaoa bych to,ale nejak omezila. Treba jeden zakusek na osobu,kava,caj,domaci limonady neonezene. Osobne bych se na klasicke pochutiny vykaslala. Dala bych tam domaci kolace,buchty,naslehane mascarpone s ovocem,atd. Nezavadela bych ani colu,fantu,atd. Jela bych jen v domacim. Z alkoholu bych brala domaci vinko,taxa za sklenicku. Na leto asi pivo,sla bych po malych pivovarech. Zima svarak,super. Osobne bych v takovych koutcich ocenila polevku s pecivem.Moc drzim palce
@sromulenka no když právě ty prostory svádí právě spíš tý čajovně dole (ale je to "sklep", takže i bez bot to bude ok, vleze se do chodby, šup ke schodům, pod schody se zout...a je to tam bez oken a vůbec si to tam představuju typicky čajovnově 🙂 Takový to místo kam se chodí tulit mládež 😀 Zalézt do rohu a dělat, že tam s přítelem vůbec nejsem. Kdežto nahoře je hodně světla, výhled do parku s kašnou, tam to vidím sedět v pohodlných křeslech u okna a drbat s kamarádkou...
Škoda, že je Olomouc tak daleko, zajela bych se mrknout do toho podniku co jsi psala...
Ja bych se jen obavala toho, ze jsou lidi vycurani a nenasytni..a proji a propiji vic nez zaplati za vstup. Ab, se ti to vyplatilo. A nejen deti. Takze bych to osetrila jinak...v cene mate konzumaci za 100,-kc..treba.
@nutricnihodnota no to je právě ono, když přijdeš do kavárny, visí tam mezi tebou a obsluhou ta "transakce" - ty si něco koupíš, oni tě tam naoplátku nechají. Když dopiješ, je ti blbý tam zůstat sedět ještě půl hodiny bez objednání, protože na tebe blbě koukají. Chceš tam být? Fajn, přispěj mi na to jídlo, co tam projíš, ale nikdo na tebe nebude koukat blbě když tam budeš sedět nasucho, naopak.
Jo, zapomněla jsem připsat, že v takovým typu podniku je dovolená konzumace přinesených jídel, což zejména matky s malými dětmi uvítají.
@jitulkabobulka Já do podobných podniků chodím ráda a často, takže tohle můžu docela posoudit a nepřijde mi ta neomezená konzumace jako risk. On se tam málokdo přijde nezřízeně přežrat. Většinou je to vážně o tom, vyzkoušet věci, který člověk nezná a neriskoval by zaplatit pnou cenu, nebo se chce najíst, ale má chuť na víc věcí. Takže já bych to viděla právě na velký výběr jak klasiky, tak specialit, s neomezeným množstvím, ale malými porcemi.
@jitulkabobulka díky za tipy. Je fakt, že ta neomezená konzumace je taková trošku choulostivá. Protože je asi ještě dost čechů, kteří by se tam fakt vyloženě chodili za ani ne stovku na hodinu přežrat a přepít kafe 😝 Ale zase to patří k povaze toho zařízení, dát lidem důvěru a krůček po krůčku trošku přetransformovat jejich uvažování...
Colu a Fantu v případě neomezené konzumace určitě zvážím, to je pravda, že ta by se finančně dost nevyplatila. Limonády stojí nula nula prd, anebo jednou do vody okurku, podruhý mátu, potřetí rozmačkaný maliny...
Nad polévkou jsem taky uvažovala, taky by se mi líbila, ale tam už je to zas horší s hygienou, je potřeba zázemí apod. Ale ještě to zkusím ošéfovat.
Díky 😉
@78marcela ano, to souhlasím, viz příspěvek výše co jsem psala jitulkabobulce...
Zvážím to. Je fakt, že děti jedí fakt hodně, to je právě paradox, dala bych jim levnější "minuty", ale oni by mi tam projedli třikrát tolik. Musím to ještě nějak ošetřit.
@research123 Ale v kavárnách to takhle nefunguje. Do kaváren si lidi chodí číst s čajem, klábosit u kafe a dortíku. V životě se mi nestalo, že bych si v kavárně připadala nepatřičně, když jsem si během několika hodin objednala pár čajů a sušenku, nebo čaj a čokoládu, atd...
@nutricnihodnota super, že je někdo, kdo věří, že ne všichni by té nabídky zneužili 🙂 je fakt, že si taky nemyslím, že by se tam chodili přejíst VŠICHNI, i když nejsem úplná naivka, abych tvrdila, že se občas nějaký filuta neobjeví. ale to je risk. A navíc, budu majitelka, až na to přijdu, tak je můžu vyprovodit 😉
Díky, ten pevný vstup by taky mohl jít, jen si myslím, že minimálně první návštěva by ty bezdětné návštěvníky mohla odradit...já nevím jestli bych sama šla do kavárny (bez dětí), kdybych tam musela platit vstupné a přitom nevěděla, co vůbec tam nabízí apod. Jedině ze začátku udělat nějaký "týden otevřených dveří", udělat nějakou promo akci, aby si to tam přišli vyzkoušet třeba za třetinovou cenu a pak už by chodili za plnou...
Díky za další názor, další užitečný pohled na věc 😉
@research123 ja podnikam 11 let a za tu dobu duvera v lidi v minusovych hodnotach😀
Kolikrat zasnu, co jsou schopni vymyslet.
Ta myslenka se mi libi moc..jen tohoto bych se bala..chce to poradne promyslet.
A zkusit..kdyz to nepujde, zmenis pravidla.
@nutricnihodnota to já třeba zrovna včera...nebyla to kavárna, ale bagelaterie nebo jak to nazvat, já neměla žízeň, dala jsem si jen bagel, kamarádka neměla hlad, dala si jen latté, během půl hodiny jsme měly "hotovo", ale seděly jsme tam až do zavíračky protože jsme se prostě tak zabraly do hovoru, že se nám nikam nechtělo, ale slečna z nás nadšená nebyla. Jako odradit jsme se nenechaly, ale nebylo to úplně příjemný. A to já nechci, chci, aby ke mě lidi chodili s tím, že se u mě může skoro všechno...takové prodloužení domova 🙂
Souhlasím ale, že je to potřeba nějak doladit...zase živit ty lidi nebudu, byť neplánuju na podniku rejžovat, ale nechci ho ani dotovat...
@research123 Z toho jak ses tu rozepsala mám teď dojem, že nejsi moc zběhlá v kavárnách, ani v podnicích eat all you can a přitom chceš provozovat kombinaci obojího. Ten koncept funguje sám o sobě, nějaké změny ze strachu, by podle mě hodně potencionálních zákazníků odradilo.
@78marcela nestraš mě 😀
Jasně, když to nepůjde, změní se pravidla. Případně zařízení rozprodám a zavřu krám. Anebo ho nabídnu majiteli budovy, to je zkušený podnikatel, byť už trochu stárne...O nic nejde, resp. když nejde o život, jde o h***o 😀
@research123 Sama jsi si odpověděla, nebyla to kavárna, ale bageťárna, to je prostě něco jinýho. A navíc, protivnej personál se najde všude, ovšem koncept kavárny je o něčem jiném. Si vem Rowlingovou třeba, ta napsala prvního Pottera po kavárnách, protože si nemohla dovolit topit v bytě celý den.
@nutricnihodnota nevím, jak to myslíš...každou chvíli sedím v nějaké kavárně, buď s dětským koutkem nebo bez...v pár all you can eat jsem taky byla, ale nechodím tam nějak moc často. Ale myslím, že většina těchhle podniků nemá v popisu činnosti sociální rozvoj nebo nějakou osvětu, ale čistě zisk...takže srovnávat se s nima fakt vůbec nemá smysl, max. se můžu mrknout, jak to dělají...
@research123 No ano, mají za úkol zisk, jinak by neexistovali. Takže očividně tam ten zisk je, i bez té přidané hodnoty, co bys měla ty.
Nápad jako takový dobrý. Ale udělala bych i průzkum přímo mezi místními maminkami - odchytla bych je venku s dotazy (kam chodí o volném čase (všechny roční období), zda dojíždějí do toho většího města, zda by o to měly zájem, co by uvítaly atd. Bacha na ten vstup a pak zdarma konzumaci - jsou filutové, kteří naspoří a pak tě tam přijdou vyjíst, naberou si do kapes a tradá pryč. U toho patra pro mamky s dětmi bych určo dala kvalitní zázemí pro potřeby přebalování,kojení - možnost i soukromí, nebo i tichou zónu, když dítko usne, ať jej moc nebudí ostatní hrající si děti a ukecané maminky. Alkohol bych taky omezila na minimum, nechceš z toho asi mít pak hospodu či bar. V zimě svařáček, v létě pivo na schlazení - ale max v té kavárně či místnosti pro maminky. Třeba si někdo dá zákusek, kávu a k tomu vínko. Když jdu do čajovny, jdu na čaj, užít si atmosféru, ne se nalívat chlastem. Jen si spočítej, kolik sortimentu na jídlo a pití tam chceš mít a promysli i trvanlivost. A taky velikost porcí. Mnohdy si lidi dají zákusek,který vypadá lákavě, zjistí, že jim nechutná a vyhodí se. Když dáš menší "jednohubky" mají možnost více ochutnat, zkoušet, kombinovat, bude je to více bavit. Taky bych asi to jídlo více točila. Nechala bych nějaký základ, který se osvědčí a bere se hodně (na něj se pak opakující se hosté těší), a každý den/týden přidávala něco nového (to je bude zase zajímat, co nového tam je). Já osobně bych tam zašla třeba i jako někdo, kdo čeká na obchodní schůzku, má dost času při čekání na další schůzku/pohovor/vlak,....Při představě, že vyhltnu piccolo a vodu během 5 min a nemám co už dělat a obsluha chodí co 5 min, zda si ještě něco nedám, by se mi líbilo mít klid, pracovat třeba na noťasu, občas se zajít protáhnout a vzít si zákusek s džusem.
Ahojky, myslím si, že mentalita lidí u nás v Čechách je taková, že jsou ochotni platit za hmotné věci (nápoje, zákusky), ale zdráhají se platit za něco nehmotného (posezení). Dokonce bych řekla, že čím menší město, tím více jsou ti lidé orientovaní takto materiálně. Alespoň dle mých zkušeností - Pražák s naprostou samozřejmostí zaplatí třeba za parkování, ale vesničan radši nechá auto někde na okraji a jde pak pěšky, jen aby nemusel platit "za nic". Týká se to i třeba bydlení - často se setkávám s názorem, že kdo bydlí v nájmu, vyhazuje oknem peníze "za nic" (to bydlení prostě lidi vnímají jako "nic" a nechápou, proč by za něj měli platit). Proto si myslím, že pokud si necháš platit za pobyt ve své kavárně, plno lidí to bude vnímat tak, že je vlastně okrádáš (platí ti "za nic"), a musí tedy zkonzumovat co nejvíc materiálních statků, aby se jim to vyplatilo. Zároveň lidé hodně slyší na to, že je něco "zadarmo". A tak mám obavy, že to ve finále bude vypadat tak, že si jeden člověk dá třeba 5 zákusků najednou a do každého jen rýpne (nebo jich sní všech pět, i takový se najdou), další si ještě pro jistotu zabalí na doma a co nejrychleji vypadne, aby musel platit co nejméně. Rozhodně nepůjde o poklidné místo, kde se "zastavil čas". A rozhodně nepůjde o výdělečný podnik.
Ja jen napisu svuj postreh-u nas vetsina takovych podniku, kam muzou matky s detmi-hernicky-ztroskotaji na obdobi jaro, leto podzim-protoze to vsichni radeji travi cas venku-a nechodi do techto prostor......mas promyslene toto obdobi?