Prodejka nebo faktura? Jak to řešit?

11. črc 2023

Prosím o radu.
Mám na prodej nějaké vybavení pro ptactvo. Ozval se zájemce a požaduje prodejku. Nemám s tím zkušenost. Jsem fyzická osoba, nepodnikám. Mám takový doklad vyplnit? Nebudu pak muset státu odvést DPH nebo tak něco?
Ještě mě napadá varianta faktury. Manžel je OSVČ a vystavuje si faktury ve fakturoidu, je možné vystavit fakturu přes něj?
Nebo to nějak jinak řešit? Prosím poraďte, děkuju 🙂

merope
11. črc 2023

Pokud by to fakturoval manžel, tak z toho bude muset zaplatit daň + sociální + zdravotní pojištění.

betelgeuzz
11. črc 2023

Nic takového bych nevystavila, napsala bych, že prodávám svoje přebytky, maximálně mu napíši potvrzení, že jsem přijala platbu. Možná si to chce dát do svýho účetnictví, nebo jde o podvod.

autor
12. črc 2023

ano říkal, že to chce do účetnictví. A třeba něco jako příjmový doklad by mohlo být?

merope
12. črc 2023

Třeba příjmový doklad - případně ještě ať ti to pošle na účet.

betelgeuzz
12. črc 2023

Tak ať si on vystaví výdajový pokladní doklad a ty mu to podepíšeš. ale ty, jako fyzická osoba, nemáš co vystavovat doklady. Nebo mu můžeš poslat potvrzení z bankovního účtu, že jsi peníze přijala a podepíšeš mu objednávku, kterou si on vystaví.

kekita
12. črc 2023

Pokud jsme něco kupovali přes fyzickou osobu a bylo to dražší, tak to bylo vždy přes kupní smlouvu. To je doklad, který může použít v účetnictví. Fakturu ani nic jiného vystavit nemůžeš, pokud nepodnikáš. Přes manžela bys to teoreticky mohla prodat, ale on musí mít živnost na maloobchod/velkoobchod. Jinak to taky vystavit nemůže.

autor
12. črc 2023

@kekita jo bezva, tak ta kupní smlouva se mi zamlouvá asi nejvíc, a taky mě napadla