Prosím o radu.
Mám na prodej nějaké vybavení pro ptactvo. Ozval se zájemce a požaduje prodejku. Nemám s tím zkušenost. Jsem fyzická osoba, nepodnikám. Mám takový doklad vyplnit? Nebudu pak muset státu odvést DPH nebo tak něco?
Ještě mě napadá varianta faktury. Manžel je OSVČ a vystavuje si faktury ve fakturoidu, je možné vystavit fakturu přes něj?
Nebo to nějak jinak řešit? Prosím poraďte, děkuju 🙂
Nic takového bych nevystavila, napsala bych, že prodávám svoje přebytky, maximálně mu napíši potvrzení, že jsem přijala platbu. Možná si to chce dát do svýho účetnictví, nebo jde o podvod.
ano říkal, že to chce do účetnictví. A třeba něco jako příjmový doklad by mohlo být?
Třeba příjmový doklad - případně ještě ať ti to pošle na účet.
Tak ať si on vystaví výdajový pokladní doklad a ty mu to podepíšeš. ale ty, jako fyzická osoba, nemáš co vystavovat doklady. Nebo mu můžeš poslat potvrzení z bankovního účtu, že jsi peníze přijala a podepíšeš mu objednávku, kterou si on vystaví.
Pokud jsme něco kupovali přes fyzickou osobu a bylo to dražší, tak to bylo vždy přes kupní smlouvu. To je doklad, který může použít v účetnictví. Fakturu ani nic jiného vystavit nemůžeš, pokud nepodnikáš. Přes manžela bys to teoreticky mohla prodat, ale on musí mít živnost na maloobchod/velkoobchod. Jinak to taky vystavit nemůže.
@kekita jo bezva, tak ta kupní smlouva se mi zamlouvá asi nejvíc, a taky mě napadla
Pokud by to fakturoval manžel, tak z toho bude muset zaplatit daň + sociální + zdravotní pojištění.