Ahojte, řešili jste tohle někdo? Potřebuji se vyrovnat s manželem, se kterým máme byt i hypo napůl. Jak to chodí v tomhle případě? Zbývá nám doplatit cca 1,5 mil., byt má teď hodnotu cca 2,5 mil., je to tak, že ho můžeme tedy prodat jen za 1 mil? Odečítá se ta hypotéka kupujícímu? Jsem z toho jelen ☹
@kristy82 dalsi moznost je to, ze nekdo hypoteku prevezme a jeste milion doplati, kdyz se budete chtit vyhnout pokute za splaceni mimo fixaci. Uz jen dan z prevodu nemovitosti je palka, i kdyz ji tedy hradi kupujici. Jste tam trvale hlaseni? Tam by taky mohl byt problem s dani z prijmu, kdyby ne (myslim 2 roky trvale nebo 5 let dokazatelne, napr.od sousedu).
@kristy82 no ja 90 jen jako provizi realitce :-/ jj, poradne na to jukni, tady treba pisou, ze neni nutne mit trvaly pobyt, ale treba, ze ti to sousede dokazou, ale co kdyz ne? http://www.vasereality-pv.cz/cz/p/dan-z-prijmu-... jo a pozor, 15 % a vice, 7 je myslum darovaci... Vari se mi mozek v horecce, to me omlouva 🙂
Hmm, tak uvažuji, že bych si byt s hypotékou nechala a chlapa vyplatila, ale taky nemám tušení, jak se to dělá, když ty prachy na vyplacení nemám. Lze se domluvit s bankou jakoby na navýšení hypotéky třeba o 400 tis? Nebo si vzít k tomu úvěr? To by asi bylo nevýhodné. Jsem v pasti fakt, nikdy bych nevěřila, že se mi tohle stane ☹
Taky je otazka, jestli ti pujci nebo navysi, zalezi na prijmu a prislo by do uvahy refinancovani, kdy bys ho i vyvazala, kterou mas banku? Ja byvaleho vyvazala jedine tak, ze mi tam pristoupili rodice, na rok, nez jsem to refinancovala. To uz by ted neslo.
My jsme to pravě teď refinancovali nedávno, prostě to tak blbě vyšlo, podepsali jsme další smlouvu a pak odešel, je to u Hypoteční banky a jsou tam momentálně super podmínky, myslím, že nižší úrok už ani nejde, mám v tom zavázaný byt svých rodičů, který tam ale teď už netřeba, protože hodnota bytu hodně stoupla, řešila jsem právě, že ho vyvážu, ale teď uvažuji o navýšení a že bych ho zase využila, ale opravdu nevím, jestli to lze a jestli to řešit s hypo bankou nebo s normální bankou úvěr. Nevím ani, co je teď nejlepší řešení pro mě, jestli se na to vykašlat a prodat anebo ne, prostě chaoz 😒
Zkusila bych se v te hypotecni zeptat na moznosti 🙂 navysit o neco by to snad slo, zalezet bude na prijmu. Popr.tam taky vrazit nejakeho pristupitele, ktery bude rucit misto nej.
No jo, ale to je vlastně kravina, hypo banka mi přece chlapa nevyplatí, jsem to myslela tak, že by mi jako dala úvěr (nějaký překlenovací?) a o to mi zvedla hypotéku, ale to asi nejde, achjo 😒 Takovým úvěrem se asi dá financovat jen bydlení a ne bývalý manžel 😢
Neni to kravina, cast toho, co jste uz splatili, ti mohou znovu pujcit. Bud tak nebo proste dalsi uver a jeho vyvazat,to chce s nima probrat. Takhle to neporesime 🙂
@kristy82 Pokud vím, tak byt se prodá za plnou hodnotu (tedy 2,5 mil.), vy s manželem zaplatíte hypotéku a zbytek si rozdělíte. Aspoň tedy při koupi mého bytu to tak bylo - vlastně jsem ani nevěděla, že původní majitel má na ten byt relativně vysoký hypoteční úvěr, který právě splatil z té kupní ceny. Ale všechno tohle byla čistě jeho starost - mě se to nijak netýkalo.