Problém se sousedy. Co mám dělat?

adriana1712
16. zář 2022

Ahojte, prosím o radu, čo by ste robili na mojom mieste.
Pred 4 mesiacmi som sa konečne osamostatnila a odišla som od otca detí, od alkoholika a tyrana. Prenajala som si s deťmi krásny byt, v ktorom som sa hneď cítila ako doma a milujem to tu. Pomaly si zariaďujem byt nábytkom a spotrebičmi, mala som len pár kúskov nábytku. Asi pred dvoma mesiacmi som ale začala mať problém so susedmi pod nami a nad nami. Prvý problém nastal, keď som o druhej odpoledne skladala v obýváku skrinku, musela som do toho trochu praštit. Ihned mi suseda pod nami začala búchať do radiatoru, tak som so skladaním nábytku radšej prestala. Ďalší krát mi búchala do radiatoru, keď prišla dcerka o 15:00 zo školy a na niečom sme sa spolu hlasnejšie zasmialy. Čo sa týka susedov nad nami, s nimi mám zas taký problém, že majú psa, podla hlasu nejaké velké plemeno. Vetšinu dňa je asi sám doma, a neskutočne šteká a zavíja. Prvé dni sme ho lutovali a nevadilo nám to, zvieratká milujeme, len sme si s deťmi vždy povedali: Chudák, zase je sám. Ale...ten psík hrozne zavíja celé dni, začína ráno po 6:00 a končí okolo 17 hod., potom už počuť len dupot detí, ktoré sa s ním hrajú.-To mi vobec nevadí ( suseda pod nami by sa na mojom mieste zbláznila 🤨) Keď som po nočnej, mam velký problém zaspať, vďaka psíkovi v podstate nespím. Nikomu som sa ale sťažovať nebola, a ani by ma nenapadlo mlátiť do topení a pod. Ja s deťmi niesme hluční, teda aspoň myslím. Ano, občas zvýšim hlas, a deti sa tiež niekedy trochu rozbláznia, ale to sme jediní?? V iných rodinách s deťmi sa nekričí, nesmejú sa deti nahlas? Moje deti nebehajú po byte a nemyslím si, že sme nejako zvlášť moc hluční. A snáď nebudem zakazovať dieťaťu aby sa smialo alebo si spievalo keď je deň. Ja sama nemám rada hluk, deťom by som ani nedovolila aby robili velký krik alebo aby hrali doma futbal (ako deti nad nami). Neviem, čo má suseda pod nami za problém. Ale len preto, že som v prenájme, tak nemám nárok na nič? Máme len potichu sedieť, aby náhodou paní pod nami nemala nervy na to, že sa hlasnejšie zasmejeme ?? Po tých rokoch trápenia ktoré som si ja aj deti odrtpeli, sme radi, že sa už možeme radovať zo života a žiť si kludný život. Ale teraz už trpnem aj vtedy, keď mi napríklad omylom upadne mobil alebo ovladač od TV, vtedy už len čakám, kedy sa ozvú rany do radiatoru. V bytě mám koberce, takže zvuky sú viac tlmené ako keby sme mali plovoučku, ale ani to asi nestačí. Takže ja sa vlastne bojím v byte aj pohnúť, vysavač stišujem na minimum a bojím sa reakcie susedy na všetko čo doma robím, ale zároveň trpím psa, ktorý mi nedáva spávať. Nájomnú zmluvu mám zatial len na skúšku do konca roka, tak sa bojím aj toho, aby sa susedia na nás nesťažovali majitelovi a on by mi nepredlžil zmluvu. Som už zo všetého na prášky. A tak strašne som sa tešila na kludný život bez stresu a bez podriaďovania sa... Čo by ste robili na mojom mieste ? Ďakujem 🌸

biedronka10
16. zář 2022

A co se ti stane, když bába zabouchá? Zjistíš že nic. Bojíš se podvědomě, protože máš podlomené sebevědomí z bývalého psychopata. Ale to nemusí pokračovat dál. Je to jen o tobě. Bát se nemusíš, není důvod a nedelate nic proti zákonu. Proč by ti mělo se udělat špatně, že bába zabuší? Když zabuší tak dupni. Čeho se bojíš? A co se týče majitele, šla bych hned za ním si o tom popovídat. Říct mu co tě trápí a jak to je, ať má taky pohled na věc z tvojí strany. Třeba budes překvapená že ti dá za pravdu, že bába je blazen. Jakože bude a nebudeš první na koho tohle zkusila. Protože tohle dělají lidí co nemají problém s tebou, ale se sebou. Ona se duši vlastní zlobou a frustrací z možná něčeho je nespokojená, rezignovana. Můžeš jít za ní a konfrontovat ji. Zeptat se jí na to co je za problém, ale obávám se že nejsi dost v psychické pozici, aby si a ní jednala. Ty se musíš dát do kupy sama. Věř mi to, já mám bohaté zkušenosti s problémovými sousedy a nejedná se o panelák. Až když jsem pochopila jak na ně, je mi super a lehko. Porušuje s zákon? Neporusujes, tak nazdar babo. To samé nahoře. Až se na to budeš cítit, jdi za nima a promluv si s nima. V klidu rozumně. Když mají děti, určitě by mohli chápat situaci a pokud ne, máš důkaz, že jsi to chtěla řešit. Lidi jsou různí a dělají různé činný, ale ne vždy je to o těch druhých. Většinou je to o nich samotných.

tasimia
16. zář 2022

@adriana1712 děláš to co ta sousedka chce, pomalu a jistě. Nevidím důvod proc by si nesměla vysavat atp. A když triskne, triskni do topení taky.
A kdyz za tebou přijde, rázně ji řekni, ze nerusis noční klid a pokud se ji něco nelíbí, tak at si to řeší sama doma. Od takových, když si něco necháš líbit, to bude horší a horší.

adriana1712
autor
16. zář 2022

@biedronka10 ohledně báby pod nami sa bojím len toho, že sa bude na mňa sťažovať majitelovi a ten mi nepredlži zmluvu. Máš naprostú pravdu čo sa týka mojho sebavedomia. Nemám skoro žiadne. Keď bába zabúcha, sama pre seba si hovorím, že asi jej tam pojdem zazvoniť aby mi do očí povedala, čo má somnou za problém..ale nemám na to sebavedomie. Stejne tak aj čo sa týka susedov nad nami. Som ten typ, čo radšej potichu trpí, len aby neprišiel o to, na čom mu záleží (tento prenájom). Jednou som šla so susedou zdola vo výťahu, nepovedala mi vobec nič. Ja som až potom zistila, že je to tá pod nami. Keby som to vedela, asi by som ju v tom výťahu oslovila. Ale zazvoniť jej..na to proste nemam odvahu. Majitel tu býval celý život a předpokládám, že susedov dobre pozná, a oni zas jeho. Bojím sa toho, že budú susedia majitelovi hovoriť že tá Slovena čo je u neho v prenájme je hlučná a ešte drza, alebo niečo podobné. A už teraz sa desím napríklad Silvestra. Chce prísť ku mne brat s priatelkou a s 5-ročným synom a potichu na zadku určite nikto sedieť nebude. Už som aj premýšlala nad tým, že sa na niečo vyhovorím, a budem na Silvestra sedieť sama doma s deťmi, ale z toho radosť nemám. Okrem brata už nemám nikoho a vidíme sa len málokedy, tak som sa tešila že spolu strávime aspoň Silvestra..

adriana1712
autor
16. zář 2022

@tasimia velmi rada by som to urobila a vždy vojde do mňa už taká zlosť, že som niekedy odhodlaná jej ísť zazvoniť. Ale bojím sa.

tasimia
16. zář 2022

@adriana1712 prober to z majitelem, řekni mu jaký je problém a aby o tom věděl. Neustupuj. Vyhraje.

adriana1712
autor
16. zář 2022

@tasimia má prísť v listopadu, buď s výpoveďou alebo s novou zmluvou. Určite mu poviem čo ma trápi, som zvedavá ako zareaguje.

tasimia
16. zář 2022

@adriana1712 ja bych mu zavolala rovnou v pondeli, aby věděl.

adriana1712
autor
16. zář 2022

@tasimia nemám odvahu, kým neviem, či mi predlži zmluvu :/ nemožem príst o bývanie týžden pred Vianocami..

tasimia
16. zář 2022

@adriana1712 a to si raději necháš líbit svym způsobem šikanu od sousedky? Jako nakonec je to na tobě, ale tohle není důvod pro neprodloužení smlouvy.

adriana1712
autor
16. zář 2022

@tasimia nenechám. Ale budem musieť asi nabrať vela odvahy.

tasimia
16. zář 2022

@adriana1712 je to buď a nebo. Některé sousedky jsou na ranu, ta nad námi chodila s tím, že mala buci :D.

biedronka10
17. zář 2022

@adriana1712 s tímhle přístupem dosáhneš jen toho, čeho chce, že uteces sama. Ne majitel té nevyhodí za tohle, jestli ti jde o to. To totiž nejen že není na vypovězení smlouvy, ale stěžovat by sis mohla ty. První co udělej je promluv si hned s majitelem a druhý psycholog. Ať tě naučí se vypořádat vnitrne s takovými nepříjemnými situacemi. V životě budeš čelit větším výzvám než zakomplexovane babě.

barumrallyebum
17. zář 2022

Jestli si baba stezuje na kazdeho najemnika, tak ji majitel musi nesnaset, protoze hledat kazdy rok noveho najemnika se asi nikomu nechce. Majitel je rad, ze ma nekoho kdo mu plati a ma klid. Nikde jinde si baba nemuze stezovat, protoze nedelas nic nezakonneho! Vem si kolik najemniku je fetaku, bordelaru a nikdo s nima nezmuze nic!

leniczka23
17. zář 2022

Šla bych za ní a řekla jí ať se nezlobí, ale že v bytě normálně žijeme a že tam žijeme s dětmi a ty prostě někdy dupat budou. Poprvé bych to možná zkusila s kytkou a čokoládou. Že noční klid je od 22:00-6:00 a že o tomto čase ji můžeš zaručit, že klid bude. Ale že v ostatním čase budete v bytě normálně žít. Určitě bych nepřestávala s činností kterou dělám když zaboucha, aby si ona nemyslela že když zaboucha vy semposadite na.prdel a budete se klepat.
No a kdyby bouchala i nadále tak už bych ta vlitla a řekla paničce že jestli chtěla mít naprostý klid, měla si postavit barák na samotě u lesa a jestli tě bude přes den obtěžovat boucháním, podas na ni stížnost na úřad (což jde samozřejmě) .
Předpokládám, že toho nechá.
A majiteli bych to zavolala hned, že se jen ptám, jestli je to běžné, jestli nemá zkušenost, že jste opravdu normální lidé co v bytě normálně žijí a žádný nadměrný hluk neděláte a dodržujete noční klid. A uvidíš co ti řekne.
Držím moc palce, ale nenech si to líbit. Pokud je majitel normální, tohle pro něj absolutně nebude důvod k tomu v dát výpověď a pokud normální není a bude chtít aby to jste odešli pak buď jedině rada, protože do budoucna by ani byly nejspíše problémy ještě větší.

krisstina93
17. zář 2022

Sousedku bych ignorovala, kdybych ji potkala, tak bych se jí zeptala, jestli mají taky takový problém s radiátory, že jsou nějaké hlučné :D přece se nebudeš doma bát i pohnout.

alilali
17. zář 2022

Já bych to teda neřešila, s nikým, a sousedce bych řekla, že když mlátí do topení, sere tím všechny, ne jen mě. Pokud chce klid, ať si koupí dům,tohle je prostě nevýhoda paneláku. A zaráží mě, že nějací lidé ještě neumí pochopit, že v bytech se žije, takže mluví, směje i řve nahlas.

vladenkamaminka
17. zář 2022

Na mě kdysi také mlátila sousedka do topení, měla problémy s tím, že jsem malé dcerce ručním mixérem mixovala každý den oběd 😂 ale já jsem jiná nátura, pokaždé jak začala do toho mlátit, tak já to zapínala a vypínala do rytmu písničky 😂 a nevypla jsem to, dokud nepřestala, po týdnu to vzdala 😂 co se pejska týče, neboj se jít za nimi nahoru, mě taky stekal pes, jak jsem nebyla doma a nevěděla jsem to vůbec dokud mi sousedka neřekla, pořídila jsem mu obojek, co vydává nepříjemný zvuk po zastekani a je klid. Nemusí to vůbec vědět, že pes vyvádí, jak nejsou doma...

amazonkajanik
17. zář 2022

@adriana1712 oznámila bych to pronajímateli, jaké nesnáze máte v tomto bydlení, ať sjedná nápravu. Ale nejdříve si promluvte se sousedy, co je za problém a pokud by ignorovali argumenty, tak na majitele objektu

adriana1712
autor
17. zář 2022

@vladenkamaminka čo sa týka pejska..veď to musia počuť všetci susedia okolo. To nikomu nevadí? A tá pod nami..dnes zase mlátila do radiatoru. Vadilo jej, že som z obývaku zavolala na syna ktorý bol vo vedlajšom pokoji. Ten ma neslyšel, ale tá pod nami ano 🤨 asi to budem musieť začať ignorovať, inak sa z toho zbláznim. A s majitelom určite pokecám. Som v tomto byte prvý nájomník, a predomnou tu býval len sám pán majitel, bez detí, bez zvierat, takže suseda si asi zvykla na absolutne ticho, a teraz keď počuje rodinu s deťmi, vadí jej to. Ale to je bohužial jej problém. Ja potrebujem doma normálne fungovať, a nie chodiť po špičkách a šeptať, aby sa suseda nezbláznila. Keby sme boli nejako moc hluční, vadili by sme určite aj iným susedom, nie len tej pod nami..

martinam1992
17. zář 2022

@adriana1712 Tvoje pocity přesně znám, máme pod námi podobnou sousedku, chodila si stěžovat osobně, teď už jen tříska do topení. Syn lezl po čtyřech a jezdil si s autíčkem a byla z toho třetí světová.... Já měla z babky stažený žaludek, bála jsem se, co zase bude, kdy na mě zase bude řvát, že svoje dítě tyram = chodíme málo ven (jak to asi tak ví, že?)
Teď je dlouho klid, tak snad zjistila, že s námi nic nepořídí, ale pokaždé když jdu kolem, tak se vlastně bojím , co zas bude....

adriana1712
autor
17. zář 2022

@martinam1992 ja už sa kvoli nej bojím aj pozývať brata na návštevu. Má 5-ročného syna, a keď sa hrá s mojou dcérkou, tak behajú, smejú sa, kričia. Naposledy keď u nás boli, bola som úplne nervy, až sa ma brat opýtal či mi neni špatne. Som z toho fakt na prášky. Keby som sa nemusela báť o bývanie, neriešila by som to. Ale na to, aby som si prenajala svoj byt a konečne odišla od tyrana, som si musela odkládať peniaze 3 roky a teraz žijem od výplaty do výplaty, a na iný prenájom by som peniaze nemala. Preto sa tak bojím..

montmirail
17. zář 2022

Upřímně? Ta bába tě nakonec vyštípe pokud si to necháš líbit 🤛

cikitkapb
18. zář 2022

@tasimia
@biedronka10 Ač bych ráda, musím s vámi holky nesouhlasit. Taky máme v baráku pod námi takový sousedy. A co můžou když neposloucháme jejich „pískání“? Tak už nám třeba propíchly 2 gumy u auta (pokaždý z jiný sady), pocákali nám auto barvou, pokusili se nám otrávit psa… Já myslím, že to není zrovna málo…

biedronka10
18. zář 2022

@cikitkapb jako jo, to co popisuje já právě měla taky a ve velkým od půlky vesnice. Ale tady jde o psychiku, dokud ona se bude takhle bát a cítit se jako na menší pozici, tak ji to bude bránit se nějak bránit, nebo ohradit. Když ji napíšu že mě úžasní sousedí propíchali pneu u auta, posekali auto, posílali anonymni vylhana udání, fotili si naše majetky, že mě spehuji na každém kroku když vylezu na procházku s dětmi, že dělají stalking a vyhrožují, že nám otrávili kočku...a x dalších věcí, tak ji tím jen vystresuju. Ona evidentně není v pozici, aby dokázala hned reagovat na blazny

tasimia
18. zář 2022

@cikitkapb no ale to už je bohužel na trestní oznámení, dát si auto pod kamery atp.
Já nejsem ten typ, co by ve vlastním bytě, skakal jak chce soused. A to, ze vy jste to nechali dojít až takhle daleko..🤷🏻‍♀️.
Muj ex měl dvojdomek taky z blázny, a tohle jediné pomohlo. Po 20 gumach, jsem se naštvala, dala kameru, šla na policii, nenechala isem se odbyt. Jedna pokuta, druhá posleze podminka. Nahrávala jsem si jejich výhrůžky.Pak už jim sám řekl, že si půjdou sednout na pár měsíců tak se uklidnili.
Bud si to člověk může nechat líbit a nebo něco s tim dělat.
Ex jim chtěl vracet stejnou mincí, ale to nikam nevedlo.

adriana1712
autor
18. zář 2022

@tasimia
@biedronka10
@cikitkapb holky, budem dúfať, že takto ďaleko to nezájde. 😯 Zatial sme len u mlátenia do radiátoru, a snáď s tým časom prestane. Budem ju nejaký čas ignorovať, a nebudem sa jej podriaďovať. Keď som robila niečo hlučnejšie, po jej zabúchaní som prestala, teraz už to robiť nebudem. Budem si pokračovať vo svojom. Nech bába vie, že sa nenechám. Ale ak neprestane alebo ak sa to bude stupňovať, nenechám to tak budem to s ňou riešiť z očí do očí.

cikitkapb
18. zář 2022

@tasimia Žel bohu nemáme možnost parkovat auto na vlastním pozemku, takže kamery směřující na auto, které stojí na volně přístupné silnici před domem, mít nemůžeme. To už jsme zjišťovali, když nám propíchli gumy poprvé.
Ale chápu jak to myslíš. Jen ne vždycky je to tak jednoduché. 😉

tasimia
18. zář 2022

@cikitkapb tak kameru na otřes. Spustí se když bude někdo z autem manipulovat a ty zakázané nejsou ani na to neplatí zákon, jen se nesmí záznam šířit ;).

tasimia
18. zář 2022

@cikitkapb jo a ještě bych si zavolala na Úřad pro ochranu osobních údajů a zjistila si jak to je, protože ono se to trošku i bije, kdy ta kamera lze a nelze.. a hlavně když pořídis falešnou kameru, taky to bude mít super efekt..

veronikav31
19. zář 2022

@adriana1712 upřímně by mě zajímalo co by vaše sousedka řekla na naše děti...ty běhají, piští, hádají se. Bydlíme v posledním patře ze čtyř,občas jsou oba slyšet na celou bytovku.určitě bych si to nenechala líbit, až sousedku potkáte tak se zeptejte zda nemají rozbité topení, že slyšíte bouchání.