Zdravim, precetla jsem nekolik diskuzi a pochopila, ze nejaka "hranice", kdy je piti alkoholu problem je u kazdeho jedince jinde. Presto se ptam, kdy uz je to ke zvazeni nejake formy lecby/terapie, nez to dojde do stavu, ze to dotycny opravdu neni schopny zvladnout? Oba moji dedove pili hodne, jednoho si nepamatuji, upil se, kdyz jsem byla batole, druhy zije, ale uz o sobe nevi (misto na jatra, mu to slo na mozek). Mam proto tedy k opijeni averzi. Problemem je, ze zacal pit manzel a me to proste vadi. Nikomu nic nedela, stahne se sam do sebe a minimalne 2x tydne se opije. Druhy den je pak nepouzitelny. Pije az vecer, vetsinou uz jdou deti spat, tak to taky nejak nepostrehnou. On nema pocit, ze je neco spatne, pry prehanim. 🤷 Ale uprimne sledovat dvakrat (nekdy vickrat tydne chlapa, jak se zlije jako Dan a necha pak na me chod domacnosti a tri deti, protoze jemu je spatne me nejak prestava bavit.
Zcela jistě je alkoholismus problém ve chvíli, kdy je po pití nepoužitelný a jeho popíjení je na úkor rodiny. My to například doma máme nastavené tak, že můj muž může jít do hospody kdykoli chce a může přijít jakkoli pozdě v jakémkoli stavu, a já neřeknu ani vrků, protože občas to prostě potřebuje. Ale protože já jsem se mu celý večer starala o děti, tak on s nimi ráno vstává a mně dělá k snídani má oblíbená vejce Benedikt.
Pokud začal pit z ničeho nic takhle "často a hodne" může to značit, že resi nějaký problém nebo ho něco trápí. Můj manžel, když přijede z práce skoro každý den si sedne na balkon a dá si 1-2 piva. Potřebuje tak vypnout. Zkusila bych si s manželem promluvit jestli nemá nějaké starosti. U lidí co mají problém s alkoholem tak pokud si to sami nepřiznaji tak s tím nic neuděláš.
Ono asi hodně záleží, kde je tvoje hranice, kdy už si myslíš, že má problém a kde má tu hranici on. Bohužel tohle se často nesejde. Spíš asi většinou, no. Pro mě už je to za hranou hodně.
Asi takhle, jednak 2x týdně se opít je fakt hodně, ale víc by mi vadila ta nepoužitelnost druhý den, takže jo, pokud to potřebuješ, tak se opij, ale ráno budeš fungovat. A ideálně vymyslet ještě nějaký trochu náročnější program.
Hloupé je, že pokud na to nepřistoupí, tak máš vlastně jen dvě možnosti, tolerovat to, nebo podat žádost o rozvod.
Jak zde bylo psáno, pokud si on toho není vědom, tak s ním nehnete. Můj chlap pije každý den cca 2-6 skleniček vína. Také mi to vadí, ale on si nepřipouští problém. Nic nedělá, jen večer po uložení dětí místo vody pije víno a přijde mu to normální. Tvrdí, že bez toho neusne. Takže neporadím, ale soucítím s vámi ♥️.
U nás nějak podobně jako u @rebe 🤣
Bez si, vozer se do nemoty, ale ráno vstávás, já spím. Až vstanu káva, snídaně a vytrenej dum🤣🤣
(toto něco za něco ale zavedl prakticky sám. Morální kocovina je docela dobrej hnací motor)
A poslední dobou Teda vyžaduju,aby spal jinde. Protože chrape normálně,natož pod vlivem a na to už fakt nemám nervy.
A to k tomu dojde jednou za čas. Byt to několikrát týdně, tak bych ho druhý den z postele vyhnala asi kostetem.
Jak bylo psáno, je to moc. Problém zcela jistě má. Ale pokud nebude chtít sám,sám si to neuvědomi, nezmuzes nic.
2x týdně je moc, to je prakticky co 3 dny, z toho 1 se ožere, 1 je mu blbe, a zvladne 1 den bez alkoholu a už musí znovu. Na netu jsou testy na alkoholismus, ať zkusí upřímně odpovědět. Pokud nepochopí sám, je to blbý, už to zasahuje do chodu rodiny. Co když má něco zařídit, máte někam jet, nebo máte plány na akci, výlet, to zvládne?
@rebe Mame to uplne stejne. Vecer at si dela co chce, ale dalsi den tu zadna jeho kocovina nikoho nezajima. Na kocovinu by mel narok jenom pri nejake specialni udalosti/oslave atd. Pajni bych doporucila opravdu zacit jednat (jakkoliv), pac prijit o fotra 3 jejich deti neni fakt nic moc.
U mna je hlavne rozdiel ked ide chlap do hospody a vypije si s kamaratmi a ked niekto pije sam doma. Vtedy to je podla mna problem. Z toho smrdi, ze zapija nejake problemy. Skusala si s nim o tom hovorit? Nema problemy v praci? Vo vztahu ste v pohode?
@rebe asi se nad podobnym resenim budu muset vic, nez zamyslet 👍
Ja asi tusim, co zapiji, nicmene to, ze pije, situaci neresi. Chapu, ze obcas je toho moc a potrebuje unik. 😐 Tajne doufam, ze az se situace aspon trochu srovna, tak s tim prestane. Podle nej proste prehanim, nevidi duvod, proc mi to vadi, za nej nedela nic spatne. Podotykam, ze kdyz ho chytne chut, tak mu vecer treba prijde v pohode jet i do 20 km vzdaleneho mesta a zpet jen pro ten chlast. Je pravda, ze vetsinou se z toho do obeda vyspi a je ok. Parkrat se stalo, ze ok nebyl a meli jsme nekam jet nebo neco delat. To jsem pak byla vztekla a on vedel, ze prestrelil. Nicmene za dva, tri dny stejna pisnicka. Tahne se to uz pres rok. Do te doby ne, ze by byl abstinent ale nebylo to takhle moc.
Prožívala jsem v dětství s alkoholikem peklo, mám nulovou toleranci a pochopení pro alkoholismus. A pokud si někdo potřebuje 2x v týdnu ožrat držku (nebavíme se sklence vína či piva k večeři/televizi), tak to prostě alkoholismus je. Já osobně jsem tedy nepříjemná už za situace, kdy zaregistruji, že si manžel lije každý den malé množství, které ještě ředí tonikem, protože jak se říká "opakování dělá mistra" a u alkoholu to platí dvojnásob. Okamžitě mu připomenu, že s alkoholikem už jsem žila a už to nikdy podstupovat nebudu a ať okamžitě začne řešit příčinu svých frustrací, protože pití mu tolerovat nebudu.
Já mám k alkoholu velmi kladný vztah a než jsem otěhotněla, pili jsme s partnerem každý večer víno, nebo prosecco. Máme to rádi, sednout si k televizi nebo ke hře se skleničkou. Ale cíleně se sám opíjet a ještě se tvářit, že to nic neznamená, to už je podle mě docela průser.
Jo, je alkoholik. To, že opakovaně musí/má bažení po chlastu, je schopen pro něj jet večer (protože si nemůže pomoct), pije navzdory plánům s rodinou.. To už je průser.
Dvakrát týdně se napít je podle mě v pohodě , ale dvakrát týdně se opít je už hodně za hranou.
Navrhovala jsi nějak řešit tu situaci, kterou dle tebe zapíjí?
@irmamala mám to stejně...každej večer si dám skleničku vína nebo malé pivo. Nikdy víc. Jen pokud výjimečně někam jdu. Ale opít se už ani nechci jak mám děti....a to před dětma jsem to uměla řádně.
Každopádně ten alkohol mít nemusím. Pokud není, není. Nehroutim se z toho a nejezdím autem v noci po městě a nesháním láhev vína.
já bych i tolerovala, kdyby se opil a nefungoval, ale to by muselo být jednou za uherský rok. JInak nemám problém s večerním popíjením nebo i s chozením do hospody, ale ne do opití . Já nějak nikdy nechápala tu potřebu se opíjet a přijde mi to pod úroveň (pokud to není výjimečný stav), takže to bych nesnesla
Pokud si sám neuvědomí že má problém tak s ním nehneš, i kdyby ses stavěla na hlavu 🙁 to je problém alkoholiků.