Příjmení pro miminko po otci nebo po mně?

marcela2222
19. pro 2016

Ahojky holky, vůbec nevím, jak se rozhodnout. Vůbec nevím, jestli dát příjmení po sobě nebo po otci. Vím, že v dnešní době se dává spíše po otci, ale já nevím, mám z toho divný pocit, kdyby měla mít ta moje malinká princezna příjmení po něm. Miluji ho a on si mě chce do dvou let vzít, ale já nevím prostě. Poradíte prosím?

78marcela
19. pro 2016

Ja dala prijmeni po sobe. U nas byla jina situace, vedeli jsme teda ze spolu nebudeme, ale i kdyby, dala bych stejne po sobe. Vzdy vsude s ditetem vyrizuje matka,tak co..az si vas vezme, tak pak budete mit stejne prijmeni ale nikdy nevis co se stane..dala bych proste po sobe.

danyysek
19. pro 2016

No, a máš jistotu, že si tě vezme? 🙂 Jestli jo, tak bude jednodušší, kydž budete mít přijímení všichni stejné. Pokud jistotu nemáš, dej ji svoje přijmení a pak můžeš změnit přijmení po svatbě malé.

🙂

hojda
19. pro 2016

@marcela2222 A důvod pro do dvou let? Na co se čeká?

jade85
19. pro 2016

Ja bych dala po otci. Osobne teda doufam, ze stihneme svatbu, ale pokud ne, stejne chci, aby melo dite jeho jmeno, prijde mi to jako verejne se prihlaseni k tomu, ze to dite je jeho. Ze je matky je celkem jednoznacny, na to nepotrebujeme prijmeni 🙂 Svoje bych davala jen pokud bych vedela, ze s otcem nebudeme zit vubec.

janamal37
19. pro 2016

Snazne te prosim..dej detatku TVE prijmeni! Taky jsem slysela..AZ si te vezmu a bla bla..diteti jsem pod tlakem otce nechala dat jeho prijmeni a do konce zivota toho budu litovat..zpet uz to nikdy nevezmu. Od otce ditete jsem utekla,protoze se z nej vyklubal vlk v rose berancim..a jaka to byla laska.. Dodnes mam potiz s tim,ze me treba u pediatra oslovuji prijmenim byvaleho partnera a vubec..jsou kolikrat ruzne neprijemne situace. Tim nechci rict,ze tvuj partner neni solidni clovek..ale..je jednodusdi po snatku prijmeni ditete zmenit,nez do konce zivota litovat (jako ja),kdyby se nedejboze neco stalo,protoze v tuto chvili by se zmenou prijmeni musel souhlasit otec ditete,coz nikdy nepripusti..Preju Ti stastnou volbu 🙂 👍

chimneysweeper1
19. pro 2016

My se brát nebudeme, přesto dítě bude mít příjmení po něm. Tak nějak se to předpokládá a mně to asi nevadí, protože jeho příjmení je hezčí a kratší než to moje a ke křestnímu jménu malého se prostě hodí. Bude to můj syn i když bude mít jiné příjmení, já to zas tak neřeším.

marcela2222
autor
19. pro 2016

@78marcela
@danyysek No, jistota není nikdy. Asi právě proto mám ten špatnej pocit... Oni mi všichni říkají, ať dám po něm, že pak nebudu muset chodit a všechno všude měnit ( na rodném listě, na pojišťovně a nevím, kde ještě všude)

@hojda teď jsem se na rychlo brát nechtěli, tak jsme si řekli, že až se malá narodí, tak pak nějak...

tysek9
19. pro 2016

@marcela2222 Určitě jí dej svoje příjmení, dítě se má jmenovat jako maminka 🙂
Když se vezmete, a budeš mít jeho příjmení, není vůbec žádný ani malinkatý problém přejmenovat rovnou i malou 🙂.
Kdybyste se nevzali, malá by měla navždy jiné příjmení než ty, protože otec by pravděpodobně se změnou příjmení na to tvoje nesouhlasil.

marcela2222
autor
19. pro 2016

Moc moc vám všem děkuji za odpovědi, asi teda spíš dám po sobě.. 🙂

janamal37
19. pro 2016

@tysek9 amen,naprosto souhlasim,ja byla hloupa a hormony zblbnuta a ted toho horce lituju :( 🙂👍

vercakolca
19. pro 2016

Já dávám po příteli ;) svatbu plánujeme taky do dvou let, až malá trošku odroste 🙂

marcela2222
autor
19. pro 2016

@janamal37 To mě moc mrzí :( Je pravda, že já a přítel spolu taky nejsme zrovna dvakrát dlouho.. Jsme spolu skoro rok... Otěhotněla jsem po měsíci vztahu, takže se vlastně zas tak dobře neznáme a i když ho miluji a chci s ním být, tak ale musím být opatrná, už kvůli miminku.

78marcela
19. pro 2016

@marcela2222 rodny list muzes zmenit na matrice soucasne jak pujdete vyrizovat svatbu, to nebude zadne vyrizovani navic. A zajit jednou na pojistovnu neni tak velky problem, nasledne pak pri bezne navsteve pediatra prehlasis prijmeni a vic dokladu dite nema. Takze to bych nebrala jako nejake slozite vyřizování.
Ja nevim no..tvoje vec, tvoje rozhodnuti, ja jen vidim, ze.dítě je pomerne narocna zkouska vztahu a ze z nasi.terminove skupinky uz asi pet holek je.pryc od.manzela nebo.pritele..stat se.muze cokoliv, dva roky jsou dlouha doba..a pokud bude vse.ok a vezmete.se, tak.prehlasit prijmeni je malickost

astyna
19. pro 2016

Pokud víš, že s ním budeš, že to bude jednou tvůj manžel, tak dej po něm. S příjmením si nelam hlavu, já se představovala "budoucím" příjmením a nikomu to nevadilo. Po svatbě jsme nechali opravit rodný list syna a bylo to.

Pokud máš ale už divný pocit, dej na to a dej dítěti své příjmení. Ono ta intuice není na škodu. My v době synova narození už byli zasnoubení, dokonce jsme měli i termín svatby. Jsou ale páry, kde se pak chlap blokne a X let se nic neděje a tobě by to třeba mohlo vadit.

zuzineckah
19. pro 2016

@marcela2222 koukám, že si ve 36tt, to ještě nemáte vyřešené otcovství a dohodu o jménu?? Ptám se jen proto, že někteří tatínci se rádi šprajcnou s otcovstvím, když ženská začne vymýšlet s příjmením...
Vzhledem k tomu, že si otěhotněla opravdu bleskově, tak bych se do přítelova příjmení rozhodně nehrnula a ani do svatby teda. Času dost, ten největší závazek máte už stejně na cestě...

lenkaro
19. pro 2016

@janamal37 myslim že v dospělosti si příjmení může změnit aby ho měl po vás znám dva lidi který to řešili až plnoletý

blahova_andrea
19. pro 2016

já dala dětem svoje příjmení. odmítala jsem se jmenovat jinak a přítel to respektoval. po narození syna byla v plánu svatba a ta nebyla dodnes. to už máme i dceru. jestli se jednou vezeme, tak si buď on vezme příjmení podle nás nebo se holt přejmenujeme všichni tři. ale prožít rodičáky s tím, že máme rozdílná příjmení, když jsem s nimi po většinu doby pořád jen já, všechno vyřizuji, všude nás ohlašuji, chodím po úřadech, doktorech, do školky...nebavilo by mě a trápilo by mě hlásit, že jsem x a jdu pro dítě y, nebo aby mi každý říkal paní y, když jsem slečna x 😅 mě by to vadilo. proto jsem volila jak jsem volila. je mi jedno, jaké jsou jinde zvyklosti, vlastně je vůbec nechápu. svého rozhodnutí nelituji a doporučila bych ho každé svobodné matce😉

dendinka
19. pro 2016

Rozhodně bych dala po sobě, nikdy nevíš, co se stane. Když se vemete můžete děti nechat přejmenovat. Když dáš po otci a náhodou se rozejdete, budeš všude, kde se bude jednat o dítě neustále oslovována příjmením, které není tvoje.

luj89
19. pro 2016

@lenkaro Taky znám kluka, který se v dospělosti nechal přejmenovat podle svého nevlastního otce.

@marcela2222 Řekla bych, že otázka příjmení je hlavně věc pocitů, názorů a osobního nastavení každého z nás. Proto je to opravdu jen na tobě a partnerovi a nikdo z nás to tady za tebe nemůže rozhodnout. Já osobně jsem pro dát příjmení po mamince. Neumím si vůbec představit dát příjmení (v případě že bychom neměli s mužem stejné příjmení) po otci. Evokuje mi to pocit jako bych se vlastního dítěte vzdala (vím, hodně z vás by mi namítla jaká je to blbost, ale jak píšu, je to spíš o pocitech než logice). Ty ho nosíš 9 měsíců pod srdcem, ty ho porodíš, ty ho budeš kojit, ty budeš chodit k lékaři, nejspíš i řešit úřady, papíry, školy, školky... Opravdu nevidím jediný důvod proč dát příjmení po otci. A svatba? Žádný problém, prostě si pak necháte každý své příjmení nebo si muž vezme tvoje, nebo jeden z vás bude mít dvě příjmení.

jade85
19. pro 2016

Ja nevim, ja mam pocit (a stejne jak pise @luj89, je to jen a pouze muj pocit), ze vetsina se tady vyjadruje, jakoby to dite bylo jenom zeny a muz byl dobrej jen na to oplodneni a pak se teprve uvidi, co s nim, ale radsi aby s nim dite melo co nejmene spolecneho. Ano, zena je tehotna, rodi, casto (ale taky ne vzdy) koji, ale vsechny dalsi zminovane cinnosti muze zastavat (a casto alespon castecne zastva) muz. Myslim, ze je dobre v muzi posilovat vedomi, ze dite je i jeho, ze za nej nese stejny dil odpovednosti, jako zena a podle toho by se mel i chovat. Chovat se stylem "moje dite-moje prijmeni" podle me spis chlapa od rodiny a odpovednosti odrazuje. Shrnuti - radsi udelat vse proto, aby otec citil odpovednost se o dite a rodinu starat, nez predem pripravovat pudu pro to, co by se muselo resit, kdyby nahodou od rodiny odesel.

nuggett
19. pro 2016

Nechávám příjmení otce.. Jsme spolu čtyři roky na svatbu nespěchám nemám proč navíc jsem nikdy moc svatbu nechtěla takže pokud bude tak jenom papírová rychla abych měla stejné příjmení jako prcek když půjde do školy 😉 jinak asi to je úhel pohledu i kdybychom se někdy rozešli tak mi nevadí že má jeho příjmení přece jenom díky němu mám něco tak úžasného jako miminko.

dzogobela
19. pro 2016

@jade85 souhlas... Taky mam pocit, ze tu plno maminek nebere v potaz (asi kvuli spatnym zkusenostem), ze to dite je stejnou merou tatinka i maminky...

@marcela2222 i kdyz mu das jmeno po otci, tak bude furt Tvoje dite... A resila bych spis s partnerem, treba bude proti, aby se dite jmenovalo po Tobe. A tim, ze mu das svoje prijmeni stejne otcuv narok na dite nezmensis, takze ochrana mimca to az tak neni. Spis je to o pocitu, jak pisou holky i vys... Ale myslim, ze treba meho.manzela by dost ranilo, kdybych prisla s tim, ze nechci, aby se dite jmenovalo po nem.

A pro zajimavost, moje kolegyne ma 3 deti a jak jim je postupne 18, tak si meni prijmeni na jeji, protoze s otcem.se nestykaji a on samozrejme souhlas se zmenou.nedal. Ale nutno teda podotknout, ze to puvodni prijmeni je i dost hrozny, ted si dost polepsi. 🙂

lucyp13
19. pro 2016

Já byla pozadana ještě před tehotenstvim,nejak jsme to nestihli a ted už se mi to nechce resit,svatba pro me není dulezita.pravdou je ze jsem vůbec nemyslela na to ze by dcera mela Mít jine příjmení než tatinek,on by to asi nedal...ted toho lehce lituju,hlavne u doktorů atd. je mi neprijemne když me oslovují jinak..pokud si nejste jista,dejte po sobe...zpetne bych to taky udelalala

zuzineckah
19. pro 2016

@jade85 já s tebou v zásadě souhlasím, nelíbí se mi ten ortodoxní postoj, protože je x případů, kdy dva spolu fungovali i bez svatby bez problémů, pak se vzali a vše bylo jak má být. Na druhou stranu, tady zakladatelka do toho vlítla opravdu po hlavě a jestli partnera před tím neznala, bylo by otcovo příjmení opravdu loterie. Protože po svatbě není problém příjemní změnit, jenže když se nevezmou, nedejbože rozejdou, tak zpátky už to nikdy nepůjde...

nikush150
19. pro 2016

Já bych si osobně do budoucna už nechala příjmení po sobě, to bylo slibů o svatbě za těch 5 let. Malej má po otci a teď od sebe jdeme pryč a jde po mě mráz jen když slyším, že mě u dr. oslovují jeho příjmením.

janamal37
19. pro 2016

@lenkaro ano, ale to už je dlouhá doba, na své jméno si zvykne.. každopádně bude mít možnost volby.. Já to nijak nehrotím, jen vím, že po světě chodí spousta darebáčků, kteří se vybarví až časem.. A já svého počinu z odstupem moc lituju ☹
@dzogobela kéž by moje dítě bylo stejně moje jako otce.. nic jiného bych si nepřála..☹. Bohužel jsou v životě i situace, kterých bych se zpětně vyvarovala a dávat jako nesezdaná automaticky dítěti jméno po otci mi z mého pohledu i zkušenosti přijde příliš krátkozraké. Pokud vše probíhá jak má, není v tom problém.. pokud neprobíhá, zklamaná maminka si do budoucna může ušetřit tu pachuť hořkosti, která ji bude provázet.. pouze vlastní zkušenost, bohužel špatná. Kdybych volila znovu, volím jinak a lépe. Samozřejmě jméno není vše, otec je otcem navždy, ale některé věci mohou pomoct takovou situaci řešit elegantněji. Můj bývalý partner mě málem zabil a mě omylem oslovují jeho příjmením.. není mi to vůbec příjemné. Ale to je samozřejmě extrémní situace. Kéž by mi dříve někdo poradil. Prvorodička, která bude navíc podle úřadů "svobodnou matkou" , se často v zákoutích předpisů a nařízení moc nevyzná. Z deseti vztahů např. jeden nedopadne.. ale všem deseti bych poradila stejně. Lépe je problémům předcházet, než potom litovat. Ve všem. i v tomto případě.

janamal37
19. pro 2016

@nikush150 naprosto chápu.. ☹. Časem to bude lepší, neboj.. Drž se..😘

katka_mel
19. pro 2016

Já mám příjmení holek po sobě. U nás se svatba neplánovala (i když já chtěla i před dětmi) a já se chtěla jmenovat stejně jako mé dítě (popravdě jsem si říkala, že třeba si tu svatbu rozmyslí a vezme si mě, aby dítko mělo jeho přijmení). Vše vyřizuju já. Lékaře, kroužky, školka a já nevím, co všechno. A mě by teda vadilo, kdyby mě automaticky oslovili příjmením partnera/dítěte, místo mým. Pokud se chcete vzít a tatínek bude zapsán v rodném listě, tak pak se po svatbě mění příjmení automaticky (pokud si ho změníš i ty) dětem bez poplatku. Taky jde se souhlasem obou rodičů změnit příjmení pouze úředně (většinou ale tatínkové nesouhlasí se změnou příjmení na matčino). Před 6lety to stálo pětistovku, dnes nevím. Znám hodně holek, které vdané nejsou a mrzí je, že dítka nemají po sobě. Dokonce švagrová se rozvedla se švagrem, švagr má syna tak 36hodin měsíčně a přesto říkal, že by nesouhlasil, aby mu švagrová změnila příjmení na své rodné. I když se spolu nevídají a moc o sebe jako otec a syn nestojí. Takže za mě, příjmení stejné, jako má maminka. 🙂

luj89
19. pro 2016

@jade85 Jenže když někdo dá příjmení po otci, můžeš zase namítnout, že dítě není jen otce a žena je dobrá jen na oplodnění, nošení dítěte a porod. Je to prostě hrozně těžká otázka a já jsem ráda, že to řešit nemusím 🙂.

astyna
19. pro 2016

Osobně, když slyším, že slečna dá příjmení po sobě, tak mi to vyzní tak, že má dítě s nějakým pánem, se kterým vlastně není ani do rodiny a pánovo dítě to vlastně ani nemusí být. Jen se třeba stará a příspívá do rozpočtu. Ve mě to evokuje takový ten opatrný přístup, kdy každý si hraje na svém písečku a čeká na rozkývání toho druhého, kdy žena z vlastní ješitnosti, se "chce ukázat" a muže k něčemu "dotlačit" (není svatba = není příjmení). Přitom i to partnerství je o komunikaci a spolupráci. Já se pak nedivím, když k svatbě vlastně nedojde.