Příjmení po otci. Proč?

17. únor 2023

Zrovna jsem zase v novinách prohlížela nově narozená miminka, a už delší dobu mi vrtá hlavou, proč drtivá většina nesezdaných párů dává dítěti příjmení po otci. A mě zajímá PROČ?

zelenaesmolda
17. únor 2023

Taky to nechapu.Kdyz chlapovi nestojim za to,aby si me vzal tak proc by melo mit dite automaticky jeho jmeno?

autor
17. únor 2023

@zelenaesmolda A ještě když má dítě i jméno po otci 🤦‍♀️ Si říkám že ty ženský musí být asi hodně zamilované, jinak mi to hlava nebere.

codal
17. únor 2023

Já jsem dceři dala příjemní po tatínkovi, protože jsme se stejně chtěli vzít, jen jsme to nestihli, protože mi umřel táta a nebyla na to vhodná chvíle. Vzali jsme se o rok později. Ale mě na příjmení nezáleželo a mám pocit, že i manželovi to bylo jedno, kdybych dala příjmením po sobě, nevadilo by mu to. Nikdy mi ani nevadilo, že mi třeba u doktora říkali chvili jeho příjmením, než jsme se vzali, neřešila jsem to, pro mě to není nijak důležité. Já mám teď obě příjmení a představuju se někdy jedním, někdy druhým, někdy oběma podle situace.

slecnami
17. únor 2023

Taky to nechápu, malá má příjmení samozřejmě po mně a nevím, proč by to mělo být jinak, když nejsme sezdaní...

dashyyy
17. únor 2023

My jsme to brali všechno hopem, takže nejdřív dítě pak svatba.. ani na chvíli mě nenapadlo dát moje příjmení, ale zase jsem věděla, že si mě vezme 😀

bara88
17. únor 2023

Protože se hodlají vzít?aspoň my to tak měli

izz76
17. únor 2023

Já se třeba vdala dvakrát na praní partnera,osobně svatbu k ničemu nepotrebuju,na vztah to nemá vliv. Dite se narodilo před svatbou a příjmení dostalo po otci protože se mi to příjmení líbilo víc než moje, po druhé bylo logické,ze dítě dostane příjmení po otci,když já jsem měla příjmení bývalého manžela a svatba byla do budoucna v plánu.

bara88
17. únor 2023

@dashyyy přesně tak

bara88
Autor odpověď smazal
Zobraz
bara88
17. únor 2023

A co je na tom divného že jsou hodně zamilované? Pokud se otec stará tak nevidím důvod nedat jeho jméno.dite je otce stejně jako matky

uzivatelkapetra
17. únor 2023

Tradice a to, že by to chlapské ego nezvládlo, kdyby se jeho dítě nejmenovalo jako on.

veruuu_kubesovic
17. únor 2023

Dcera měla příjmení po otci, protože jsem otěhotněla velmi brzo po vysazení HA a odmítala se těhotná vdávat...stačí ti to jako důvod? A světě div se, svatba byla i po narození dcery stále "v plánu" a zase jsme si ji chtěli užít, takže až měla dcera 2 roky tak jsme se vzali...

bara88
17. únor 2023

@veruuu_kubesovic my to měli úplně stejně🙂každý mi tvrdil jak se musím očistit od antikoncepce, ať si nemyslím že hned otehotnim🙂

hasara33
17. únor 2023

Já to beru v případě, kdy jsou již zasnoubení a z nějakého důvodu to před porodem nestihli 🙂 pak je to samozřejmě pochopitelné, ale pokud nejsou svoji, tak tomu také nerozumím proč dávat příjmení automaticky po otci, hodně by mi vadilo mít jiné příjmení než má moje dítě zvlášť když v devadesáti procentech všechno zařizují matky (doktoři, školky apod..)🤷‍♀️ z mého pohledu je tedy fér dát tedy příjemní obě, když už ne svatba...... nicméně pokud to tak někomu vyhovuje, tak proč ne, každého věc 😉

te_reza
17. únor 2023

Má příjmení po otci a brát si ho nechci a že z toho nemůže někdo spát mi je úplně putna.

jajulin
17. únor 2023

@uzivatelkapetra Tradicí bych se moc neoháněla, dřív se dítě jmenovalo VŽDY po matce, i kdyby měli svatbu týden po porodu.

bara88
17. únor 2023

@uzivatelkapetra jaká tradice? Na to je nějaká tradice?

veruuu_kubesovic
17. únor 2023

@te_reza že jo? Mám spoustu kámošek, co se jmenuji příjmením jinak než jejich deti a žíly mi to teda nijak netrhá, ať si každý dělá co chce...

autor
17. únor 2023

@uzivatelkapetra Chlapské ego? No to bych s jeho egem rychle zamávala 😃

ai30
17. únor 2023

@zelenaesmolda 'Nestojim za to aby si me vzal' ? 😂😂 Tyjo to je jak z Pychy a predsudku 😅

ellyem
17. únor 2023

Ono tady záleží na několika faktorech. Nechápu, proč mají příjmení po otci děti, o které se tatínek nezajímá (a nemyslím teď případný rozchod po narození, ale celkový nezájem už v těhotenství nebo ne úplně ideální vztah partnerů před). Uznávám to v případě, kdy se partner stará, zajímá a je oporou. Nemusí jít nutně o svatbu. Je 21. století, v dnešní době se lidé berou, protože chtějí, ne proto, že mají dítě (proto mi přijdou komentáře typu: Nevezme si mě, nezáleží mu na mě. zcestné). Náš syn má příjmení po příteli, víme, že se v budoucnu vzít chceme, ale není to aktuální téma. Už v těhotenství jsem věděla, že bude dobrý táta, je úžasný partner, ani na chvíli jsem tak neuvažovala, že by se syn nejmenoval jako on. U lékaře ani na úřadě na mě nikdy nikdo nevolal příjmením od syna/přítele, takže tohle mi přijde taky jako zbytečný důvod - a i kdyby, pokud s někým žiju, mám s ním děti a miluju ho, takovou maličkost jako oslovení partnerovým příjmením neřeším 🙂.

suzanna123
17. únor 2023

@ai30 nebo jako od mojí babičky. "A jak na tebe koukají jeho kamarádi, že si tě ani nechce vzít?" 😀
S ex jsem se nevzala, protože mi to prostě přišlo zbytečné. Ten mejdan bych byla brala, ale zas se mi nechtělo za to utrácet, když jsme plánovali mimino a ten papír mi přišel zbytečný. Děti mají jeho jméno, protože svoje nemám ráda, ale asi jsem se i rozhodla automaticky. Zpětně jsem viděla nevýhody, protože doktory, učitelky atd. jsem zpravidla obvolávala já, takže těm, co nemají averzi na svoje jméno, bych doporučila dát jméno svoje.

autor
17. únor 2023

@ellyem No jo, spousta žen říká "časem se vzít chceme" ale ve skutečnosti o tom chlap ani neuvažuje, jen to slibuje aby byl doma klid.

dashyyy
17. únor 2023

@veruuu_kubesovic já s tím měla trošku problém.. volali nás všude jménem malýho a já seděla a čuměla, protože jsem na to prostě nebyla zvyklá 😀 😀 a když jsem si zvykla, tak jsem se vdala 😀

martinka_33
17. únor 2023

Nedala bych a teď už bych se ani nevdávala, prostě by se díte jmemovalo po mně a hotovo. Nelíbí se mi tenhle zvyk. Teď maji moje deti prijmeni po tatinkach, tedy kazdy jine. Zatimco deti tatinku maji vsechny stejne i kdyz maji jiné maminky. To proste neni fér. Osobne se mi líbí jihoamerický zvyk, kdy mají lidé dve příjmení a ani svatbou ho nemení, deti pak mají jedno po matce druhe po otci, stejné prijmení mají tedy vzdy jen sourozenci.

suzanna123
17. únor 2023

"No jo, spousta žen říká "časem se vzít chceme" ale ve skutečnosti o tom chlap ani neuvažuje, jen to slibuje aby byl doma klid." - a spousta žen se cítí naprosto plnohodnotně, i když si je nikdo nevezme a nepotřebují mít to, že za něco stojí, potvrzené tím, že s nimi někdo vyrazí na radnici...
Ono je to obecně asi rozdíl ve vnímání situace - za mě, se dva lidi berou, je to vzájemné rozhodnutí, který může mít milión důvodů (stejně jako to rozhodnutí neudělat). A někdo to má tak, že chlap si vezme ženu (pokud mu za to stojí). Jako klidně si tenhle světonázor ponechte, pokud vám v životě vyhovuje, ale aplikovat ho plošně je mírně řečeno projevem omezenosti

maximaty
17. únor 2023

Žiju v Rakousku a tady má dítě automaticky příjmení matky. Asi prostě národní zvyk 🤣

eviicka
17. únor 2023

Kdybychom se s manželem bývali nevzali během těhotenství, dítě by se jmenovalo po něm. Měla jsem to tak v plánu ještě před žádostí o ruku. A proč? Dítě je jeho stejně jako moje (no a pak taky jeho příjmení se mi líbí víc 😀).

Jinak když se rozhlédnu po svých aktuálních kamarádkách s dětmi, tak dobrá polovina se vdávala do roka od narození prvního dítěte a odpadlo jim tak měnění příjmení.

lauriak
17. únor 2023

Toto moze riesit iba clovek, ktory ma problem so svojim egom a sebavedomim.
Ja som dala deťom priezvysko po otcovi. Prislo mi to uplne normalne aj v situacii ked sme zobrati neboli a svadbu neplanovali. A ano zamilovana som bola a stale som. ☺️ Dneska uz deti 6 a 3 roky a svadbu uz mame za sebou.
Ja nechapem, ze taketo chujoviny niekto riesi. Ako keby na tom zalezalo. Dolezite je, ze sa rodicia miluju a lasku davaju aj detom. Priezvysko je uplne nepodstatne.

eviicka
17. únor 2023

@martinka_33 tak děti mají dvě příjmení a jaké pak mají jejich děti?