Překonávat strach a toho, co bude. Jak dál?

letojenej
29. zář 2023

Dobrý den, už 14 dní jsem přežila a snažila se překonat svůj strach. Je to pro mě těžké a snažím se vše dávat.
Píší tady o pokračování Bojím se chodit do školy.
Zvládla jsem září se školou za což jsem ráda. A jsem na sebe pyšná.

letojenej
autor
29. zář 2023

@letojenej jak překonat strach? A normálně žít bez toho aniž bych furt myslela na to co bude dál??

irmamala
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
mirin89
29. zář 2023

Jsi dobra, jen tak dál. Zkus si najit nejakeho terapeuta a pracuj s nim na tom. Je dobre, ze si problem uvedomujes a ze se k nemu stavis čelem a neutikas pred nim. Pokud se stydis jit osobne, koukni na online formu pomoci. Co rodice? Vi o tvem strachu?

levandule_k
29. zář 2023

To je skvělé, že se takhle hecuješ a překonáváš. Překonávat sama sebe, jít za svoji komfortní zónu, je strašně těžké.
Budeš si muset najít terapeuta a začít to zpracovávat. Až to zpracuješ, uleví se ti. A co bude dál, záleží na tobě.

letojenej
autor
30. zář 2023

@levandule_k děkuji k terapeutovi jsem již objednaná. Moc děkuji za hezké zprávy

levandule_k
30. zář 2023

@letojenej Když jsi v minulosti zkoušela terapii a nic moc to nepřineslo, přesto máš strach, který je pro tebe opravdový, ale okolí se jeví jako malicherný. Zkusila bych si pogooglit něco o transgeneračním traumatu a sbírat historky předků. Minulé století bylo náročné, dvě světové války, kdy padla velká část mužů, zůstali po nich vdovy, sirotci, nebo se vrátili silně traumatizování tím, že viděli umírat svoje blízké, byli nuceni zabíjet, komunismus, násilná kolektivizace, politické procesy.

letojenej
autor
30. zář 2023

@levandule_k promintě ale asi nechápu, vysvětlíte mi to nějak

levandule_k
30. zář 2023

Ovlivňuje nás i trauma, které se stalo předkům, třeba tvé praprababičce, i když jsi ji někdy nezažila. Říká se tomu transgenerační přenos traumatu. A minulé století bylo docela drsné, naši předci to neměli jednoduché, ale to, co jsem popsala jsou obecné traumatické zážitky. Tvoje rodina má jedinečný příběh. Tak mě napadlo, že bys mohla pátrat tímhle směrem, třeba jestli nějaká tvoje předkyně nepřišla o dítě, manžela, nebyla znásilněna.

https://temata.rozhlas.cz/knihatransgeneracni-p...

Ty se bojíš a nevíš čeho, tak mě napadlo, jestli se na tebe něco nepřenesla traumatický zkušenost tvých předků.

letojenej
autor
1. říj 2023

Dobrý večer, už utekl měsíc od doby co mi začal stres a vůbec se to nelepší. Večer před školou se stresuji a jsem z toho smutná a nešťastná. Rodiče o tom ví a snaží se mi pomoci. Nevíte prosím někdo jak to alespoň trochu zlepšit a aspoň abych se tolik nestresovala? Děkuji za odpovědi.