Chci se “dovzdelat” a mít větší možnosti, stále nebim jestli střední pedak nebo hned na vysokou, je fakt, ze bych rada nějaký titul, ale zase mi říkali, ze na střední mi daji více než na VŠ, praví ve skolce už mám, praxi jen 2 mesice, později bych se chtěla vypracovat na dětskou psycholozku, do poradny nebo něco tomu podobného.
Co byste poradili?
Nevim, co by bylo lepší. Zase se mi nechce “zbytečně” ztrácet čas. Když už tak, aby mi to něco dalo.
@lamce92 Presne tak. S mym Bc jsem byla stastna ze mam SŠ. Ale nektere univerzity pripravuji dobre do praxe... nejde je hazet vsechny do jednoho pytle. Jen je proste fakt, ze tam uz ma obor vic "vedecke" pojeti, zatimco SŠ je vylozene na metodiku, praxi, didaktiku. Ale taky ne vsechny 😉 Jakou univerzitu mate ve vyberu?
Ja se tedy priznam, ze bych sla asi rovnou do jednooborove psychologie, pokud je tedy cilem byt detska psycholozka (pokud "jen" v poradne ci ve skole, vezmou te hned po skole, pokud na terapii a do nemocnice, je potreba jeste atestace) - je to docela beh na dlouhou trat a myslim si, ze praxi u deti ziskas behem skoly. Ale zalezi na tvem case, pokud rada studujes, klidne bych sla i do te predskolni pedagogiky, ale pokud ne, tak je to podle me dost zbytecne.
@ilonne Ve statni sprave ano, ale platove tabulky pedagogickych pracovniku jsou jine. Tam se zarazuje do platovych trid a stupnu dle delky praxe a naplne pracovnich cinnosti, bez ohledu na dosazene vzdelani. Uz tady rozdeleni bylo, asi dva roky, ale zase se vratili zakonodarci k puvodnimu modelu...
@lamce92 jestli nechcete jen titul , nemate žádné pedagogicke vzdělání a chcete rozumět dětem, j existuje hře, vytvarnemu, řečové mu projevu. . Tak si udělejte střední školu.pak specializaci psychologii na VS. Na dalkovem studiu je situace horší , já mam střední pedagogickou školu, začala jsem studovat dalkove VS pedagogického směru a čerpám ze střední školy, tam je to o praktických znalostech, ne o teoriich, pojmech. .
@cokoladovakocka ano je, ve skolce si chci proste nasbírat praktické veci a sledovat děti a posléze pak až budu mít par let za sebou jít do poradny.
@lamce92 V tom Usti? To je dobre... jeste me napadlo, jestli byste nechtela treba specialni pedagogiku a sbirat praxi ve specialni skolce, prece jen tam ziskate mozna vic zajimavejsich zkusenosti do praxe psychologa nez v bezne skolce... no kazdopadne plany mate hezke, tak preju at to vyjde 😉
@lamce92 Ja bych si prvne zjistila vic informaci. Detska psycholozka jako takova je nekdo, kdo ma atestaci z detske klinicke psychologie. Coz obnasi dostat se na psychologii (tj. pripravovat se cca rok i vic, pokud nejde o soukromou VS), pet let ji studovat a potom 8 let atestacni vzdelavani. Jestli pri tom vsem budete mit cas i na pedak, tak klobouk dolu, ale prijde mi to zbytecne. Psychologie a pedagogika je dost odlisna vec.
S detmi pracuje i skolni psycholog nebo psycholog v pedagogicko psychologicke poradne, ale porad plati to o petiletem studiu. A tam uz se obvykle s detmi v takove siri nedela...
@lamce92 Pokud chceš být učitelka ve školce, musíš už mít aspoň Bc. z VŠ