Holky chci se zeptat.... chtela jsem chodit alespon na predporodni kurzy,zezacatku tehotenstvi je to podle me zbytecne,pak doma byla nejaka onemocneni atd a ted dozarizujem baracek takze sem rada ze muzu vydechnout vecer...do porodu mi zbyva neco pres 70dni,a proste nevim zda nejaky ten kurz stihnu,tak se ptam je mezi Vami i takova ktera sla rodit ,,nepripravena" aspon obcas o porodu neco prectu nebo skouknu ale bojim se aby to nebylo malo...nebo mozna jeste nejaky kurzik stihnu...nevim..diky za odpovedi
Určitě to zvládneš i bez kurzu,ale já za něj byla třeba ráda.Vedla jej přímo porodní asistentka od nás z porodnice,kam nás i vzala,provedla a vše ukázala a já byla tak nějak klidnější.Nicméně informací dnes seženeš všude dost i bez absolvování kurzu.
Tak určitě to půjde i bez kurzu 🙂 Ale já taky byla ráda, že jsem na něj šla. Bylo to nejen o porodu, ale ukázali nám i porodní sál, dali nějaké informace ke kojení, řekli něco k šestinedělí a jak o sebe a miminko pečovat, jak cvičit po porodu, jak provést první pomoc miminku, dokonce to měli udělané tak, aby i tatínci, kterých tam bylo mimochodem docela dost, měli představu, co, jak a kdy se bude dít. Takže bych to shrnula, že kurzy, pokud jsou dobře udělané, přínos mají, ale nezbytné samozřejmě nejsou 🙂
Ahoj, určitě to jde bez toho. Já jsem teda na kurzu byla, něco jsem se dozvěděla.. ale já jsem si právě nic moc nezjišťovala a nestudovala, abych se nevystrašila. A na tom kurzu to hodně brali tak, že jako vlastně už všechno víme, a nemá cenu to tedy opakovat, když už jsme si jistě vše zjistili. Pro mě bylo nejcennější slyšet, že vše zvládnu, že i když si něco zapomenu tak mi to půjčí, že PA mi pomůže a sestry na šestinedělí vše ukážou.. a taky seznámit se s prostředím, taky nás vzali na sál.. Teď zpětně bych si o tom asi zjistila víc, jak probíhá porod jsem fakt netušila, a byla jsem hodně překvapená :D
Takže za mě kurz ano, ale jen pro můj klid a že jsem si o tom nechtěla číst sama, a ta informační hodnota až tak velká nebyla.
Ja jsem sice byla, ale jedine v cem mi to bylo asi dobre, byl pocit, ze to zvladnu, zbavilo me to trochu strachu z porodu. Ovsem po prijezdu do porodky jsem stejne poslouchala rady porodni asistentky, takze dnes povazuji kurz za zbytecny😎
Já jsem byla až na konci těhotenství na takovém dvouhodinovém kurzu porodnice, kde jsem rodila.. dozvěděla jsem se něco z teorie, kdy jet do porodnice a tak.. fajn bylo slyšet a vyzkoušet si všechny možný i nemožný úlevový polohy.. ve výsledku jsem nic z toho při porodu nevyužila a sama PA mi po porodu říkala, že je to takhle intuitivně lepší..
Holky diky moc za rady jste zlate. Ovsem na tu prohlidku porodnice pujdu to mam domluvene...☺
Jemnezrozeni.cz, pristi vikend jdeme s manzelem na 2 denni kurz po 8 hodinach a uz se tesim 🙂 jsem po cisari, taktze uvitam ten kurz s radosti 🙂
@duhovakony jsou i rychlokurzy, ktere jsou na 1 den, treba bude i nejaky pred Tvym terminem porodu. Ale urcite bude i spousta videi na youtubu. Jsou dva zpusoby dychani, hluboky a na pejska. Hlubokym dychanim se vydychava kontrakce a pejsek pred tlacenim (stejne budes pejskovat i na konci pri kontrakcich, teorie je teorie, praxe je praxe) s tim, ze na zaver se poradne nadechnes a tlacis a pak az vydechnes. U tlaceni mej zavrene oci, jinak Ti porupaji cevky v ocich. Tlac jakobys tlacila, kdybys mela total zacpu a byla odhodlana zacpu pokorit (blbe prirovnani, ale je to tak). Prioadne jeste si muzes rici o epidural, v nekterych porodnicich delaji i zkousky pred podanim, tak kdyz Ti budou davat kanylku a nebudes jeste rozhodnuta, jestli epidural chces nebo ne, tak pokud delaj vysetreni a pripravu, tak si o nej rekni, aby ti ho pak rovnou mohli dat, az si o nej reknes. Priprav si kdyz tak porodni plan a zbytek teda zalezi na miminku. Preji rychly pohodovy porod bez komplikaci a at jsi Ty i mimi v poradku a zdravi 😊
@priefi dekuju😊👍👍
Ahoj, na žádném kurzu jsem nebyla a co se týče přípravy na porod, akorát jsem pila maliník a cvičila s Aniballem - a ten fakt pomohl (dlouhá 1. doba porodní, nejdříve mi praskla voda, kontrakce nikde, otevírala jsem se 2 dny, nakonec porod s oxytocinem, takže de facto vyvolávaný). Epidurál byl skvělý, bez něj bych to nedala (ale to neznamená, že sedne každému).
@duhovakony Jasně že to zvládneš i bez kurzu. Ven ho dostaneš tak nebo tak 🙂. Já jsem na kurz chodila, ale stejně se mi úplně všechno vypařilo a bylo to jako bych tam nebyla, takže úplně v pohodě, sestra ti řekne co a jak máš dělat 🙂
@blackhole o tom anibalu jsem cetla a jsem hodne na vazkach nekdo je pro nekdo proti...🤔
@bacika jasny ven proste musi☺ dekuju za radu
@duhovakony ja ho mela a doporucuji,.zpevni svalstvo, takze tlaceni bude silnejsi a hlavne po porodu to svalstvo.nebude tak bolet, protoze uz bude zvykle. Zaroven to natahuje i hraz, ale ja zacala cvicit pozde, takze me nastrih neminul 😉
K tomu Aniballu - neměla jsem nástřih ani poranění a cvičila jsem od ukončeného 36. týdne každý den. Předtím jsem to konzultovala s gynekologem, který souhlasil (těhotenství jsem měla fyziologické bez větších problémů). Vytlačování bylo někdy nepříjemné, ale nekrvácela jsem u toho a neměla jsem ani žádné další potíže.
Moje máma měla skoro na chlup stejný průběh porodu včetně nutnosti oxytocinu, akorát v té době ještě nedávali epidurál (což si nedovedu představit) a potrhala se až na záda :( Tak jsem si říkala, že možná mám geneticky danou menší pružnost svalů pánevního dna, resp. hráze (je to jen moje hypotéza) a chtěla jsem se na to trochu připravit.
@duhovakony já jsem na kurz jít nechtěla, byla jsem se jen s manželem podívat v nemocnici, kde jsem chtěla rodit, chtěla jsem pít maliník, trochu jsem uvažovala o anibalu. Ve finále bylo vše jinak, rodila jsem hodně předčasně, musela jsem do jiné porodnice, kde jsou na předčasné porody připravení, maliník si dávám teď a anibal jsem ani nestihla koupit. Porod jsem nakonec nějak zvládla, spíše jsem se blokla trochu psychicky, kvůli tomu, že to bylo tak brzo, ale i bez kurzu si myslím, že to každá žena zvládne 😉
Jestli tě to uklidní, tak já šla připravená s několika kurzy, a jelikož jsem v porodnici strávila porodem asi hodinu a půl ( a půl hodiny z toho zabral příjem na box:D), bylo mi to naprosto k ničemu, akorát jsem si furt opakovala "klid, dýchej, uvolni se" =D stejně je každý porod trošku jiný, společné mají to, že jsou jakési pravidelné stahy, musíš dýchat jak je ti příjemné, snažit se být klidná a (ač se to zdá zvláštní) uvolnit se, co nejvíc..prcek nějak ven musí, biologicky to znáš a co ti bude u porodu příjemné, to nevíš=) pokud jsi zvědavá jako já a chceš to detailně (tj jak prcek při porodu rotuje např.), tak se ti to vyplatí spíš informačně... je to fajn i z toho hlediska, že třeba víš co můžeš požadovat, co můžeš odmítnout..to se vyplatí vědět a být třeba dopředu nějak domluvená s tatínkem, aby kdyžtak mluvil za tebe, kdybys už na místě nemohla (je dost nepříjemné mezi kontrakcema diktovat podmínky, třeba že chceš rodit ve stoje/v kleče)..u toho jsou fajn kurzy přímo v porodnici, ve které budeš. Protože co můžeš a nemůžeš má každá porodnice trošku jiné..takto bude doprovod k porodu vědět, co a jak...u nás se to manželovi hodilo🙂 držím palce k porodu <3
@vanea jo dekuju moc 😊
@badyr a v kolikatem tydnu si rodila?
@blackhole dekuju za prinosnou radu😊
@priefi a kdy jsi zacla cvicit,ze uz je to bylo pozde?☺
@duhovakony ve 33.týdnu. Chtěla jsem rodit ve Vítkovicích, ale tam bych mohla až od 35.týdne
@duhovakony myslim, ze po 38tt, protoze mi to dr.stopnul. myslel, ze mam.kvasinky a chtel i nasadit lecbu, ale ja lecit nechtela (nic me nesvedelo) a cekala.na vysledky. Jeste ze tak, protoze vse bylo ok a lecba vag.tab.neni na konci 3.trim.zrovna nejlepsi. Tak az mi rekl,.ze je vse ok, povolil i cviceni. Cvicila jsem 2x denne, abych to dohnala. Ale nacvicila jsem malo, tusim, ze jen 28 cm, ale ted si nejsem jista, jestli ne min. Musela bych se podivat.
@duhovakony Přesně tak 😀, tak proto bych to nějak nehrotila a nestresovala se proto, mě se v nemocnici i ptali na příjmu, jestli jsem někam chodila.
Zvladnes to i bez 🙂 ja na zadnym kurzu nebyla a porod jsem zvladla skvele. Ja se na porod tesila, nemela jsem strach a verim, ze i diky tomu jsem mela krasny porod. S Aniballem jsem necvicila a nastrih jsem nemela. Bohuzel me malej raminkem natrhnul, ale to by se stalo i kdybych s nim cvicila. 🙂 nejdulezitejsi je se hodit do klidu a tesit se. Cekaji Te nejkrasnejsi chvile v tvem zivote 🙂 preji krasny a rychly porod 😊
@leymea dekuju!😊ano ja se nebojim hrozne se tesim az tu lasku malou uvidim,ale tak clovek to bude delat poprve tak ma mooc otazek,takze sem rada za vase odpovedi☺
@bacika dekuju.. ja se nestresuju😊😀jen sbiram informace jako prvnicka☺
@duhovakony ja se treba divala na Male lasky a i slovensky Babyboom. Aspon jsem vedela co me ceka 🙂 😀
@leymea to ja taky a na konci vzdy s nima brecela dojetim😀
Ahojki termín mám 2.6 a nebyla sem, chtěla sem ale ležela sem v nemocnici a pak už sem to nestihla.. Ale sestřenka ani kamoška nebyly a v pohodě ( prý je to zbytečný) dokonce mi říkala sestřička, že je to někdy lepší nejít protože si to pak ta maminka vsugeruje a je zbytečně ve stresu, tak nevím. .