Maminky prosím pomožte mi, chcem zorganizovať prednášku o porodoch na našej fakulte, hlavne o normálnom porrode. Aby som mohla s tým prísť na fakultu, potrebujem k tomu čo najviac faktov. Bola by som rada, aby sa už nestalo , že z fakulty budú vychádzať mladí doktori síce nabúchaní vedomosťami, ako riešiť rozne patológie, ale len s obmedzeným povedomím o tom, že porod je z 95% zcela fyziologický, spontánny dej. Potom sa totiž stáva, že je veĺa úplne normálnych porodov riešených ako keby boli komplikované, len preto, že je to zo strany doktora nepochopené a že inak to nevedia.
Portebujem k tomu odkazy na rozne štúdie a výskumy, vedecké články k tejto tematike.
Ďalej všetko to, čo Vás pri porode v porodnici stretlo, dobré i zlé.
Potrebujem čo najviac názorov, zážitkov. Aj maminky, ktoré žijete v iných krajinách, prosím napíšte mi, aká je prax v inej zemi.(napríklad prax v niektorých anglinckých porodniciach je že vobec nerobia nástrihy, rodiť sa može aj v inej polohe ako na chrbte, a dokonca ich k tomu porodne asistentky poučia a zmenu polohy im ponúknu- v Česku tento komfort ponúka snáď len Vrchlabí).
Mám na to len jeden mesiac, tak prosím píšte.
Ak sa tu nechcee zverejňovať, píšte internú poštu.
Čím viac informácii a zdrojov budem mať ako podklad, tým lepšia prednáška sa pripraví, a tým možu byť naše služby pre Vás lepšie.
Budem vďačná za všetky pripomienky.
https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea... tady je zážitků z porodu 🙂
ja som rodila v dvoch pôrodniciach.V jednej to bolo strašné a pritom je to fakultná nemocnica.Ten prístup k rodičkám,jednoducho som bola ovrieskaná, že si mám rozmyslieť, či chcem druhý krát decko, ako to, že nerozoznám pôrodné bolesti-pritom som bola prvý krát rodiť.Len ľutujem doteraz,že som k pôrodu nezavolala aj manžela,možno by sa ten pán doktor spamätal.Izby boli hrozné,sprchy úúúplne hygienicky nevyhovujúce-nebudem to tu rozpisovať, bol to skrátka hnus.A to,ako ma zašíval,tak to tiež nekomentujem-bez umŕtvenia a dostala som horúčky.
V tej druhej pôrodnici to bolo ako vo sne.Inak pri pôrode mi doktor povedal,že je vidieť,že som mala s prvým pôrodom zlé zážitky,lebo že som taká nedôverčivá-tak nejako to povedal..Ponúkli mi loptu,na epidurál bolo už neskoro,krásne nové pôrodné kreslo...Porodila som rýchlo a starostlivosť a prístup ku mne,manželovi a k bábätku bol taký,aký si rodičia v takejto krásnej chvíli zaslúžia.Takže super.
Jedno by som chcela odkázať tým medikom,aby ženu nebrali len ako osobu,ktorá ide porodiť dieťa.Aby vedeli ženu brať takú, aká v tej intímnej chvíli je-citlivú,zraniteľnú,ubolenú...Aby ju vedeli pochopiť,a aby jej nevyhadzovali na oči,že bolesť je úplne normálna a nech to tak neprežíva...Žena si má pamätať túto chvíľu celý život,tak nech je okrem tej bolestnej stránky aj krásna,plná emócií a milých spomienok na ľudí,ktorí pomohli jej dieťaťu na tento svet. 😵 😵
Ahoj Aniska.Ja som rodila vo Svedsku. Porod trval cez 30 hodin kedze som mala problemy s otvaranim...ale tu oni take nieco ako urychlovacky neuznavaju. Nechavaju zenu aby sa sama na to propravila. A ani nenastrihuju..zevraj sa to potom lepsie lieci. Ponukaju tu akurat epiduralku, akupunkturu, nejake horuce kamene..a kopec inych veci...samozrejme zadarmo...ja som vyuzila akurat plyn a tiez mi pichli morfium.. nemocnice sa tiez nemozu porovnat s tymi nasimi.. nasa izba bola taka ze som mala pocit ze som niekde v hotely 😅 2 postele...samozrejme jedna pre mna a jedna pre otecka..kupelna s rohovou vanou, TV, radio a tiez komplet vybavenie keby bol nutny cisarsky rez.. tu nieco ako porodne saly vobec nepoznaju. A napriklad s lekarom som pocas porodu vobec nebola v kontakte.. tu su porodne sestry..lekar pride iba ked uz je zle..tak aspon tolko ..